Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Vakuutukset

Vakuutukset

Vakuutukset Talouteni.fi

Vakuutuksen avulla voit varautua yllättäviin vahinkoihin. Sattuipa eteen sitten varkaus, onnettomuus tai sairastuminen, tuo vakuutus helpotusta ikävään tilanteeseen.

Mikä tahansa vakuutus ei kuitenkaan ole hyvä. Suomessa toimii lukuisia eri vakuutusyhtiöitä, joiden tuotteet poikkeavat toisistaan yllättävänkin paljon. Vakuutusta ottaessa kannattaa siis olla tarkka, sillä kukaan ei halua maksaa vakuutuksesta, joka tosipaikan tullen ei olekaan tarpeeksi kattava.

Voit tämän palvelun avulla vertailla vakuutuksia keskenään. Suosittelemme myös tutustumista tältä vakuutus-sivulta löytyvään tietopakettiin, sillä erilaisten vakuutusten sisällöt saattavat olla joskus vaikeaselkoisia. Hyvä kokonaiskuva erilaisista vakuutuksista auttaa sinua valitsemaan juuri itsellesi sopivan vakuutuspaketin.

Miksi ottaisin vakuutuksen?

Vakuutuksen avulla hankitaan suojaa elämässä eteen tuleviin riskitilanteisiin. Vakuutuksien tarve riippuu täysin vakuutuksenottajasta – mitä enemmän sinulla on menetettävää, sitä isompi tarve sinulla on vakuutuksille. Esimerkiksi kalliin ja uuden auton vakuuttaminen on eri asia kuin tiensä päähän tulleen peltoauton.

Vakuutuksista valtaosa on vapaaehtoisia. Sinun ei siis ole pakko vakuuttaa arvotaidekokoelmaasi tai ottaa ulkomaanmatkalle vakuutusta sairastumisen varalle. On kuitenkin selvää, että tällaisten vakuutusten ottaminen on järkevää. Jos pahin mahdollinen tapahtuu, tuntuu muutaman kympin vuosimaksu hyvin mitättömältä kululta.

Vakuutuksien vertailu ja kilpailuttaminen

Vakuutusten hinnat vaihtelevat suuresti, ja erityisesti kaskovakuutukset saattavat maksaa satoja euroja vuodessa. Vakuutukset kannattaakin ehdottomasti kilpailuttaa.

Mikäli sinulla on paljon vakuutuksia, saattaa olla järkevää keskittää vakuutusten ottaminen yhteen ja samaan vakuutusyhtiöön. Useimmat vakuutusyhtiöt antavat keskittäjälle tuntuvia etuja, esimerkiksi prosenttialennuksia vakuutuksien vuosimaksuista tai kattavamman vakuutusturvan edullisemmalla hinnalla.

Vakuutusten vertailutaulukko

Vakuutuksien hintaan vaikuttaa moni asia – esimerkiksi kotivakuutuksen hinta määräytyy muun muassa asunnon koon ja sijainnin mukaan. Olemme koonneet alle muutamia esimerkkejä suurimpien suomalaisten vakuutusyhtiöiden tarjoamista koti- ja matkavakuutuksista. Saat taulukon avulla ainakin pienen käsityksen siitä, kuinka suuria heittoja käytännössä samanlaisten vakuutusten hinnoissa voi olla.

Kotivakuutuksien esimerkit on pyydetty 60-neliöiselle kerrostaloasunnolle Turun seudulla. Matkavakuutus on jatkuva, ja sen ottajana on käytetty 45-vuotiasta miestä.

VakuutusyhtiöJatkuva matkavakuutusKotivakuutus, laajaEdut
Pohjola53,09€/vuosi125,70€/vuosi, omavastuu 250€10%, alle 27-vuotiaille 21%
If89,39€/vuosi147,01 €/vuosi, omavastuu 250€10% tai 15 %, riippuu vakuutuksien määrästä
POP Vakuutus63,47€/vuosi153,09 €/vuosi, omavastuu 200€Sinkuille kotivakuutus -20%
Lähitapiola78,12€ vuosi165,22 €/vuosi, omavastuu 200€8%-17%. Alle 27-v 30 % alennus kotivakuutuksesta
Fennia112,36€/vuosi125,32 €/vuosi, omavastuu 200€Keskittämisalennus 20%
Tiedot päivitetty 11/2020

Vakuutuksilla on suuria keskinäisiä eroja

Ennen sopimuksen tekoa kannattaa vakuutusehtoihin tutustua huolella. Lähes kaikilla vakuutusyhtiöillä on samantyylisillä nimillä varustettuja vakuutusvaihtoehtoja, mutta niiden sisältö saattaa poiketa toisistaan yllättävän paljon.

Toisessa vakuutusyhtiössä voi esimerkiksi matkavakuutus sisältää sekä vakuutuksen sekä matkustajalle ja matkatavaroille ja toisessa matkavakuutus koskee vain sairauskuluja. Kaskovakuutusten sisällöt poikkeavat toisistaan erityisen paljon. Eroja on esimerkiksi ilkivallan korvaamisessa sekä tuulilasivahingoissa. Vakuutuksia vertaillessa täytyy siis perehtyä huolellisesti vakuutusehtoihin – muuten halpa vakuutus saattaa tulla vahingon sattuessa kalliiksi.

Eri vakuutus eri tarpeisiin

Vakuutusyhtiöt vakuuttavat lähes mitä tahansa, mutta tavallisen ihmisen ja perheen vakuutukset mahtuvat yleensä muutaman eri kategorian alle. Käytännössä yleisimmät ja lähes kaikille tarpeelliset vakuutukset koskevat asumista, terveyttä ja autoilua.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on yhdistelmävakuutus, joka kattaa kodin ja sen irtaimiston. Jos esimerkiksi pesukone hajoaa ja aiheuttaa alakertaan vesivahingon, korvaa kotivakuutus sekä omaan asuntoon että alakertaan tulleet vahingot.

Kotivakuutukseen kuuluu usein lisäksi myös oikeusturvavakuutus ja vastuuvakuutus. Niitä käytetään sellaisten vahinkojen kohdalla, jotka kotivakuutuksen ottaja aiheuttaa jonkun toisen ihmisen omaisuudelle.

Henkilövakuutukset

Henkilövakuutusten piiriin kuuluvat esimerkiksi erilaiset yksityiset sairausvakuutukset, henkivakuutukset sekä tapaturmavakuutukset.
Tapaturmavakuutukset korvaavat vapaa-ajalla tai työssä sattuneita vammoja, vakuutuksesta riippuen. Myös urheiluvammojen ja urheillessa tapahtuneiden onnettomuuksien varalle voi ottaa vakuutuksen, ja sen sisällön voi räätälöidä harrastettavan urheilulajin mukaan. Esimerkiksi sukellukseen ja riippuliitoon omat vakuutuksensa, samoin kilpaurheiluun.

Henkivakuutus korvaa edunsaajalle vakuutuksessa sovitun summan vakuutuksenottajan kuollessa. Usein henkivakuutus otetaan turvaamaan pariskunnan toisen osapuolen talous toisen osapuolen äkillisen menehtymisen varalta. Näin yksin jäänyt puoliso ei esimerkiksi joudu pulaan yhdessä otetun asuntolainan kanssa.

Matkavakuutus

Matkavakuutus on yhdistelmävakuutus, johon kuuluu vakuutus matkasairauksien ja -tapaturmien hoitoon sekä matkatavaravakuutus. Nämä vakuutukset on mahdollista ottaa myös erikseen.

Matkavakuutuksen tärkein tehtävä on korvata reissussa sattuneiden tapaturmien ja sairauksien hoito. Esimerkiksi kaukomailta kotimaahan tehtävä ambulanssilento voi maksaa yli 100 000 euroa – ääritilanteissa kunnollinen matkavakuutus voi siis olla kultaakin kalliimpi. Myös sairaalahoito ja toimenpiteet ovat joissain maissa erittäin kalliita ilman vakuutusta. Matkavakuutus korvaa myös matkan peruuntumisen, jos sairastut ennen matkaanlähtöä.

Matkatavaravakuutus korvaa, jos esimerkiksi tipautat kännykän hotellin uima-altaaseen tai laukkusi näpistetään rantakahvilassa. Useimpiin matkatavaravakuutuksiin kuuluu myös vastuu -ja oikeusturvavakuutus.

Vinkki: jos sinulla on kotivakuutus, tarkista, sisältyykö siihen matkalla mukanasi kulkevat tavarat. Tällaisessa tapauksessa matkalle riittää mukaan vain matkasairausvakuutus.

Matkavakuutuksia saa myös jatkuvina. Tällöin et tarvitse jokaiselle reissulle erillistä vakuutusta, vaan vakuutus on aina voimassa automaattisesti. Mikäli matkustat paljon, tulee jatkuva matkavakuutus selvästi halvemmaksi.

Vakuutus autolle tai moottoripyörälle

Jo sinulla on auto tai vaikkapa moottoripyörä, on sinun pakko hankkia siihen liikennevakuutus. Liikennevakuutus korvaa vain vastapuolelle aiheutuneet vahingot esimerkiksi kolaritilanteessa. Jos kulkuneuvollasi on vähäisintäkään arvoa, kannattaa siihen ottaa myös erillinen kasko eli vapaaehtoinen autovakuutus.

Kasko räätälöidään auton tai moottoripyörän arvon mukaiseksi. Mitä kalliimpi, uudempi ja paremmin varusteltu ajoneuvosi on, sitä kattavamman (ja kalliimman) vakuutuksen todennäköisesti tarvitset. Voit kuitenkin itse valita vakuutuksen laajuuden.

Vakuutukset lapselle

Nykyisin yhä useammat vanhemmat haluavat ottaa lapselleen vakuutuksen – usein jo ennen syntymää. Näin lapselle tai odottavalle äidille saadaan heti korkeatasoista hoitoa kuluista välittämättä.

Lapsivakuutus korvaa koulussa tai päivähoidossa sekä harrastuksissa aiheutuneita vammoja. Vakuutus korvaa myös allergian, korvatulehduskierteiden sekä ihottumien kaltaisia kroonisempien vaivojen hoitoja.