Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Leasing-auto yksityiskäyttöön

Leasing-auto yksityiskäyttöön

Omistaminen on alkanut vähentää vetovoimaansa monessa asiassa. Nykyään moni päättää esimerkiksi asua vuokralla omistusasunnon hankkimisen sijaan, ja sama ilmiö nostaa päätään myös autoilussa.

Kun auton hankkii leasing-sopimuksella, on jokainen kuukausierä tarkkaan tiedossa. Autoilijan ei siis tarvitse vaivata päätään auton arvon alenemisella, talvirenkaiden ostolla tai muilla muuttujilla. Auton saa myös käyttöön ilman isoa pääomaa.

Leasingiä on pidetty pitkään kalliina vaihtoehtona, erityisesti yksityiskäyttöön. Kasvanut kysyntä on kuitenkin tuonut hintoja alas, joten nykyään autoa liisaavat yhä useammin myös yksityishenkilöt pelkkien yritysten sijasta.

Olemme keränneet tähän artikkeliin tietoa auton yksityisleasingin hyvistä ja huonoista puolista sekä vinkkejä hyvän leasing-sopimuksen tekemiseen.

Mitä auton leasing itse asiassa tarkoittaa?

Leasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokraamista omistamisen sijasta. Käytännössä kyseessä on hyvin samanlainen asia kuin aikaisemmin käyttämässämme esimerkissä asunnon ostamisesta ja vuokraamisesta.

Leasing-autoa käytettäessä autosta maksetaan kiinteä kuukausimaksu, joka yleensä kattaa kaikki kulut polttoainetta ja ajoneuvoveroa lukuun ottamatta. Leasing-sopimuksia on kuitenkin erilaisia, joten tässä asiassa kannattaa olla tarkkana. Syvennymme leasing-sopimuksiin ja niiden solmimiseen lisää tuonnempana.

Kun leasing-kausi on loppu, palautetaan auto sen vuokranneelle taholle. Tässä kohtaa ero auton omistamiseen on selvin, sillä käytön loppuessa leasing-autoilijalla ei ole mahdollisuutta tehdä autokaupalla voittoa.

Oma vai leasing-auto?

Jos aikeissasi on hankkia leasing-auto yksityiskäyttöön, kannattaa omistamisen ja liisaamisen erot pohtia tarkkaan. Sopimuksiin sitoudutaan yleensä vuosiksi, eli kun päätös on tehty, on sen kanssa elettävä pitkä tovi. Älä siis hätiköi.

Olemme listanneet muutamia alle näkökulmia yksityisleasingin puolesta ja vastaan.

Miksi hankkia leasing-auto?

  • Kaikki kulut ovat tiedossa etukäteen, eli budjetointi on helppoa. Mitä kattavampi sopimus, sitä vähemmän eteesi voi tulla mitään yllättäviä kulueriä. Pienimmillään huoleksesi jää vain kulut polttoaineesta sekä ajoneuvovero.
  • Sinun ei tarvitse murehtia auton hinnan muuttumisesta. Etenkin uutta autoa ostettaessa auton hinta laskee kuin lehmän häntä.
  • Uudet autot ovat kalliita, ja niiden ostamiseen voi tarvita ison käsirahan. Leasing-auton saa käyttöönsä heti ilman isoa alkuerää – voit siis päästä käsiksi sellaiseen luksuspeliin, josta et voisi ostamalla uneksiakaan.
  • Yksityisleasing on kätevä ja helppo vaihtoehto, jos tiedät tarvitsevasi autoa vain tietyn ajan – vaikkapa vuoden tai pari. Leasingin päätyttyä sinun ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa auton myyntiin.
  • Voit myös päästä vanhasta autostasi eroon vaivatta. Monet leasing-autoja välittävät firmat alentavat kuukausimaksua, jos palvelua aloitettaessa antaa ”vaihtoon” oman vanhan autonsa.
  • Joissain leasing-sopimuksissa autoilijalla on mahdollisuus lunastaa auto itselleen tiettyyn hintaan sopimuksen päätyttyä tai vaihtoehtoisesti palauttaa se autoliikkeeseen. Näin saat joustovaraa.

Miksi oman auton ostaminen on yksityisleasingia järkevämpää?

  • Voit tienata autokaupalla. Jos ostat auton halvalla ja myyt sen tietyn ajan jälkeen hyvällä hinnalla, jää sinulle käteen rahaa vaikkapa seuraavan auton hankintaan.
  • Jos ajat paljon tai et pysty ennakoimaan ajokilometrien määrää, voi yksityinen leasing tulla kalliiksi. Leasing-sopimuksiin on yleensä kirjattu pienehköt kilometrimäärät, ja tämän määrän ylittävistä kilometreistä täytyy maksaa ekstramaksua. Joissain tapauksissa lisäkilometrit voivat olla hyvinkin kalliita.
  • Lyhyet leasing-sopimukset ovat usein kalliita ja pitkissä joudut sitoutumaan valintaasi jopa monen vuoden ajaksi. Ajattele, jos saisit silloin vaikkapa sukulaiseltasi hyvän auton todella halvalla? Leasing-sopimukset on yleensä tehty määräajaksi, jolloin niiden purkamisesta tulee lisäkustannuksia.
  • Jos osaat tehdä itse pikkuremontteja autoosi ja et halua kalleinta mahdollista kaskoa, tulee oman auton käyttö halvemmaksi. Huoltoleasingissa maksat siitä, ettei sinun tarvitse vaivata päätäsi auton ylläpitoon liittyvillä asioilla.

Tyypillisiä esimerkkejä leasing-autojen kustannuksista

Netistä löytyy paljon erilaisia hintavertailuja. Niitä voi etsiä esimerkiksi sanoilla leasing auto hinta. Kuukausimaksujen määrät vaihtelevat luonnollisesti sen mukaan, millaista autoa ollaan etsimässä. Yleensä halvin yksityisleasing on mahdollista saada pienehkölle autolle, jolla ajetaan vähän – noin 10 000 – 20 000 kilometriä vuodessa.

Karkeasti ottaen keskikokoisten leasing-autojen hinta asettuu noin 300-700 euron hujakoille kuukaudessa. Hintaan vaikuttaa muun muassa auton merkki ja malli, lisävarusteet, sopimuksen pituus sekä sopimuksessa määritellyt maksimikilometrit per vuosi.

Jos kyseessä on kalliimpi auto ja lyhyt leasing-aika, voi hinta nousta kuitenkin helposti yli 1 000 euroon kuussa.

Jos kilometrejä on ajettu sopimuksen loputtua sovittua enemmän, veloitetaan ylimenevät kilometrit sopimuksessa määritellyn kaavan mukaan. Ylikilometrit voivat olla 15-17 sentin luokkaa, eli 1 000 ylimääräistä kilometriä maksaisi näin ollen 150-170 euroa.

Jos kilometrimäärä osoittautuu liian pieneksi jo sopimuksen alkupuolella, kannattaa sopimusta muuttaa mahdollisimman pian, mikäli se on mahdollista.

Alla olevasta esimerkistä näkee, millä tavalla vuotuiset kilometrimäärät ja sopimuskauden pituus vaikuttavat kuukausittaisen leasing-maksun määrään. Esimerkki on ALD Automotiven yksityisleasing-sopimuksesta, kun autona on Mercedes-Benz CLA 250 e A.

Vuokrakausi10 000 km/vuosi20 000 km/vuosi30 000 km/vuosi
24 kk639 €/kk706 €/kk816 €/kk
36 kk565 €/kk660 €/kk749 €/kk
48 kk554 €/kk657 €/kk760 €/kk
Kaikkiin hintoihin kuuluu täysvakuutus (arvo 55 €/kk)

Yllä olevan esimerkin mukaisesti 24 kuukauden leasing-sopimus 10 000 kilometrille tulee maksamaan koko vuokrakaudelta yhteensä 15 336 euroa. Pisin sopimus isoimmalla kilometrimäärällä eli 48 kk 30 000 kilometrillä tulee maksamaan yhteensä 36 480 euroa.

Nykyään suosiotaan kasvattaa myös vähän käytettyjen autojen vaihtoleasing. Tällöin kuukausihinta saattaa pienessä autossa jäädä jopa alle 200 euroon ainakin hieman pidemmissä (vähintään 2 vuotta kestävissä) sopimuksissa.

Yksityis leasing vertailu
Yksityisleasing kilpailutus käy helposti autotalli.com-sivustolla.

Miten vertailla yksityisiä leasing-sopimuksia?

Kuten jo aikaisemmin tuli korostettua, on autojen yksityisleasing-sopimuksia hyvin monia erilaisia. Oleellisin ero sopimuksissa on, kuuluuko hintaan huolto, vai onko kyseessä ainoastaan rahoitusleasing. Lyhytaikaisimmat sopimukset ovat nimeltään minileasing-sopimuksia.

Huoltoleasing

Yksityinen huoltoleasing-sopimus kattaa auton käytön ja vuokrauksen lisäksi kaikki huoltoon liittyvät kulut. Näihin kuluihin sisältyy yleensä myös esimerkiksi talvirenkaiden vaihto ja jopa niiden säilytys rengashotellissa. Huoltoleasingin hinnan määrittää auton merkki ja tyyppi sekä lisäksi sovitut kilometrimäärät.

Rahoitusleasing

Rahoitusleasing kattaa vain auton käytöstä aiheutuvat kulut, eli huollot täytyy hoitaa tässä sopimustyypissä itse. Rahoitusleasingin kohdalla kilometrirajoitukset riippuvat sopimuksesta, ja kaikissa versioissa niitä ei ole lainkaan.

Rahoitusleasingin idea on, että sopimuskauden loputtua auton jäännösarvo on sama kuin alun perin sovittu. Mikäli auton vuokraaja laiminlyö huoltoja ja auto on huonommassa kunnossa kuin sen pitäisi olla, joutuu asiakas maksamaan hyvitystä. Mikäli arvo taas määritellään sovittua paremmaksi esimerkiksi vähemmän ajettujen kilometrien vuoksi, voi asiakas olla oikeutettu saamaan osan maksamastaan summasta takaisin.

Minileasing

Minileasing sopii tilapäiseen autotarpeeseen, esimerkiksi kesäloman ajaksi. Minileasing-sopimukset alkavat jo 1 kuukaudesta, ja ne voivat kestää puolikin vuotta. Usein sopimuksista saa myös tehtyä joustavia, eli niitä voi halutessaan jatkaa vaikkapa vuorokausihinnalla.

Minileasing-sopimukset ovat hyvin lähellä perinteistä autovuokrausta, sillä niiden kohdalla asiakkaan ei luonnollisestikaan tarvitse huolehtia autoveroista tai auton huolloista.

Kilometrirajoitukset ovat käytössä myös minileasingeissa. Monissa sopimuksissa on kuitenkin mahdollisuus ostaa kilometrejä etukäteen tai vaihtoehtoisesti korvata sopimuksesta ylimenneet kilometrit auton palautuksen yhteydessä.

Mistä löytyy halvin yksityisleasing?

Yksityisleasingien hintojen vertailu on vaikeaa, sillä tarjolla olevat sopimukset eroavat toisistaan erittäin paljon. Halvin yksityisleasing voi osoittautua yllättävän kalliiksi, jos esimerkiksi kilometrirajat alkavat paukkua. Eroja löytyy myös sopimuksiin sisältyvistä huolloista ja vakuutusmaksuista.

Yksityisleasingia harkitessa on yleensä fiksuinta kilpailuttaa sopimukset. Kilpailutus ja huolellinen vertailu on sitä tärkeämpää, mitä pidemmästä sopimusajasta on kyse. Silti jo muutaman kuukauden minileasing-sopimuksissakin voi säästää satasia esimerkiksi laskemalla tarkkaan tarvittavien maksimikilometrien määrän tai valitsemalla sopimuksen, jossa ylimääräiset kilometrit eivät ole kalliita.

Leasing-sopimusten kilpailuttamisessa voi käyttää esimerkiksi autotalli.comin kilpailutuslomaketta. Lomakkeeseen täytetään halutun auton malli ja vuokrauspaikka sekä toivotun sopimuksen laatu (esimerkiksi, sisältyykö hintaan huollot, vakuutukset ja rengashotelli).

Tämän jälkeen autotalli.com välittää tarjouspyynnön niille palveluntarjoajille, joilla on tarjolla haluttu auto ja leasing-sopimustyyppi. Tarjoukset saa joko sähköpostiin tai puhelimitse, eivätkä ne ole sitovia. Käytännössä kilpailutus muistuttaa siis pitkälti esimerkiksi sähkön tai lainojen kilpailutusta.