Helmikuun talousuutisten katsaus

Helmikuu toi mukanaan kevään ensimerkkien lisäksi useita mielenkiintoisia talouteen liittyviä uutisia. Lähestyvät eduskuntavaalit johtivat keskustelua uutisoinnissa suurilta osin, muun muassa autoilun ja vanhusten näkökulmasta, mutta otsikoita nähtiin myös muun muassa innovatiivisuuteen ja verkko-ostoksiin liittyen.

Keräsimme listaamme mielenkiintoisia uutisia, jotka saattoiva sinultat jäädä kuukauden aikana lukematta. Tsekkaa ne nyt siis kätevästi yhdeltä istumalta! 

 

1.  Suomi maailman 3. innovatiivisin maa 

Suomi listattiin 3. innovatiivisimmista maaksi Bloombergin vertailussa, mikä on 4 sijan nousu viime vuoteen verrattuna. Vertailussa otettiin huomioon erityisesti korkean teknologian yrityksien määrää ja patenttihakemuksien määrää suhteessa väkilukuun.

Tiesitkö? Suomen paras sijoitus innovatiivisuudessa oli vuonna 2015, jolloin sijoitus oli koko listan ykkönen. Suomi pärjäsi myös vuonna 2016 hyvin, sijoittuen listan toiseksi

 

Innovatiivisten maiden top 10 listalla tapahtui muutenkin vaihtelua viime vuoteen verrattuna. Etelä-Korea piti yhä niukasti paikkansa innovaation ykkösenä kuudetta vuotta putkeen, mutta viime vuoden kakkonen, Ruotsi, tipahti jopa sijalle 7. Toiseksi innovatiivisuudella nousi tänä vuonna Saksa.

Lisää tietoa löytyy Bloombergin artikkelista: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-22/germany-nearly-catches-korea-as-innovation-champ-u-s-rebounds 

 

2.  Suomalaiset tekevät verkko-ostoksia ahkerasti

International Post Corporation julkaisi kyselynsä verkko-ostoksien tekemisestä kansainvälisesti. Kyselystä nousi esiin, että yli puolet suomalaisista vastaajista on ostanut tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, mutta useimmat tekevät ostoksia harvemmin kuin muiden maiden asukkaat. 

Suomen verkko-ostajille tyypillistä oli, että suurin osa ei tilannut tuotteita, joista pitäisi pulittaa tullimaksua. Vain 4% kyselyyn vastanneista suomalaisista sanoi maksaneensa jonkin sortin tullimaksuja. Suomalaiset siis suosivat alle 20€ ostoksia Euroopan ulkopuolelta. Suosituin keino tuotteiden toimitukselle olivat postin sivutoimisto ja postiboksi. Useimmiten Suomalaiset ostivat tuotteita Kiinasta, saksasta ja UK:sta. 

Lisää tietoja löytyy IPC:n kyselyn tuloksien yhteenvedosta: https://www.ipc.be/services/markets-and-regulations/cross-border-shopper-survey

 

3.  Pikavipeille ehdotettu 20% korkokattoa

Suomen talousvaliokunta povailee pikavipeille 20% prosentin korkokattoa, joka tulisi voimaan parhaassa tapauksessa jo syyskuuhun mennessä. Pienlainojen korkoja on rajoitettu viimeksi vuonna 2013, jolloin korkokatoksi asetettiin 50%. Kattoa alennettaisiin siis huomattavaksi aiempaan verrattuna. 

Esityksessä mainitaan myös, että pikavippien muiden kulujen tulisi aloitteen mukaan olla alle 150€ vuodessa. Tämä säädös takaisi kuluttajalle yhä edullisemman lainan saamisen tulevaisuudessa, sekä toisi läpinäkyvyyttä yhtiöden hinnoitteluun. 

Lue lisää taloussanomien artikkelista: https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006016649.html?ref=rss

 

4. Tammikuussa ennätys sähkönkulutukselle 

Poikkeuksellisen kylmä tammikuu näkyi lämpymittareiden lisäksi sähkönkulutuksessa, ja täten myös ihmisten lompakoista lämmityskulujen noustessa. Edellinen ennätys sähkönkulutukselle oli vuonna 2016, ja se ylittyi Tammikuun viimeisenä päivänä. Kulutus oli yhteensä 9335 Gigawattituntia.

Asuminen ei kuitenkaan ollut ainoastaa kotitalouksien syytä, vaan teollisuudella ja hyvällä taloussuhdanteella oli osansa asiaan. Suurin kasvu kulutuksessa näkyi kemianteollisuudessa ja metallinjalostuksessa, jotka kasvoivat 3 prosenttia edellisestä ennätyksestä. 

Lue lisää Ylen artikkelista: https://yle.fi/uutiset/3-10654948

 

5. Etanoliautolla jopa satojen eurojen säästöjä

Kun vaalien alla autojen päästöjen ankarammasta verottamisesta, ja jopa perinteisillä polttoaineilla kulkevien autojen kieltäminen tulevaisuudessa on noussut pinnalle, alkaa moni pohtimaan vaihtoehtoisia polttoaineita. Yleensä ensimmäinen vaihtoehto joka monelle nousee mieleen on sähköllä kulkeva auto, mutta toinen hyvin varteenotettava vaihtoehto voi olla etanoliauto.

Suomessa on mahdollista tankata ekologista ja edullista RE85 etanolia jo yli 100 huoltoasemalta, ja määrä kasvaa hiljalleen

 

Etanoliauto ei kuitenkaan ole aina pelkästään vaan ekoteko, vaan se voi tuoda satojen eurojen säästöjä vuodessa verrattuna bensiiniautoon. Auton muuntaminen etanoliautoon on edullisempaa kuin uuden auton ostaminen, ja siihen voi saada jopa rahallista tukea. Useimmiten muutos maksaa vain noin 500€. Etanoli on myös bensiiniä edullisempaa, usein jopa 50 senttiä litralta, joten se voi tulevaisuudessa houkuttaa yhä useampaa, sekä taloudellisista että ympäristöllisistä syistä. 

Lue lisää ylen artikkelista: https://yle.fi/uutiset/3-10645921

 

Lisää talousuutisia kätevästi yhdestä paikasta taas maaliskuussa!