Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » VPN-palvelut

VPN-palvelut

VPN palvelut

VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, jonka avulla internetin käyttäjä saa lisää turvaa ja yksityisyyttä. Palvelun avulla on myös helppo ohittaa esimerkiksi suoratoisto-ohjelmien maarajoitukset, jolloin ulottuvilleen saa samalla rahalla enemmän tarjontaa.

Laadukkaan VPN-palvelun kautta netissä surffaaminen on turvallista jopa avoimissa WiFi-verkoissa. Kaikki VPN-ohjelmat eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä, ja etenkin ilmaiset versiot saattavat joskus olla jopa uhka tietoturvalle.

Ennen VPN-palvelun hankkimista kannattaa eri ohjelmistojen ominaisuuksia vertailla keskenään. Kaikki VPN-palvelut eivät esimerkiksi tue Netflixin maarajoituksien kiertoa tai torrent-tiedostojen latausta.

Paras VPN 2023

1. NordVPN

NordVPN
NordVPN-palvelu on edullisimmillaan pitkässä sopimuksessa.

NordVPN on eräs suosituimmista VPN-palveluista. Panamasta käsin toimiva NordVPN omistaa yli 5 500 palvelinta noin 60 eri maassa, ja voit asettaa tietoliikenteesi kulkemaan haluamasi sijainnin kautta. NordVPN ei ylläpidä asiakaslokeja, eli palvelu takaa käyttäjilleen täydellisen yksityisyyden.

Palvelimet ovat erittäin nopeita, ja osa niistä on pyhitetty pelkästään suoratoistolle. NordVPN toimii hyvin yhteen esimerkiksi Netflixin kanssa – suomalainen käyttäjä saa siis palvelun avulla ulottuvilleen myös USA:n valtaisan Netflix-ohjelmatarjonnan.

NordVPN on erittäin helppokäyttöinen. Suojauksen saa päälle vain yhdellä klikkauksella, ja voit halutessasi valita tietyn maan palvelimen kätevästi kartalta. Ohjelmiston saa muun muassa Windows-, iOS-, Linux- ja Android-alustoille.

Kuukausimaksultaan NordVPN ei ole aivan halvimmasta päästä – tilauksen pituudesta riippuen hinta vaihtelee 3 euron ja 11 euron välillä.

NordVPN pähkinänkuoressa:

  • Yli 5 500 palvelinta 60 eri maassa
  • Kill Switch -katkaisin ongelmatilanteissa
  • Palvelua voi käyttää yhtä aikaa 6 eri laitteella
  • Ilmainen demoversio ennen tuotteen ostamista
  • 30 päivän rahat takaisin -jakso

Hanki NordVPN tästä


2. F-Secure Freedome

Freedome
Freedomen saa edullisesti, jos sen tarvitsee vain muutamille laitteille.

F-Secure Freedome on suomalainen VPN-palvelu. Moni tuntee F-Securen antivirustuotteet, ja yrityksen asiantuntijat kommentoivat mediassa usein tietoturvaan liittyviä uutisia ja ilmiöitä.

Freedome on suomenkielinen, mikä tekee siitä muihin VPN-palveluihin verrattuna helppokäyttöisen. F-Securen Freedomella on palvelimia 23 eri maassa. Palvelinten määrää ja sijainteja lisätään koko ajan.

F-Securen Freedome ei ole yhteensopiva Netflixin kanssa, mutta se tarjoaa laajaa tietoturvaa ja yksityisyyttä. Freedome onkin tarkoitettu ensisijaisesti riskittömän selailun takaamiseen, ei niinkään geoblokkauksien kiertämiseen tai torrent-tiedostojen latailuun. Käyttäjistä ei ylläpidetä identifioimisen mahdollistavia lokeja.

Freedomen hinnoittelu on käyttäjäystävällinen. Palvelusta maksetaan sen mukaan, monellako laitteella sitä käytetään. Jos siis tarvitset Freedomen vain omalle koneellesi ja kännykkään, pääset selkeästi monia muita palveluntarjoajia halvemmalla.

F-Secure Freedome pähkinänkuoressa:

  • Palvelimia yli 20 eri maassa
  • Kotimainen ja suomenkielinen palvelu
  • 5 päivän ilmainen kokeilujakso
  • Kuukausimaksu laitteiden lukumäärän mukaan
  • 30 päivän rahat takaisin -takuu

Hanki Freedome VPN tästä!


Mitä VPN-palvelu tekee?

Virtual Private Network -palvelu suojaa käyttäjän dataa ja verkkoyhteyttä. VPN:n avulla kaikki oman tietokoneen tai kännykän ja verkkosivujen välillä kulkeva liikenne ohjataan eräänlaiseen suojaputkeen, jolloin kukaan ulkopuolinen ei pääse urkkimaan tietoja.

Vahva suojaus lisää yksityisyyttä ja turvallisuutta myös kotona, mutta erityisen tärkeä se on avoimissa WiFi-verkoissa. Esimerkiksi ulkomaanmatkalla avoimien verkkojen käyttäjä on ilman VPN-palvelua suhteellisen helppo saalis tietojen kalastelijoille.

VPN-palvelun hyödyntäminen viihdepalveluissa

Moni VPN:n käyttäjä haluaa palvelultaan tietoturvan lisäksi myös lisää vastinetta rahoille. USA:n Netflixin katsominen on monille suurin syy VPN-palvelun hankkimiselle. Onhan ikävää maksaa suoratoistopalvelusta iso kuukausimaksu ja tyytyä muita pienempään tarjontaan. Sama asia pätee myös Yle Areenan ohjelmiston katseluun ulkomailla.

Jos suoratoistopalveluiden käyttö on ensisijainen syy VPN-palvelun hankkimiseen, kannattaa valinta tehdä huolella ennen kuukausimaksuun sitoutumista. Palvelu kannattaa testata ennen käyttöönottoa, mikäli mahdollista, sillä kaikki VPN-ohjelmistot eivät sovi yhteen kaikkien suoratoistopalveluiden kanssa. Esimerkiksi Netflixin käyttö onnistuu NordVPN:llä, mutta ei Freedomella.

Sensuuri ja sananvapaus

Vaikka sensuuri ei onneksi koske kovin useaa suomalaista, on VPN tärkeä tekijä sanavapauden takaamisessa. Toki esimerkiksi ulkomaanmatkoilla suomalaisetkin saattavat saada aiheesta maistiaisen – esimerkiksi Kiinassa Facebook-päivityksiä tehdessä tai uutisia etsiskellessä. Tällaisessa tilanteessa VPN on korvaamaton apuri.

VPN-palveluiden erot

VPN-palveluita on lukuisia, ja niiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan jonkin verran. VPN-palvelua valitessa ei kannata turhaan pihistellä, sillä alan parhailla yrityksillä on suhteellisen samanlainen hintataso.

Lähes kaikki VPN-palvelut halpenevat huomattavasti pidempään sopimuskauteen sitoutumalla. Jos palvelun ostaa vain vuodeksi, saattaa kuukausihinta olla moninkertainen esimerkiksi kolmen vuoden sopimukseen verrattuna.

Osa palveluista (esimerkiksi F-Securen Freedome) tarjoaa halvempaa kuukausimaksua pienemmälle laitemäärälle. Jos taas perheessä on paljon VPN:n käyttäjiä, tulee NordVPN halvemmaksi.

Käytännössä lähes kaikki VPN-palvelut antavat jonkinlaisen mahdollisuuden palvelun testaamiseen ennen sopimuksen tekoa tai ainakin takaavat rahat takaisin -mahdollisuuden tietylle ajanjaksolle. Demoversion käyttö on suositeltavaa, sillä kaikki ohjelmat eivät sovellu kaikille alustoille tai veny jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Ilmaiset VPN-palvelut

Täysin ilmaisia lounaita on harvoin tarjolla. Ja jos on, ne tuskin ovat kulinaristisia multihuipentumia. Tämä pätee myös VPN-palveluihin.

Ilmaisia VPN-vaihtoehtoja on toki tarjolla, mutta ne eivät sisällä edes murto-osaa maksullisten VPN-palveluiden ominaisuuksista. Osa ilmaisista VPN-ohjelmistoista on jopa haitallisia, sillä joidenkin ohjelmien on havaittu keräävän käyttäjästään tietoa ja myyvän niitä kolmansille osapuolille – eli toimivan täysin päinvastoin kuin tarkoitus olisi.

Jotkut maksulliset VPN-palvelut antavat mahdollisuuden ilmaiseen palveluun rajoitetulla datankäytöllä. Jos siis haluat vain ajoittain ohittaa joitakin tiettyjä maantieteellisiä rajoituksia tai kokeilla VPN:n käyttöä, on esimerkiksi Windscribe hyvä vaihtoehto.

VPN ei takaa täydellistä anonymiteettia

VPN on oivallinen väline oman turvallisuuden ja yksityisyyden parantamiseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aivan aukotonta anonymiteettia ei VPN-palvelukaan kykene antamaan – tähän tarvitaan jo muitakin toimenpiteitä.

Osa VPN-palveluntarjoajista tekee kuitenkin kaikkensa suojatakseen asiakkaidensa anonymiteettiä. Monet palvelut voi esimerkiksi maksaa kryptovaluutoilla. VPN-yritykset myös valitsevat päätoimipaikoikseen maita, joiden lainsäädäntö suosii mahdollisimman vähäistä rekisterinpitoa. Tavalliselle käyttäjälle kuitenkin riittää, että internetissä surffailu on turvallista sekä kotikoneella että mobiililaitteiden kautta, Suomessa ja ulkomailla.