Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Äänikirjat

Äänikirjat

Äänikirjapalvelut

Äänikirjojen suosio on ollut jo pitkän aikaa hurjassa kasvussa. Nykyään lähes kaikki uudet kirjat pyritään julkaisemaan myös äänikirjoina, mikä osaltaan selittää äänikirjojen suosion kasvun. Yhä useammin äänikirjojen lukijana toimivat kirjailijat itse.

Äänikirjojen etuna on, että niitä voi kuunnella milloin ja missä tahansa. Moni kuunteleekin äänikirjoja työmatkalla tai kotiaskareita tehdessä. Äänikirjat ovat mukavaa ajanvietettä myös näkörajoitteisille tai ihmisille, jotka tulevat päivän mittaan tuijottaneeksi muutenkin tarpeeksi tekstiä joko paperilta tai näyttöpäätteeltä.

Äänikirjoja on saatavilla sekä ilmaiseksi että erilaisten äänikirjapalveluiden kautta. Vertailemme tässä artikkelissa alan suosituimpia äänikirjapalveluita ja syvennymme myös äänikirjojen muihin saloihin.

Mitä äänikirjat ovat?

Äänikirjat ovat ääneen luettuja kirjoja. Niihin ei lisätä äänitehosteita tai näyttelemistä, vaan teokset ainoastaan luetaan ääneen – hieman samaan tapaan, kuin vanhempi lukee lapselle iltasatua.

Alun perin äänikirjoja alettiin tehdä näkövammaisten tarpeisiin. Äänikirjojen tallennusmuotojen kehittyessä ne alkoivat saada enemmän suosiota myös suuren yleisön piirissä, sillä vielä CD-levyjen aikana yksi tavallisesta romaanista luettu äänikirja saattoi viedä pitkälti toistakymmentä levyä tilaa.

Nykyään äänikirjojen kuuntelu on vaivatonta suoratoistopalveluiden avulla. Äänikirjoja voi kuunnella tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen nettiyhteyden kautta, ja osa palveluista mahdollistaa kirjojen lataamisen laitteelle. Näin äänikirjaa voi kuunnella myös vaikkapa mökkilaiturilla nettiyhteyden ulottumattomissa.

BookBeat

Kuva Bookbeatista

BookBeat on Bonnier-kustantamon omistama äänikirjapalvelu. Palvelusta löytyy yli 200 000 kirjaa, ja se on omien sanojensa mukaan Suomen suosituin äänikirjapalvelu. Kirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

BookBeatin valikoimasta löytyy romaanikirjallisuutta, tietokirjallisuutta, näytelmiä sekä paljon kirjoja myös nuorille ja lapsille. Sovellus osaa suositella uutta luettavaa vanhojen mieltymysten perusteella, mikä helpottaa oleellisesti valtavassa tarjonnassa kahlaamista. Jos perheessä on useampia kuuntelijoita, voi eri profiileja lisätä tiliin maksullisesti.

BookBeatia voi kokeilla maksuttomalla kokeilujaksolla, joka sisältää 20 tuntia ilmaista kuunteluaikaa. Sen jälkeen voi valita kuukausitilauksen, jonka hinta vaihtelee 9,99 eurosta (20 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa) 16,99 euroon (100 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa). Kuukausitilauksiin voi lisätä kuuntelijoita lisäprofiilien avulla (hinta 4,90 – 5,99 euroa kuukaudessa).

BookBeatin kautta kirjoja voi kuunnella joko suoratoistona internetyhteyden kautta tai offline-tilassa.

Elisa Kirja

Kuva Elisa Kirja -palvelusta

Elisa Kirjasta löytyy kymmeniä tuhansia kirjoja maailmankirjallisuuden klassikoista uunituoreisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin romaaneihin. Elisa Kirjaa voi käyttää kuukausitilausperiaatteella, mutta palvelusta voi myös ostaa yksittäisiä kirjoja ilman kuukausijäsenyyttä. Elisa Kirjan äänikirjoja löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Elisa Kirjaa voi kokeilla maksuttomasti 30 päivän ajan, minkä jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti kuukausitilauksena. Maksuttoman kokeilujakson aikana kokoelmaa voi käyttää rajoituksetta. Elisa Kirjan kuukausitilaus maksaa 9,99 euroa (Elisa Kirja Mini, 20 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa) tai 16,99 euroa (Elisa Kirja Premium, 110 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa)

Äänikirjoja voi Elisa Kirja -sovelluksen kautta kuunnella monelta eri laitteelta, mutta vain yhdellä laitteella kerrallaan. Äänikirjoja voi kuunnella myös ilman internetyhteyttä, jos lataa kirjan tai kirjat laitteelle valmiiksi.

Storytel

Kuva Storytel-palvelusta

Storytel on 300 000 kirjan valikoimallaan Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu. Suomen, ruotsin ja englannin lisäksi Storytelistä löytyy myös venäjänkielisiä äänikirjoja. Valikoimissa on kaunokirjallisuutta klassikoista dekkareihin sekä lisäksi runsaasti tietokirjallisuutta.

Storytel antaa uusille jäsenille mahdollisuuden testata palvelua viikon ajan maksutta. Vaikka aika on lyhyt, voi Storytelin tuotteita kuunnella kokeilujakson aikana rajattomasti, ilman tuntirajoitusta.

Varsinaisia kuukausittain maksettavia tilausmahdollisuuksia on useampia. Pienin kuukausimaksu (9,99 euroa) on Basic-tilauksessa, joka sisältää 20 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa yhdelle käyttäjätilille.

Unlimited antaa oikeudet rajattomaan kuunteluun ja lukemiseen yhdelle käyttäjälle kuukaudessa. Lukijamäärän kasvaessa tilausta voi muuttaa Family-versioon, johon voi lisätä haluamansa määrän käyttäjätilejä. Jokainen käyttäjätili lisää kuukausiamaksua noin 6 euron verran. Perustilaus rajoittamattoman tuntimäärän sisältävästä Unlimited-oikeuksista maksaa 22,99 euroa kuukaudessa.

Miten valita paras äänikirjapalvelu?

Äänikirjapalvelut poikkeavat toisistaan melko paljon sekä sisältönsä että sovelluksen käytettävyyden puolesta. Helpointa (ja suositeltavinta) on vertailla kaikkia kiinnostavia äänikirjapalveluita ilmaisen kokeilujakson aikana.

Kaikilla tällä sivulla mainituilla äänikirjapalveluilla on tarjolla kahden viikon ilmainen kokeilujakso. Sen aikana voit rauhassa tutustua palvelun sisältöön ja kuunnella muutamia teoksia.

Osassa palveluista on mahdollista käyttää esimerkiksi lukemisnopeuden muunninta sekä uniajastinta, jonka avulla voit käyttää äänikirjaa nukahtamisvälineenä. Lisäksi sovelluksissa on erilaisia mahdollisuuksia äänikirjan kelaukseen, offline-tallennuksiin sekä oman ”kirjahyllyn” tekemiseen.

Kaikki äänikirjojen käyttäjät eivät tarvitse kaikkia näitä palveluita, joten silloin niistä on tietenkin myös turhaa maksaa.

Sisältönsä puolesta äänikirjapalvelut eroavat toisistaan melkoisesti. Palvelua valittaessa kannattaa siis miettiä, minkälaisia äänikirjoja varsinaisesti tulet kuuntelemaan. Mikäli tiedät kuuntelevasi vain kevyttä suomenkielistä kirjallisuutta – esimerkiksi dekkareita – avaruustieteen tutkimisen sijaan, valitse palvelu sen mukaan.

Äänikirja sopii kaikille

Äänikirjojen kuuntelijakunta on laajentunut viime vuosina valtavasti. Esimerkiksi monet vannoutuneet perinteisten kirjojen lukijat ovat kaihtaneet äänikirjoihin siirtymistä, mutta pikkuhiljaa monet tämänkin joukon edustajat ovat siirtyneet ainakin satunnaisesti äänikirjoihin.

Äänikirjan valitsemiseen on monta hyvää syytä:

  • Tilanteet, joissa lukeminen ei onnistu. Esimerkiksi autolla ajaminen on tilanne, jolloin tavallisen kirjan lukeminen on mahdotonta. Tylsät työmatkat aamuruuhkineen muuttuvat huomattavasti nautinnollisimmiksi, kun kuuntelet samalla jännittävää dekkaria tai vaikkapa runoutta.
  • Jos lukeminen ei onnistu muutenkaan. Näkörajoitteiselle ihmiselle laaja äänikirjapalvelu avaa kokonaisen uuden maailman. Myös koko päivän näyttöpäätettä tuijottava ihminen voi saada terveellisen lepohetken silmille äänikirjaa kuuntelemalla.
  • Opiskelu ja itsensä sivistäminen. Raskaaseen tieto-opukseen tai kurssikirjaan tarttuminen voi olla käytännössä vaikeaa, vaikka haluaisitkin opiskella vaikkapa luonnontieteitä tai historiaa. Teoksien kuunteleminen on sen sijaan vaivaton tapa omaksua uutta tietoa milloin ja missä tahansa.
  • Ekologisuus. Äänikirjoja ei tarvitse painaa, joten ne ovat selvästi perinteisiä kirjoja ekologisempia.
  • Stressin väheneminen. Tutkimusten mukaan äänikirjan kuuntelu on yhtä rentouttavaa kuin lukeminen. Tärkeintä on kyetä keskittymään ja uppoutumaan pitkän aikaa yhteen ja samaan asiaan.
  • Liikunta. Monet ikääntyvät ihmiset pitävät lukemisesta, mutta aivotoiminnan lisäksi heidän on tärkeää aktivoida myös kehoa. Mikäli kuunteluun yhdistää esimerkiksi kävelylenkin tai jotain muuta liikettä, voi äänikirjan kuuntelu olla paikallaan istuen tapahtuvaa lukemista huomattavasti terveellisempää.
  • Sanavaraston karttuminen. Monet pitkän linjan kirjantoukat pitävät äänikirjan lukemista vähemmän ”oikeana lukemisena”. On kuitenkin todistettu, että esimerkiksi sanavarasto karttuu äänikirjaa kuunnellessa yhtä paljon kuin paperi- tai e-kirjaa lukiessa.
  • Kognitiivisen järjestelmän kehittäminen. Nykyään suuri osa etenkin nuorista rajoittaa lukemisensa lähinnä tviittien pituisiin kertomuksiin. Pitkien kertomusten lukeminen tai kuuntelu auttaa ymmärtämään suuria kokonaisuuksia sekä parantamaan muistia ja keskittymiskykyä.

Ilmaiset äänikirjat

Äänikirjoja on saatavilla myös ilmaiseksi. Ilmaisten kokeilujaksojen lisäksi äänikirjoja voi kuunnella ilman rahallista panostusta lainaamalla niitä esimerkiksi kirjastojen valikoimasta. Tämä vaihtoehto voi sopia hyvin perinteisen kirjan suosijalle, sillä kirjastojen äänikirjavalikoimat ovat ainakin toistaiseksi vielä melko rajallisia. Lisäksi omaa vuoroa saattaa varausten vuoksi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja.

Suomalaiset saavat Yle-veronsa vastineeksi myös ilmaisia äänikirjoja. Yle Areenassa on kuunneltavissa kohtuullinen kokoelma erilaista kirjallisuutta, ja painotus on erityisesti suomalaisessa kirjallisuudessa. Esimerkiksi Suomen vaikealukuisimpana teoksena pidetty Volter Kilven Alastalon salissa saattaa olla helpompi nieltävä äänikirjan muodossa.

Maksuttomia äänikirjoja on saatavilla myös YouTubesta ja Spotifysta. Lisäksi maailmalla on monia ilmaisia äänikirjaprojekteja, joista voidaan mainita esimerkiksi LibriVox.

Äänikirjan kuuntelu onnistuu helposti

Äänikirjojen kuuntelemiseen ei tarvita erillisiä laitteita, vaan kirjat saa suoratoistettua tai ladattua useimmille älylaitteille. Äänikirjojen kuuntelu onnistuu siis yhtä lailla puhelimen, tabletin kuin tietokoneenkin kautta.

Jos olet aikeissa tallentaa äänikirjoja laitteellesi ja kuunnella niitä offline-tilassa, kannattaa myös panostaa laitteen muistin määrään. Ilmaiset kokeilujaksot ovat hyvä keino tarkistaa, että oma laite soveltuu juuri kyseiselle palvelulle.