Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Luottokortti » Debit-kortti

Debit-kortti

Debit-kortilla tarkoitetaan pankkikorttia, jolla tehty osto tai rahan nosto veloitetaan suoraan pankkitililtä. Debit-kortti ei siis ole luottokortti, vaikka ne yleensä samanlaisilta ainakin ulkoa päin näyttävätkin. Debit-kortteja myöntävät pankit ja rahoitusyhtiöt. Niiden ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat suhteellisen paljon, joten ennen kortin valintaa kannattaa tutustua tältä sivulta löytyvään debit-korttien vertailuun.

Debit-kortti sekoitetaan usein Visa Electron -korttiin tai luottokorttiin. Visa Electron -kortti varmistaa jokaisen ostotapahtuman yhteydessä tilin saldon, joten tilin ylittäminen ei ole mahdollista. Pääasiassa debit-kortti ja Visa Electron -kortti ovat kuitenkin käyttötavoiltaan samanlaiset pankkikortit.

Prepaid-pankkikortti toimii käytännössä samalla tavalla kuin puhelinliittymissä käytettävät prepaid-kortit. Tilille ladataan ensin rahaa, ja sen jälkeen korttia voi käyttää ostosten tekoon tai käteisrahan nostamiseen. Korttia kutsutaan usein nimellä prepaid-luottokortti, vaikka todellisuudessa prepaid-korttiin ei voi saada luottoa. Tästä syystä prepaid-kortti voidaan myöntää myös luottotiedottomalle.

Nykyaikainen maksukortti ja kännykkäpankki

  • Ilmainen Debit-kortti (Revolut Standard)
  • Helppokäyttöinen ja nykyaikainen mobiilisovellus
  • Sovelluksen avulla voi helposti tehdä sijoituksia

Prepaid Debit-korttivertailu

NimiAvausmaksuKk-maksuMaksuttomat nostotMuuta

Revolut Standard Prepaid
0 €0 €200 €/kk

Revolut Plus
0 €2,99 €200 €/kkTuoteturva ostoksille

Revolut Premium Prepaid
0 €7,99 €400 €/kkIlmainen matkavakuutus

Revolut Metal Prepaid
0 €13,99 €800 €/kkIlmainen matkavakuutus, cashback

N26 Standard
0 €0 €3 kpl/kk

N26 Smart
0 €4,90 €5 kpl/kkMax. 10 Spaces-alatiliä
N26 You0 €9,90 €5 kpl/kkMatkavakuutus

N26 Metal Prepaid
0 €16,90 €RajatonMatkavakuutus, vuokra-autovakuutus

Skrill Prepaid
10 €0 €Nostokulu 1,75 %Vuosimaksu 10 €
S-Pankki Visa Debit 0 €0 €4 kpl/kkKäteisnostot S-kaupoista
Ålandsbanken Debit0 €2,50 €Rajaton
Danske Bank Debit0 €3,30 €4 kpl/kk
OP Visa Debit0 €2,75 €RajatonKäteisnostot K-kaupoista ja Tokmannilta
Handelsbanken Debit0 €2,5 €3 kpl/kk
Neteller Prepaid10 €0 €Nostokulu 1,75 %Vuosimaksu 10 €
Tiedot päivitetty 6/2022

Yhdistelmäkortti – mikä se on?

Yhdistelmäkortti tarkoittaa korttia, jossa on sekä debit- että credit-ominaisuus, eli yhdistetty pankkikortti ja luottokortti. Näitä kortteja kutsutaan myös nimellä debit/credit-kortti. Yhdistelmäkortin myöntämisessä voi olla pankkikohtaisia ehtoja samaan tapaan kuin lainan kanssa. Kortin luotto-ominaisuuden vuoksi pankki voi esimerkiksi vaatia säännöllisiä työtuloja ja puhtaita luottotietoja.

Yhdistelmäkortilla maksaminen on helppoa. Maksutapahtuman yhteydessä sinun tulee valita maksulaitteen avulla, veloitetaanko maksu debit- vai credit-puolelta. Debit tarkoittaa korttiin liitettyä pankkitiliä ja credit kortin luottopuolta. Debit- tai credit-puolen valitsemisen jälkeen sinun tulee näppäillä tunnuslukusi. Suurin osa yhdistelmäkorteista on nykyään sirullisia, pin-koodilla varmennettuja maksukortteja.

Yhdistelmäkortin hyödyt ovat helppokäyttöisyys ja kätevyys – tarvitset kahden kortin sijasta vain yhden. Luottopuoli on hyvä lisäominaisuus, jos esimerkiksi tilin kate ei jostain syystä riitäkään kassalla maksaessa, tai jos joudut tekemään yllättäviä isompia ostoksia ennen seuraavaa palkkapäivää. Erityisesti, mikäli luotto summan voi maksaa pois kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, on luottokortti erittäin turvallinen apuväline oman talouden hallintaan.

Yhdistelmäkortin haittoihin voisi laskea sen luottopuolen liian helpon käyttämisen. Maksutavan valitsemisen yhteydessä voi nousta suureksi houkutukseksi veloittaa maksu luotolta. Luottokortti voi myös mahdollistaa impulsiivisille ostoksille, joihin ei välttämättä olisi varaa. Luotolla maksaessa kannattaakin aina pysähtyä hetkeksi miettimään, onko ostos välttämätön juuri nyt.

Prepaid-luottokortti

Prepaid-luottokortti on turvallinen ja kätevä tapa maksaa ostoksia kotimaassa, ulkomailla sekä nettikaupoissa. Käytännössä kortti toimii samalla tavalla kuin debit-kortti. Saat prepaid-luottokorttiisi PIN-koodin, jonka avulla voit maksaa kauppojen maksupäätteillä ja nostaa rahaa pankkiautomaatista.

Prepaid-luottokortti ei sisällä luottoa, eli nimi on tässä mielessä hieman harhaanjohtava. Prepaid-kortille lisätään rahaa ennen sen käyttöä, joten kortilla ei voi elää yli varojensa. Tästä syystä se sopii hyvin esimerkiksi nuorelle. Prepaid-luottokortin saa myös ilman luottotietoja.

Suurin ero prepaid-luottokorteissa ja debit-korteissa on hinta. Prepaid-korteissa sovelletaan usein vuosimaksua, ja pankkiautomaattinostot saattavat olla maksullisia. Hinnat kuitenkin vaihtelevat korttikohtaisesti, joten prepaid-korttia hakiessa kannattaa lukea kortin käyttöehdot tarkasti.

Paras prepaid-luottokortti on sellainen, jonka ominaisuudet sopivat kortin käyttötarkoitukseen. Jos esimerkiksi pelaat nettikasinoilla, on Neteller tai Skrill hyvä valinta. Jos haluat kortin nimenomaan turvalliseksi vaihtoehdoksi ulkomaanmatkoille, saattaa parempi vaihtoehto olla N26 tai jonkin kivijalkapankin prepaid- tai debit-kortti. Mikäli haluat käyttää käteistä rahaa, valitse kortti, jolla on rajaton määrä ilmaisia nostoja kuukaudessa.

Kortin uusiminen

Kortin uusiminen on kortin vanhentuessa helppoa, sillä saat useimmiten pankista automaattisesti uuden kortin kirjeitse postiin. Vanha pin-koodi säilyy useimmiten samana, joten sinun tulee vain allekirjoittaa uusi kortti ja hävittää sen vanhentunut versio. Kortti kannattaa hävittää huolellisesti pankin ohjeiden mukaisesti leikkaamalla kortti pieniksi paloiksi. Sellaisenaan korttia ei tulisi koskaan laittaa roskikseen, sillä vaikka kortti on vanhentunut, on riski kortin väärinkäytölle yhä olemassa.

Debit-kortin voi uusia myös muista syistä kuin kortin vanhentumisen vuoksi. Voit uusia kortin esimerkiksi liittääksesi siihen lähimaksuominaisuuden tai muuttaaksesi kortin ulkoasua. Näistä muutoksista peritään yleensä pankin palveluhinnaston mukainen maksu.

Debit-kortin katoaminen

Kortin katoaminen on tilanne, joka kannattaa ottaa vakavasti. Kortin katoamisen huomaamisen jälkeen tulee välittömästi soittaa kortin sulkupalveluun, jotta kortti voidaan sulkea eikä sitä voida enää käyttää ostotapahtumiin. Useissa verkko- tai mobiilipankeissa on myös mahdollisuus kuolettaa kortti verkkopankin kautta. Mikäli debit-kortti on varastettu, tulee siitä tehdä myös rikosilmoitus poliisille.

Kortin kadottua voi soittaa joko oman pankin asiakaspalveluun tai valtakunnalliseen kortin sulkupalveluun numeroon 020 333. Kortin sulkupalvelua helpottaa ja nopeuttaa, jos tiedossa on oman pankkikorttinsa numero, mutta se ei ole välttämätöntä. Kortin sulkupalvelun numeroa kannattaa säilyttää puhelimessa tai vaikka lompakossa, jotta numero on saatavilla heti, kun kortti tulisi kuolettaa.

Debit-kortilla maksaminen netissä

Debit-kortilla voi maksaa tänä päivänä hyvin monessa verkkokaupassa. Osassa verkkokauppoja maksu tapahtuu varmentamalla maksu pankkitunnuksien avulla omasta verkkopankista. Toisissa, etenkin ulkomaisissa verkkokaupoissa on tavallista näpytellä ostotapahtuman yhteydessä debit-kortin korttinumero, vanhentumispäivämäärä sekä kortin turvakoodi. Turvakoodi on kolminumeroinen numerosarja, joka näkyy kortin takapuolella nimikirjoituksen vieressä.

Pankkikortilla maksaminen netissä on tänä päivänä turvallista etenkin, jos verkkosivua ylläpitää tunnettu yritys. Erityisesti luottokortilla maksaminen on tänä päivänä turvallista, sillä mikäli sattuisi, ettei tuotetta saisikaan, luottokorttiyhtiöltä voi hakea korvauksia toteutumattomasta kaupasta. Verkkokaupoilla voi olla myös muita maksutapavaihtoehtoja, kuten Paypal-maksu tai lasku.

Nettipankkimaksu on myös yleinen vaihtoehto verkkotilauksia tehdessä. Tällöin palvelussa tunnistaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla, jonka jälkeen palvelu ohjaa sinut kirjautumaan omaan verkkopankkiin. Tämän jälkeen on helppoa valita, miltä tililtä maksun maksaa. Maksutapahtuman jälkeen palvelu ohjaa sinut kirjautumaan ulos verkkopankkista ja tilauksesi lähtee eteenpäin. Tämän jälkeen voit sulkea maksutoiminnon ja saat ostoksesta vahvistuksen suoraan sähköpostiisi.

Aina debit-kortilla maksaminen ei kuitenkaan onnistu. Jos kortissasi ei ole luotto-ominaisuutta ja tarvitset lainaa, voi nopea pikavippi olla sinulle sopiva ratkaisu. Muista kuitenkin aina harkita lainan ottamista erittäin tarkkaan.

Luottokortin numero ja turvanumero

Luottokortin numero on tärkeä tieto verkkopankkimaksun yhteydessä. Luottokortin numerolla varmennetaan verkkokauppaostoksia. Korttinumeron lisäksi verkko-ostoksilla tarvitaan kortin vanhentumispäivämäärä ja kolminumeroinen turvanumero kortin takapuolella. Näillä kolmella tiedolla verkkokaupoista ostaminen on turvallista ja vaivatonta, kunhan verkkosivusto on luotettavan oloinen.

Nämä kolme turvatunnistetta ovat samanlaisia jokaisessa kortissa, joten niiden löytäminen on vaivatonta. Korttinumero on kortin etupuolella näkyvä pitkä numerosarja. Numerosarjan alta löydät myös kuukauden ja vuoden, jolloin kortti vanhenee. Nämä tiedot löytyvät jokaisesta kortista samasta paikasta, joten erehtymisen vaaraa ei ole. Luottokortti on hyvä vaihtoehto esimerkiksi pikavipille.

Debit-kortti ulkomailla

Debit-kortti on tänä päivänä luonnollinen ja lähes pakollinen osa jokaisen kuluttajan lompakkoa. On paljon turvallisempaa pitää lompakossa pin-koodilla suojattua debit-korttia kuin suurta määrää käteistä rahaa. Debit-kortti toimii totuttuun tapaan myös matkustaessa ja sillä voi myös nostaa rahaa automaateista ulkomailla. Joissakin matkakohteissa voi kuitenkin korttimaksuille olla jonkinlainen alaraja, joten käteistä rahaa kannattaa aina pitää pieniä summia mukana, kun matkustat ulkomailla.

Kun debit-korttia käytetään ulkomailla, kannattaa tarkistaa oman pankin hinnoittelu, sillä kortin käyttäminen tai rahan nostaminen ulkomailla voi olla kalliimpaa kuin kotimaassa. Jos kohdemaasi valuutta on eri kuin kotimaassa, voi debit-kortin käytöstä aiheutua lisäkuluja. Tällöin eri valuutasta tehtäviä maksuja tai nostoja käsittelevä pankki veloittaa tapahtumasta hinnastonsa mukaisen valuutan muunnosmaksun.

Erityisesti myös suurissa turistikaupungeissa on lompakostaan pidettävä hyvää huolta, eikä sen paikka ole takataskussa. Mikäli lompakko kuitenkin lähtee taskuvarkaan matkaan, voi kortin kuitenkin sulkea myös ulkomailta käsin soittamalla pankkikortin sulkupalveluun tai oman pankkinsa asiakaspalveluun.

Debit-kortti on oikein hyvä väline talousasioiden hoitamiseen, mikäli ei halua omistaa luottokorttia tai yhdistelmäkorttia. Debit-kortista puuttuu luottokortin tuoma vapaus, mutta toisaalta vapauden korvaa varmuus siitä, ettei tule eläneensä yli varojensa esimerkiksi impulsiivisilla ostoksilla. Lue vielä lisää tietoa aiheesta luottokortti heti ja tee vertailu löytääksesi sinulle parhaimman maksukortin.

Ulkoisia resursseja ja infoa: