Etusivu » Luottotiedot

Luottotiedot

Suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on ollut kasvussa vuosi vuodelta. Asiakastieto Oyn mukaan, joka ylläpitää suomalaisten luottotietorekisteriä, suomalaiset saivat vuonna 2018 lähes 1.6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Tämä 1.6 miljoonaa merkintää jakaantui hieman alle 400 000 ihmiselle joten huomattavaan on, että usein velat ja ongelmat kasaantuvat samoille henkilöille.

Luottotiedot ovat tärkeitä monen asian hankkimiseen. Mikäli sinulta löytyy maksuhäiriömerkintöjä hankaloittaa se muun muassa asunnon vuokraamista, vakuutusten ja puhelinliittymien hankkimista. Myös netistä haettavia kulutusluottoja on vaikeampi saada samoin kuin pikavippiä ilman luottotietoja. Talouteni.fi sivuilla ajattelimme, että monelle voisi olla mielenkiintoista tarkistaa omat luottotiedot. Kokosimme tähän artikkeliin ohjeet, kuinka tarkista luottotietosi ilmaiseksi suurimmista luottotietorekistereistä.

Suomen suurimpia luottotietorekistereitä ylläpitävät Asiakastieto Oy sekä Bisnode Oy. Merkintä maksuhäiriöstä saattaa olla vain toisessa rekisterissä tai molemmissa. Luottotietorekisterien ylläpitäminen on laissa säädeltyä, mutta suurimmat rekisterit ovat silti yksityisten yritysten ylläpitämiä.

Jos et ole varma onko sinulla maksuhäiriömerkintää voit tarkistaa ne ilmaiseksi tämän artikkelin ohjeiden perusteella.

Mikäli pohdit ovatko luottotietosi puhtaat lainan ottamista varten, voit vertailla lainat helposti sivullamme ja löytää itsellesi sopivan lainan valmiiksi: Vertaile jopa 25 lainantarjoajaa

Kuinka tarkastat omat luottotiedot ilmaiseksi

Bisnode ja Asiakastieto ovat laillisesti velvoitettuja tarjoamaan yksityishenkilöille mahdollisuuden tarkistaa luottotietonsa rekistereistä ilmaiseksi kerran 12 kuukaudessa. Mikäli haluat tarkistaa tietosi useammin, valitettavasti joudut maksamaan tiedoistasi. Bisnodelta luottotietoraportti kustantaa 9.90€ ja Asiakastiedolta 19.95€, siksi luottotietoja ei kannata hakea turhaan, jotta jos niitä jossain välissä todella tarvitseekin ei niistä tarvitse silloin maksaa.

Tietojen hankkiminen Bisnodelta sekä Asiakastiedolta, on melko yksinkertainen prosessi, mutta vaatii tarkkaa tunnistautumista. Tänä päivänä helpoin tapa hankkia omat luottotiedot on kyseisten yritysten nettipalveluista, mutta tietojen hankkiminen onnistuu myös perinteisellä postilla tai sähköpostilla. Asiakastiedolla prosessi ilmaisten tietojen saamiseen on hieman hankalampi sillä et saa niitä samasta palvelusta kuin maksullisia tietoja, vaan joudut ottamaan yhteyttä postilla tai sähköpostilla.

ASIAKASTIETO

 1. Täytä lomake Asiakastiedon sivuilla
 2. Lataa ja tulosta lomake
 3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
 4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Asiakastiedolle joko postilla tai sähköpostilla
 5. Saa luottotiedot postina tai sähköpostina

BISNODE

 1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla Bisnoden sivuilla
 2. Täytä puutuvat tiedot
 3. Lataa luottotietosi Bisnoden palvelusta

Mitä luottotietorekisterin tiedoista selviää

Luottotietorekisteristä löydät tiedot siitä kuinka kauan rekisterin merkinnät ovat vielä voimassa, mistä merkintä on peräisin ja kenelle tietoja on luovutettu. Tietysti mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, ei rekisteristä löydy mitään tietoja. Lisäksi luottorekisterin tiedoista voit nähdä onko maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka jo maksettu vai vielä maksamatta.

Lisäksi luottotiedoista näkee minkä tyyppinen maksuhäiriö on kyseessä. Lyhyesti selitettynä ne kertovat minkä tyyppisestä ongelmasta merkintä on syntynyt ja kuinka pitkään merkintä pysyy luottotietorekisterissä.

Milloin joku muu voi selvittää sinun luottotiedot

Laissa on määrätty tiukat ohjeet minkälaisissa tapauksissa on sallittua selvittää toisen henkilön luottotiedot. Muutenkin laki ohjaa tarkasti kuinka tietoja kuuluu säilyttää ja kerätä.

Toisen henkilön luottotietoja pitää aina käsitellä huolellisesti, eikä niitä saa jakaa kolmansille osapuolille. Lisäksi henkilölle jonka luottotietoja tarkastellaan tulee ilmoittaa jos tehdään selvitys luottotiedoista ja henkilölle on kerrottava mistä rekisteristä luottotiedot haetaan.

SYYT MILLOIN TOINEN HENKILÖ VOI TIEDUSTELLA LUOTTOTIETOJASI

 • Huoneenvuokrasopimuksen tekemistä varten
 • Sopimusehtojen määrittelemistä varten
 • Työnhakijan ja työntekijän arvioimiseksi
 • Takauksen tai vierasvelkapantin hyväksymistä tai antamista varten
 • Perinnän suunnitteluun
 • Viranomaisen yritystoimintaa varten antaman tuen myöntämistä varten
 • Jos niin laissa erikseen säädetään tai jos tiedon antaminen perustuu viranomaiselle laissa säädettyyn tiedonsaantioikeuteen
 • Tieteellistä tutkimusta, tilastointia ja viranomaisen suunnittelu- ja selvitystehtävää varten
 • Arvioitaessa yrityksen ja sen vastuuhenkilön kykyä vastata sitoumuksistaan sopimusosapuolena sekä valittaessa henkilö yrityksen vastuuhenkilöksi
 • Luotto- ja vakuutuslaitokselle rekisteröidyn velvoitteiden hoitokyvystä tämän pyynnöstä annettavan todistuksen tai suosituksen laadintaa varten

Joskus esimerkiksi vuokra-asuntoa hankkiessa tai suurempia kauppoja toisen yksityishenkilön kanssa tehdessä saattavat he pyytää sinua toimittamaan otteen luottotiedoistasi. Tämän takia voi olla järkevää olla tarkistamatta tietojaan muulloin, jotta silloin kuin niitä tarvitset saat tiedot ilmaiseksi.

Kuinka pitää huoli, ettei menetä luottotietoja

Kannattaa olla aina ensin velkojiin yhteydessä ja neuvotella maksusuunnitelmasta, koska on kaikkien etu, että velka maksetaan kokonaan. Usein maksuissa pystytään joustamaan, jotta maksaminen onnistuu eikä velkoja tarvitse viedä ulosottoon asti. Usein velkojat pysytyvät tarjoamaan takaisinmaksuun kevennyksiä ja maksuvapaita kuukausia tiukoille ajoille.

Esimerkiksi lainaa ottaessa kannattaa pitää mielessä, että ei ota liian suurta lainaa tai luottoa,jotta sen takaisinmaksu onnistuu omilla tuloilla. Mikäli takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia ei missään nimessä kannata ottaa lisää lainaa vanhan lainan takaisinmaksamiseksi, siitä seuraa vain velkakierre.Vältä velkakierre yhdistämällä lainat

Suomalaiset ovat velkaantuneet huolestuttavasti ja usein henkilöille henkilöille kertyy useampia maksuhäiriömerkintöjä. Vuonna 2018 suomalaisilla oli lähes 1.6 miljoonaamaksuhäiriömerkintää ja keskimäärin luottotietonsa menettäneillä henkilöillä oli 15 maksuhäiriömerkintää.

Luottotietojen menetys ei ole mikään maailmanloppu, vaikkakin se vaikeuttaa monia asioita.Esimerkiksi vuokra on tärkeämpi maksaa kuin joku muu lasku sillä jos saat merkinnän maksamattomista vuokrista on vaikea saada uutta vuokra-asuntoa. Tietenkin optimitilanne on, että mitään ei jää maksamatta, mutta tietenkin joskus tilanne vain käy erittäin huonoksi ja pakko jättää jotain maksamatta.

Lue lisää:

Takuusäätiö