Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Binäärioptiot

Binäärioptiot

Tämä artikkeli kertoo binäärioptioista sijoitusmuotona. Talouteni.fi ei markkinoi binäärioptioita.

Binäärioptiot ovat mielenkiintoinen ja tämän hetken epävakaassa maailmantilanteessa nopeasti suosiotaan kasvattava sijoittamisen muoto. Perinteisistä sijoitustyyleistä poiketen binäärioptio-sijoittamisessa sijoittaja ei omista sijoituksen kohdetta vaan ”lyö vetoa” kohteen arvon muutoksista.

Binäärioptioihin voi sijoittaa monella eri tavalla ja aikavälillä. Kaupankäynti tapahtuu verkossa sijoitusalustalla, ja binäärioptioihin sijoittamisen aloittaminen on helppoa.

Ennen puuhaan ryhtymistä aiheeseen kannattaa tutustua kuitenkin erittäin tarkasti. Vaikka binäärioptiot ovat loistava mahdollisuus taitavalle sijoittajalle, voi etenkin aloittelija tehdä niiden avulla myös suuret tappiot.

Mitä binäärioptiot ovat?

Binäärioptiot ovat tapa sijoittaa jonkin tietyn kohteen arvon vaihteluihin. Binäärioptiokaupassa sijoittaja ei osta sijoituksen kohdetta, vaan tekee sopimuksen binäärioptioita tarjoavan alustan kanssa omasta ennustuksestaan kohteen arvon noususta tai laskusta tietyllä aikavälillä.

Koska binäärioptioihin sijoittamisessa on kysymys eräänlaisesta vedonlyönnistä sijoituskohteen arvon nousun tai laskun suhteen, voi binäärioptioilla tehdä rahaa myös markkinoiden laskevassa suhdanteessa.

Binäärioptioiden ostaminen

Binäärioptiota ostaakseen ei tarvitse tehdä muuta kuin valita kaupankäyntialusta ja luoda sinne tili. Alustan kautta solmitaan sopimus, joka määrittää, tuleeko kohteen arvo nousemaan vai laskemaan tietyllä aikavälillä. Tämä aikaväli voi olla mitä tahansa minuutista useisiin viikkoihin.

Kohteen arvo määrittyy sopimuksen aloitusajankohdan mukaan, ja vertailukohtana käytetään sopimuksen päättymisen ajankohtaa.

Mikäli veikkaus osuu oikeaan, saa sen tekijä panoksensa takaisin tietyllä voittoprosentilla kerrottuna. Jos onni ei sen sijaan ole myötäinen, ei lopputulosta tarvitse paljoa arvailla – sijoitus menetetään.

Suosittu kaupankäyntialusta: IQ Option

Kuvankaappaus IQ Optionista

Vuodesta 2013 toiminut IQ Option on eräs tunnetuimmista binäärioptiohin sekä CFD:ihin erikoistuneista kauppapaikoista. IQ Option toimii 28 maassa, ja palveluun on rekisteröitynyt jo useita miljoonia käyttäjiä. Yhtiön toimintaa valvoo ja säätelee CySEC (Cyprus Securities and Exchance Commission).

IQ Optionin kautta voi käydä kauppaa osakkeilla, valuutoilla, ETF-tuotteilla, hyödykkeillä sekä kryptovaluutoilla. Eri sijoitusinstrumentteja löytyy valikoimista yli 250 kappaletta.

IQ Option tarjoaa suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden tutustua binäärioptioihin EU-lainsäädäntöön soveltuvilla tuotteilla. Esimerkkinä käy juuri tähän tarkoitukseen räätälöity FX Options.

Tilin avaaminen IQ Optionille on ilmaista, ja kaupankäyntiin voi tutustua turvallisesti demo-ohjelman ja 10 000 euron arvoisen leikkirahapotin avulla. IQ Optionilta löytyy myös hyödyllisiä tietopaketteja aloitteleville sijoittajille.

IQ Optionin plussat:

  • Moderni ja monia palkintoja voittanut sijoitusalusta
  • Eurooppalainen CySEC-lisenssi
  • Sopii myös pienellä budjetilla sijoittaville
  • 24/7 asiakaspalvelu

IQ Optionin miinukset:

  • Ei tarjolla suomeksi

Binäärioptioiden kohteiden kirjo on laaja

Binäärioptioiden mahdollisuudet ulottuvat käytännössä lähes kaikkiin perinteisen sijoitustoiminnan kohteisiin. Kaupankäynti voi kohdistua esimerkiksi osakkeisiin, hyödykkeisiin sekä lisäksi indekseihin, mutta kaikkein suosituinta sijoittaminen on valuuttamarkkinoilla.

Fiksu sijoittaja valitsee aina kohteen, joka on itselle mahdollisimman tuttu. Mikäli kohde ja sen markkinoiden käyttäytyminen ovat sijoittajan mukavuusalueen ulkopuolella, voivat riskit kasvaa turhan suuriksi. Kannattaa siis välttää houkutusta sijoittaa vieraammille markkinoille, vaikka suurten suhdannevaihteluiden ansiosta kohteeseen liittyisi isoja tuotto-odotuksia.

Binäärioptioilla voi tienata, vaikka kohteen arvo laskee

Binäärioptioiden suosio on kasvanut viime aikoina huomattavasti. Syynä on tämänhetkinen, poikkeuksellisen epävakaa markkinatilanne sekä osakkeissa että hyödykkeissä.

Perinteisillä osakemarkkinoilla on laskusuhdanteen aikana haasteellista tehdä voittoa, mutta binäärioptiot mahdollistavat isot voitot asiantuntevan sijoittajan käsissä. Jos sijoittaja tuntee markkinoiden toiminnan ja on tiukasti ajan hermolla suhdanteiden muutoksista, voi binäärioptioihin sijoittaminen tuoda erittäin hyviä tuottoja.

Sijoittajan silmissä binäärioptioiden mahdollisuudet alkavat näyttää houkuttelevilta silloin, kun markkinoilla on poikkeuksellisen paljon volatiliteettia eli varianssia. Tällöin hinnat muuttuvat nopeasti suuntaan tai toiseen – mikä on paras tilanne binäärioptioiden hyödyntämiseen.

Binäärioptioissa voit ansaita rahaa myös lyhyellä aikavälillä, jos kohteen arvo heilahtelee tarpeeksi rajusti. Tässä suhteessa binäärioptiomarkkinat eroavat esimerkiksi perinteisestä osakesijoittamisesta, sillä niistä parasta tuottoa saa yleensä pitkällä aikavälillä operoiva sijoittaja.

Binäärioptioiden hyvä puoli on, että niihin voi sijoittaa myös pienillä summilla. Pienimmillään sijoituksen hinta voi olla jopa vain 5 euroa.

Kun sijoittamiseen satsaa vain pienillä panoksilla, on siihen mahdollista suhtautua kuin tyylipuhtaaseen vedonlyöntiin tai muuhun uhkapelaamiseen. Jo kymmenen euron sijoitus per kohde voi oikeassa tilanteessa tuottaa mukavasti voittoa – aivan samalla tavalla kuin vaikkapa jalkapallo-ottelun tuloksesta veikatessa.

Binäärioptiot eli kaikki tai ei mitään -optiot

Tietotekniikassa yleisesti käytetty binäärijärjestelmä tarkoittaa kaksilukujärjestelmää, jossa bitti on joko 0 tai 1.

Binäärioptioissa sovelletaan samaa joko/tai -ideaa, ja tästä syystä binäärioptioita kutsutaan myös nimellä kaikki tai ei mitään -optiot. Nämä optiot kun pitävät sisällään kaksi mahdollisuutta: kohteen arvo voi nousta tai laskea. Mikäli osaat arvata oikein, saat voittoa, ja jos arvaat väärin, häviät.

Binäärioptioiden avulla taitava sijoittaja voi hankkia suuria voittoja, mutta toki käytännössä kuitenkin vain silloin, kun hän tietää, mitä tekee. Usein binäärioptioihin sijoittajan täytyy kuitenkin maksaa menestyksestään myös kantapään kautta oppimisen hinta.

Sijoittajalle binääri optiot ovat parhaimmillaan erittäin tuottava kohde, mutta lisäksi aina riskialtis vaihtoehto. Sijoittajan kannattaa muistaa, että vaikka suuri riski mahdollistaa suuret tuotot, tietää suurella riskillä otettu ja häviöllinen sijoitus käytännössä myös suuria tappioita.

Binäärioptioiden riskit

Binäärioptiot ovat riskiä kaihtamattoman sijoittajan kannalta hyvinkin jännittävä sijoitustapa, sillä ideana on aavistaa ennalta juuri oikea kohde ja oikea aikaväli parhaan mahdollisen tuoton saamiseksi. Mikäli tässä onnistuu, sijoittaja voi ansaita reippaankokoisen summan jopa minuuteissa.

Sijoittajalle saattaa kuitenkin käydä myös köpelösti, mikäli kohde tulee käyttäytymään eri tavalla kuin sijoituksen tekijä ennalta aavisti. Esimerkiksi erityisesti lyhyille aikaväleille tehdyissä binäärioptiokaupoissa riski on kova.

Myös hajautuksen vaikeus kasvattaa binäärioptioiden riskiä. Esimerkiksi perinteisessä osakesijoittamisessa sijoitusten hajauttaminen on paljon helpompaa, mikä osaltaan pienentää sijoitusten riskitasoa etenkin pitkällä aikavälillä. Kaiken kaikkiaan binäärioptiokauppaa pidetään käytännössä vedonlyöntiin verrattavana toimintana, johon pätee sama sääntö kuin muihinkin uhkapeleihin: sijoita vain se hinta, jonka voit hävitä ongelmitta.

Oikean sijoitusmuodon löytämiseksi täytyy tietää oma sijoittajaprofiilinsa eli itselleen sopivin tapa sijoittamiseen. Kaikkien ei tarvitse olla kylmäpäisesti mammonaa hamuavia Riku Rohkeita, sillä matalaa profiilia pitävät perussijoittajat voivat hankkia pitkässä juoksussa paremmat kokonaistuotot sijoituksilleen.

Binäärioptiokauppa saattaa silti sopia myös hieman maltillisemmallekin sijoittajalle, mikäli kohde on tarpeeksi tuttu ja asiantuntemusta riittää. Tällöin on mahdollista ostaa optio juuri oikealla hetkellä ja tienata pienelläkin sijoituksella hyvät voitot.

Miten kohteen arvon muutokset pystyy ennustamaan?

Jos sijoittaja ei omista kristallipalloa, tarvitaan kohteiden arvon muutosten ennustamiseen käytännössä paljon asiantuntemusta, tutkimusta ja analyyttistä otetta. Jotkut käyttävät sijoittamisessa apuna erilaisia strategioita, toiset antavat enemmän arvoa intuitiolle.

Binäärioptiosijoittamisessa käytetään esimerkiksi trendi- ja pinokkiostrategioita.

Trendistrategiassa hyödynnetään markkinoilla näkyviä trendejä ja etenkin niiden muutoskohtia, sillä juuri näissä kohdissa on mahdollista ansaita binäärioptioden avulla.

Pinokkistrategiassa yritetään löytää jokin arvo, joka poikkeaa muista markkinahinnoista selvästi (Pinokkion nenän lailla). Tällöin sen hinnan oletetaan muuttuvan nopeasti tiettyyn suuntaan markkinoista riippuen.