Vaurastuminen vuonna 2018 - Asiantuntijat kertovat vinkkinsä

Kuinka aloittaa vaurauden tavoittelu tänä päivänä? 

Asiantuntijat Mikko Sjögren, Sanna spårman, Petri Malinen, Joel lehtonen ja Christian Långfors kertovat kuinka voit päästä vaurauden tavoittelun alkuun tämän päivän Suomessa.

Ketäpä meistä ei mietityttäisi silloin tällöin se, kuinka rahaa voi tienata sen verran että siitä ei tarvitsisi murehtia. Päivittäinen työssä käyminen voi tuntua välillä raskaalta kun lukee miljonääreistä ja rahan tuomasta vapaudesta. Varsinkin kun usein kuulee sanottavan, että työnteolla yksistään ei rikastu.

Forbes julkaisi viime viikolla jälleen kerran vuosittaisen listansa maailman miljardööreistä, ja heidän joukosta löytyy monipuolinen sakki joista jokainen on tienannut omaisuutensa eri tavoilla. On sijoittajia, yrittäjiä, perijöitäja innovaattoreita. Erilaisia aloja joilla menestys on auennut on myös laidasta laitaan, leluista autoihin. Omaisuutta voi siis syntyä vaikka minkälaisesta ideasta tai urasta.

Listalta löytyy tänäkin vuonna myös muutama suomalainen, mutta miljardöörien lisäksi Suomessa suurien omaisuuksien omaavia on lukuisasti. Suurin osa suomen rikkaimmista henkilöistä on perinteisesti olleet suurten yritysten perijöitä, yrityskauppojen tekijöitä ja arvokkaiden pörssiosakkeiden omistajia. Nämä eivät kuitenkaan suinkaan ole ainoita keinoja vaurauteen. Viime vuosina esimerkiksi pelialalta vaurauteen on yltänyt muutamakin henkilö, samoin kuin teknologian ja osalta yleensäkin.

Vaihtoehtoja vaurastumiseen on siis monia, monella eri tapaa ja monilta eri aloilta. Kaikille meille ei kuitenkaan ole miljoonien eurojen perintöjä tai muita lottovoittoja ole tulemassa. Maailma on myös muuttunut nopeasti, joten vanhat tutut keinot vaurastua eivät välttämättä ole enään käytännössä hyödyllisiä ihmiselle, jonka tavoitteena on suuri omaisuus.

Suklaa, lohkoketjuteknologia, yrittäjyys ja itsensä kehittäminen - asiantuntijoiden vastaukset 

Halusimme selvittää kysymällä talouden eri osa-alueiden asiantuntijoilta millä keinoilla olisi mahdollista todellisuudessa vaurastua tämän päivän Suomessa? Onko tänä vuonna syntynyt uusia mahdollisuuksia eri alojen osalta vaurastumiselle, ja mitkä ovat vähemmän tunnetut keinot kerätä omaisuutta? Kysyimme 5 talouden asiantuntijalta heidän vinkkinsä asiaan liittyen. 

Isoksi teemaksi vastauksissa nousi itsensä kehittäminen ja itseensä sijoittaminen opiskelemalla, lukemalla ja yleisesti itsensä hyvin tuntemalla. Nouseviksi aloiksi asiantuntijat taas nostivat esille muun muassa terveydenhuollon, e-urheilun, lohkoketjusovellukset sekä suklaan ja ruokateollisuuden. Vastaukset sisältävät myös vinkkejä henkilöille, joilla ei ole hajua siitä, kuinka sijoittaa omaisuuttaan kun sitä jo jonkin verran on. 

Lue asiantuntijoiden vastaukset tarkemmin alta!


mikko sjögren


Varallisuutta on monenasteista, mutta monen päällimmäisenä tavoitteena on usein taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen. Mikko Sjögren on taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut rahataidon valmentaja ja Varapuu.fi valmennusyhtiön perustaja. Varapuu on valmentanut jo yli 10 000 suomalaista taitavammaksi rahan kanssa. Lisätietoa Mikosta ja hänen kirjoituksiaan löytyy www.varapuu.fi/yritys/mikko-sjogren/


- Mikä olisi suurin neuvo, jonka antaisit taloudellista riippumattomuutta tavoittelevalle henkilölle tänä päivänä?

Opiskele aiheesta lisää. Nykyään rahataitoihin, sijoittamiseen ja vaurastumiseen löytyy hyviä kirjoja, seminaareja ja valmennuksia Suomesta suomen kielellä.”

- Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

 1. “Ympäröi itsesi ihmisillä, joilla on jo haluamiasi tuloksia ja kysy heiltä neuvoja.”
 2. “Aloita sijoittaminen HETI vaikka kuinka pienellä, mutta aloita. Sijoittaminen ja vaurastuminen on kontaktilaji ja sen oppii vain tekemällä. Vain varvasta kastamalla ei opi uimaan.”
 3. “Vaurastumiseen tarvitaan aikaa, rahaa ja korkoakorolle kasvua. Pieniä asiota päivittäin tekemällä on kenen tahansa mahdollista kerryttää sijoittamalla huomattavia summia rahaa. Omasta taloudesta on pidettä huolta,niin kuin muistakin elämän osaalueista terveydestä ja ihmissuhteista. Omat numerot täytyy tuntea, jotta se sijoitettava 100€ löytyy. 10% vuosi tuotolla kuukausittain laitettu 100€ kasvaa 35 vuodessa yli 300000€.”

- Oletko huomannut jonkin toimialan olevan erityisen suuressa kasvussa tänä vuonna, tai osoittavan lupaavia merkkejä kasvuun?

“Pikemminkin päinvastoin. Takana on poikkeuksellisen hyvä hintakehitys sekä asuntomarkkinoilla että osakemarkkinoilla. Sanoisin, että kärsivällisyys ja varovaisuus ovat nyt kasvussa. “

- Onko sinulla jotain muuta, vähemmän tunnettua tai erikoista vinkkiä vaurastumiseen tämän päivän Suomessa?

“Pidän parhaana, vaikka ei niin erikoisena keinona vaurastua yrittäjyyttä. Yrittäjyyden on todettu korreloivan vaurastumisen kanssa siitä syystä että yrittäjät oppivat liiketoiminnan myötä miten raha toimii, oppivat pitämään huolen taloudestaan ja ymmärtävät aiheeseen liittyvät syys seuraussuhteet paremmin.”

“Toinen vinkki on pitkän aikaa tehty kuukausittainen sijoittaminen ja jatkuva itsensä kehittäminen aiheeseen liittyen.”


Sanna Spårman


Sanna Spårman toimii varallisuusvalmentajana Varallisuusakatemiassa, sekä pyörittää omaa yritystänsä. Hänellä on takanaan yli 10 vuotta terveyspalvelubisneksen parissa ja vankka kokemus asuntosijoittamisesta. Sanna kirjoittaa kevään aikana hänen vastauksiinsa liittyvistä aiheista useisiin lähteisiin. Lisätietoa löytyy www.sannaspårman.fi


- Mihin sinun mielestäsi tulisi henkilön, joka aloittaa vaurauden tavoittelua tänä vuonna, keskittyä ensimmäiseksi?

On tärkeää tuntea omat numerot. Tietää millaiset ovat menot. Moni ei osaa jakaa esimerkiksi isompia maksueriä kuukausitasolle. Kun oman talouden numerot on hallussa, puskurirahasto olemassa pahan päivän varalle, on helpompaa alkaa säästämään. Olisi myös viisasta maksaa ensin huonot velat pois. Luottokorttivelat ovat arkipäiväisiä ja niiden kuukausittaiset lyhennykset yhtä tavallisia kuin sähkölaskut. Kysy itseltäsi ensin millainen on sinulla on:

- Riskinsietokyky
- Lainan tarve
- Sietääkö negatiivista kassavirtaa
- Voiko velkavipua hyödyntää
- Oma osaamisen taso
- Kuinka paljon aikaa ja vaivaa olet valmis näkemään.

Nämä kysymykset jo kertovat paljon millaista sijoitustoimintaa voit lähteä tekemään.
Tänään on yhtä hyvä päivä aloittaa kun huomenna tai eilen. Koska aina voi olla jokin psykologinen este sille ettei ole oikea aika aloittaa”

- Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

 1. “Puntaroi paljonko sinulla on aikaa, osaamista ja halukkuutta hoitaa sijoitukset ja tiedonhaku itse. On olemassa varallisuusvalmentajia ja sijoitusneuvojia, jotka voivat auttaa saavuttamaan sijoittamalla parempia tuloksia. Jos et ole sijoittanut aikaisemmin, en suosittele tekemään isoja päätöksiä ilman kokemusta.”
 2. “Mieti tavoite. Puntaroi riskinsietokyky ja pohdi mitä sijoitustoiminnalla tavoittelet. Sen jälkeen voit laskea ja pohtia mitä se vaatii jotta pääset tavoitteeseen.”
 3. “Nappaa vinkit asiantuntijoilta ja kokeneemmilta konkareilta. Tutki ja kuuntele ennakkoluulottomasti vaihtoehtoja. Oma strategia löytyy kyllä!”

- Oletko huomannut jonkin toimialan olevan erityisen suuressa kasvussa tänä vuonna, tai osoittavan lupaavia merkkejä kasvuun?

“Kasvussa on selkeästi hoiva ja yksityinen terveyspalvelu, kuten lääkäripalvelut ja työterveyshuolto. Sote uudistus ajaa kuntia myös kilpailuttamaan omaa toimintaa ja yksityistämään palveluita. Väestön ikääntyessa kasvaa tarve vanhuksille suunnatuille palveluille sekä kotiin vietäville palveluille.

"Myös muovijätteestä puhutaan enemmän ja puuteollisuus on alkanut nostamaan profiilia. Muovituotteita korvataan puukuituotteilla.”

- Onko sinulla jotain muuta, vähemmän tunnettua tai erikoista vinkkiä vaurastumiseen tämän päivän Suomessa?

Jos psykologia ei tue vaurastumista, sitä ei tapahdu. Vaurastuminen on 80 % psykologiaa ja 20 % strategiaa. Esteenä on usein oma pää ja huonot uskomukset. Autohalliosakkeisiin sekä varastoihin sijoittamisesta on kirjoitettu todella vähän. Näistä olisi hienoa saada enemmän keskustelua aikaan.”


Petri Malinen


Vaikka työntekoa pidetäänkin niin sanotusti huonona keinona vaurastua, on yrittäjyys siihen poikkeus. Petri Malinen toimii Suomen Yrittäjien liiton Ekonomistina sekä talouspolitiikan ja kestävän kasvun päällikkönä ja vastaa kysymyksiin erityisesti liittyen yrittäjyyteen. Lisätietoa Suomen Yrittäjista sekä Petrin kirjoituksia löytyy www.yrittajat.fi/


Voiko uutena yrittäjänä vaurastua Suomessa vielä tänäkin vuonna?

“Kyllä se on mahdollista, mutta jos nopea vaurastuminen on ainoa ajuri, yrittäjän arki voi osoittautua kovaksi. Vaurastuminen vaatii yrittäjältä pitkäjänteistä ja periksi antamatonta työtä. Pikavoitot ovat hyvin harvinaisia.”

Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

 1. “Ensinnä tietysti tulee pohtia oma sijoitusstrategia. Mihin haluaa sijoittaa, millaisella aikajänteellä ja millaisella riskillä/tuotto-odotuksella.”
 2. “Tämän jälkeen etsittävä tavoitteiden mukaiset kohteet, joista valittava itseään kiinnostavimmat.”
 3. “Tämän jälkeenkin on hyvä muistaa, että sijoitustoimissa menestyäkseen on seurattava tiiviisti aikaansa. 

Joel Lehtonen


Nykypäivänä vaurastumisesta puhuttaessa on miltei mahdotonta ohittaa kryptovaluutat. Joel Lehtonen on yksi Suomen tunnetuinpia kryptovaluutta ja lohkoketjuteknolohia-asiantuntijoita, ja hän toimii parhaillaan Etteplan OYJ:n Software Specialistina. Lisätietoa Joelista löytyy hänen sivustoltaan, Zouppen.iki.fi


- Onko kryptovaluuttojen kautta mahdollista rikastua vielä tänä vuonna?

“Esimerkiksi Bitcoinin osalta hinta on yli puolittunut viime vuoden lopun huipuista, joten jos uskoo arvonnousuun pitkällä aikavälillä, nyt voi olla hyvät ostopaikat. Toisaalta hinnassa saattaa olla vielä ripaus ilmaa. Muiden kryptovaluuttojen osalta osalta olen varovaisempi, koska laskevilla markkinoilla pienemmät kryptovaluutat putoavat usein nopeammin eivätkä enää toivu niin hyvin nousun alkaessa.”

- Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

 1. "Kannattaa ensin miettiä mikä on oma sijoituspääoma eli paljonko rahaa laittaa markkinoille."
 2. "Sitten on se vaikein, eli mihin sijoittaa. Kryptovaluuttojen osalta ei kannata hajauttaa liikaa, koska pienemmät kryptovaluutat ovat usein erittäin epävakaita ja niihin liittyy paljon markkinamanipulaatiota. Tietysti niihinkin voi laittaa rahaa, jos tietää mitä on tekemässä. Täysin ummikolle ehdotan sijoittamista kolmeen arvokkaimpaan kryptovaluuttaan niiden markkina-arvon suhteessa."
 3. "Kolmas askel on tietysti ostaminen. Usein on helpointa ostaa ensin Bitcoinia, koska sitä välittäviä palveluita on eniten ja ostaminen varsin helppoa. Bitcoinia voi sitten vaihtaa muiksi kryptovaluutoiksi. Suuri sijoitus kannattaa ajallisesti hajauttaa ostamalla useammassa erässä, jos ei ole erityistä syytä ostaa kaikkea kerralla.”

“Neljäs lisäaskel on sitten pitkäaikainen säilyttäminen. Suuria määriä kryptovaluuttoja ei kannata säilyttää verkkopalveluissa, koska ne ovat alttiita ja houkuttelevia kohteita tietomurroille. Kannattaa pitää pientä kaupankäyntikassaa verkkopalveluissa jos haluaa hyötyä lyhyen aikavälin kurssivaihteluista, mutta valtaosa kryptovaluutoista kannattaa pitää joko tietokoneella salatussa lompakkosovelluksessa tai kirjoittamalla käsin salainen lause paperille. On myös olemassa metallisia kolikoita, esimerkiksi Denarium Bitcoin, jossa salainen lause on sinetöity kolikon hologrammitarran alle. Sellaisen voi ostaa suoraan tilisiirrolla ja valmiiksi bitcoineilla ladattuna ja viedä vaikka pankin tallelokeroon.”

- Oletko huomannut jonkin toimialan olevan erityisen suuressa kasvussa tänä vuonna, tai osoittavan lupaavia merkkejä kasvuun?

“2Kryptovaluuttojen käyttämä lohkoketjuteknologia on ollut hypessä viime vuosina. Pahin hype on nyt laantumassa mutta kuten Internetin kanssa aikoinaan, aluksi tuli hype ja sen jälkeen vasta vaihe jossa löytyivät ne todelliset käyttökohteet ihmisten arjessa. Uskon että loppuvuodesta tai ensi vuoden aikana nähdään ensimmäisiä oikeasti hyödyllisiä lohkoketjusovelluksia. Alan yrityksiä kannattaa seurata ja lupaavimpiin sijoittaa.”

- Onko sinulla jotain muuta, vähemmän tunnettua tai erikoista vinkkiä vaurastumiseen tämän päivän Suomessa?

“Paras vinkki lienee välttää huijatuksi tulemista. Kryptovaluutta-alalla on paljon epäilyttävää toimintaa, esimerkiksi valtaosa ICO-rahoituksista eli kryptovaluutoilla tehtävistä sijoituksista eri projekteihin ja yhtiöihin. Sijoitittajat eivät yleensä saa edes päätäntävaltaa projektiin tai mitään muitakaan oikeuksia sijoituksensa vastineeksi. Mutta myös rehtejä toimijoita on ja uskon, että tulevaisuudessa kryptovaluutoilla suoraan tehtävät sijoitukset ovat hurja mahdollisuus sijoittajille. Pitää vain olla tarkkana ja tietää, mihin ja millä ehdoilla on sijoittamassa.”


Christian Långfors


 Christian Långfors on suomalaisen Traders.fi sivuston pääjohtaja. Traders.fi keskittyy kvantitatiiviseen tutkimukseen, fraktaaleihin ja vaihdon malleihin. Christianilla on vaikuttava määrä kokemusta niin teknologian kuin taloudenkin parista, ja hänen vastaukset antavat hyvät lähtökohdat aloittelevillekin sijoittajille. Lisätietoa ja Christianin kirjoituksia löytyy Traders.fi


- Mihin sinun mielestäsi tulisi henkilön, joka aloittaa vaurauden tavoittelua tänä vuonna, keskittyä ensimmäiseksi?

"Luoda suunnitelma (itse tai jonkun kanssa) missä mm. päättää oma riski, paljonko voi säästää kuukaudessa sekä mikä on sijoittamisen tavoite ja sijoitushorisontti. Jos on juuri aloittamassa, sanoisin että kuukausisäästäminen on paras vaihtoehto. Mm. Nordnet tarjoavat ETF:t jotka soveltuvat kuukausisäästämiseen erinomaisesti."

- Mitkä olisivat sinun mielestäsi kolme ensimmäistä askelta henkilölle, jolla on jo jonkinlaista omaisuutta, mutta ei aavistusta siitä, miten parhaiten sijoittaa ne?

 1. "Avaa arvo osuustili"
 2. "Luo suunnitelma" 
 3. "Pysy suunnitelmassa"


- Oletko huomannut jonkin toimialan olevan erityisen suuressa kasvussa tänä vuonna, tai osoittavan lupaavia merkkejä kasvuun?

“On mutta jos on juuri aloittamassa, suosittelisin indeksi ETF. Mutta esimerkiksi esports, smart grid ja suklaa. Kiinassa syödään ainoastaan 0,2kg suklaata per henkilö vrt. 7kg/henkilö suomessa. Löytyy ETF:t mihin voi sijoittaa (lisätietoa: https://commodity.com/soft-agricultural/cocoa/) tai sitten sijoittamalla Nestleen, Lindt & Sprüngli.

"On kuitenkin todella vaikea voittaa indeksit joten sijoittaminen muutamaan indeksi ETF:ään on mielestäni yksi parhaista vaihtoehdoista."

- Onko sinulla jotain muuta, vähemmän tunnettua tai erikoista vinkkiä vaurastumiseen tämän päivän Suomessa?

“Hyvä mutta vaikea kysymys. Ehkä paras neuvo on lukea paljon, ei tarvitse olla välttämättä rahoitusalaan liittyvää vaan asioista mistä on kiinnostunut ja täten kehityt koko ajan. Oli sitten kyse koodaamisesta, markkinoimisesta tai jotain ihan muuta. TV, Facebook ym. aikasyöpöt kuluttavat ainoastaan aikaa joten parempi käyttää sitä aikaa ystävien tapaamiseen.. Perusta yritys jos löytyy hyvä tiimi ja/tai hyvä idea. Käytä aikasi mahdollisimman fiksusti ja muista pitää hauskaa. Älä osta jos et tarvitse, muista että jokainen ostos maksat ajalla eikä rahalla (ts. jos tuote maksaa 100e, paljonko aikaa pitää viettää työpaikalla että saat tuotteen maksettu). Pidä budjetti ja minimoi kulut, varsinkin juoksevat kulut kuten esimerkiksi maksulliset TV-kanavat. Mieti tarkkaan mihin lainaat rahaa, onko hanke pakollinen ja jos on, kilpailuta laina niin että saat mahdollisimman hyvän korkotason.”

“Lisäksi; fyysistä kultaa tai hopea olisi hyvää olla ”vakuutuksena” sen varalta että jos tulee isompi kriisi. Itse uskon että seuraava kriisi tulee olemaan paljon pahempi kuin 2008 finanssikriisi.“

“Veikkaan myös, että maailma tulee muuttumaan todella paljon seuraavan 30 vuoden aikana. AI on luultavasti jo niin kehittynyt 15-20 vuoden päästä, että maailma/ihmiset joutuvat sopeutua uudella tavalla moneen asiaan. Rahan merkitys siinä muodossa kuin mitä se on meille tänään, on ehkä jopa kadonnut ja tilalle tullut muu tapa. En usko että korvataan nykyiset valuutat BitCoin:illa vaan se voi olla suoraan kytketty resursseihin kuten esim puhdas vesi, ruoka. Myös tämän takia sanoisin, että on todella tärkeää pyrkiä kehittämään itseään jatkuvasti."