Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Treidaus

Treidaus

Treidaus Talouteni.fi

Moni sijoittamisesta kiinnostunut haaveilee treidaamisella ansaittavista nopeista tuloista. Treidaajan karikatyyri on Wall Streetilla häärivä merkkipukuun sonnustautunut menestyjä, joka kurvaa hektisen työpäivän päätteeksi kotiin upouudella Jaguarilla.

Treidaaminen voi toki parhaimmillaan olla avain nopeaan rikastumiseen, mutta sijoitusmaailmaan mahtuu myös lukuisia päinvastaisia tarinoita. Ennen treidaamisen aloittamista onkin ensisijaisen tärkeää oppia aiheesta muutamat perusasiat.

Maailman johtava alusta treidaukseen

  • Käy kauppaa valuuttapareilla, indekseillä ja hyödykkeillä
  • Erittäin helppokäyttöinen ja nopea kaupankäyntialusta
  • Seuraa muita treidaajia ja kopio treidit

75% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

Mitä eroa on treidauksella ja perinteisellä sijoittamisella?

Siinä missä perinteinen sijoittaja pyrkii rikastumaan asteittain pitkällä aikavälillä, tähtää treidaaja nopeisiin voittoihin lyhyellä aikavälillä. Treidaaja tekee sijoituksia nouseviin ja laskeviin kursseihin eikä jätä voittojen saantia pelkästään pitkän nousutrendin varaan.

Nykyään treidaaminen on kenen tahansa ulottuvilla. Siinä missä vielä joitain vuosia sitten treidaaminen tehtiin puhelimitse oman välittäjän kautta, tänä päivänä treidaamiseen riittää vain tehokas läppäri ja sopiva kaupankäyntialusta. Niin – ja tarvittava määrä tietämystä treidaamisesta sekä markkinoiden liikkeistä.

Erilaisia treidaus-tyylejä

Treidaamista voi tehdä monella eri tavalla. Kukin treidaamistyyli vaatii omanlaistaan osaamista, joten treidaajat keskittyvät usein yhden treidaustyylin käyttämiseen.

Positiotreidaaminen

Positiotreidaaja pitää osakkeita tai muuta käyttämäänsä rahoitusinstrumenttia omistuksessaan suhteellisen pitkän ajan eli kuukausia tai vuosia. Tämä treidaamisen tyyli muistuttaakin eniten perinteistä sijoittamista. Positiotreidaajat voivat kuitenkin käyttää hyväkseen myös laskevia markkinoita shorttaamalla eli lyhyeksi myymällä.

Swing trading

Swing-treidaajat tekevät kauppaa muutamien päivien tai viikkojen hintamuutoksilla. Kun ennalta suunniteltu tuottotaso on saavutettu, myy treidaaja osakkeen saman tien stop-loss-tasojen tai aikamääreen avulla. Tämä treidaustyyli ei vaadi jatkuvaa läsnäoloa markkinoilla.

Day-trading eli päiväkauppa

Päiväkauppa eli day trading tapahtuu päivän sisällä, eli treidaaja myy kaikki omistuksensa ennen pörssin sulkeutumista. Päivän aikana kurssit eivät nouse eivätkä laske dramaattisesti, joten päiväkauppias tekee useampia pienen tuoton treidauksia käyttäen hyväksi sekä kurssien nousuja että laskuja.

Jotta voitot saataisiin isommiksi, käyttää päiväkauppias usein velkavipua. Tämä luonnollisesti nostaa day tradingin riskiä. Day tradingissä onnistumisen vaatii osaamista teknisestä analyysista sekä jatkuvaa läsnäoloa markkinoilla. Päiväkauppa on erityisen suosittua forex-treidausta harrastaville.

Skalppaus

Skalppaus muistuttaa day tradingia, mutta kauppojen kesto on vielä lyhyempi – sekunneista minuutteihin. Tämä tyyli on erittäin hektinen, sillä treidaajan on seurattava kohteiden kuvaajia erittäin tarkasti ja hyödynnettävä pienetkin kurssiheilahtelut.

Kuinka aloittaa treidaaminen?

Treidaus on liiketoimintaa, joten ennen sen aloittamista on järkevää luoda toiminnalle tarkka suunnitelma. Kannattaa muistaa, että suurin osa treidaajista alkaa tehdä kunnollista voittoa vasta vuosien opettelun jälkeen.

Treidauksen voi kuitenkin aloittaa pikkuhiljaa. Kun taidot kasvavat, voit pikkuhiljaa nostaa treidaamiseen käyttämiäsi summia ja alkaa metsästämään isompia voittoja.

Tässä tukea ensimmäisille askeleille treidauksen maailmassa:

1. Avaa treidaustili

Valitse kaupankäyntialustasi huolella ja avaa sen jälkeen treidaukseen käytettävä tili. Monia alustoja voi kokeilla ilmaiseksi ennen treidauksen aloittamista. Tutki eri alustojen toimivuutta ja monipuolisuutta ja pohdi, mitä ominaisuuksia ja työkaluja alustaltasi eniten tarvitset. Vertaile myös eri palveluntarjoajien kuluja.

Erilaisia treidausalustoja:

Etoro

Etoro Treidaus
75% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

eToro on sosiaalinen kaupankäyntialusta, jossa voi käydä kauppaa valuuttapareilla, indekseillä ja hyödykkeillä hinnanerosopimusten avulla

Avaa tili eToro-palveluun tästä

Nordnet

Nordnet treidaus

Vuodesta 1996 toiminut Nordnet on Pohjoismaiden suosituin osake- ja rahastovälittäjä. Yrityksen päämaja on Tukholmassa, mutta siltä löytyy konttori myös esimerkiksi Helsingistä.

Nordnetistä saa maksuttoman arvo-osuustilin. Lisäksi Nordnetin säilytys-, osto- ja myyntikulut ovat 0 euroa. Nordnetin Shareville-yhteisön kautta sijoittajat voivat jakaa tietämystään ja saada arvokkaita vinkkejä muilta sijoittajilta.

Avaa tili Nordnet-palveluun tästä

2. Opettele treidaamista ja seuraa markkinoita

Treidaaja ei voi tehdä onnistuneita kauppoja vain muutamiin nippelifaktoihin nojautuen. Ammattimaisen treidaajan täytyy tuntea globaalit rahamarkkinat, trendit sekä makrouutiset ja lisäksi osata ennustaa sijoittajien käyttäytyminen tietyllä aikavälillä. Tietoa ei ole koskaan liikaa, joten uusia asioita täytyy pystyä omaksumaan herkeämättä.

3. Määrittele budjetti ja strategia treidaamiselle

Jokaisen treidauksen täytyy perustua ennalta suunniteltuun treidausstrategiaan, jonka lähtökohtana on riskien- ja kassanhallinta suurten tuottojen sijasta. Strategia voi perustua tekniseen tai fundmentaaliseen analyysiin, kunhan se perustuu johonkin muuhun kuin näppituntumaan.

Varsinkin alkuvaiheessa on tärkeää pitää treidaukseen käytettävät summat kohtuullisina. Budjetin täytyy olla sellainen, että suuretkaan tappiot eivät voi vaarantaa taloudellista tilannettasi tai kadottaa kaikkia säästöjäsi. Lainalla ei treidausta kannata aloittaa.

4. Kokeile paperitreidaamista

Ennen varsinaista treidauksen aloittamista voi kaupantekoa kokeilla niin kutsutulla paperitreidauksella. Paperitreidaus tarkoittaa virtuaalista kaupantekoa ilman rahaa – eräänlaista leikkiostamista ja -myymistä.

Paperitreidausta voi tehdä yksinkertaisesti merkkaamalla omat kaupat ylös ja seuraamalla sen jälkeen niiden kehitystä. Treidausta voi harjoitella ilman riskiä myös netistä löytyvien ohjelmien avulla.

5. Kasvata sijoituksia ja toimintaasi asteittain

Älä ikinä lähde treidaamaan all-in-periaatteella. Suhtaudu treidaamisen aloittamiseen pitkäjänteisesti ja maksa oppirahasi ilman mutinoita. Kun tietomääräsi ja taitosi kasvavat, voit alkaa kasvattaa treidaustoimintaasi. Kärsivällisellä ja nöyrällä asenteella aloittaen voit löytää ajan myötä itsesi treidaamasta päätoimisesti.

Lähteitä ja lisäopiskelumateriaalia:

Artikkelimme Bitcoinista

eToro – Aktiivisille treidaajille

Nordnet – Suomen tunnetuin osakevälittäjä

E-kirja – Treidaa kuin ammattilainen Jukka Lepikkö

Youtube – Nordnet-koulun johdatus treidaamiseen