Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus

Suomalaiset ovat voineet kilpailuttaa sähkösopimuksensa vuodesta 1998 lähtien. Kuluttajien ei siis enää tarvitse tyytyä paikallisen sähköntuottajan palveluihin, vaan sähkön voi ostaa juuri sieltä mistä itse haluaa.

Sähkön kilpailutus on helppo keino säästää rahaa, mutta kilpailutuksessa voi käyttää myös muita kriteerejä. Yhä useampi suomalainen haluaa esimerkiksi kannattaa tuulivoiman tai vesivoiman kaltaisten uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Sähkön kilpailutus on yksinkertaista ja vaivatonta. Kun olet löytänyt vertailusta sopivan vaihtoehdon, voit tehdä uuden sähkösopimuksen suoraan palvelussa. Uusi sähkömyyjä irtisanoo vanhan sopimuksen puolestasi.

Kilpailuta sähkö

Kilpailuta sähkösopimus ilmaiseksi

  • Sähkösopimuksen kilpailuttaminen vie vain pari minuuttia
  • Voit säästää jopa satoja euroja vuodessa
  • Palvelu on maksutonta etkä sitoudu mihinkään

Sähkön kilpailutus on helppoa

Voit Zmartan työkalulla vertailla sähkönmyyjien tarjouksia omien kriteeriesi kautta. Tarvitset kilpailutukseen arvion vuotuisesta sähkönkulutuksestasi, sillä kaikille kotitalouksille ei välttämättä sovi sama sähkösopimus.

Tarkin arvio sähkönkulutuksestasi löytyy omasta sähkölaskustasi tai energiayhtiön verkkopalvelusta. Jos tietoa ei ole saatavilla, voit myös arvioida oman sähkönkulutuksesi laskurilla tai esimerkeistä.

Tulet maksamaan sähköstä todellisen kulutuksen perusteella, joten arvion ei tarvitse olla tarkka. Jos kuitenkin osaat ennakoida sähkönkulutuksesi suhteellisen kohdalleen, vältyt loppuvuonna postilaatikkoon tupsahtavilta jättimäisiltä tasauslaskuilta. Tarvitset uuden sähkösopimuksen kilpailutukseen myös asuinpaikkasi postinumeron.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta

Sähkön kilpailutus kohdistuu käytännössä vain yhteen osaan sähkön kokonaishinnasta. Varsinaisen sähköenergian lisäksi sähkösopimuksen sisältöön kuuluu myös sähkön siirto sekä verot. Nämä kaikki osaset ovat keskenään suhteellisen samankokoisia.

Sähköenergia

Sähköenergia on se osuus sähkösopimuksesta, johon pääset itse vaikuttamaan. Osa kuluttajista valitsee sähkönsä vain hinnan perusteella, mutta osalle sähkön kilpailutus merkitsee samalla mahdollisuutta muuttaa sähkösopimus myös ympäristöystävällisempään suuntaan.

Sähköenergiamaksu on jaettu kiinteään perusmaksuun sekä kulutusmaksuun, joka perustuu sähkön varsinaiseen käyttöön. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, sillä uuden sähkösopimuksen avulla voi esimerkiksi hyötyä edullisista kampanjatarjouksista.

Kuukausittaiset kiinteät perusmaksut vaihtelevat eri sähköyhtiöiden välillä. Tästäkin syystä sähkön kilpailutus kannattaa, sillä esimerkiksi pienessä kerrostaloasunnossa kuukausimaksu voi muodostaa yllättävän ison osan sähkölaskusta. Voit kilpailuttaa myös tämän osan sähkösopimuksestasi.

Sähkön siirtopalvelu

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, sillä siirtoyhtiö määritellään sähkösopimuksen tekijän asuinpaikan mukaan. Tilattu sähkö tulee aina paikallisen siirtoyhtiön omistamasta verkosta. Sähkön siirtohinnalla katetaan sähköverkon ylläpitämisestä sekä kehittämisestä aiheutuvia kuluja.

Vaikka siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, eivät sähköyhtiöt voi määritellä hintoja täysin oman päänsä mukaan. Energiavirasto valvoo siirtohintojen kohtuullisuutta, ja hintojen korotuksille on asetettu korotuskatto.

Verot ja muut kulut

Edellä mainittujen kulujen lisäksi sähkön käyttäjä maksaa myös sähköveroa sekä arvonlisäveroa. Arvonlisäveroa (24 %) peritään sähköenergiasta, sähkönsiirrosta, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta.

Valitse uusi sähkösopimus tarkkaan

Sähkösopimuksia voidaan tehdä määräaikaisiksi tai toistaiseksi voimassaolevaksi. Jos sinulla on määräaikainen sopimus, ei sitä voi yleensä irtisanoa kesken kauden. Yleensä esimerkiksi muuttaminen riittää kuitenkin määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen syyksi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen kilpailutus voi olla hankalaa

Määräaikainen sopimus tehdään yleensä vuodeksi tai kahdeksi kiinteällä hinnalla. Määräaikaisen sopimuksen hyvä puoli on, että sähkön hinnan noustessa kuluttaja maksaa edelleen alkuperäistä hintaa sopimuksen loppumiseen asti. Hintojen laskiessa määräaikainen sopimus voi kuitenkin muodostua rasitteeksi.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus joustaa

Toistaiseksi voimassa oleva sähkönmyyntisopimus on voimassa sen irtisanomiseen asti. Sopimusta tehdessä asiakas tietää senhetkisen sähköenergian hinnan sekä perushinnan, mutta ne saattavat muuttua. Sähköyhtiöiden täytyy ilmoittaa muutoksista kuluttajalle kuukautta ennen niiden voimaantuloa. Mikäli muutos ei miellytä, asiakas voi kilpailuttaa sähkösopimuksen milloin tahansa. Uusi sähkösopimus astuu voimaan välittömästi tai sopimuksen mukaan.

Pörssisähkö

Pörssisidonnainen sähkösopimus on yleensä sidottu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin hintaan. Tällaisen sopimuksen tekijä maksaa sähköstään senhetkisen pörssihinnan, sähkönmyyjän välityspalkkion sekä perusmaksun. Pörssisidonnaisen sopimuksen tekemisessä on riskinsä, sillä sähkön hinta voi ajoittain heilahdella rajustikin. Pitkällä aikavälillä pörssihinta muodostuu kuitenkin yleensä edullisimmaksi vaihtoehdoksi.

Jos haluat tehdä uuden sähkösopimuksen pörssisähköön, voit kilpailuttaa myös nämä sopimukset samalla sähkön kilpailutus -työkalulla kuin muutkin sopimukset. Vaikka pörssisähköllä on aina sama markkinahinta, on sopimuksen hintaan mahdollista vaikuttaa perusmaksun osalta.

Pörssisähkö on yleensä halvinta yöllä ja viikonloppuisin. Sähkön kilpailutus ei siis ole ainoa mahdollisuus säästää sähkölaskuissa, sillä pörssisähköä käyttämällä voit harkita, kuinka paljon ja mihin aikaan sähköä käytät. Seuraavan päivän sähkön hinnat julkistetaan aina edellisenä päivänä kello 15. Pörssisähkösopimus on yleensä toistaiseksi voimassa oleva.

Sähkön kilpailutus ja hintavakaus

Vaikka uusi sähkösopimus olisi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, sähkön hinta voi muuttua myös kesken sopimuskauden. Joidenkin sähköyhtiöiden käyttämä markkinointikikka on mainostaa halpaa kampanjahintaa, joka on kuitenkin voimassa vain sähkösopimusten alussa.

Sähkön kilpailutus onkin hyvä tehdä esimerkiksi muuton yhteydessä aina koko sopimuskauden hinnasta, eikä ainoastaan esimerkiksi ensimmäisen kuukauden hinnan perusteella.

Toinen sudenkuoppa sähkön hinnan arvioinnissa on pörssisähkösopimusten vertailu, sillä niissä käytetään aina toteutuneita keskihintoja. Pörssisähkössä sähkön hinnan heilahtelu on kuitenkin odotettavaa, joten on mahdotonta tietää, kuinka paljon sähkön hinta tulee olemaan vaikkapa puolen vuoden päästä.

Kaksiaikasähkö

Jos teet kaksiaikasähkösopimuksen, voit hyödyntää sähkön erillistä hinnoittelua yöllä ja päivällä. Yöllä sähkö on halvempaa, joten voit esimerkiksi asettaa astianpesukoneen tai pyykkikoneen toimiaan tähän aikaan. (Kannattaa kuitenkin varmistaa oman kodin vakuutuksesta, että laitteiden yökäyttö on sen ehdoissa sallittua.) Kaksiaikasähkön käyttäminen edellyttää kaksiaikaista mittaria.

Vihreä sähkö

Yhä useampi kuluttaja haluaa ostaa sähkönsä vihreänä sähkönä tai ympäristösähkönä. Tällainen sähkö on tuotettu uudistuvien energialähteiden avulla, eli niiden käyttö ei ehdytä luonnonvaroja. Sähkön kilpailutus onkin monille keino vaikuttaa hinnan lisäksi myös sähkön tuotannon eettisyyteen.

Ympäristösähköä voidaan tuottaa esimerkiksi vesivoiman, tuulivoiman, aurinkoenergian, bioenergian tai maalämmön avulla. Näillä menetelmillä tuotettu sähkö rasittaa ympäristöä huomattavasti fossiilisia energialähteitä vähemmän. Hiilidioksidivapaiden sekä hiilineutraalien vaihtoehtojen käyttäminen ehkäisee osaltaan myös ilmastonmuutosta.

Vihreän sähkön valitseminen on monille periaatekysymys, mutta edullisista tuotantokustannuksista johtuen vihreä sähkö saattaa olla myös vaihtoehdoista edullisin – etenkin, kun sähkön kilpailutus on tehty huolellisesti.

Suurin osa sähköntuottajista antaa asiakkailleen mahdollisuuden valinta erilaisista vihreän sähkön vaihtoehdoista. Joillain sähköyhtiöillä on myös paketteja, joissa tietty osa tarjottavasta sähköstä on tuotettu uudistuvien energialähteiden avulla.

Mistä sähkön alkuperän voi tietää?

Sähkönmyyjän täytyy kertoa kuluttamasi sähkön tuotantomuoto sähkölaskussa. Ilmoituksessa energialähteet täytyy jakaa öljyn tai kivihiilen kaltaisiin fossiilisiin energianlähteisiin, uusiutuviin lähteisiin tai ydinvoimaan.

Vihreän sähkön tuotantoa valvotaan eri tavoin. Esimerkiksi EKO-energiamerkki takaa, että sähkö on tuotettu tiukkojen kriteerien vaatimalla tavalla sekä eettisesti kestävillä menetelmillä.

Sähkösopimuksen irtisanominen riippuu sopimustyypistä

Kun sähkön kilpailutus on tehty, on vanhan sähkösopimuksen irtisanominen yleensä uuden sähköyhtiön kontolla. Eri sähköyhtiöiden käytännöt vaihtelevat hieman keskenään, mutta yleensä vanha sähkösopimus tullaan katkaisemaan automaattisesti uuden sähkösopimuksen tekemisen yhteydessä. Sähköyhtiöt kilpailevat asiakkaista keskenään, joten on luonnollista, että ne haluavat tehdä sähkösopimusten vaihdon mahdollisimman helpoksi asiakkaalle.

Mikäli kyseessä on määräaikaisen sähkösopimuksen kilpailutus, ovat asiat hieman mutkikkaampia. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen kun ei ole mahdollista ennen sopimuskauden loppumista. Tällaisen sopimuksen voi purkaa vain muuton yhteydessä.

Sähkön kilpailutus on kuitenkin mahdollista määräaikaisen sopimuksen lähentyessä loppuaan. On kuitenkin erittäin tärkeää tarkistaa oman sopimuksen tyyppi ja kesto ennen kuin sähkösopimuksen voi kilpailuttaa.

Sähkön kilpailutus – Usein kysytyt kysymykset

Milloin sähkön kilpailutus kannattaa tehdä?

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Yleensä sähkön kilpailutus on suositeltavaa kerran vuodessa, mikäli kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Määräaikainen sähkösopimuksen voi kilpailuttaa sen päättyessä sekä aina muuton yhteydessä.

Miten saan selville oman sähkönkulutukseni?

Sähkön kilpailutus tehdään vertaamalla eri sähköyhtiöiden tarjoamia samankaltaisia sähkösopimuksia keskenään. Tätä varten on hyvä olla ainakin jonkinlainen arvio omasta sähkönkulutuksesta. Helpoiten kulutuksen (kwh) näkee vanhasta sähkölaskusta, mutta sähköyhtiöiden sivuilta löytyy myös laskureita, joiden avulla arvion saa tehtyä melko helposti.

Onko sähkön siirto mahdollista kilpailuttaa?

Valittavasti ei ole. Sähkön kilpailutus auttaa pienentämään sähkölaskua, mutta sähkön kilpailuttaminen sähkön siirrosta perittävän maksun osalta ei ole mahdollista. Sähkön siirtoyhtiötä voi vaihtaa käytännössä vain muuton yhteydessä, mikäli muuttaa toisen verkkoyhtiön alueelle.

Voiko uuden sähkösopimuksen tehdä minkä yhtiön kautta tahansa?

Käytännössä kyllä, ainakin, jos et asu Ahvenanmaalla. Nykyään kuluttajat voivat valita sähköyhtiönsä vapaasti, minkä ansiosta sähkön kilpailutus on helppoa.

Onko sähkön kilpailutus ilmaista?

On. Sähkön kilpailuttaminen ei maksa mitään, eikä se myöskään sido kuluttajaa valitsemaan yhtäkään vaihtoehtoa. Tästä syystä sähkön kilpailuttaminen ja uuden sähkösopimuksen tekeminen on järkevää säännöllisin väliajoin, mutta vähintään aina muuton yhteydessä.