Huhtikuun talousuutisten katsaus


Huhtikuun talousuutisia ja artikkeleita

Keräsimme jälleen mielenkiintoisia talouteen liittyviä uutisia ja artikkeleita huhtikuun ajalta. Tämän kuun artikkeleista nousee esiin se, että ihan normaali työssäkäyvä suomalainen voi olla vaikeuksissa luottokorttivelan kanssa. Toisaalta työssäkäyvä suomalainen voi myös olla parhaillaan matkalla miljonääriksi. Artikkeleista löytyy myös vinkkejä kesäloman suunniteluun, ja kaverille lainaamiseen.

Tsekkaa siis nämä huhtikuun talousartikkelit, jos ne sinulta jäivät välistä! 

1. Suomalaisilla paljon luottokorttivelkaa

Moni suomalainen, normaalissa päivätyössä käyvä ihminen on vaikeuksessa luottokorttimaksujen kanssa. Tilanne on yleensä se, että yhden isomman ostoksen velkojen maksamisessa menee pitkään, ja loppukuusta palkan loppuessa korttia tulee käytettyä pakollisiin kuluihin, ja velkaa ei näin saa lyhennettyä. 

Suomalaisista jopa yli 380 000 on menettänyt luottotietonsa, eli saanut jonkinlaisen maksuhäiriömerkinnän, tarkoittaen melkein 7% väestöstä

 

Tähän kierteeseen jää yleensä loukkuun viimeistään, kun joutuu hakemaan useamman luottokortin. Silloin edellisen kortin laskut tulee helposti kuitattua uudella velalla, ja kierre pahenee entisestään. Pahimmillaan tilanne voi ajautua maksuhäiriömerkintään, jos jo entisestään niukka takaisinmaksukyky heikkenee yllättäen jonkin yhtäkkisen kulun takia. 

Siksi kannattaakin uuden kortin hakemisen sijaan olla yhteydessä esimerkiksi Takuusäätiöön, josta saa apua velan takaisinmaksun suunnitteluun. Tällä tavalla takaisinmaksun saa hiljalleen aloitettua, jotta velasta pääsee lopulta kokonaan eroon. 

Lue lisää Ylen artikkelista

2. Kuinka tulla miljonääriksi eläkeikään mennessä? 

Moni haaveilee miljonääriksi tulemisesta, ja kun sijoittamisesta puhutaan yhä enemmän julkisuudessa, moni pitää sitä myös aiempaa realistisena tavoitteena. Millaisella summalla siis aloittaa säästäminen ja sijoittaminen miljonääriksi? 

Iällä on iltasanomien artikkelin mukaan suuri merkitys. Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä pienemmällä summalla kuukaudessa voi saavuttaa miljoonan eläkeikään mennessä, korolle-korkoa ilmiön takia. Esimerkiksi 20 vuotias voi sijoittamalla 246 euroa kuukaudessa saavuttaa miljoonan tavoitteen, kun taas jo 25 vuoden iässä tämä summa nousee 354 euroon, olettaen että molemmissa tapauksissa on noin 7% vuosittainen tuotto. 

Salkunrakentajien artikkelissa laskettiin, kuinka suuri kertasumma tulisi sijoittaa miljonääriksi tulemiseksi, ja jo 20 vuotiaana se on yli 44 000 euroa, ja 35 vuotiaana kerralla saisi sijoittaa jo yli 100 000 euroa. Sijoittaminen kannattaa siis aloittaa mahdollisimman nuorena, jos vain mahdollisuus. Myöhäistä se ei tietenkään missään iässä ole, mutta kannattaa varautua siirtämään suurempia summia sivuun jotta korkoa voi alkaa kertyä.

"Vaikka sijoittamista paljolti mystifioidaan taitolajiksi ja varakkaiden harrastukseksi, niin suurin oivallus on aloittaa mahdollisimman varhain" - Jukka Oksaharju

 

Lue lisää Iltalehden artikkelista ja Salkurakentajan artikkelista

3. Rahan lainaaminen ystävälle voi olla kiusallista 

Rahan lainaaminen läheiselle ystävälle voi tuntua luontevalta, sillä hyvän ystävän tai tutun auttaminen tiukassa tilanteessa on monille tärkeä asia. Jos asiasta ei kuitenkaan sovita tarkasti ennen lainan antamista, voi kiusallisia tilanteita syntyä rahoja takaisin pyytäessä, pienempienkin summien kohdalla, kuten Me Naisten artikkelin kertomasta Helkan tarinasta selviää. Hän lainasi ystävälleen 100€, mutta pyytäessään rahoja takaisin ystävä ärsyyntyyi, ja ystävyys viileni lähinnä pelkäksi Facebook-kaveruudeksi.

Siksipä jopa läheiselle ystävälle lainatessa on hyvä aina sopia tarkat ehdot, ja mielellään kirjallisesti. Siten on helppo jatkossa katsoa mitä yhdessä sovittiin, ja ongelmien syntyessä vedota yhteiseen sopimukseen. Vaikka muutaman kymmenen euron laina ei omaa talouttasi hirveästi hetkauttaisikaan, on kaikkien parasta, että lainan takaisinmaksusta on tarkat ehdot, jotta kummankaan osapuolen ei tarvitse kiusallisesti joutua tinkaamaan toisen kanssa. 

Oletko itse kokenut kiusallisen tilanteen rahan lainaamisessa läheisellesi tai ystävälle? Voit kertoa kokemuksestasi Me Naisten artikkelin alla olevassa lomakkeessa, oli kyseessa sitten positiivinen tai negatiivinen kokemus.

Lue Lisää Me Naisten artikkelista

4. Missä maissa vaihtokurssit ovat suotuisia? 

Valuuttojen vaihtokurssien vaihdellessa voi joskus huomata, että tietyissä maissa on edullisempaa, kuin aikaisemmin, tai toisinpäin. Juuri nyt suomalaisten on hieman kalliimpaa matkustaa suurimpaan osaan euroopan maista kuin viime vuonna, mutta Ruotsi, Puola, Unkari ja Turkki ovat suomalaisille hieman edullisempia. 

Kesälomaan on lämpimistä keleistä huolimatta monille vielä aikaa, joten voi olla että tilanne ehtii muuttua, joten ihan pelkästään vaihtokurssien varaan lomaa ei kannata järjestää, vaan valita matkakohde tietenkin myös oman mielenkiinnon pohjalta, jotta lomasta ei tule pettymystä. 

Lue lisää Taloussanomien artikkelista.

Toukokuussa tulossa: Sijoitusmessut  9.5.2019

Suomen suurimmat sijoitusmessut järjestetään jälleen Tampere-talolla. Tänä vuonna on tapahtuman 20. juhlavuosi, ja tapahtuma avoin ja maksuton yleisölle. Tapahtumassa on runsaasti erilaisia paneeleja ja puheenvuoroja, jotka käsittelevät sijoittamista, sen aloittamista ja eri osa-alueita. Jos esimerkiksi pohdit nyt miljonääriksi ryhtmistä, ovat messut oivallinen paikka inspiroitua aloittamaan tositeolla, joten kannattaa merkitä messut kalenteriin!  

Lue lisää sijoitusmessujen sivuilta: https://sijoitusmessut.fi/