Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus

Suomalaiset ovat voineet kilpailuttaa sähkösopimuksensa vuodesta 1998 lähtien. Kuluttajien ei siis enää tarvitse tyytyä paikallisen sähköntuottajan palveluihin, vaan sähkön voi ostaa juuri sieltä mistä itse haluaa.

Sähkön kilpailutus on helppo keino säästää rahaa, mutta kilpailutuksessa voi käyttää myös muita kriteerejä. Yhä useampi suomalainen haluaa esimerkiksi kannattaa tuulivoiman tai vesivoiman kaltaisten uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Sähkösopimuksen kilpailutus on erittäin helppoa. Kun olet löytänyt vertailusta sopivan vaihtoehdon, voit tehdä uuden sähkösopimuksen suoraan palvelussa. Uusi sähkömyyjä irtisanoo vanhan sopimuksen puolestasi.

Kilpailuta sähkö

Kilpailuta sähkösopimus ilmaiseksi

  • Sähkösopimuksen kilpailuttaminen vie vain pari minuuttia
  • Voit säästää jopa satoja euroja vuodessa
  • Palvelu on maksutonta etkä sitoudu mihinkään

Miten sähköä kilpailutetaan?

Voit Zmartan työkalulla vertailla sähkönmyyjien tarjouksia omien kriteeriesi kautta. Tarvitset kilpailutukseen arvion vuotuisesta sähkönkulutuksestasi, sillä kaikille kotitalouksille ei välttämättä sovi sama sähkösopimus

Tarkin arvio sähkönkulutuksestasi löytyy omasta sähkölaskustasi tai energiayhtiön verkkopalvelusta. Jos tietoa ei ole saatavilla, voit myös arvioida oman sähkönkulutuksesi laskurilla tai esimerkeistä.

Tulet maksamaan sähköstä todellisen kulutuksen perusteella, joten arvion ei tarvitse olla tarkka. Jos kuitenkin osaat ennakoida sähkönkulutuksesi suhteellisen kohdalleen, vältyt loppuvuonna postilaatikkoon tupsahtavilta jättimäisiltä tasauslaskuilta. Tarvitset kilpailutukseen myös asuinpaikkasi postinumeron.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta

Sähkön kilpailutus kohdistuu käytännössä vain yhteen osaan sähkön kokonaishinnasta. Varsinaisen sähköenergian lisäksi sähkösopimuksessa maksetaan myös sähkön siirtopalvelusta sekä veroista. Nämä kaikki osaset ovat keskenään suhteellisen samankokoisia.

Sähköenergia

Sähköenergia on se osuus sähkösopimuksesta, johon pääset itse vaikuttamaan. Osa kuluttajista valitsee sähkönsä vain hinnan perusteella, mutta osa haluaa kilpailuttaa sähkösopimuksensa nimenomaan ympäristöystävällisempään suuntaan.

Sähköenergiamaksu on jaettu kiinteään perusmaksuun sekä kulutusmaksuun, joka perustuu sähkön varsinaiseen käyttöön.

Sähkön siirtopalvelu

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, sillä siirtoyhtiö määritellään sähkösopimuksen tekijän asuinpaikan mukaan. Tilattu sähkö tulee aina paikallisen siirtoyhtiön omistamasta verkosta. Sähkön siirtohinnalla katetaan sähköverkon ylläpitämisestä sekä kehittämisestä aiheutuvia kuluja.

Vaikka siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, eivät sähköyhtiöt voi määritellä hintoja täysin oman päänsä mukaan. Energiavirasto valvoo siirtohintojen kohtuullisuutta, ja hintojen korotuksille on asetettu korotuskatto.

Verot ja muut kulut

Edellä mainittujen kulujen lisäksi sähkön käyttäjä maksaa myös sähköveroa sekä arvonlisäveroa. Arvonlisäveroa (24 %) peritään sähköenergiasta, sähkönsiirrosta, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta.

Valitse oikea sähkösopimustyyppi

Sähkösopimuksia voidaan tehdä määräaikaisiksi tai toistaiseksi voimassaolevaksi. Jos sinulla on määräaikainen sopimus, ei sitä voi yleensä irtisanoa kesken kauden. Yleensä esimerkiksi muuttaminen riittää kuitenkin määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen syyksi.

Määräaikainen sopimus tehdään yleensä vuodeksi tai kahdeksi kiinteällä hinnalla. Määräaikaisen sopimuksen hyvä puoli on, että sähkön hinnan noustessa kuluttaja maksaa edelleen alkuperäistä hintaa sopimuksen loppumiseen asti. Hintojen laskiessa määräaikainen sopimus voi kuitenkin muodostua rasitteeksi.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkönmyyntisopimus on voimassa sen irtisanomiseen asti. Sopimusta tehdessä asiakas tietää senhetkisen sähköenergian hinnan sekä perushinnan, mutta ne saattavat muuttua. Sähköyhtiöiden täytyy ilmoittaa muutoksista kuluttajalle kuukautta ennen niiden voimaantuloa. Mikäli muutos ei miellytä, voi asiakas kilpailuttaa sähkösopimuksensa milloin tahansa.

Pörssisidonnainen sähkösopimus on yleensä sidottu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin hintaan. Tällaisen sopimuksen tekijä maksaa sähköstään senhetkisen pörssihinnan, sähkönmyyjän välityspalkkion sekä perusmaksun. Pörssisidonnaisen sopimuksen tekemisessä on riskinsä, mutta pitkällä aikavälillä pörssihinta muodostuu yleensä edullisimmaksi vaihtoehdoksi.

Kaksiaikasähkö

Jos teet kaksiaikasähkösopimuksen, voit hyödyntää sähkön erillistä hinnoittelua yöllä ja päivällä. Yöllä sähkö on halvempaa, joten voit esimerkiksi asettaa astianpesukoneen tai pyykkikoneen toimiaan tähän aikaan. (Kannattaa kuitenkin varmistaa oman kodin vakuutuksesta, että laitteiden yökäyttö on sen ehdoissa sallittua.) Kaksiaikasähkön käyttäminen edellyttää kaksiaikaista mittaria.

Vihreä sähkö

Yhä useampi kuluttaja haluaa ostaa sähkönsä vihreänä sähkönä tai ympäristösähkönä. Tällainen sähkö on tuotettu uudistuvien energialähteiden avulla, eli niiden käyttö ei ehdytä luonnonvaroja.

Ympäristösähköä voidaan tuottaa esimerkiksi vesivoiman, tuulivoiman, aurinkoenergian, bioenergian tai maalämmön avulla. Näillä menetelmillä tuotettu sähkö rasittaa ympäristöä huomattavasti fossiilisia energialähteitä vähemmän. Hiilidioksidivapaiden sekä hiilineutraalien vaihtoehtojen käyttäminen ehkäisee osaltaan myös ilmastonmuutosta.

Vihreän sähkön valitseminen on monille periaatekysymys, mutta edullisista tuotantokustannuksista johtuen vihreä sähkö saattaa olla myös vaihtoehdoista edullisin.

Suurin osa sähköntuottajista antaa asiakkailleen mahdollisuuden valinta erilaisista vihreän sähkön vaihtoehdoista. Joillain sähköyhtiöillä on myös paketteja, joissa tietty osa tarjottavasta sähköstä on tuotettu uudistuvien energialähteiden avulla.

Mistä sähkön alkuperän voi tietää?

Sähkönmyyjän täytyy kertoa kuluttamasi sähkön tuotantomuoto sähkölaskussa. Ilmoituksessa energialähteet täytyy jakaa öljyn tai kivihiilen kaltaisiin fossiilisiin energianlähteisiin, uusiutuviin lähteisiin tai ydinvoimaan.

Vihreän sähkön tuotantoa valvotaan eri tavoin. Esimerkiksi EKO-energiamerkki takaa, että sähkö on tuotettu tiukkojen kriteerien vaatimalla tavalla sekä eettisesti kestävillä menetelmillä.