Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Luottotiedot

Luottotiedot

luottotiedot

Suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on ollut kasvussa vuosi vuodelta. Suomalaista luottotietorekisteriä ylläpitävän Asiakastieto Oyn mukaan suomalaiset saivat vuonna 2018 lähes 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Tämä 1,6 miljoonaa merkintää jakaantui hieman alle 400 000 ihmiselle. Velat ja ongelmat kasaantuvat siis samoille henkilöille.

Luottotiedot ovat tärkeitä monen asian hankkimiseen. Mikäli sinulta löytyy maksuhäiriömerkintöjä, hankaloittaa se muun muassa asunnon vuokraamista sekä vakuutusten ja puhelinliittymien hankkimista. Myös netistä haettavia kulutusluottoja on vaikeampi saada, samoin kuin pikavippiä ilman luottotietoja. Jos et tiedä luottotietojesi tämänhetkistä tilaa, voit tarkistaa sen itse. Kokosimme tähän artikkeliin ohjeet, kuinka tarkistat luottotietosi ilmaiseksi suurimmista luottotietorekistereistä.

Suomen suurimpia luottotietorekistereitä ylläpitävät Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Merkintä maksuhäiriöstä saattaa olla vain toisessa rekisterissä tai molemmissa. Luottotietorekisterien ylläpitäminen on laissa säädeltyä, mutta suurimmat rekisterit ovat silti yksityisten yritysten ylläpitämiä.

Maksuhäiriömerkinnät, omat luottotiedot sekä henkilökohtaisen luottopisteytyksensä tason saa tietoonsa myös Uscorelta, joka kuuluu norjalaiseen Defero AS-konserniin.

Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

  • Ilmainen luottotietojen tarkistus
  • Vertaa omia tuloksia muihin suomalaisiin
  • Rekisteröityminen vie vain muutaman minuutin

Voit tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa

Bisnode ja Asiakastieto ovat laillisesti velvoitettuja tarjoamaan yksityishenkilöille mahdollisuuden tarkistaa luottotietonsa rekistereistä ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Luottotietoja ei kannata hakea turhaan, sillä jos sinulle tulee saman vuoden aikana tarve hakea niitä uudestaan, joudut maksamaan. Luottotiedot ovat kuitenkin hyvä tarkistaa säännöllisesti, jotta voi pysyä ajan tasalla omasta luottoprofiilistaan.

Mikäli haluat tarkistaa tietosi useammin, joudut valitettavasti maksamaan tiedoistasi. Bisnodelta luottotietoraportti kustantaa 14,90 € ja Asiakastiedolta 19,95 €.

Alalle vastikään ilmestynyt Uscore antaa asiakkailleen mahdollisuuden tarkistaa omat luottotiedot sekä tutustua omaan luottopisteytykseen. Luottopistetys tarkoittaa tietoja, joiden avulla pankit määrittelevät asiakkaidensa luottoprofiilia ja lainapotentiaalia

Tietojen hankkiminen Uscorelta, Bisnodelta sekä Asiakastiedolta on melko yksinkertainen prosessi, mutta vaatii tarkkaa tunnistautumista. Tänä päivänä helpoin tapa hankkia omat luottotiedot on kyseisten yritysten nettipalveluista, mutta tietojen hankkiminen onnistuu myös perinteisellä postilla tai sähköpostilla.

Asiakastiedolla omat luottotiedot on helppo tarkistaa. Luottotietojen tarkistaminen onnistuu tunnistautumalla palveluun joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi kerran vuoden aikana, mutta Asiakastieto tarjoaa myös paljon maksullisia palveluja: esimerkiksi kuukausimaksullisen ”Luottotiedot 24/7”-palvelun, jonka avulla omia luottotietoja on oikeus tarkistaa ilmaiseksi milloin tahansa.

1. Uscore

Uscore
  1. Rekisteröidy Uscoren asiakkaaksi pankkitunnuksillasi
  2. Tee palveluun oma profiili
  3. Tarkista luottotiedot ilmaiseksi Kreditz-palvelun kautta.

2. Asiakastieto

  1. Täytä lomake Asiakastiedon sivuilla
  2. Lataa ja tulosta lomake
  3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
  4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Asiakastiedolle joko postilla tai sähköpostilla
  5. Saat luottotiedot postina tai sähköpostina.

3. Bisnode

  1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla Bisnoden sivuilla
  2. Täytä puutuvat tiedot
  3. Lataa luottotietosi Bisnoden palvelusta.

Tarkista luottotiedot ilmaiseksi

  • Ilmainen luottotietojen tarkistus
  • Vertaa omia tuloksia muihin suomalaisiin
  • Rekisteröityminen vie vain muutaman minuutin

Mitä luottotietorekisterin tiedoista selviää

Luottotietorekisteristä löydät tiedot siitä, kuinka kauan rekisterin merkinnät ovat vielä voimassa, mistä merkintä on peräisin ja kenelle tietoja on luovutettu. Mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, löytyy rekisteristä tieto ”0 maksuhäiriömerkintää” sekä lisäksi maininta, onko sinulla ollut maksuhäiriömerkintöjä viimeisen 12 kuukauden aikana. Lisäksi luottorekisterin tiedoista voit nähdä, onko maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka jo maksettu vai vielä maksamatta.

Lisäksi luottotiedoista näkee, minkä tyyppisestä ongelmasta merkintä on syntynyt ja kuinka pitkään merkintä pysyy luottotietorekisterissä.

Milloin joku muu voi selvittää sinun luottotietosi

Laissa on määrätty tiukat ohjeet, minkälaisissa tapauksissa on sallittua selvittää toisen henkilön luottotiedot. Muutenkin laki ohjaa tarkasti tapaa, joilla tietoja kuuluu säilyttää ja kerätä.

Toisen henkilön luottotietoja pitää aina käsitellä huolellisesti, eikä niitä saa jakaa kolmansille osapuolille. Lisäksi henkilölle, jonka luottotietoja tarkastellaan, tulee ilmoittaa jos hänen luottotiedoistaan tehdään selvitys. Henkilölle on myös kerrottava, mistä rekisteristä luottotiedot haetaan.

SYYT, MILLOIN TOINEN HENKILÖ VOI TIEDUSTELLA LUOTTOTIETOJASI

  • Huoneenvuokrasopimuksen tekemistä varten
  • Sopimusehtojen määrittelemistä varten
  • Työnhakijan ja työntekijän arvioimiseksi
  • Takauksen tai vierasvelkapantin hyväksymistä tai antamista varten
  • Perinnän suunnitteluun
  • Viranomaisen yritystoimintaa varten antaman tuen myöntämistä varten
  • Jos niin laissa erikseen säädetään tai jos tiedon antaminen perustuu viranomaiselle laissa säädettyyn tiedonsaantioikeuteen
  • Tieteellistä tutkimusta, tilastointia ja viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävää varten
  • Arvioitaessa yrityksen ja sen vastuuhenkilön kykyä vastata sitoumuksistaan sopimusosapuolena sekä valittaessa henkilö yrityksen vastuuhenkilöksi
  • Luotto- ja vakuutuslaitokselle rekisteröidyn velvoitteiden hoitokyvystä tämän pyynnöstä annettavan todistuksen tai suosituksen laadintaa varten

Joskus esimerkiksi vuokra-asuntoa hankkiessa tai suurempia kauppoja toisen yksityishenkilön kanssa tehdessä saattavat he pyytää sinua toimittamaan otteen luottotiedoistasi. Tämän takia voi olla järkevää olla tarkistamatta tietojaan turhaan, jotta tarvittaessa saat tiedot ilmaiseksi.

Kuinka pitää huoli, ettei menetä luottotietojaan

Kannattaa olla aina ensin velkojiin yhteydessä ja neuvotella maksusuunnitelmasta, koska on kaikkien etu, että velka maksetaan kokonaan. Usein maksuissa pystytään joustamaan, jotta maksaminen onnistuu eikä velkoja tarvitse viedä ulosottoon asti. Usein velkojat pysytyvät tarjoamaan takaisinmaksuun kevennyksiä ja maksuvapaita kuukausia tiukoille ajoille.

Esimerkiksi lainaa ottaessa kannattaa pitää mielessä, että ei ota liian suurta lainaa tai luottoa, jotta sen takaisinmaksu onnistuu omilla tuloilla. Mikäli takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia ei missään nimessä kannata ottaa lisää lainaa vanhan lainan takaisinmaksamiseksi, siitä seuraa vain velkakierre. Vältä velkakierre yhdistämällä lainat.

Suomalaiset ovat velkaantuneet huolestuttavasti ja usein henkilöille henkilöille kertyy useampia maksuhäiriömerkintöjä. Vuonna 2018 suomalaisilla oli lähes 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää ja keskimäärin luottotietonsa menettäneillä henkilöillä oli 15 maksuhäiriömerkintää.

Luottotietojen menetys ei ole mikään maailmanloppu, vaikkakin se vaikeuttaa monia asioita.vuokra on tärkeämpi maksaa kuin joku muu lasku, sillä jos saat merkinnän maksamattomista vuokrista, voi sinun olla vaikeaa saada uutta vuokra-asuntoa. Tietenkin optimitilanne on, että maksat kaikki laskusi aina huolellisesti ja pidät luottotietosi puhtaina.

Lue lisää:

Takuusäätiö