Opas: Näin haet lainaa

Päivitetty: 05. helmikuuta 2020

Lainanhaun opas - mitä sinun tulee tietää

Tällä sivulla käymme läpi, kuinka lainan haku tapahtuu sivustomme kautta. Jos siis pohdit kuinka kauan prosessi kestää, onko prosessi kuinka monimutkainen  tai kuinka pian saat rahat tilillesi, vastaa tämä sivu useimpiin kysymyksiisi. Tällä oppaalla pyrimme helpottamaan lainan hakua tekemällä sen mahdollisimman yksinkertaiseksi ja ymmärrettäväksi, sekä tarjoamaan vinkkejä mahdollisimman sujuvaan hakuprosessiin.

Tämä opas koskee ainoastaan netistä haettavia lainoja. Ennen lainan hakemista, on aina hyvä olla kattava käsitys siitä, mitä tietoja sinulta mahdollisesti kysytään, ja mitä vaiheita lainanhaun prosessiin kuuluu, jotta voit käyttää aikaasi tehokkaammin.

Kun tiedät mitä lainanhakuun kuuluu, on sinun myös helpompi tietää, millä asioilla on merkitystä lainoja vertaillessa, ja osaat yhä paremmin kartoittaa, mikä laina voisi olla sinulle se oikea.

Näin lainan hakeminen tapahtuu

 1. Päätä, kuinka paljon lainaa tarvitset

  Ihan ensimmäiseksi sinulla on hyvä olla mielessä, kuinka paljon lainaa haluat, ja millainen lainamuoto sopisi sinulle parhaiten.
 2. Löydä sopiva laina ja lainantarjoaja vertailustamme

  Olemme koonneet kaikki lainamuodot lainavertailumme alle. Voit kätevästi valita haluamasi summan, sekä asettaa ikäsi vertailuun, ja näin löytää helpommin ne lainat, jotka sopivat tarpeeseesi. Vertailusta löytyy lainojen korot, määrät, takaisinmaksuaika ja vastauskaika, joten voit helpostin nähdä eri lainojen ominaisuudet, ja valita itsellesi sopivimman.
 3. Klikkaa “Hae nyt” painiketta

  Kun olet löytänyt itselle sopivan lainan, voit klikata “hae nyt” painiketta. Siirryt siten lainanantajan kotisivuille ja heidän lainahakemukseensa, johon voit tarkkemmin täyttää toivomasi summan ja laina-ajan. Tämä vaihe ei sido sinua mihinkään, joten voit vapaasti vierailla useamman lainanantajan sivuilla.
 4. Tarkista, täytätkö kaikki lainanantajan ehdot.

  Jotkin lainanantajat aloittavat hakemuksen varmistamalla, että täytät kaikki lainan vaatimukset, kuten iän, tulotason ja puhtaat luottotiedot. Jos käy niin, että et täytä lainanantajan kaikkia ehtoja, voit palata lainavertailuun ja koittaa, sopisitko jonkun toisen lainan vaatimuksiin, sillä ehdot vaihtelevat lainantarjoajalta toiselle.
 5. Täytä henkilökohtaiset tietosi.

  Jos täytät lainanantajan kriteerit, tulee sinun täyttää henkilökohtaiset tietosi lomakkeeseen seuraavaksi. Yleisimmät tiedot joita hakemuksen täyttämiseen tarvitaan ovat nimi, henkilötunnus, osoite, sähköposti ja puhelinnumero sekä tietenkin tilinumero, jonne laina maksetaan. Tämän lisäksi moni lainatarjoaja pyytää sinua tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla, jotta he voivat tarkistaa tietojen todellisuuden. Riippuen lainan tyypistä, voidaan sinulta myös kysyä tietoja mahdollisesta puolisostasi, erityisesti suurempien kulutusluottojen kohdalla. Jotkin tarjoajat kysyvät myös lainan tarkoitusta, mutta tähän vastaaminen on usein täysin vapaaehtoista.
 6. Vastaanota henkilökohtainen lainatarjous.

  Jos hakemuksesi hyväksytään, sinulle lähetetään henkilökohtainen lainatarjous, jossa näet lopullisen koron ja lainanehdot, sillä lopullinen korko määräytyy vasta taikaisinmaksukykysi perusteella. Tässä vaiheessa voit vielä päättää, halautko hyväksyä vai hylätä lainan, ja tarjouksen vastaanottaminen ei itsessään sido sinua mihinkään.
 7. Hyväksy tarjous ja odota rahojen saapumista.

  Kun olet hyväksynyt lainatarjouksen, on laina nyt sinun nimissäsi, ja rahat saapuvat tilillesi heti pankkien auki ollessa, jos kyseessä on pikavippi tai kulutusluotto. Joustoluotto poikkeaa siinä mielessä, että rahojen saapumisen tilille sijasta saat oman tililuottosi, josta voit pankkien auki ollessa nostaa sen verran rahaa lainasta käyttöön kuin tarvitset.

Jos prosessi on sinulle selvä, ja olet varma siitä että haluat lainan hakea, voit vertailla nettilainoja kätevästi Talouteni.fi sivuilta, esimerkiksi täältä: Lainaa heti

Näin haet lainaa

Kuinka nopeasti saat rahat käyttöösi?

Se, kuinka nopeasti saat rahat tilillesi lainanhaun aloittamisesta, vaihtelee lainantantajien kesken. Jotkin lainanantajat käsittelevät hakemukset automaattisesti ja saat tarjouksen miltei välittömästi, joten parhaassa tapauksessa rahat voivat olla tililläsi jo samana päivänä, erityisesti jos lähetät hakemuksen aamusta.

Jotkin lainanatajat kuitenkin käyttävät enemmän aikaa hakemuksien käsittelyyn, mutta yleensä saat rahat tilillesi viimeistään kahden päivän sisällä. Hyvä vinkki nopeaan lainantarpeeseen on hakea lainaa pankkien aukioloaikoina, sillä näin rahat voidaan siirtää tilillesi nopeammin.

Helpottaaksesi prosessia, on hyvä myös ottaa valmiiksi esille verkkopankkitunnuksesi sekä passi tai muu henkilötunnus. Joitakin lainoja hakiessa on myös hyvä idea ottaa viimeisimmät palkkakuitit takaisinmaksukykysi arviointia varten. Jos haet kulutusluottoa kumppanisi kanssa, kannattaa myös heidän tietonsa olla valmiina.

Lisää tietoa eri lainamuotojen hausta

Tästä kappaleesta löydät tarkempaa tietoa liittyen eri lainamuotojen hakuprosessiin

Pikavippi

Pikavippi on lainamuodoista pienin ja nopein, joten sen haku on yleensä myös helpoin ja nopein. Useat pikavippiä tarjoavat yhtiöt käyttävät automatisoitua systeemiä lainahakemuksien hyväksymiseen, ja nopeus onkin yksi heidän myyntivalteistaan. Jos siis tarvitset lainaa hyvin nopeasti, mutta et kovin suurta summaa, on pikavipin hakuprosessi todennäköisesti sopivin.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on pikavippiä paljon suurempi, ja täten myös usein hitaampi lainamuoto. Suurien summien takia lainantarjoajat käyttävät useimmiten enemmän aikaa lainahakemuksen käsittelyyn, jotta he ymmärtävät lainan myöntämisen riskit paremmin. Netistä haettavat kulutusluotot ovat kuitenkin usein nopeampia hakea, kuin pankkien kulutusluotot, ja useimmat niistäkin saa vuorokauden tai kahden sisällä.

Joustoluotto

Joustoluoton hakuprosessi on hyvin lähellä pikavipin hakua, sillä ne pitävät myös nopeutta ja kätevyyttä myyntivalttinaan. Suurin ero onkin rahojen vastaanottamisessa lainatarjouksen hyväksymisen jälkeen. Sen sijaan että saisit kertaluontoisen summan tilillesi, saat käyttöösi tilin, josta voit nostaa rahaa silloin kun tarvitset, niin paljon kuin tarvitset, kunhan se on luottorajasi sisällä. Nosto tapahtuu pankkien auki ollessa miltei välittömästi, joten lainan hyväksyttyä saat rahaa joustavasti ja nopeasti käyttöösi.

Hae lainaa mahdollisimman harkitusti

Kun haet lainaa, määrittele mahdollisimman tarkasti, mihin lainaa tulet käyttämään, kuinka paljon sitä tarvitset, ja mitä sen takaisinmaksu tarkoittaa taloudellesi tulevaisuudessa. Ennen kuin nostat lainan tilillesi, punnitse mielessäsi lainan tuomat hyödyt sekä sen takaisinmaksun seuraukset pitkällä aikavälillä. Lainan ottaminen ei ole huono asia, niin kauan kun sen hakeminen on tehty harkitusti ja hallitusti.

Monissa tapauksissa lainaraha on hyvin perusteltu, ellei jopa välttämätön. Tässä muutama esimerkki tilanteista, joissa laina voi helpottaa elämää kun sen ottaa harkitusti:

 • Odottamatomat kuluerät, esimerkiksi rikkoutunut kodinkone. Voi olla, että ostamalla uuden astianpesukoneen voi säästyä suuremmilta vesivahingoilta.
 • Alennukset ja tarjoukset. Erityisesti isompien ostoksien kohdalla on mahdollista säästää huomattavia summia, jos alennus on monia kymmenien prosenttien arvoinen ja sen rahoittaa kohtuullisen korkoisella lainalla.
 • Elämykset. Konsertit, tapahtumat ja muut elämykset ovat usein tarjolla vain tietyn aikaa, ja joskus niihin on vain yksi mahdollisuus osallistua. Laina voi silloin olla paikallaan, että et menetä mahdollisuutta kokea jotain jota olet odottanut pitkään
 • Tarpeelliset ostokset opiskeluun tai töihin. Jos esimerkiksi saat uuden työpaikan, jossa tarvitaan oma tietokone, voi olla kannattavaa ottaa lainaa tarpeeksi tehokkaan koneen hankkimiseen, jotta työnsä voi suorittaa kunnolla, ja sama pätee opiskelun aloittamiseen.

Lainan ottaminen ei ole häpeä, niin kauan kun teet sen harkitusti. Pidä huoli että hakiessasi lainaa sinulla on selkeä takaisinmaksusuunnitelma mielessä, ja että et ota lainaa sen enempää kuin oikeasti tarvitset.