Väliaikainen muutos kuluttajansuojalakiin - 10% korkokatto


Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen väliaikaisesta muutoksesta kuluttajansuojalain 7 lukuun, ja muutos on voimassa 1.7.2020 - 31.12.2020.

Covid-19 kriisi on aiheuttanut monelle suomalaiselle taloudellisesti ahtaan paikan, mistä syystä suomen hallitus on halunnut turvata kuluttajan asemaa asettamalla tiettyjä rajoituksia väliaikaisesti kuluttajaluotoille, koskien niiden korkoja ja markkinointia.

Kuluttajaluotoille 10% korkokatto 31.12.2020 saakka

Suurin muutos kuluttajan kannalta lakiin on korkokaton putoaminen 20 prosentista 10 prosenttiin. 10% Korkokatto koskee kaikkia uusia kulutusluottoja, joustoluottoja ja pikavippejä, sekä vanhojen joustoluottojen uusia nostoja. Sen ulkopuolelle jäävät kuitenkin hyödykesidonnaiset luotot, kuten luottokortit, autolainat tai osamaksukaupat. Myöskään yritysluottojen korkoihin muutos ei vaikuta, sillä ne eivät ole kuluttajaluottoja.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisit aiemmin ottanut luoton yli 10% korolla, eivät lainanantajat saa periä yli 10% korkoa aikavälillä 1.7.2020 - 31.12.2020 nostetusta luotosta. Lainanantajat eivät myöskään saa tällä aikavälillä korottaa luottosopimuksen johdosta perittäviä maksuja. Muista siis oikeutesi tässä tilanteessa, jos huomaat lainantarjoajan laskuttavan korkeampaa korkoa uudesta nostosta vanhalle luotolle.

Luottojen korko kuitenkin nousee normaalille tasolle tämän ajanjakson jälkeen. Pidä tämä mielessä erityisesti uutta luottoa hakiessasi, jotta et päädy ottamaan lainaa jonka korko nousee korkeammalle kuin odotit joulukuun jälkeen.

Lainantajien tulee sivuillansa ilmoittaa lainan alkuperäinen korko vähintään yhtä näkyvästi kuin väliaikainen 10% korko, joten ikäviä yllätyksiä ei pitäisi syntyä. Ole kuitenkin ekstra tarkkaavainen, ja pidä huoli että pystyt maksamaan lainan takaisin myös joulukuun jälkeisellä normaalilla korkolla, jos laina-aika on yli 6 kuukautta tai tulet tekemään uusia nostoja joulukuun jälkeen.

Väliaikaiset muutokset kuluttajansuojalakiib

Kuluttajaluotottojen suoramarkkinointi kielletty

Lakimuutos koskee myös kuluttajaluottojen suoramarkkinointia, mikä on väliaikaisesti täysin kielletty. Tällä on haluttu välttää sitä, että tukalassa tilassa oleva kuluttaja houkuteltaisiin ottamaan luottoa, jonka takaisinmaksu voi aiheuttaa yhä suurempia taloudellisia ongelmia.

Juuri nyt kannattaakin siis olla erityisen varovainen ja harkita luoton ottamista entistä tarkemmin, jotta olet varma takaisinmaksukyvystäsi. Jos kuitenkin haet luottoa, tutustu lainantarjoajan hintoihin tarkasti, ja pidä huoli, että et tällä ajanjaksolla maksa 10% korkeampaa korkoa.

Lisää tietoa muutoksesta voit lukea valtioneuvoston sivuilta.

Artikkelin on kirjoittanut Hanna Jääskö Sisältövastaava Hanna työskentelee Talouteni.fi sisältövastaavana. Hänellä on liiketalouden tausta, ja kokemusta talouteen liittyvistä aiheista pohjoismaisilla markkinoilla sekä kirjoitusten että visuaalisen sisällön kautta. Hanna on saanut työstään myös kansainvälistä arvostusta, kun hän oli ehdolla SEMrush Nordic Search Awardsin "Nuori Markkinoija" kategoriassa. Hannan ja hänen tiiminsä tuottamia kirjoituksia on jaettu mediassa muun muassa Ylen, Kauppalehden, ja Taloussanomien sivuilla.
Ole yhteydessä: