Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Laajakaistat

Laajakaistat

Laajakaista

Laajakaistan kautta voi hoitaa kaikki netissä tehtävät asiat nopeasti ja helposti. Laajakaistaa käyttämällä suoratoistopalvelut eivät jumita, etätyöskentely käy joutuisasti ja uusimmatkin pelit pyörivät ilman häiritsevää jumitusta.

Laajakaistojen hinnat vaihtelevat laajakaistan koon ja teknisten ominaisuuksien mukaan. Laajakaistavertailun avulla näet tarjonnan yhdellä silmäyksellä ja voit rauhassa pohtia, millainen palvelu sopii tarpeisiisi parhaiten. Kerromme eri laajakaistatyypeistä lisää vertailutaulukon jälkeen.

Laajakaistavertailu – Maaliskuu 2023

Esimerkkejä mobiililaajakaistojen hinnoista:

OperaattoriNimiAvausmaksuNopeusHinta/kk
DNA4G4,90€200M29,90€
DNA5G 4,90€400M34,90€
DNA5G4,90€1000M44,90€
MoiRajaton 4G5€100M18€
MoiRajaton 5G5€600M35€
ElisaL4,90€300M31,90€
ElisaXL4,90€600M36,90€
Hinnat tarkistettu 11/2020

Ajankohtainen mobiililaajakaista tarjous – tilaa suoraan netistä:

DNA Liikkuva 5G 1000M – 44,90 €/kk

Huippunopea 5G-netti kaikille laitteille. Sisältää 25 Gt EU-datapaketin.

Maksiminopeus 1000 Mbit/s.

Esimerkkejä kiinteiden laajakaistojen hinnoista:

OperaattoriNimiAvausmaksuNopeusHinta/kk
TeliaL (Kaapelitekniikalla)129€100M27,90€
TeliaXL (Valokuitutekniikalla)0€200M19,90€
TeliaXL (Kaapelitekniikalla)129€200M34,90€
TeliaXXL (Valokuitutekniikalla)0€1000M29,90€
TeliaXXL (Kaapelitekniikalla)129€1000M39,90€
ElisaSaunalahti Kotikuitu0€250M51,90€
ElisaSaunalahti Kotikuitu0€1000M56,90€
DNAValokuitu Plus 100M (Taloyhtiölaajakaista)0€200M14,90€
DNAValokuitu Plus 1G (Taloyhtiölaajakaista)0€1000M34,90€
Liittymien avausmaksu pätee, jos kiinteistöllä on jo olemassa valokuitu/kaapeliliittymä.

Kiinteä laajakaista henkilökohtainen tarjous

Nopea ja vakaa kiinteä laajakaista ilman määräaikaa.

Katso henkilökohtainen tarjous ja klikkaa alta.

Mikä laajakaista minun kannattaa valita?

Laajakaistan valinnan tärkein kriteeri on oma netinkäyttösi. Jos käytät nettiä vain harvakseltaan pääasiassa lehtien lukemiseen tai sähköpostin kirjoitteluun, riittää sinulle todennäköisesti mikä tahansa mobiililaajakaista. Mikäli kuitenkin katsot kaikki TV-ohjelmasi netistä ja latailet säännöllisesti suuria tiedostoja, kannattaa valita riittävän nopea laajakaistayhteys.

Kannattaa myös huomioida palveluiden erilaiset kaistatilat lähtevälle ja tulevalle liikenteelle. Jos olet aktiivinen videobloggari ja lähetät usein verkkoon livekuvaa tai tiedostoja, kiinnitä erityishuomiota lähtevän datan määrään. Suomessa suurin osa kaistatilasta varataan yleensä tulevalle liikenteelle.

Laajakaistan nopeus ja laatu riippuu monesta asiasta

Laajakaistaliittymien yhteydessä ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia, ja joskus nopeana myyty yhteys voi olla käytännössä paljon hitaampi. Nopeuteen vaikuttaa esimerkiksi puhelinlinjan pituus, talon sisäverkon kunto sekä verkkoon liitettyjen laitteiden määrä.

Jos oma laajakaistasi tuntuu takkuavan, voit selvittää verkon nopeuden nopeustestillä. Jos tulokset ovat selvästi luvattua alhaisemmat, kannattaa asiasta valittaa operaattorille.

Kiinteitä laajakaistoja on erilaisia

Suomessa laajakaistaksi kutsutaan internetyhteyttä, jonka nopeus on yli 256 kilobittiä sekunnissa. Lisäksi laajakaistan määritelmään kuuluu kiinteä laskutus, joka ei ole riippuvainen netin käytöstä.

Laajakaistoja voidaan toteuttaa monilla erilaisilla tekniikoilla. Nopeimmat yhteydet on mahdollista rakentaa valokuidun ja kaapelin avulla, mutta käytettävissä olevat tekniikat vaihtelevat asuinpaikan mukaan.

Valokuitulaajakaista

Valokuitu on erittäin ohut johdin, joka on valmistettu lasista. Signaali siirtyy valokuitukaapelissa valon muodossa, joten sen nopeutta voidaan kasvattaa lähes rajattomasti. Valokuitukaapelin nopeuteen ei vaikuta etäisyys tai verkkoa yhtä aikaa käyttävien määrä.

Valokuitukaapelit kaivetaan yleensä maan sisään, joten se ei ole altis sään muutoksille. Kaapelin asentaminen maahan on suhteellisen kallista puuhaa. Tästä syystä valokuitukaapelia ei vedetä vähän asutetuille alueille.

Hybridilaajakaista

Hybridilaajakaistassa toimii samanaikaisesti kiinteä laajakaista sekä mobiililaajakaista. Yhteen liitettynä niillä saadaan aikaiseksi erittäin nopea ja toimintavarma nettiyhteys kotiin tai työpaikalle. Hybridilaajakaistaa käytetään usein alueilla, joihin ei ole vielä saatavilla valokuitua.

Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaistan etu on, että se kulkee käyttäjän mukana vaikkapa mökille. Aikaisemmin mobiililaajakaistat olivat selvästi kiinteitä versioita hitaampia, mutta nykyään moni kotitalous käyttää mobiililaajakaistaa ainoana nettilittymänä. Mobiililaajakaistaa voi käyttää tietyin rajoituksin myös ulkomailla.

5G-laajakaista

Supernopea 5G-laajakaista on mobiiliyhteys, joka hyödyntää 5G-verkkoa. 5G-laajakaista on hyvä valinta nopeaksi yhteydeksi silloin, kun omaan osoitteeseen ei ole saatavilla valokuitua tai kaapeliverkkoa. 5G-laajakaistan vastaanottimen voi asentaa esimerkiksi pientalon ulkoseinään.

Kaapelilaajakaista

Kaapelilaajakaista toimii kaapelitelevisioverkossa. Kaapelilaajakaista toimii kaapelimodeemin avulla, ja se kytketään asunnon kaapelitelevision antennirasiaan. Myös kaapelilaajakaistalla saadaan aikaan nopeita ja ruuhkattomia yhteyksiä.

Taloyhtiölaajakaista

Taloyhtiölaajakaistan avulla kaikkiin taloyhtiön huoneistoihin saadaan nopeat laajakaistayhteydet talon puhelin- tai yleiskaapeloinnin kautta. Taloyhtiön yhteinen laajakaista on usein helpoin ja edullisin tapa hankkia nettiyhteys koko kiinteistölle, tai ainakin siinä tapauksessa, jos huoneistoja on vähintään 15. Taloyhtiölaajakaistaa ei ole saatavilla joka puolelle Suomea.