Elokuun talousuutisten katsaus

Syksy tuo tullessaan mukanaan viileämpiä kelejä, mutta myllerrystä lainamarkkinoille uuden lain säännöksen astuessa voimaan. Toinen suuri muutos syksyllä on voimaan astuva EU direktiivi, joka pyrkii vapauttamaan pankkialan kilpailua.

Lue siis katsaus elokuun mielenkiintoisista talousuutisista alta ja olet mukana syksyn muutoksissa! 

1. Muutos kuluttajansuojalakiin astui voimaan

Syyskuun alusta Suomeen astuu voimaan yksi Euroopan tiukemmista korkolaeista. Lakia muutettiin viimeksi vuonna 2013, jolloin voimaan astui 50% prosentin korkokatto kaikille alle 2000€ lainoille. 

Uusi korkolaki tulee koskemaan kaikkia kuluttajille myönnettäviä lainoja, ja koskee jatkossa nimelliskorkoa todellisen vuosikoron sijaan. Uusi korkokatto on 20%, ja tämän lisäksi lainan muut kulut eivät saa ylittää 150 euroa vuodessa. Laki tulee tarkoittamaan suuria muutoksia lainamarkkinoilla, osan yrityksistä sulkiessa tai uusia laina tuotteita kehitettäessä.

Erityisesti muutos tulee koskemaan pikavippejä, joustoluottoja sekä vertaislainoja. Vertaislainojen kohdalla korot eivät ole ongelma, mutta aikaisempien korkeiden kulujen rajoitus tekee lainojen myöntämisestä hankalaa vertaislainayhtiölle.

”Lakimuutos vaatii ansaintamalliin muutoksia, joiden kypsyttelyyn voi mennä kuukausia. Aiomme kuitenkin jatkaa vertaislainoja tulevaisuudessa” 

- Simon Sandvik, Fixuran toimitusjohtaja

Voit lukea tarkempaa tietoa muutoksesta sekä spekulaatiota tulevaisuudesta tekemästämme blogipostista, ja haastattelut vertaislainoista Taloustaidon artikkelista.

2. Uusi palvelu oman talouden hallintaan

Jatkossa ihmisten on yhä helpompi pysyä kärryillä omasta taloudellisesta tilanteestaan, kun uusi CreditWorthy-palvelu käynnistyy Suomessa syksyn aikana. Palvelu mahdollistaa useamman oman tilin tarkastelun jopa eri pankkien välillä samaan aikaan, luoden kattavamman kuvan omasta taloudellisesta tilanteesta. 

Creditworthy on suomalaisen Skadi yhtiön palvelu, joka on ensimmäisenä Suomessa hyödyntämässä voimaan astuvaa EU:n psd2-direktiiviä, joka pyrkii vapauttamaan pankkialan kilpailua. 

”Tieto omasta taloudesta ja sen maksuvarasta auttaa tekemään parempia päätöksiä arjessa. Tähän tarpeeseen loimme CreditWorthyn”

- Mikko Nikkanen, Skadin kehityspäällikkö

Lisäa tietoa palvelusta löytyy Skadin Blogista. 

3. Suomi ei aio kieltää lisää muovituotteita

Lähivuosina voimaan astuva, muun muassa muovisten pillien kieltämiseen keskittyvä EU direktiivi on nyt herättänyt yhä enemmän keskustelua siitä, tulisko muovia kieltää yhä enemmän, ja kuinka tämä vaikuttaisi talouteen. Naapurimaassa Ruotsissa pohditaan, voisiko muovisia tuotteita kieltää yhä suurenevammassa määrässä jopa direktiiviä tiukemmin. 

Suomessa samanlaista muutosta ei kuitenkaan todennäköisesti olla heti näkemässä, vaikka ympäristön kannalta se parasta olisikin. Suomi tietenkin seuraa direktiiviä tarkasti, mutta sitä radikaalimpien muutoksien tekeminen voisi vaarantaa suomalaisten yrityksien taloudellista tilannetta.

“Jos täällä tehdään ratkaisuja, jotka ovat kustannuksiltaan raskaampia kuin muualla Euroopassa, se syö yritysten hintakilpailukykyä.”

- Timo Lappi, Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Maran toimitusjohtaja

Myös elintarvikemuovin palauttaminen pullojen kaltaisella pantti systeemillä on noussut esille ideana, mutta se ei ole aivan yhtä yksinkertaista, muovipakkausten eri kokojen ja muotojen takia, joten asia jää nähtäväksi tulevaisuuteen.

Voit lukea lisää aiheesta Ylen artikkelista 

4. Finnair lennätti ennätysmäärän matkustajia

Heinäkuun helteet sekä yhä kiihtyvämpi puhe lentokoneiden ympäristöhaitoista eivät olleet riittäviä pitämään ihmisiä kotonaan tänä kesänä, ainakin jos Finnairin uudesta lentäjämäärän ennätyksestä on päätteleminen. Heinäkuun aikana Finnair kuljetti jopa yli 1,4 miljoonaa matkustajaa, mikä 12,4 parempi tulos kuin viime vuonna.

Suurin kasvu lennoissa näkyi Pohjois-Amerikan liikenteessä 21,5 prosentilla, mutta myös Suomen sisäiset lennot olivat kasvaneet 10,3 prosenttia. Finnair myös lensi lentonsa hieman enemmän ajallaan, ja lentojen käyttöaste oli erittäin hyvä. 

Lue lisää aiheesta iltasanomien artikkelista.

5. Suomen talouskasvu hiipumassa

Suomen talouskasvun povataan hiipuvan tämän vuoden aikana noin 1,2 prosenttiin, kun aikaisemmin vuonna ennustus oli vielä 1,6 prosenttia. Samanlainen pudotus arvioihin osui myös ensi vuoden kohdalle, kun ennustus laski 0,8 prosentista 0,5.

Syynä ennusteiden hiipumiseen pidetään pitkälti kesän alussa syttynyttä kauppasotaa. Se on tainnuttanut vientiä ja kauppaaa maailmanlaajuisesti, ja luonnollisesti myös Suomessa. Kauppasodan kehitys tuleekin olemaan suurin tekijä sen kannalta, pysyvätkö ennusteet pessimistisempinä, vai lähteekö talous taas kiivaampaan nousuun. 

“Myönteinen kehitys kauppapolitiikassa ja elvyttävä politiikka voisivat pitää talouden (ennustettua) paremmassa vireessä. Vastaavasti kauppasodan kärjistyminen voi suistaa maailmanmarkkinat taantumaan, suhdanne-ennusteessa todetaan.”

- OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen

Lue aiheesta lisää Viisasraha.fi sivuston artikkelista.