Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Luottokortti

Luottokortti

Luottokortti on kätevä ja turvallinen maksutapa sekä Suomessa että ulkomailla. Luottokortin avulla omaan taloudenpitoon saa kätevästi joustoa, ja kortilla maksamiseen liittyy monia etuja. Voit saada esimerkiksi ostoturvan netissä tekemiisi hankintoihin, bonuspisteitä lennoille tai vakuutuksen kaikille kortilla maksamillesi matkoille.

Luottokortin voi hankkia joko netistä tai perinteiseltä pankilta. Korttien ehdot poikkeavat toisistaan melko paljon, joten ennen kortin hankkimista on järkevää tehdä niistä kattava vertailu. Kaikki lisäominaisuudet eivät ole tarpeellisia kaikille kortin käyttäjälle – älä siis turhaan maksa eduista, joita et käytä.

Olemme koonneet tälle sivulle kattavan tietopaketin erilaisista luottokorteista. Tutustu tarkasti eri korttien hintoihin ja ominaisuuksiin, ja valitse sen jälkeen paras luottokortti juuri sinulle.

Luottokorttivertailu – Tammikuu 2023

Alla olevaan taulukkoon on kerätty Suomessa yleisimmin käytettyjä luottokortteja. Yksi yleisimmistä ja hyödyllisimmistä eduista, joita luottokortit tarjoavat on matkavakuutus. Luottokorttia hankkiessa kannattaakin miettiä, olisiko luottokortin tarjoama matkavakuutus tarpeellinen. Luottokortit tarjoavat myös ostoturvavakuutusta tilanteisiin, jossa tuote vahingoittuu esimerkiksi toimituksen aikana. Jotkin pankit ja luottokortit tarjoavat myös vielä laajempaa tuotevakuutusta.

LuottokorttiLuottorajaKorkoKuukausi- tai vuosimaksutKorotonta maksuaikaaMatkavakuutusEdut

Komplett Bank Mastercard
5 000€21,87%0€50 päivääKylläKerryttää bonus-pisteitä – Ostoturva – Toimii mobiililompakoissa

Sweep Bank
Mastercard
8 000€
21,82%0€60 päivää
EiOstoturva

Bank Norwegian Visa
10 000€21,92%0€45 päivääKylläKerryttää Norwegianin Cashpoint-pisteitä

Osuuspankki Visa
20 000€14,63%3,50€/kk35 päivääEiTuoteturvavakuutus

Nordea Mastercard
10 000€16,50%4,50€/kk30 päivääKylläOstoturva

Danske Bank Mastercard
10 000€15,4%2,50€/kk43 päivääKylläOstoturva

S-Pankki Visa
10 000€12,8%0€30 päivääEiOstoturva ja
maksutapaetu S-ryhmän liikkeissä

Aktia Mastercard
10 000€10,34%15€/kk45 päivääKylläOstoturva

Säästöpankki Visa
10 000€23,22%2€/kk40 päivääEiOstoturva

Handelsbanken Mastercard
10 000€17,41%70€30 päivääKylläOstoturva
Taulukko päivitetty 8/2022

Kaikki mitä sinun tulee tietää luottokorteista

Laina ja sen hakeminen voi monelle olla korkean kynnyksen takana, vaikka rahantarvetta olisikin. Tällöin kannattaa harkita luottokorttia. Sen avulla on kätevä tehdä ostoksia silloin kun rahat ovat tiukilla, ja maksaa ne sitten kun tilillä on taas rahaa.

Luottokortit ovat koko ajan yleistymässä. Niitä myöntävät sekä pankit että erilaiset rahoituslaitokset, joten valinnanvaraa on runsaasti. Tarpeistasi riippuen voit hakea luottokortin myös yhdistettynä tavalliseen debit-korttiin, jolloin voit valita maksutapasi tilanteen mukaan. Luottokortin voi hakea helposti netistä valitsemasi pankin tai luottokorttiyhtiön nettisivujen kautta.

Luottokortti on erittäin kätevä apuri normaalissa arjessa. Sen kanssa on myös turvallista lähteä matkoille ilman huolia rahan loppumisesta kesken kaiken. Luottokortti voi myös jossain tilanteissa olla välttämättömyys, sillä esimerkiksi jotkin hotellit tai lentoyhtiöt vaativat sen käyttöä varauksen yhteydessä.

Luottokortti ei myöskään tule kalliiksi, kunhan maksat laskut takaisin ajoissa. Tärkeää on vertailla, mikä on sinulle paras luottokortti ja pitää huoli siitä, ettei sen käyttäminen lähde hanskasta. Talouteni.fi on koonnut sinulle kattavan faktapaketin tälle sivulle, joten jatka lukemista ja selvitä, onko luottokortti heti sinulle oikea ratkaisu.

Mikä on luottokortti?

Monesti asiaa ei välttämättä ajattele siltä kannalta, mutta luottokortti on yksi lainamuodoista. Sitä ei kuitenkaan lainan tavoin haeta yhdelle kertasummalle, vaan luottokorttia on mahdollista käyttää silloin kun sitä tarvitsee. Ainoa käyttöä rajoittava tekijä on luottoraja, eli mikä on suurin määrä minkä luottokortilla voi kuukaudessa maksaa. Luottokortti toimii myös maksukorttina, jota on mahdollista käyttää ostosten tekemiseen niin vähittäiskaupoissa kuin netissäkin.

Luottokortilla on mahdollista tehdä ostoksia, vaikka tilillä ei olekaan rahaa. Kun maksaa ostokset luottokortilla, lasku ostoksista tulee vasta myöhemmin, yleensä kerran kuussa. Se siis toimii kätevänä maksuajan pidentäjänä. Luottokortti on hyvä apu esimerkiksi viimeisille päiville ennen palkkapäivää.

Osassa luottokortteja on kiinteitä kuluja, esimerkiksi kuukausi- tai vuosimaksuja, jotka täytyy maksaa, vaikka korttia ei olisikaan käyttänyt. Joissain kuluttaja maksaa ainoastaan käyttämänsä summan takaisin seuraavan laskun eräpäivään mennessä. Niinä kuukausina kun korttia ei ole käyttänyt, tällainen luottokortti on siis täysin kuluton.

Ilmainen luottokortti on usein hieman korkeammalla korolla varustettu kuin luottokortit joissa on jonkinlainen kiinteä maksu. Tämä johtuu siitä, että luottokortin myöntäjä tienaa rahansa koroilla, ja voi täten myöntää kortteja, joissa ei ole muita kuluja. Ilmainen luottokortti on keino saada joustavuutta talouteen helposti – samalla tavoin kuin koroton laina.

Luottokortteihin voi liittyä myös erilaisia etuja. Yksi yleisimmistä on matkavakuutus. Erityisesti korkean luottorajan kortit tarjoavat niiden käyttäjille kattavan matkavakuutuksen. Etuja voi saada myös esimerkiksi hotelleja ja lentoja varatessa. Luottokortti itsessäänkin toimii eräänlaisena turvana matkoilla, mikäli käteiset loppuvat kesken.

Luottokortti

Kuka voi saada luottokortin heti?

Luottokortin hakijalta vaaditaan suurin piirtein samat vaatimukset kuin minkä tahansa lainan hakijalta. Jos olet täysi-ikäinen Suomen kansalainen, on sinulla jo melko hyvät lähtökohdat luottokortin saamiseen. Täysi-ikäisyyden lisäksi sinulla tulee olla puhtaat luottotiedot ja tarpeeksi korkeat vuositulot. Tulotaso vaikuttaa sinulle myönnettävän luottorajan suuruuteen.

Kenelle luottokortti myönnetään?

Tarvittava kuukausitulojen määrä riippuu siitä, mitä luottokorttia olet hakemassa. Jotkin luottokortit, erityisesti niin sanotut premium-luottokortit, vaativat kohtalaisen korkean tulotason. Useimmat kortit kuitenkin vaativat ainoastaan jonkinlaiset säännölliset kuukausitulot, joiden ei tarvitse olla kovinkaan korkeat.

Tarvittava ikä riippuu myös täysin luottokortin myöntäjästä. Jotkut vaativat jopa 25 vuoden iän, mutta suurimmalla osalla luottokortti-ikäraja on 18 vuotta. Useimmiten ikää tärkeämpi kriteeri on tulotaso, joka kertoo enemmän hakijan todellisesta takaisinmaksukyvystä.

Poikkeuksena näistä vaatimuksista on luottokortti opiskelijalle. Korkeakouluopiskelija voi hakea luottokorttia tietyn määrän opintopisteitä suoritettuaan. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää, sillä yleensä opiskelijastatuksella myönnetyn luottokortin saa pitää valmistumisen jälkeen työllistymistilanteesta huolimatta.

Luottokortit Suomessa

Luottokortti tuli Suomeen 1960-luvulla, ja on siitä lähtien kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Nykyään luottokortilla voi maksaa miltei joka paikassa. Jopa pienet putiikit hyväksyvät pääosin ainakin Visa- ja MasterCard-kortteja ja useimmiten myös muut luottokortit. Ulkomailla matkaillessa luottokortit toimivat hyvin, usein paremmin kuin debit-kortit.

Näiden korttien lisäksi Suomesta löytyy toki muitakin luottokortteja, joiden suosio on nousussa. Visa ja Mastercard ovat selkeästi kaksi yleisintä luottokorttia. American Express -kortin hyödyt tulevat parhaille esille matkustelun yhteydessä, ja siksi monet sen käyttäjistä ovat työnsä puolesta usein matkustavia. American Expressin edut ovat myös hieman Visaa ja Mastercardia kattavammat, mutta harvoille kuitenkaan todella tarpeellisia.

Luottokortteja on tarjolla kaikilla Suomessa toimivilla pankeilla sekä muutamilla netissä toimivilla ulkomaisilla pankeilla, kuten Bank Norwegian ja Komplett Bank.

Komplett Bankin ja Bank Norwegian kortit ovat käyttäjälle edullisia ja niitä on helppo hakea suoraan netin kautta. Niiden suurin ero kivijalkapankkien kortteihin on, että niitä ei ole tarjolla yhdistelmäkorttina. Luottokortteina ne ovat samanlaisia kuin muilla pankeilla. Molempien korteilla on myös joitakin etuja, joita muut kortit eivät tarjoa.

Komplett Bank -luottokortti ja Bank Norwegian luottokortti ovat täysin ilmaisia omistaa eli niissä ei ole minkäänlaisia kuukausi- tai vuosimaksuja. Toki niiden korko on hieman korkeampi kuin suurimmassa osasta muita kortteja. Luottokortin laskut kannattaa kuitenkin aina pyrkiä maksamaan korottoman maksuajan sisällä.

Luottokortilla maksaminen on helppoa ja joustavaa

Luottokortti toimii käytännössä samalla tavalla kuin mikä tahansa muu maksukortti. Luottokortilla voi maksaa kätevästi niin netissä kuin myymälöissä. Suurin osa liikkeistä hyväksyy nykyään luottokortin maksuvälineenä, ja siinä tapauksessa, että sitä ei hyväksytä, asia on ilmoitettu selkeästi.

Maksaessasi luottokortilla fyysisellä maksupäätteellä on prosessi samanlainen kuin tavallisella pankkikortilla maksaminen. Ainoastaan yhdistelmäkortin käyttämisessä on pieniä eroavaisuuksia, sillä sinun tulee valita maksupäätteeltä erikseen kumpaa puolta haluat käyttää. Myös netissä maksaessa luottokortti toimii samalla tavalla kuin perinteinen pankkikortti.

Luottokortti on varsinkin netissä ostoksia tehdessä hyvä valinta, sillä luottokortteihin sisältyy usein jonkinlainen ostoturvavakuutus. Sen avulla voit saada rahasi takaisin luottoyhtiön kautta, mikäli kaupassa menee jokin vikaan. Sama pätee matkailuun, sillä usein luottokorttien ostoturva tai matkavakuutus voi korvata esimerkiksi peruuntuneet lennot tai hotellit.

Suurin hyöty luottokortin käyttämisessä on sen joustavuus. Voit maksaa luottokortilla ostoksia, vaikka tililläsi ei olisi juuri sillä hetkellä tarpeeksi rahaa ja maksaa luottokorttilaskun pois vaikkapa seuraavana palkkapäivänä. Tämä mahdollistaa hieman suurempien hankintojen kustannusten jakamisen pidemmälle maksuajalle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luottokortilla maksettujen tavaroiden hinta kasvaa korkoa mikäli summaa ei maksa pois korottoman maksuajan puitteissa.

Erityyppiset luottokortit

Luottokortteja löytyy eri merkkien lisäksi myös erityyppisiä. Niiden toiminta ja käyttötarkoitus eroaa hieman perinteisestä luottokortista. Olemme listanneet tähän muutaman erilaisen luottokorttityypin:

Erityyppisiä luottokortteja

 • Prepaid luottokortti 
  Prepaid-luottokortti on prepaid puhelinliittymän kaltainen. Sen voi ostaa itselleen jopa ilman luottotietoja ja ladata kortille sen verran rahaa kuin itse haluaa. Prepaid-kortti muistuttaakin käytännössä debit-korttia.
 • Co-branding luottokortti 
  Co-branding luottokortit ovat sellaisia luottokortteja, jotka pankit myöntävät yhteistyössä esimerkiksi jonkun kauppaketjun kanssa. Tällainen kortti toimii aivan samoin kuin normaali luottokortti, mutta siihen sisältyy yleensä kauppaketjuun liittyviä etuja, esimerkiksi maksutapaetuja ja muita bonuksia. Esimerkiksi useat lentoyhtiöt myöntävät co-branding-kortteja.
 • Premium luottokortti
  Premium-luottokortit ovat nimensä mukaan hieman arvokkaampia luottokortteja, ja niitä myönnetään henkilöille, joiden tulot ylittävät tietyt rajat. Niiden kuukausimaksut ovat korkeammat kuin normaalien luottokorttien, mutta ne tarjoavat omistajilleen myös useita erilaisia etuja, esimerkiksi matkavakuutuksia ja pääsyn lentokenttien lounge-alueille. Joitain kaikista hienoimpia premium-kortteja ei voi edes itse hakea, vaan jäseneksi pääsemiseen vaaditaan kutsu.
 • Maksuaikakortti
  Maksuaikakortti on hyvin lähellä luottokorttia, mutta sen käytössä on jotain perustavanlaatuisia eroja. Luottokortilla hankittua velkaa voi perinteisesti maksaa pois pienemmissä erissä muutaman kuukauden aikana, mutta maksuaikakortin lasku pitää maksaa aina ensimmäiseen eräpäivään mennessä kokonaan pois. Maksuaikakortilla ei saakaan luottoa toisin kuin perinteisellä luottokortilla, vaan nimenomaan maksuaikaa. Kortin käyttöraja on luottokorttia matalampi, ja se perustuu kortin omistajan maksukykyyn ja tuloihin.

Vaihtoehtoja on siis useita, ja on hyvä harkita ja tehdä luottokortti vertailu löytääkseen omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan kortin. Useimmille aivan tavallinen luottokortti on sopiva. Tietysti jos uskot hyötyväsi joko jonkin brändin co-branding kortista tai ajattelet premium-kortin olevan rahan väärti, kannattaa tutustua niihin tarkemmin.

Kulutusluotto vai luottokortti?

Kulutusluotto on usein parempi vaihtoehto hieman kalliimpiin kertaostoksiin, esimerkiksi kodinkoneisiin tai autoihin. Voit vertailla edullisia kulutusluottoja sivustomme kulutusluottovertailussa, ja löytää edullisen vaihtoehdon itsellesi.

Jos et tiedä tarkasti kuinka paljon rahaa tarvitset ja kuinka usein, on luottokortti todennäköisesti sinulle hyvä vaihtoehto. Luottokortti on oikea valinta arjen pieniin ostoksiin, jotka tiedät pystyväsi maksamaan jo seuraavana palkkapäivänä pois. Tämä juurikin siitä syystä, että kun maksat summan takaisin eräpäivään mennessä, ei siitä kerry yhtään kuluja.

Luottokortti ja kulutusluotto eivät ole toisiaan poissulkevia, sillä niiden käyttötarkoitukset ovat melko erilaiset. Luottokortti on hyvä turva sille varalle, että pientä rahantarvetta syntyy silloin tällöin. Jos kohdalle tulee kuitenkin suuri rahantarve, voi olla hyvä idea hakea kulutusluotto luottokortin rinnalle. Sen korko on pidemmällä aikavälillä huomattavasti matalampi.

Vertaile siis erilaisten lainamuotojen ehtoja aina tarkasti. Tekemällä kunnollisen lainavertailun voit säästää parhaassa tapauksessa jopa puolet kuluista. Luottokortin kanssa samankaltainen lainamuoto on joustoluotto. Se toimii samanlaisella luotto periaatteella kuin luottokortti, mutta joustoluotossa ei saada varsinaista maksukorttia.

Luottokortti vai kulutusluotto

Onko luottokortin käyttämisessä riskejä?

Kuten aiemmin mainitsimme voi luottokortti olla jopa täysin kuluton, jos maksaa aina luottokortilla tekemiensä ostoksien laskun takaisin eräpäivään mennessä. Kun takaisinmaksun suunnittelee hyvin, luottokortin käyttäminen ei aiheuta ongelmia ja luotolla ostaminen on edullinen lainamuoto.

Ongelmia syntyykin vasta sitten, kun luottokortin käyttö yltyy hallitsemattomaksi ja harkitsemattomaksi. Luottokorttien korot ovat kohtalaisen korkeita ensimmäisen eräpäivän jälkeen. Jos korttia käyttää harkitsematta useaan kertaan, on hyvin mahdollista, että oma takaisinmaksukyky ylittyy, ja luottokorttivelkaa jää maksettavaksi liikaa.

Jos luottokorttien velkoja ei maksa tarpeeksi ajoissa takaisin, on olemassa maksuhäiriömerkinnän riski. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa, että henkilö menettää luottotietonsa. Se puolestaan hankaloittaa elämän tiettyjä osa-alueita merkittävästi.

Tämän takia on erittäin tärkeää, että luottokorttia käyttää aina harkitusti. Sen käyttäminen tavallisena maksukorttina ei välttämättä ole hyvä idea, vaan luottokortti on hyvä pitää pahan päivän varalla. Luottokorttia kannattaa käyttää vain niihin ostoksiin, jotka tiedät pystyväsi maksamaan viimeistään lähitulevaisuudessa.

On tärkeää seurata omia ostoksiaan tarkasti. Vaikka ostoksiaan harkitsisi omasta mielestään huolellisesti, on mahdollista, että ostoksia tulee silti tehtyä liian paljon. Hyvä idea onkin pitää kirjaa kaikista ostoksistaan. Kun kirjoittaa tehdyt ostokset ylös jokaisen ostokerran jälkeen, saa ajantasaisen käsityksen omasta kulutuksestaan.

Luottoraja on myös hyvä pitää itselleen kohtuullisissa rajoissa. Jos luottoraja on kovin korkea, tulee houkutus tehdä enemmän ja suurempia ostoksia. Kun luottoraja on sopivan korkuinen, ei mahdollisuutta suuremmalle velkaantumiselle edes tule. Tunnettu sanonta ”kohtuus kaikessa” toimii myös luottokortin käyttämisen kohdalla.

Luottokortin turvallisuus

Luottokortit ovat yleisesti ottaen turvallisia maksuvälineitä. On kuitenkin hyvä tietää, mitä riskejä niihin liittyy ja miten riskejä voi välttää sekä ennakoida.

Luottokortit, kuten muutkin maksukortit, on syytä aina säilyttää varmassa paikassa. Maksukorttien PIN-koodeja ei kannata pitää korttien lähettyvillä turvallisuussyiden vuoksi. Mikäli luottokortti tai muu maksukortti varastetaan, pitää välittömästi olla yhteydessä omaan kortinsulkijapalveluun sekä korttiyhtiöön. On hyvä myös edeltä käsin selvittää, mistä oman pankin tai korttiyhtiön sulkupalvelunumero löytyy ja tallentaa numero esimerkiksi omaan matkapuhelimeen.

Kortin katoamisen tai varastamisen riskin takia on syytä tarkkaan harkita, millaisia käyttörajoja kortilleen asettaa. Yksi turvallinen vaihtoehto on pitää käyttörajat kohtuullisen alhaisina ja nostaa niitä vasta ennen suurempaa ostosta. Aina kortilla maksettaessa julkisilla paikoilla kannattaa näppäillä PIN-koodi mahdollisimman salassa, kädellä peittäen.

Kun maksaa netissä ostoksia on aina tärkeää arvioida sivuston turvallisuus. Verified by Visa sekä MasterCard SecureCode ovat merkkejä luotettavasta sivustosta, sillä ne tukevat vahvaa tunnistautumista.

Sähköpostin välityksellä ei tule koskaan jakaa henkilökohtaisia tietojaan, ja luottokortin numeron antaminen on tästä yksi esimerkki. Omassa verkkopankissa ostotapahtumia voi seurata säännöllisesti ja ilmoittaa korttiyhtiölle, mikäli huomaa epätavallista toimintaa tilillä. Tällaisissa tapauksissa säästetyt kuitit omista ostoksista auttavat myös epänormaalien tapahtumien selvittämisessä.

Ulkoisia resursseja ja infoa: