Turvallinen joulu – juhlapyhät ilman huolia

Ollaan jo pitkällä joulukuussa, mikä tarkoittaa, että joulu on ihan ovella! Joulutunnelman luomiseksi ihmiset koristelevat kotiaan joulukoristeilla ja kynttilöillä sekä aloittelevat jouluruoan valmistamista. Osa on suuntaamassa joulunpyhiksi ulkomaille tai vierailulle muualle Suomeen. Jouluvalmisteluiden yhteydessä tulemme harvemmin ajatelleeksi sitä, mutta jouluisiin puuhiin liittyy vaaroja ja riskejä.

Edellä mainituista syistä joulukuu on talvikauden vaarallisin kuukausi. Onnettomuuksia sattuu muun muassa tulipalojen, asuntomurtojen, liikenneonnettomuuksien ja ruokamyrkytysten muodossa. Myös pikkujoulukausi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät erilaisia onnettomuuksia.

Onnistuneen joulutunnelman takaamiseksi Talouteni.fi on listannut infograafiin vinkkejä siitä, miten viettää turvallinen joulu. Vinkkejä noudattamalla joulun vietto sujuu mukavammin ja säästät rahaa. Infograafin alta löydät laajemmat tekstit kustakin kategoriasta. Ota vinkit talteen ja vietä onnettomuusvapaa joulu!

Turvallinen joulu

JOS HALUAT KÄYTTÄÄ INFOGRAAFIA, VOIT JAKAA SEN KÄYTTÄMÄLLÄ TÄTÄ HTML-KOODIA:

<div style="clear:both"><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2017/12/turvallinen-joulu">
<img src="https:&#47;&#47;mikonomi.dk/media/2128313/turvallinen-joulu.png" width="800" title=“Turvallinen joulu" alt="Turvallinen joulu" border="0" />

Tulipalot otsikko

Vinkit paloturvallisen kodin ja joulun viettoon tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, mutta silti samat asiat aiheuttavat onnettomuuksia vuodesta toiseen. Yleisesti ottaen mitään palovaarallista ei saa jättää vartioimatta. Suurin osa tulipaloista aiheutuu huolimattomuudesta: kynttilät jäävät palamaan vartioimattomina tai ruoka unohtuu liian pitkäksi aikaa uuniin. Tulipalot on helppo estää ottamalla muutamat yksinkertaiset neuvot talteen:

 • Joulukuusi: aseta vakaalle alustalle ja käytä sähkökynttilöitä.
 • Joulukoristeet: herkästi syttyvät koristeet tulee pitää etäällä kynttilöistä.
 • Kynttilät: pidä kynttilät kaukana verhoista ja riittävällä etäisyydellä toisistaan.
 • Palovaroittimet: paristot tulee vaihtaa kerran vuodessa.
 • Ruoka: älä jätä ruokaa uuniin valvomatta – kinkun rasva on helposti syttyvää.
 • Valot: käytä ulko- ja sisävaloja ainoastaan niille tarkoitetussa tilassa.
 • Ulkotulet: ulkotulia ei saa polttaa sisällä, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.

On hyvä muistaa, että kynttilänjalan tulee olla metallia, lasia, posliinia tai kiveä, ja se tulee asettaa tasaiselle alustalle. Paperiset koristeet, niin hienoja kuin ovatkin, tulisi poistaa kynttilänjaloista. Ne ovat erityisen paloherkkiä. Ulkotulet tulee laittaa palamattomaan telineeseen, joka ei ole tuulen vietävissä. Pidä tulet riittävän kaukana rakennuksista ja kulkuväyliltä, tulen koosta riippuen noin 3–10 metrin etäisyydellä. Ulkotulia ei myöskään saa jättää yöksi palamaan, vaikka ne olisivatkin turvallisessa astiassa kaukana talosta.

Suositeltava tapa sammuttaa tulet on tukahduttamalla, jotta välttyy liekin roihahtamiselta. Palavaa rasvaa tai sähköpaloa ei tule milloinkaan sammuttaa vedellä. Sammutus tulee tehdä sammutuspeitteellä, astialla tai hätätapauksessa matolla. Muista myös tarkistaa, että huoneistossa on tarvittava määrä palovaroittimia!

Asuntomurrot otsikko

Asuntomurrot lisääntyvät ihmisten loma-ajankohtina, eikä joulu tee tähän poikkeusta. Mikäli olet viettämässä joulunpyhät poissa kotoa, erinomainen neuvo murtojen välttämiseksi on saada asunto näyttämään asutulta. Naapureilta voi myös pyytää palvelusta postilaatikon tyhjentämiseen tai lumitöiden tekemiseen. Ajastuksella toimivat ulko- ja sisävalot antavat nekin kuvan, että talossa ollaan paikalla. Toinen valaistukseen liittyvä hyvä vinkki on liiketunnistimella toimiva ulkovalo. Näin varkaat eivät pääse toimimaan pimeyden suojassa ja parhaassa tapauksessa jättävät murtautumisen sikseen.

Myös kerrostaloasuntoihin kannattaa hankkia ajastuksella toimivat sisävalot. Lisäksi erinomainen varkaudenestokeino on turvalukon tai murtohälyttimen asentaminen sekä takalukon käyttäminen. Mitä vaikeampi asuntoon on murtautua, sitä varmemmin varkaat jättävät asunnon rauhaan.

Nykyisin on suosittua mainostaa lomaa sosiaalisessa mediassa. Poliisin näkemyksen mukaan tätä kannattaisi kuitenkin välttää. Mitä laajempi ystäväpiiri, sitä varmemmin tieto tyhjästä asunnosta leviää monen asiaan kuulumattoman tietoon.

Poliisi neuvoo lisäksi ottamaan kuvia arvoesineistä. Tavaroiden löytämistä helpottaa, mikäli esineestä on tarjota poliisille mahdollisimman yksityiskohtaiset tuntomerkit. Kuvia kannattaa ottaa esimerkiksi kaiverruksista, sarjanumerosta ja muista erityistuntomerkeistä (halkeama tai nimikirjaimet). Sen lisäksi, että kuvat auttavat tavaroiden takaisinsaamisessa, ne myös helpottavat asiointia vakuutusyhtiön kanssa.

Tieliikenne otsikko

Joulu on juhannuksen ohella yksi ruuhkaisimmista ajankohdista liikenteessä. Menoliikenne on ollut suurimmillaan jo useamman vuoden ajan aatonaattona eli 23. joulukuuta. Tänä vuonna paluuliikenteen ruuhkat osuvat todennäköisimmin tapaninpäiväksi 26. joulukuuta. Suurimmat ruuhkahuiput ennen joulua ovat Helsingistä poispäin lähtevillä valtateillä. Paluuliikenteen ruuhkaisin tie on perinteisesti valtatie 4.

Ottamalla huomioon muutaman perusasian matkanteko sujuu mukavammin: tarkista rengaspaineet, pyyhkijöiden toimivuus, lasinpesunesteen määrä sekä ajovalot. Tien päälle ei saa lähteä väsyneenä ja matkaan tulee varata riittävästi aikaa. Pidemmät matkat kannattaa pilkkoa osiin ja pitää taukoja riittävän usein. Näin kaikilla matkalaisilla säilyy joulumieli. Autoon on hyvä myös varata juotavaa ja syötävää sekä lämpimiä vaatteita siltä varalta, että matka keskeytyy eikä apua ole saatavissa samantien.

Jokaisen joululiikenteessä olevan tavoitteena on päästä perille ja joulun viettoon mahdollisimman nopeasti, mutta hätäily liikenteessä ei johda kuin kolareihin. Ajokeli kannattaa tarkistaa ennakolta, ja mikäli suinkin mahdollista, ajoittaa matkustaminen paremmalle säälle. Erityisesti pimeys ja huono keli lisäävät onnettomuusriskiä. Matkan siirtäminen muutamallakin tunnilla auttaa välttämään suurimmat ruuhkat ja parantaa matkustusmukavuutta huomattavasti.

Ruoka

 

 

 

 

Ruokamyrkytys kesken joulun vieton ei kuulosta houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ruokamyrkytyksen tunnistaa seuraavista oireista: pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Itämisaika vaihtelee muutamasta tunnista jopa pariin viikkoon. Mikäli huono olo on jatkunut useita päiviä, kannattaa varata aika lääkärille. Sekä jouluruoan valmistuksessa että säilytyksessä tehdään usein virheitä. Itsensä ja vieraiden myrkyttäminen on kuitenkin helppo välttää noudattamalla muutamaa perusneuvoa.

Kaikkien joulupöydässä tarjottavien ruokien kohdalla on huolehdittava, ettei kylmäketju katkea. Esimerkiksi kinkun sulatukseen on varattava riittävä aika, koska kinkku tulee sulattaa jääkaapissa eikä huoneenlämmössä. Mikäli jääkaapissa on normaalia enemmän ruokaa, kannattaa lämpötila laskea väliaikaisesti 2–5 asteeseen. Raakoja ruokia käsiteltäessä tulee muistaa riittävä hygienia. Muista siis pestä välillä kädet siirtyessäsi raa'an kinkun käsittelystä muiden ruokien valmistamiseen. Kuumana tarjottavat ruoat on lämmitettävä vähintään 70-asteiseksi ja huolehdittava, että lihat kypsyvät kauttaaltaan.

Joulupöytään on tavanomaista laittaa esille kaikki ruoka yhdellä kertaa ja ruokaa säilytetään pöydässä illan mittaan useampi tunti. Huoneenlämpöön ei kuitenkaan kannattaisi ottaa kuin tarvittava määrä ruokaa. Esimerkiksi kinkusta voi leikata valmiiksi viipaleita ja laatikoita ottaa esille vain sen verran, kun yhdellä kertaa tulee syötyä. Mitä pidempään ruokaa säilyttää huoneenlämmössä, sitä nopeammin ruokamyrkytyksen aiheuttavat bakteerit lisääntyvät.

Monessa perheessä jouluruokaa varastoidaan runsaasti ja sitä syödään useamman viikon ajan. Esimerkiksi kinkku tulisi kuitenkin syödä viikossa eli viimeistään uuteen vuoteen mennessä. Jouluruokaa ei siis kannata hamstrata liikaa, jotta sen ehtii syödä ennen pilaantumista.

Muista nämä

Mahdollisen onnettomuuden varalta, ota talteen nämä joulun tärkeät puhelinnumerot ja osoitteet:

 • Yleinen hätänumero (ambulanssi, poliisi, palolaitos, sosiaalipäivystys): 112
 • Myrkytystietokeskus: (09) 471 977 tai (09) 4711
 • Meripelastus: 0294 1000
 • Autoliiton tiepalvelu: 0200 8080
 • Liikenneviraston liikennetilanne-palvelu: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Hyvää joulua