Joulukuun talousuutisten katsaus


Joulukuun Talousuutisten katsaus

Vuosi lähenee loppuaan. Suomi on ollut loppuvuodesta otsikoissa ympäri maailmaan uuden pääministerin johdosta, sekä muutoinkin naisvaltaisen hallituksen kannalta. Taloudessa suomessa on taas muun muassa lakkoiltu, tällä kertaa teollisuuden alalla.

Tämän kuun suurin asia kuitenkin lienee monelle joulu, jonka odotus on pian huipentumassa. Moni on jo hankkinut lahjat ynnä muut joulutarvikkeet, mutta jouluruokien ostokset ovat vielä edessä. Myös vuoden vaihtumista odottaa moni, sillä se tarkoittaa monelle uuden alun mahdollisuutta.

Keräsimme taas mielenkiintoisia artikkeleita tämän vuoden viimeiseen uutiskatsaukseen, joten mikäli kaipaat lukemista vaikka riisipuuron kaveriksi, jatka lukemista!

Suomalaisten joulu numeroina

Tilastokeskus julkaisi tänä vuonna artikkelin, joka tarkastelee suomalaisten joulua tilastojen ja numeroiden valossa.

Suomalaiset ostavat artikkelin perusteella ahkerasti erilaisia joulu kasveja ja kukkia. Suosituimmaksi kasviksi nousi Plantagenin kyselyn mukaan perinteinen joulukuusi, jonka kerrottiin tuovan eniten joulutunnelmaa. Lukujen mukaan suosituin kasvi näyttäisi olevan kuitenkin joulutähti, jota myytiin viime vuonna jopa 1,8 miljoonaa kappaletta, kun taas joulukuusia myytiin vain 1,4 miljoonaa.

Artikkelista näkyy myös, että joulukortit ovat yhä tärkeä osa monen suomalaisen joulua. Postin tekemästä kyselystä selviää, että suomalaiset saavat joulutunnelmaa sekä korttien vastaanottamisesta, että niiden kirjoittamisesta. Myös joulupukille kirjoitetaan yhä ahkerasti, jopa yli 500 tuhatta kirjettä viime vuonna. Toinen perinteinen joulumieltä nostattava asia suomalaisille on joululaulut, joita kuunnellaan muun muassa erilaisissa konserteissa ja tapahtumissa

Joulupöydän kohokohta on yhä usein kinkku, jota myydäänkin jopa yli 6 miljoonaa kiloa, vaikka yhä useampi kaipaa jo hieman vaihtelua pöydän perinteisiin antimiin. Juomista suosituin on tilastojen mukaan punaviini, ja lähivuosina myös Roseviini on nostattanut suosiotaan. Suosituimpien juomien listalta löytyy yhä tietenkin myös glökikin.

Talouden kannalta Suomalaiset kuluttavat paljon jouluna. Yksi aikuinen kuluttaa jouluna noin 530€, joista noin 161€ euroa menee joulupöytään. Monissa talouksissa joulu voi olla talouden kannalta stressaavaa aikaa, ja jopa melkein 30 prosenttia vastasikin Nordean kyselyssä olevansa huolissaan siitä, riittävätkö rahat joulun järjestämiseen. Monet suomalaiset kuitenkin myös lahjoittavat paljon hyväntekeväisyyteen joulun aikana.

Suuren kulutuksen vastapainona on noussut esille ilmiö eettisestä joulusta. Osa ihmisistä on alkanut sopimaan tuttaviensa kanssa täysin lahjattomista jouluista, ja toisaalta myös käytettyjen lahjojen antaminen nostaa suosiotaan. Joulun ei siis tarvitse olla kallis, nostattaakseen joulumieltä.

Lue lisää tilastokeskuksen artikkelista.

Vuoden turhake on jälleen valittu

Suomen Luonto- lehti on jälleen valinnut vuoden turhakkeen. Se järjesti äänestyksen, jossa lukijat saivat sekä ehdottaa että äänestää mielestään markkinoiden vuoden turhinta tuotetta jo 19. kerran. Ykköseksi nousi tänä vuonna korjauskelvoton elektroniikka, erityisesti älypuhelimet.

Halpa ja miltei täysin korjauskelvoton elektroniikka tulee kalliiksi niin kuluttajille kuin luonnollekin. Jo yhden älypuhelimen valmistamisesta syntyy jopa 86 kiloa jätettä, ja Euroopassa ostetaan kaikkiaan noin 200 miljoonaa puhelinta vuosittain. Sanomattakin siis selvää, että jätettä todella syntyy. Puhelin ei ole myöskään halpa hankinta kukkarolle, ja kun puhelin kestää nykyään vain noin 2-3 vuotta, on se iso kustannus.

Ehdokkaita Turhakkeiksi ehdotettiin melkein 500 eri tuotetta sekä myös erilaisia, kulutukseen liittyviä ilmiötä. Joukosta löytyy esimerkiksi uudet suuret ostoskeskukset, lentopisteiden keräily, rumat joulupaidat sekä kaikenlaiset alennusmyynnit. Kaikenkaikkiaan tietoisuus kulutuksen tuputtamisesta näyttää nousseen yhä enemmän tänä vuonna, saaden ihmiset katsomaan yhä kriittisemmin omaa kulutustaan.

Lue lisää Suomen Luonnon artikkelista.

Naisia yhä enemmän suurimmissa Yhtiöissä

Vuonna 2019 Suomen Pörssiyhtiöiden johdossa on ennätysmäärä naisia, peräti 11 toimitusjohtajaa. Jopa 22 yhtiössä ei ole kuitenkaan yhä ole ainuttakaan naista johtotehtävissä. Kehitys on kuitenkin siihen suuntaan, että naisia nousee johtoasemiin yhä useammin. Koko Suomen yhtiöiden toimitusjohtajista noin 9% on jo naisia, ja peräti 36% johtoryhmien uusista jäsenistä on myös naisia.

Keskuskauppakamari onkin pyrkinyt vähentämään suurta eroa johtajien määrässä sukupuolten välillä vuosien saatossa, pitäen kuitenkin huolta siitä, että hommiin palkataan pätevin mahdollinen henkilö. Käytännössä tämä on tapahtunut muun muassa naisille suunnatuilla naisjohtajien mentorointiohjelmilla.

Lue lisää Salkunrakentajan artikkelista.

Korkeasuhdanne Suomessa ohi

Ensi vuoden alusta kansainvälinen talouskasvu hidastuu, ja Suomen talous sen mukana noin alle yhteen prosenttiin. Vaikutusta Suomen talouteen on erityisesti viennin hyytymisellä kansainvälisen epävarmuuden takia muun muassa Saksaan päin.

Talouskasvun hidastuessa myös kuluttajien luottamus talouteen on jyrkässä laskussa, ja osittain hyvästä syystäkin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä että kotitauloudet tulevat kuluttamaan maltillisemmin ensi vuonna, ja säästämisen aste tulee todennäköisesti nousemaan verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Lue lisää Suomen Pankin artikkelista.

Talouteni.fi haluaa toivottaa kaikille lukjoilleen oikein hyvää joulua!