Luottokortti - onko se oikea ratkaisu sinulle?

Luottokortti helpottaa talouden kiperiä tilanteita

Hakukriteerit
Lainamäärä:
Ikäsi:
Suosion mukaan
 • Suosion mukaan
 • Pienin korko
 • Top 10
 • Uusimmat
Hae

Valikko
Väliaikainen korkokatto Lainanantajien arviointi
Poikkeusolojen vuoksi eduskunta on hyväksynyt hallituksen ehdotuksen kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaisesta muuttamisesta, ja se on voimassa 1.7.2020 - 31.12.2020. Muutos koskee kuluttajaluottojen korkoja ja markkinointia. Väliaikainen korkokatto luotoille on 10%, ja se koskee myös aikaisemmin myönnettyjä luottoja. 31.12.2020 jälkeen luotonantajat voivat taas periä normaalia korkoa. Kuluttajaluottojen suoramarkkinointi on myös kielletty 1.7 - 31.12 välisenä aikana.

Arvostelu perustuu moniin erilaisiin ominaisuuksiin, jotka Talouteni.fi ottaa huomioon, esimerkiksi lainanantajan kokemukseen, sekä siihen, kuinka todennäköisesti lainaa voi saada. Lue lisää lainananantajien arvioinnistä täältä.

Uutuus
Komplett Bank Mastercard

Komplett Bank Mastercard

Lainamäärä

1.000 - 5.000 €

Takaisinmaksu

Joustava

Korko

0,00% - 21,87%

 • Jopa 50 päivää korotonta maksuaikaa luotollesi
 • Bonusta jokaisesta ostoksesta
 • Ostoturvavakuutus
Hyödyt
 • Jopa 50 päivää korotonta maksuaikaa luotollesi
 • Bonusta jokaisesta ostoksesta
 • Ostoturvavakuutus
Vaatimukset
 • Olet vähintään 20-vuotias
 • Ei maksuhäiriömerkintöjä
Hae luottokorttia
Vastausaika: 5min ? Helppo ja nopea hakemus netissä
Enemmän lisätietoja
ESIMERKKI: Tod. vuosikorko 21,87%, 1 000 €/12kk. Yht: 1 108 €
Muut lainantarjoajat
 • Luottokortti muutamalla klikkauksella
 • Nosta luottoa jo tänään
 • Täysin ilmainen palvelu
×
Samankaltaisia sivuja

Päivitetty: 28. huhtikuuta 2020

Kaikki mitä sinun tulee tietää luottokorteista

Laina ja sen hakeminen voi monelle olla korkea kynnys, mutta se ei tarkoita etteikö rahantarve olisi todellinen. Tällöin kannattaa harkita luottokorttia. Sen avulla on kätevä tehdä ostoksia silloin, kun rahat ovat tiukilla, ja maksaa ne sitten kun tilillä on taas rahaa.

Luottokortit ovat koko ajan yleistymässä, ja niitä myöntävät sekä pankit että erilaiset rahoituslaitokset, joten valinnanvaraa on runsaasti. Riippuen tarpeistasi voit hakea luottokortin myös yhdistettynä tavalliseen debit-korttiin, jolloin voit valita maksutapasi tilanteen mukaan. Luottokortin voi hakea helposti netistä valitsemasi pankin- tai luottokorttiyhtiön nettisivujen kautta.

Luottokortti on erittäin kätevä apuri normaalissa arjessa hieman suurempien hankintojen kanssa. Sen kanssa on myös turvallista lähteä matkoille, ilman huolia rahan loppumisesta kesken kaiken. Luottokortti voi myös jossain tilanteissa olla välttämättömyys, esimerkiksi jotkin hotellit tai lentoyhtiöt vaativat sen varauksen yhteydessä.

Luottokortti ei myöskään tule kalliiksi, kunhan maksat laskut takaisin ajoissa. Tärkeää on vertailla, mikä on sinulle paras luottokortti ja pitää huoli siitä, ettei sen käyttäminen lähde hanskasta. Talouteni.fi on koonnut sinulle kattavan faktapaketin tälle sivulle, joten jatka lukemista ja selvitä, onko luottokortti heti sinulle oikea ratkaisu!

Sivulta löydät seuraavanlaista tietoa luottokorteista:


Mikä on luottokortti?

Monesti asiaa ei välttämättä ajattele siltä kannalta, mutta luottokortti on yksi lainamuodoista. Sitä ei kuitenkaan lainan tavoin haeta yhtä suurta summaa, vaan luottokorttia on mahdollista käyttää silloin kun sitä tarvitsee, ja maksaa velat pois niin nopeasti kuin haluaa. Ainoa käyttöä rajoittava tekijä on luottoraja, eli mikä on suurin määrä minkä luottokortilla voi kuukaudessa maksaa. Luottokortti toimii myös maksukorttina, jota on mahdollista käyttää ostosten tekemiseen niin vähittäiskaupoissa kuin netissäkin.

Luottokortilla on mahdollista tehdä ostoksia, vaikka tilillä ei olekaan rahaa. Kun maksaa ostokset luottokortilla, lasku ostoksista tulee vasta myöhemmin, yleensä kerran kuussa. Se siis toimii kätevänä maksuajan pidentäjänä. Luottokortti on hyvä apu esimerkiksi viimeisille päiville ennen palkkapäivää.

Osassa luottokortteja on kiinteitä kuluja, joko kuukausi- tai vuosimaksuja, jotka täytyy maksaa, vaikka korttia ei olisikaan käyttänyt. Poikkeuksiakin on ja tällöin kuluttaja maksaa ainoastaan käyttämänsä summan takaisin seuraavan laskun eräpäivään mennessä. Niinä kuukausina kun korttia ei ole käyttänyt, luottokortti on siis täysin kuluton.

Ilmainen luottokortti on usein hieman korkeammalla korolla varustettu kuin luottokortit joissa on jonkinlainen kiinteä maksu. Tämä johtuu siitä, että luottokortin myöntäjä tienaa rahansa koroilla, ja voi täten myöntää kortteja, joissa ei ole muita kuluja. Ilmainen luottokortti on keino saada joustavuutta talouteen helposti – samalla tavoin kuin koroton laina.

Luottokortteihin voi liittyä myös erilaisia etuja. Yksi yleisimmistä on matkavakuutus. Erityisesti korkean luottorajan kortit tarjoavat niiden käyttäjille kattavan matkavakuutuksen. Etuja voi saada myös esimerkiksi hotelleja ja lentoja varatessa. Luottokortti itsessäänkin toimii eräänlaisena turvana matkoilla, mikäli käteiset loppuvat kesken.

Luottokortti

Kuka voi saada luottokortin heti?

Luottokortin hakijalta vaaditaan suurin piirtein samat vaatimukset kuin minkä tahansa lainan hakijalta. Jos olet täysi-ikäinen Suomen kansalainen, on sinulla jo melko hyvät lähtökohdat luottokortin saamiseen. Täysi-ikäisyyden lisäksi sinulla tulee olla puhtaat luottotiedot, ja tarpeeksi korkeat vuositulot. Tulotaso vaikuttaa kuinka korkean luottorajan voit saada.

Kenelle luottokortteja myönnetään

Tarvittava kuukausitulojen määrä riippuu siitä, mitä luottokorttia olet hakemassa. Jotkin luottokortit, erityisesti niin sanotut premium-luottokortit vaativat kohtalaisen korkean tulotason. Useimmat kortit kuitenkin vaativat ainoastaan jonkinlaiset säännölliset kuukausitulot, joiden ei tarvitse olla kovinkaan korkeat.

Tarvittava ikä riippuu myös täysin luottokortin myöntäjästä. Jotkut vaativat jopa 25 vuoden iän, mutta suurimmalla osalla luottokortti ikäraja on 18 vuotta. Useimmiten ikää tärkeämpi kriteeri on tulotaso, joka kertoo enemmän takaisinmaksukyvystä kuin ikä.

Poikkeuksena näistä vaatimuksista on luottokortti opiskelijalle. Korkeakouluopiskelija voi hakea luottokorttia kun on suorittanut tietyn määrän opintopisteitä, ja tällöin esimerkiksi luottoraja on pienempi. Tätä mahdollisuutta kannattaakin hyödyntää, sillä usein kun on hakenut luottokortin opiskelijana saa sen pitää myös valmistumisen jälkeen, jos sen kanssa ei ole ollut ongelmia.

Luottokortit Suomessa

Luottokortti tuli Suomeen 1960-luvulla, ja on siitä lähtien kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Nykyään niillä voi maksaa miltei joka paikassa. Jopa pienet putiikit hyväksyvät pääosin ainakin Visa ja MasterCard kortteja ja useimmiten myös muut luottokortit. Ulkomailla matkaillessa luottokortit toimivat hyvin, jopa usein paremmin kuin debit-kortit.

 • Visa
 • Mastercard
 • American Express
Luottokortti merkit

Näiden korttien lisäksi Suomesta löytyy toki muitakin luottokortteja, joiden suosio on nousussa. Visa ja Mastercard ovat selkeästi kaksi yleisintä luottokorttia. American Express korttin hyödyt tulevat parhaille esille matkustelun yhteydessä, siksi monet sen käyttäjistä ovat työnsä puolesta usein matkustavia. American Expressin edut ovat myös hieman Visaa ja Mastercardia kattavammat, mutta harvoille kuitenkaan todella tarpeellisia.

Luottokorttivertailu

Alla olevaan taulukkoon on kerätty Suomessa yleisimmin käytettyjä luottokortteja. Yksi yleisimmistä ja hyödyllisimmistä eduista, joita luottokortit tarjoavat on matkavakuutus. Kannattaakin luottokorttia hankkiessa miettiä olisiko luottokortin tarjoama matkavakuutus tarpeellinen. Luottokortit tarjoavat myös ostoturva vakuutusta tilanteisiin, jossa tuote vahingoittuu esimerkiksi toimituksen aikana. Jotkin pankit ja luottokortit tarjoavat vielä laajempaa tuotevakuutusta.

LuottokorttiLuottorajaKorkoKuukausi- tai vuosimaksutKorotonta maksuaikaaMatkavakuutusEdut
Bank Norwegian Visa10 000€21,92%0€45 päivääKylläKerryttää Norwegianin Cashpoints pisteitä
Komplett Bank Mastercard10 000€21,87%0€50 päivääKylläKerryttää bonus-pisteitä - Ostoturva - Toimii mobiililompakoissa
Osuuspankki Visa20 000€14,15%2,95€/kk35 päivääEiTuoteturvavakuutus
Nordea Mastercard5000€17,90%2,50€/kk30 päivääEiTuoteturva
Danske Bank Mastercard10 000€15,4%3,50€/kk40 päivääKylläOstoturva
S-Pankki Visa10 000€16,73%0€30 päivääEiOstoturva - Maksutapaetu S-Ryhmän liikkeissä
Aktia Mastercard10 000€21,99%4€/kk45 päivääKylläOstoturva
Säästöpankki Visa10 000€16,16%4€/kk40 päivääEiOstoturva
Handelsbanken Mastercard10 000€17,65%70€/v30 päivääKylläOstoturva

Luottokortteja on tarjolla kaikilla Suomessa toimivilla kivijalkapankeilla, sekä muutamilla netissä toimivilla ulkomaisilla pankeilla, kuten Bank Norwegian ja Komplett Bank.

Komplett Bankin ja Bank Norwegian kortit on kätevä hakea netistä ja niiden suurin ero kivijalkapankkien kortteihin on se, että niitä ei ole tarjolla yhdistelmäkorttina. Luottokortteina ne ovat samanlaisia kuin muilla pankeilla. Molempien korteilla on myös, joitakin etuja joita muut kortit eivät tarjoa.

Komplett Bank luottokortti ja Bank Norwegian luottokortti ovat täysin ilmaisia omistaa eli niissä ei ole minkäänlaisia kuukausi tai vuosimaksuja. Toki niiden korko on hieman korkeampi, kuin suurimmasta osasta muita kortteja. Luottokortin laskut kannattaa kuitenkin aina pyrkiä maksamaan korottoman maksuajan sisällä.

Hae luottokorttia
Hae luottokortti heti netistä!

Luottokortilla maksaminen on helppoa ja joustavaa

Luottokortti toimii käytännössä samalla tavalla kuin mikä tahansa muu maksukortti. Luottokortilla voi maksaa kätevästi niin netissä kuin myymälöissä. Suurin osa liikkeistä hyväksyy nykyään luottokortin maksuvälineenä, ja siinä tapauksessa, että sitä ei hyväksytä, asia on ilmoitettu selkeästi.

Maksaessasi luottokortilla fyysisellä maksupäätteellä, on prosessi samanlainen kuin tavallisella pankkikortilla maksaminen. Ainut ero tavalliseen pankkikorttin on, jos sinulla on yhdistelmäkortti, eli yhdessä kortissa on sekä credit että debit ominaisuus, sinun tulee valita maksupäätteen kysyessä kumpaa puolta haluat käyttää. Myös netissä maksaessa luottokortti toimii samalla tavalla kuin perinteinen pankkikortti.

Luottokortti on varsinkin nettissä ostoksia tehdessä hyvä valinta, sillä luottokorteihin sisältyy usein jonkinlainen ostoturva vakuutus. Jonka avulla voit saada rahasi takaisin luottoyhtiön kautta, mikäli kaupassa menee jokin vikaan. Sama pätee matkailuun sillä usein luottokorttien ostoturva tai matkavakuutus voi korvata esimerkiksi peruuntuneet lennot tai hotellit.

Suurin hyöty luottokortin käyttämisessä on sen joustavuus. Voit maksaa luottokortilla ostoksia vaikka tililläsi ei olisi juuri sillä hetkellä tarpeeksi rahaa ja sitten maksaa luottokortti laskun seuraavana palkka päivänä pois. Tämä mahdollistaa hieman suurempien hankintojen kustannusten jakamisen pidemmälle maksuajalle, kanattaa kuitenkin muistaa, että luottokortilla maksettujen tavaroiden hinta kasvaa korkoa mikäli summaa ei maksa pois korottoman maksuajan puitteissa.

Erityyppiset luottokortit

Luottokortteja löytyy eri merkkien lisäksi myös erityyppisiä. Niiden toiminta ja käyttötarkoitus eroaa hieman perinteisestä luottokortista. Olemme listanneet tähän muutaman erilaisen luottokorttityypin:

Erityyppisiä luottokortteja

 • Prepaid Luottokortti
  Prepaid luottokortti on prepaid puhelinliittymän kaltainen. Sen voi ostaa itselleen jopa ilman luottotietoja, ja ladata kortille sen verran rahaa kuin itse haluaa. Prepaid kortti onkin enemmän kuin debit-kortti mutta sitä ei ole liitetty tiliin, vaan lataat sille rahaa erikseen.
 • Co-branding Luottokortti
  Co-branding luottokortit ovat sellaisia luottokortteja, jotka pankit myöntävät yhteistyössä esimerkiksi jonkun kauppaketjun kanssa. Tällainen kortti toimii aivan samoin kuin normaali luottokortti, mutta siihen sisältyy yleensä kauppaketjuun liittyviä etuja, esimerkiksi maksutapaetuja ja muita bonuksia. Esimerkiksi useat lentoyhtiöt myöntävät co-branding kortteja.
 • Premium luottokortti
  Premium luottokortit ovat nimensä mukaan hieman arvokkaampia luottokortteja, joita myönnetään henkilöille, joiden tulot ylittävät tietyt rajat. Niiden kuukausimaksut ovat korkeammat kuin normaalien luottokorttien, mutta ne tarjoavat niiden omistajille myös useita erilaisia etuja, esimerkiksi matkavakuutuksia ja pääsyn lentokenttien lounge-alueille. Joitain kaikista hienoimpia premium-kortteja ei voi edes itse hakea, vaan ne vaativat kutsun jäseneksi pääsemiseksi.
 • Maksuaikakortti
  Maksuaikakortti on hyvin lähellä luottokorttia, mutta sen käytössä on jotain perustavanlaatuisia eroja. Luottokortilla hankittua velkaa voi perinteisesti maksaa pois pienemmissä erissä muutaman kuukauden aikana, mutta maksuaikakortin lasku pitää maksaa aina ensimmäiseen eräpäivään mennessä kokonaan pois. Maksuaikakortilla ei saakaan luottoa toisin kuin perinteisellä luottokortilla, vaan nimenomaan maksuaikaa. Kortin käyttöraja on luottokorttia matalampi, ja se perustuu kortin omistajan maksukykyyn ja tuloihin.

Vaihtoehtoja on siis useita, ja on hyvä harkita ja tehdä luottokortti vertailu löytääkseen omiin tarpeisiin parhaiten sopivan kortin. Useimmille aivan tavallinen luottokortti on sopiva. Tietysti jos uskot hyötyväsi, joko jonkin brändin co-branding kortista tai ajattelet premium-kortin olevan rahan väärti sinulle kannattaa tutustua niihin tarkemmin.

Kulutusluotto vai luottokortti?

Kulutusluotto on usein parempi vaihtoehto hieman kalliimpiin kerta ostoksiin, joihin ei yleensä tule lisäkuluja, esimerkiksi kodinkoneisiin tai autoihin. Voit vertailla edullisia kulutusluottoja sivustomme kulutusluottovertailussa, ja löytää edullisen vaihtoehdon itsellesi.

Jos et tiedä tarkasti, kuinka paljon rahaa tarvitset ja kuinka usein, mutta tiedät kuitenkin että tulet sitä jossain vaiheessa tarvitsemaan, on luottokortti todennäköisesti sinulle hyvä vaihtoehto. Luottokortti on oikea valinta arjen pieniin ostoksiin – jotka tiedät pystyväsi maksamaan jo seuraavana palkkapäivänä pois. Tämä juurikin siitä syystä, että kun maksat summan takaisin eräpäivään mennessä, ei siitä kerry yhtään kuluja.

Luottokortti ja kulutusluotto eivät ole toisiaan poissulkevia, sillä niiden käyttö tarkoitukset ovat melko erilaiset. Luottokortti on hyvä turva sille varalle että pientä rahantarvetta syntyy silloin tällöin. Jos kuitenkin omistat luottokortin, mutta kohdalle tulee suuri rahantarve, voi silloin olla hyvä idea hakea kulutusluotto luottokortin rinnalle. Sen korko on pidemmällä aikavälillä huomattavasti matalampi.

Vertaile siis eri vaihtoehtojen, niin erilaisten lainamuotojen kuin luottokorttien ehtoja aina tarkasti. Tekemällä kunnollisen lainavertailun, voit säästää parhaassa tapauksessa, jopa puolet kuluista. Luottokortin kanssa samankaltainen lainamuoto on joustoluotto. Joka toimii samanlaisella luotto periaatteella kuin luottokortti, mutta joustoluotossa ei saada varsinaista maksukorttia.

Luottokortti vai kulutusluotto

Onko luottokortin käyttämisessä riskejä?

Kuten aiemmin mainitsimme, luottokortti voi jossain tapauksissa olla jopa täysin kuluton, jos maksaa aina luottokortilla tekemiensä ostoksien laskun takaisin eräpäivään mennessä. Monelle tämän pitäisi olla täysin mahdollista, ellei sitten satu ostamaan sen verran suurta ostosta, että takaisinmaksamiseen menee hieman pidempään. Kun takaisinmaksun suunnittelee hyvin, luottokortin käyttäminen ei aiheuta ongelmia ja luotolla ostaminen on edullinen lainamuoto.

Ongelmia syntyykin vasta sitten, kun luottokortin käyttö yltyy hallitsemattomaksi ja harkitsemattomaksi. Luottokorttien korot ovat kohtalaisen korkeita ensimmäisen eräpäivän jälkeen. Jos korttia käyttää harkitsematta tarkasti useaan kertaan, on hyvin mahdollista, että oma takaisinmaksukyky ylittyy, ja luottokorttivelkaa jää maksettavaksi liikaa.

Jos luottokorttien velkoja ei maksa tarpeeksi ajoissa takaisin, on olemassa maksuhäiriömerkinnän riski. Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa sitä, että henkilö menettää luottotiedot, joka hankaloittaa elämän tiettyjä osa-alueita suuresti.

Tämän takia on erittäin tärkeää, että luottokorttia käyttää aina harkitusti. Sen käyttäminen tavallisena maksukorttina ei välttämättä ole hyvä idea, vaan luottokortti on hyvä pitää pahan päivän varalla, ja vain niihin ostoksiin tarkoitettuina, joihin sinulla ei sillä hetkellä ole varaa, mutta tiedät, että lähitulevaisuudessa on.

On tärkeää seurata omia ostoksiaan tarkasti. Vaikka ostoksiaan harkitsisi omasta mielestään tarkkaan, on mahdollista, että ostoksia tulee silti hankittua liian paljon. Hyvä idea onkin pitää kirjaa kaikista ostoksistaan. Kun kirjoittaa tehdyt ostokset ylös jokaisen ostokerran jälkeen, saa ajantasaisen käsityksen omasta kulutuksestaan.

Luottoraja on myös hyvä pitää itselleen kohtuullisissa rajoissa. Jos luottoraja on kovin korkea, tulee houkutus tehdä enemmän ja suurempia ostoksia. Kun luottoraja on sopivan korkuinen, ei mahdollisuutta suuremmalle velkaantumiselle edes tule. Kuten tunnettu sanonta menee – kohtuus kaikessa – myös luottokortin käytössä varmasti auttaa talouden kasassa pitämistä.

Käytä luottokorttia fiksusti

Luottokortin turvallisuus

Luottokortit ovat yleisesti ottaen turvallisia maksuvälineitä. On kuitenkin hyvä tietää, mitä riskejä niihin liittyy ja miten riskejä voi välttää sekä ennakoida.

Luottokortit, kuten muut maksukortit on syytä aina säilyttää varmassa paikassa. Maksukorttien PIN-koodeja ei kannata pitää korttien lähettyvillä turvallisuussyiden vuoksi. Mikäli luottokortti tai muu maksukortti varastetaan, pitää välittömästi olla yhteydessä omaan kortinsulkijapalveluun sekä korttiyhtiöön. On hyvä myös edeltä käsin selvittää, mistä oman pankin tai korttiyhtiön sulkupalvelunumero löytyy tai tallentaa numero esimerkiksi omaan matkapuhelimeen.

Kortin katoamisen- tai varastamisen riskin takia on syytä tarkkaan harkita millaisia käyttörajoja kortilleen asettaa. Yksi turvallinen vaihtoehto on pitää käyttörajat kohtuullisen alhaisina ja nostaa niitä vasta ennen suurempaa ostosta. Aina kortilla maksettaessa julkisilla paikoilla kannattaa näppäillä PIN-koodi mahdollisimman salassa, kädellä peittäen.

Kun maksaa netissä ostoksia on aina tärkeää arvioida sivuston turvallisuus. Verified by Visa sekä MasterCard SecureCode ovat merkkejä luotettavasta sivustosta, sillä ne tukevat vahvaa tunnistautumista.

Sähköpostin välityksellä ei kannata koskaan antaa korttitietojaan, luottokortin numeron antaminen on tästä yksi esimerkki. Jos jakaa sähköpostin välityksellä arkaluonteista tietoa kannattaa ehdottomasti käyttää suojattua yhteyttä, jotta luottokortin turvallisuus olisi taattu. Omassa verkkopankissa ostotapahtumia voi seurata säännöllisesti ja ilmoittaa korttiyhtiölle mikäli huomaa epätavallista toimintaa tilillä. Tällaisissa tapauksissa säästetyt kuitit omista ostoksista auttavat myös epänormaalien tapahtumien selvittämisessä.

Hae luottokorttia!
Luottokortti nopeasti netistä

Ulkoisia resursseja ja infoa:  

Artikkelin on kirjoittanut Perttu Tiainen Sisällöntuottaja Perttu työskentelee Talouteni.fi sisällöntuottajana. Pertulla on akateeminen tausta liiketalouden puolelta, sekä henkilökohtaista kiinnostusta taloutta ja säästämistä kohtaan. Hänen kirjoittamia tutkimuksia ja blogi kirjoituksia on jaettu tunnetuissa suomalaisissa julkaisuissa kuten Ylellä, Kauppalehdessä ja Taloussanomissa.
Ole yhteydessä: