Syyskuun kiinnostavimmat talousuutiset

Syyskuun talousuutisten katsaus

Syyskuu oli uusien henkilökohtaiseen talouteen liittyvien muutoksien aikaan. Vaikka kaikki voimaan astuneet muutokset eivät välttämättä heti kuluttajan elämässä näkyneetkään, niin syyskuu toi alun suurille muutoksille niin verkkomaksamisessa, luottorekistestereissä kuin jopa pelikoneissakin.

Lue tarkemmin erilaisista muutoksista alta!

1. Maksuhäiriöiden määrä yhä kasvussa

Syyskuun ensimmäisenä päivänä voimaan astunut korkolain uudistus ei ole vielä ainakaan vaikuttanut positiivisesti. Kuun lopulla 385 700 henkilöllä oli Asiakastiedon rekisterissä maksuhäiriömerkintä, mikä on 4000 henkilöä enemmän kuin viime vuonna.

Rekisteristä käy myös ilmi, että moni jo valmiiksi ylivelkaantunut henkilö on hakemassa vielä uutta velkaa. Tämä on ongelmallista, sillä monta velkaa omaava henkilö aiheuttaa suuren riskin tilanteen pahenemisesta sekä itselleen, etta luotonmyöntäjälle ja lopulta yhteiskunnallekin.

Vaikka kuluttajasuojalain muutos ei vielä maksuhäiriömerkinnöissä ole näkynytkään, uskoo asiakastieto että se voi jatkossa estää kaikista pahiten velkaantuneita kuluttajia vajoamaan yhä syvemmälle velkakierteeseen.

Lue lisää aiheesta Talouselämän artikkelista.

 

2. Suomeen harkitaan positiivista luottorekisteriä

Oikeusministeriön tekemän selvityksen mukaan Suomella olisi kipeä tarve ottaa käyttöön positiivinen luottorekisteri. Positiivisesta luottorekistä olisi mahdollista nähdä tarkempaa tietoa luotonhakijan maksukyvystä ja velkatilanteesta. Näin luoton myöntäjä voisi arvioida paremmin, onko henkilölle turvallista myöntää lainaa.

“Oma vastuu on tärkeä, mutta nyt tarvitaan myös valtiovallan toimenpiteitä. Nykyistä kattavammat tiedot luotonantajan maksukyvystä antaisivat luottolaitoksille paremmat mahdollisuudet ja velvollisuudet tehdä vastuullisempaa luottotoimintaa.”
- Antti Häkkänen, Oikeusministeri

Halvaksi luottorekisterin perustaminen ei tulisi, vaan hintalappu rekisterille olisi jopa 20 miljoonaa euroa. Pitkällä aikavälillä muutos kuitenkin toisi positiivisen muutoksen niin maksuhäiriömerkintöjen määrään, kuin henkilökohtaisten velkojen määrään.

Lue selvityksesta lisää Ylen Artikkelista.

3. EU:n maksupalveludirektiivi PSD2 astui voimaan

13. Syyskuuta astui virallisesti voimaan EU: maksupalveludirektiivi PSD2, joka toi suuria muutoksia verkkomaksamiseen. Direktiivin suurin tavoite on parantaa verkkomaksamisen turvallisuutta, keskittyen erityisesti verkkomaksamisessa tunnistautumiseen.

Jatkossa sähköisella tunnistautumisella tulee olemaan kolme ehtoa, joista vähintään kahden on aina toteuduttava. Tunnistautumisessa tulee siis olla joko jotain mitä käyttäjä tietää, jotain mikä on käyttäjän hallussa, tai jotain mitä käyttäjä on.

Tämä tarkoittaa että jatkossa missään verkokaupassa esimerkiksi pelkkä salasana ei tule olemaan tarpeeksi vahva tunnistuskeino yksinään, ellei ostos ole alle 30 euron suuruinen.

Vaikka laki astuikin voimaan 13 päivä, ei se välttämättä tarkoita että suuria muutoksia tulee voimaan aivan heti, sillä Finanssivalvonta on antanut direktiiviä koskeville toimijoille aikaa siirtymävaiheeseen. Jatkossa muutos tulee kuitenkin näkymään muun muassa pahvisten tunnuslukutaulukkojen käytöstä pois porrastamiseen.

Lue lisää muutoksesta Ylen artikkelista.

 

4. Veikkauksen peliautomaattien määrä vähenee

Veikkaus tiedotti kuun alusta uudesta 7 kohdan ohjelmasta, jonka tarkoituksena on parantaa yhtiön toimintaa. Syinä muutoksille oli elokuussa puhututtanut Veikkauksen mainonta sekä johdon palkitsemisjärjestelmä, jotka sotivat yhtiön pelimonopolin tarkoitusta, pelihaittojen ehkäisyä, vastaan.

Suurimpina muutoksia ohjelmasta nousee esille sekä peliautomaattien määrän vähentäminen, että se, että jatkossa kaikkien koneiden tulee vaatia pelaajaa tunnistautumaan. Tämä tarkoittaa, että jos henkilö ei tunnistaudu, ei hän pysty pelaamaan koneella.

Ohjema tuo myös muutoksia johdon palkitsemisjärjestelmään, siten että jos pelihaittojen määrä lisääntyy, vähenevät bonukset. Hankalaa pelihaittojen rajoittamisesta tekee osittain se, että Veikkaus tuottaa valtiolle paljon tuloja, joita käytetään hyvään tarkoitukseen. Tasapainon löytäminen tulee siis olemaan todennäköisesti haastavaa.

Lue lisää ohjemasta Ylen artikkelista.

5. Eläkeputki lyhenemässä vuodella

Niin kutsuttu eläkeputki, eli työttömyysturvan lisäpäiviä koskeva ajanjakso on lyhenemässä nyt vuodella. Nykyään putki on mahdollista aloittaa 61-vuotiaana, kun jatkossa putkea tulisi odottaa 62 vuotiaaksi asti. Hallituksen esittämän lyhennyksen tarkoituksena olisi lisätä työllisyyttä.

Nykyinen lisäpäiväoikeus on mahdollisesti kohdentanut irtisanomisia erityisesti ikääntyneisiin ihmisiin, ja sen lyhentämisellä pyritään vähentämään tätä. Sen lisäksi muutoksen halutaan lisäävän ikääntyneiden työttömien uudelleentyöllistymisen todennäkösyyttä.

Kriitikitön muutos ei kuitenkaan ole. Erityisesti raskaammissa töissä oleville ihmiselle putken lyhentäminen herättää huolta, sillä eläkeputkessa oli kaikista eniten rakennus-, korjaus ja valmistustyöntekijöitä viime vuonna. Liitto onkin jo aiemmin kampanjoinut lyhentämisestä vastaan muun muassa “elävä eläkkeelle”- sloganeilla.

“Olemme olleet hyvin kriittisiä lisäpäiväoikeuden lyhentämiseen, koska etenkin rakennusalalla raskaissa töissä on tosi iso haaste pysyä työkykyisenä yli 60-vuotiaana. Työelämän loppuvaiheeseen saatavaa kevennystä ei tunnuta saavan aikaan. Mutta toimet olivat sen verran vaikuttaneet, että tämä oli tehtävä, kun oli niin sovittu.”
- Martti Harjuniemi, Rakennusliiton puheenjohtaja

Lue lisää muutoksesta Iltalehden artikkelista

Lokakuussa tulossa: Hullut päivät 2.10.2019

Lokakuun toinen päivä alkaa yksi Suomen suosituimmista alennustapahtumista, eli Stockmannin Hullut Päivät. Jo yli kolmen vuosikymmenen pituinen, joka syksyinen ja keväinen perinne on taas täynnä tarjouksia merkkituotteista niin vaatetuksen, elektroniikan kuin elintarvekkeidenkin saralta.

Vaikka tarjoukset ovatkin suurelta osin koko 5 päivän kampanjan pituisia, on jokaisella päivällä omat erikoistarjouksensa, joten tarjouksia kannattaa pitää silmällä päivittäin.