Missä kaupungissa opiskelijan tuet riittävät pisimmälle?

Mitkä ovat edullisimmat Suomen opiskelijakaupungit?

(Artikkelia päivitetty 8.11.2018. Yleisen asumistuen määrä on laskettu tarkemmin opiskelija-asuntoihin.)

Vuosittain tuhannet toisen asteen päättävät opiskelijat miettivät, mikä ala valita korkeakouluopintoihin. Alan päätöksen lisäksi monia opiskelijoita varmasti mietityttää, mikä kaupunki sopisi itselle opiskelupaikaksi. Tämä voi olla hankalaa, sillä Suomessa on paljon hyviä opiskelukaupunkeja ja useimmilla aloilla on myös mahdollista valita usean kaupungin välillä. Eri paikkakunnilta löytyviä koulutuksia löydät Studentum.fi-sivustolta.

Tämän vuoksi olemme Talouteni.fi -toimituksessa tehneet vertailun Suomen parhaimmista opiskelijakaupungeista vertailemalla opiskelijan elämään taloudellisesti vaikuttavia tekijöitä. Otimme huomioon myös opiskelijoiden tuet joita Kela maksaa opiskelijoille.

Tästä blogikirjoituksesta löydät seuraavat asiat:


Tutkimme opiskelija-asuntojen halvimpia hintoja sekä yksityisen tarjoamien vuokra-asuntojen hintoja ja vertasimme niitä Kelan tarjoamiin tukiin, jotka ovat opintoraha ja yleinen asumistuki.

Vuokrien lisäksi otimme erotukseen mukaan kaupunkien joukkoliikenteen kuukausikortin, päivittäisen opiskelijalounaan sekä korkeakoululiikunnan hinnan.

Bonuksena lisäsimme kaupunkien opiskelijoiden määrän ja kuinka monta prosenttia opiskelijat kattavat kaupungin kokonaisväestöstä.

Tästä kartasta löydät oman tai mieleisesi kaupungin kuukausittaiset kulut ja tiedot:

 
17-15 14-13 12-11 Alle 10

Jos haluat jakaa kartaa kopioi alla oleva HTML-koodi sivuillesi:

<p><iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1XBlHKp1zv7Qt3HwOI8gW7d9Xj3-qgesl" width="640" height="480"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.talouteni.fi/" target="_blank">Talouteni.fi</a></em></p>

 

Pisteytyksessä Oulu, Seinäjoki ja Pori tulivat ensimmäiselle sijalle

Yhteispisteytyksessä Pori, Seinäjoki ja Oulu jakoivat 1. sijan ja saivat 17 pistettä, kun maksimipistemäärä oli 20. Jokainen kaupunki sai pisteitä sen mukaan, kuinka paljon opiskelijalle jäi kuukaudessa rahaa käteen opintotuesta, ottaen huomioon erikseen opiskelijasolun ja yksityiseltä vuokratun asunnon hinnan. Tutkimuksessa on oletettu, että opiskelija saisi opintotuen sekä täyden yleisen asumistuen minkä kyseessä olevassa kaupungissa voi saada.

Opiskelija jäi miltein jokaisessa kaupungissa miinukselle asuessaan yksityiseltä vuokratussa yksiössä, mutta opiskelijasolussa asuessa opiskelija jäi ainoastaan vain plussan puolelle taloudellisesti.

Yksityiset vuokra-asunnot

Porissa opiskelevalle yksiössä asuvalle opiskelijalle jää eniten rahaa käytettäväksi menojen jälkeen. Yksiössä asuessa Pori ja Kajaani olivat ainoat, joissa jäi vielä rahaa käytettäväksi kaikkien tukien jälkeen. Kuitenkin Pori oli huomattavasti Kajaania parempi, sillä Porissa käteen jäi vielä yli 58€, kun taas Kajaanissa vain 28 senttiä. Porista ei kuitenkaan löytynyt tietoa korkeakoululiikunnan hinnasta, joten se ei ole aivan täysin verrattavissa muiden kaupunkien hintoihin.

Muissa tutkimuksen kaupungeissa jäi maksettavaa vielä vuokran, joukkoliikenteen kuukausikortin, korkeakoululiikunnan ja kuukauden korkeakouluruokailun jälkeen. Eniten maksettavaa jäi Espoossa, jossa opintotuen lisäksi maksettavaksi jäi vielä 229€.

Huomautettavaa on myös, että vaikka 58€ jääkin vielä kulujen jälkeen käteen, ei se silti yleensä ole riittävä määrä opiskelijalle elättämään itsensä kuukauden ajaksi. Tämä on hyvinkin yksi syy minkä takia opiskelijat usein ottavat opintolainaa rahoittaakseen elämisen opiskelujen ajaksi. Kuitenkin yksityisten vuokra-asuntojen hinnat ovat mediaanihintoja, joten halvemmallakin yksiön voi saada.

Soluasunnot

Suomen kaikissa opiskelijakaupungeissa soluasunnoissa asuessa opiskelijalle jäi käteen rahaa reilusti vielä kaikken kuukauden menojen jälkeen. Kaupungeissa oli silti suuria eroavaisuuksia summan suuruudessa. Eniten rahaa jäi soluasunnossa asuvalle käytettäväksi Kuopiossa huimat 134€, kun taas vähiten Savonlinnassa, jossa yli jäi vain 67€.

Yllättävää oli, että Helsingissäkin opintotukea jäi jopa 112€ kuukaudessa soluasunnossa asuvalle, koska vuokrataso Helsingissä on erittäin korkea. Kuitenkin puhuttaessa opiskelijoiden soluasunnoista Helsingin vuokrataso ei niin paljon ole läsnä, koska opiskelija-asuntoja tarjoavat säätiöt ovat usein voittoa tavoittelemattomia.

Jos haluat käyttää taulukkoa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla:

<div style="clear:both"><iframe src="https://www.talouteni.fi/embed/opiskelija-asunto-vs-yksioe" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="500"></iframe><br /><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/11/suomen-edullisimmat-opiskelijakaupungit" target="_blank"></a></div>

Soluasunto on taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto

Vuokra-asunto yksityiseltä

Helsingissä ja Pääkaupunkiseudulla yksityisten asuntojen vuokrat olivat korkeimmat niin kuin odottaa sopikin. Helsingissä vuokran mediaanihinta oli 780€ ja Pääkaupunkiseudun muissa opiskelijakaupungeissa hieman pienempi, mutta kuitenkin 700€ tienoilla. Pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta muissa kaupungeissa mediaanihintaiset vuokrat heittelivät 500€ ja 600€ tienoilla, joten korkeita vuokria löytyy muualtakin.

Opiskelija-asuntojen soluasunnot

Jos haluaa maksaa mahdollisimman vähän asunnosta opiskeluaikoina, kannattaa hakeutua Ouluun opiskelemaan, koska soluasunnon voi saada sieltä jopa 160€/kk. Lisäksi Oulussa on jopa yli 10% kaupungin asukkaista opiskelijoita. Kalleimman opiskelijasolun yllättävästi löytää Savonlinnasta, jolle hintaa oli 339€.

Jos on siis halukas säästämään mahdollisimman paljon rahaa, on hyvä hakeutua asumaan soluasuntoon opiskelujen ajaksi. Tällöin sinulle jää enemmän rahaa käteen kuin yksityiseltä vuokratussa asunnossa asuessa. Tietenkin soluasunto voi vaatia aluksi tottumista tuntemattomien kanssa asumiseen, mutta tämä voi myös tehdä opiskeluajastasi hauskemman.

Opiskelijalounas

Yleisesti monissa kaupungeissa opiskelijalounas oli 2,60€, mutta seitsemän kaupunkia erosi tästä hinnasta. Nämä seitsemän kaupunkia olivat Kuopio, Rovaniemi, Joensuu, Seinäjoki, Espoo, Vantaa ja Hyvinkää. Kuopiossa keskiarvoinen hinta opiskelijalounaalle oli 1,87€, koska osassa kampuksista lounas oli 2,60€, mutta joissain lounas oli mahdollista saada 1€:lla.

Kuudessa muussa kaupungissa, Kuopiota lukuunottamatta, hinta vaihteli vain muutamia kymmeniä senttejä, mutta tämäkin on pidemmällä aikavälillä merkittävä tekijä opiskelijan tarkkaan budjettiin. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että maksimihinta aterialle saa opiskelijaravintoloissa opiskelijalle olla 4,54€, josta Kela kustantaa 1,94€.

Korkeakoululiikunta

Kokkolasta löytyi halvin vaihtoehto korkeakoululiikunnan harjoittamiseen, koska se on täysin ilmaista. Maksullisista korkeakoululiikunta mahdollisuuksista halvin löytyi Lappeenrannasta, jossa hinta oli 32€ lukuvuodelta. Korkeakoululiikunnan hinnat vaihtelivat huomattavasti eri kaupungeissa, mutta suuressa osassa hinta oli 30€ ja 40€ välillä.

Helsingissä ammattikorkeakoululaisille ja yliopisto-opiskelijoille on tarjolla erilaiset liikuntamahdollisuudet. Ammattikorkeakoululaisille hinta liikuntaan oli 52€ lukuvuodelta ja yliopistossa opiskeleville hinta oli huimat 145€ lukuvuodelta. Korkeakoululiikuntaan kuuluu erilaisia paketteja, mutta vertailua varten yritimme löytää halvimman vaihtoehdon.

Joukkoliikenteen kuukausikortti

Pääkaupunkiseutu ei kuitenkaan ole kallein kaikissa vertailun tekijöissä, sillä julkisen liikenteen kuukausikortti on halvin Pääkaupunkiseudulla. Tämän kuukausikortin opiskelija saa hintaan 27€, kun taas seuraavana hinnoissa tulevat Rauma 28€:lla ja Vaasa 29€:lla.

Hinnat vaihtelevat huomattavan paljon eri kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla, Raumalla ja Vaasassa oli ainoat joukkoliikenteen kuukausikortit, jotka sai alle 30€. Lopuissa kaupungeissa hinnat vaihtelivat paljon 30€ ja 60€ välillä.

Jos haluat käyttää taulukkoa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla:

<div style="clear:both"><iframe src="https://www.talouteni.fi/embed/opiskelijakaupunkien-rahalliset-tiedot" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="600"></iframe><br /><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/11/suomen-edullisimmat-opiskelijakaupungit" target="_blank"></a></div>

Kuinka pisteytys toteutettiin

Keräsimme kaikista kaupungeista hintatiedot liittyen viiteen opiskelijan elämään vaikuttavaan tekijään. Näiden yhteinen summa erotettiin täysistä taloudellisista tuista, joita Kela opiskelijalle maksaa opiskelujen aikana, jolloin voidaan nähdä kuinka paljon opiskelijalle jää käteen rahaa tai paljonko hänelle koituu lisäkustannuksia. Pisteet kaupungeille tulivat sen mukaan kuinka paljon rahaa opiskelijalle jäi käteen kaikkien kulujen jälkeen.

Otimme nämä viisi tekijää huomioon, koska nämä ovat opiskelijalle yleisimmät opiskeluihin liittyvät menot, poislukien ruokaostokset. Ruokaostosten kulut ovat liian yksilöllisiä, jonka takia emme ottaneet tätä mukaan tutkintaan. Toisin kuin opiskelijalounas, joka on monelle opiskelijalle hyvinkin tärkeä ateria, jonka takia otimme tämän hinnan huomioon.

 

Viisi tekijää olivat seuraavanlaiset:

  • Soluasunnot: Opiskelijalla on oikeus hakeutua asumaan soluasuntoon opintojen aikana. Tämä on opiskelijoille halvin vaihtoehto asumiseen, jonka takia tarkistimme paljonko eri kaupungeissa soluasunnot voivat kustantaa. (Lähde: Kaupunkien opiskelija-asuntojen sivut)
  • Yksityiset vuokra-asunnot: Yleisesti opiskelijat ovat enemmän halukkaita asumaan yksin tai kumppaninsa kanssa, jolloin parhain vaihtoehto asumiseen on hakea yksityiseltä vuokra-asuntoa. Tämä kuitenkin on paljon kalliimpi vaihtoehto, jonka takia tutkimme kuinka paljon opiskelijalle jäisi käteen yksityisessä vuokra-asunnossa asuessa muiden kulujen kanssa. (Lähde: Vuokrantantajat.fi)
  • Julkisten hinta: Julkisen joukkoliikenteen hinta oli hyvä laskea mukaan, koska usein kampus voi olla keskustan ulkopuolella tai opiskelija voi asua syrjemmällä alueella keskustasta sekä kampuksesta. Myös usein opiskelijoilla ei ole autoa ja Suomen talvi voi olla haastava kävelyyn tai pyöräilyyn. Otimme huomioon kuinka paljon kuukausikortti maksaa opiskelijoille julkiseen liikenteeseen. (Lähde: Kaupunkien joukkoliikenteiden sivut)
  • Opiskelijalounas: Suomalaiset ovat tottuneet hyvään ja ilmaiseen lounaaseen aiemmilla koulutuksen asteilla. Vaikkakin lounas korkeakouluissa ei ole enää ilmainen se on kuitenkin edullinen ja vertaamme missä sitä saa edullisimmin. (Lähde: Kela.fi Opiskelijaravintolahaku)
  • Opiskelija urheilu: Kaikissa kaupungeissa löytyi jokin opiskelijoille suunnattu urheilujärjestelmä. Vertasimmekin minkä hintaisia perus jäsenyys näihin opiskelijaurheiluihin maksoi. On tärkeää muistaa, että mitä nämä jäsenyydet sisältävät vaihtelevat huomattavasti kaupunkien välillä. Lisäksi esimerkiksi Porista emme löytäneet ollenkaan opiskelijaurheilu jäsenyyttä. (Lähde: Oppilaskuntien korkeakoululiikunta)

Loimme näillä kriteereillä kaksi pisteytystaulukkoa, toisen yksityisille vuokra-asunnoille ja toisen opiskelija-asunnoille. Näiden taulukoiden avulla laskimme pisteet jokaiselle kaupungille laskemalla kuinka paljon rahaa jäi.