Ovatko suomalaisten kulutustavat sinulle tutut? Testaa tietosi!

Miten suomalaiset käyttävät rahaa?

Suomalaisten kulutus on sekä kasvanut että muuttunut suuresti viimeisen 100 vuoden aikana. Kun itsenäisyyden alussa suomalaisten rahoista yli 70 prosenttia meni elintarvikkeisiin ja vaatetukseen, kuluu siihen nykyään vain noin viidesosa rahoista.

Viihde, asuminen ja liikkuminen ovat kasvattaneet osuuttaan, ja rahaa kulutetaan tasaisemmin erilaisiin tarpeellisiin kuluihin ja luksukseen. Lainoja vertaillaan ja otetaan vain harkitusti, ja iso osa kulutuksesta rahoitetaan tuloilla ja säästöillä

Luuletko, että sinulla on hyvä käsitys siitä, kuinka paljon rahaa suomalaiset käyttävät erilaisiin asioihin vuodessa tai kuukaudessa? Testaa tietosi alla olevasta testistä. Jos testi ei mennyt ihan putkeen, tai lisätieto kiinnostaa muuten vain, testin jälkeen löydät tarkentavaa tietoa suomalaisten rahankäytöstä.

Jos haluat käyttää testiä sivullasi, voit tehdä sen tällä HTML-koodilla: 

<iframe height="458" width="100%" style="display: block !important; height: 458px !important; width: 100% !important; " scrolling="0" frameBorder="0" src="//renderer.apester.com/interaction/58ff1e75cb4fa6890817ce39"></iframe><br /><em>Testin on tehnyt: <a href="https://www.talouteni.fi/">Talouteni.fi</a></em>

Kuinka hyvin pärjäsit testissä? Jos testi meni hyvin, vaikuttaa siltä, että sinulla on hyvä käsitys omasta kulutuksestasi ja sen suhteesta Suomen keskiarvoon. Tai kenties sinulla kävi hyvä tuuri. Voit joka tapauksessa lukea hieman tarkempaa tietoa testin vastauksista ja suomalaisten rahankäytöstä eri kohteisiin alta:

Lemmikit

Suomessa lemmikkejä omistaa jo noin 35% asukkaista, ja lemmikkejä pidetään usein ihan perheenjäseninä. Koirat ovat tunnetusti ihmisen parhaita kavereita, ja ne ovatkin yleisin lemmikki, mikä suomalaisita löytyy. Hyvänä kakkosena tulevat kissat. Iltalehti kertoo, että lemmikkeihin menee kuukaudessa kuluja ruuan, harrastusten, lääkärikulujen ja muiden palveluiden parissa. Keskiarvo kissoihin ja koiriin meneviin kuuluihin kuukaudessa on noin 132€, iltasanomien mukaan.

Kesälomailu

Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomi on melko maltillinen kesälomailija. Suomalaiset lomailevat paljon kotimaassa, ja monet viettävät loman ihan kotosallakin. Esimerkiksi norjalaisiin verrattuna suomalaiset käyttävät 50 prosenttia vähemmän rahaa kesälomaan. Lomailu rahoitetaan vain harvoin lainoilla, useimmiten rahat löytyvät säästöistä ja normaaleista kuukausituloista. Ylen mukaan suomalaisilla meni noin 1410 euroa kesälomailuun.

Kosmetiikka

Suomalaiset käyttävät eurooppaan verrattuna kohtuullisen paljon rahaa kosmetiikkaan vuodessa. Suomalaiset panostavat erityisesti hiusten hoitoon liittyviin kosmetiikka tuotteisiin, kuten hoitoaineeseen ja väriaineisiin, kun taas tuoksuihin käytetään rahaa keskivertoa vähemmän, kertoo Mtv. Vuodessa suomalaisilla menee rahaa kosmetiikkaan noin 170 euroa.

Uhkapelit

Suomi on yksi maailman eniten uhkapelejä harrastava maa. Kaikki uhkapelaaminen ei kuitenkaan ole kasinoissa pelaamista, vaan iso osa tulee sekä Ray:n peliautomaateista, joita löytyy jokaisesta lähikaupasta, että lotosta. Suomalaiset käyttävät keskimäärin 500 euroa vuodessa uhkapelien pelaamiseen, mikä kuulostaa aika hurjalta summalta. Iso osa käytetyistä rahoista menee onneksi Ray:n kautta hyväntekeväisyyteen.

Ruoka

Ruoka on asunnon ja auto lisäksi ihmisten suurin rahareikä. Ruokaan kuluva raha kuitenkin vaihtelee suuresti esimerkiksi opiskelevan sinkun ja työssäkäyvän pariskunnan välillä, puhumattakaan lapsiperheistä. Siksi keskiarvoa onkin hieman hankala arvioida, mutta Taloussanomien mukaan keskiarvo ruokaan kuluvaan rahaan olisi noin 550€ kuukaudessa.

Joulu

Joulu on onneksi vain kerran vuodessa, sillä se on melkoisen suuri menoerä monelle. Lahjojen lisäksi rahaa kuluu paljon joulun ruokiin ja muuhun valmisteluun. Lahjat ovat kuitenki suurin menoerä. Niitä ostetaan yhä useammin verkkokaupoista. Myös joulu rahoitetaan hyvin harvoin lainalla, sen sijaan veronpalautuksia hyödynnetään kovasti. Nordean mukaan suomalainen kuluttaa noin 517€ jouluun kokonaisuudessaan.

Urheilu

Vaikka urheilua voi harrastaa kohtuullisen halvallakin, suomalaiset tuppaavat panostamaan siihen kuitenkin kohtalaisen määrän vuodessa. Eniten rahaa käyttävät ratsastusta harrastavat, ja vähiten lenkkeilijät ja sauvakävelijät, joilla rahaa kuluu pääasiassa vain urheiluvaatteisiin. Kaiken kaikkiaan keskiarvo oli ylen mukaan 475 euroa vuodessa.

Asuminen

Omistusasuminen on suomen yleisin asumismuoto selvästi, sillä yli kaksi kolmasosaa asuu jonkinlaisessa omistusasunnossa. Vuokralla asuminen on nuorempien ja erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Asumisen kuluihin kuuluu siis sekä vuokra, että asuntolainan maksaminen. Keskimäärin suomalainen käyttää asumiseen kuukaudessa 583€ tilastokeskuksen mukaan.

autoilu

Auto

Suomen pitkien välimatkojen takia auto on monelle ihmiselle välttämätön hankinta. Autojen hinnat ovat Suomessa kohtuulliset, ja käytetyt autot ovat melko suuressa suosiossa. Autot rahoitetaan usein autorahoituksella tai vaikka nettilainalla Silti auto on usein melkein yhtä kallis sijoitus, kuin asunto. Keskimäärin suomalaiset käyttävät taloussanomien mukaan jopa 760€ autoiluun kuukaudessa

Alkoholi

Yleinen mielikuva on, että suomalaiset ovat suuria alkoholin kuluttajia, ja totuus ei ole kovin kaukana tästä mielikuvasta. Suomalaiset eivät kuitenkaan enään ole edes top 10 listalla maailman suurimmista kuluttajista. Sen sijaan alkoholin hintojen takia suomi on yhä kärkisijoilla, jos vertaillaan alkoholiin käytettyä rahaa henkilöä kohtaan. MTV kertoi, että suomalaiset käyttävät noin 745€ vuodessa alkoholiin.

 

Lähteet:
http://www.is.fi/lemmikit/art-2000000927878.html
http://yle.fi/uutiset/3-8062630
http://www.mtv.fi/lifestyle/tyyli/artikkeli/suomalaiset-kuluttavat-kosmetiikkaan-keskimaarin-170-euroa-vuodessa-tama-tuote-jaa-usein-ostoskorista-pois/5143492
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/02/daily-chart-4
https://seura.fi/asiat/tutkitut/uhkapeli-vetaa-suomalaisia-puoleensa/
http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001837660.html
https://demokraatti.fi/nain-paljon-suomalaiset-kayttavat-jouluun-rahaa-lahjasuosikit-ennallaan
http://yle.fi/urheilu/3-5999120 http://www.stat.fi/til/ktutk/2012/ktutk_2012_2013-12-30_kat_001_fi.html
http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001561348.html
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/suomalainen-kayttaa-viinaan-ennatysmaaran-rahaa-virolaiset-menossa-kovaa-ohi/5514710