Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Puhelinliittymät

Puhelinliittymät

Tänä päivänä lähes jokaisella on ainakin yksi puhelinliittymä ja monella jopa useampia. Liittymävertailu on siis erittäin tärkeää, jotta et maksa liikaa turhista ominaisuuksista. Talouteni.fi on koonnut tälle sivulle kattavan tietopaketin puhelinliittymistä ja oikean liittymän valinnasta.

Löydät sivultamme Suomen suurimpien operaattorien eli DNAn, Elisan, Telian ja Moin kaikki liittymät. Voit helposti vertailla erilaisia liittymätyyppejä ja -paketteja ja löytää edullisimman liittymän juuri sinulle. Kaikilla on erilaiset tarpeet, joten sama liittymä ei sovi kaikille.

Operaattorit painottavat liittymiensä markkinoinnissa erilaisia asioita, joten liittymäsopimusten tarkasta sisällöstä voi olla vaikea saada selvää. Mikäli sinulla on hankaluuksia ymmärtää kaikkia aiheeseen liittyviä termejä, ei huolta. Käymme tällä sivulla läpi kaikki oleelliset liittymän hankintaan kuuluvat asiat selkokielellä. Annamme myös vinkkejä oikeanlaisen liittymätyypin valintaan.

Kilpailuta puhelinliittymä – Maaliskuu 2023

Kattava puhelinliittymä vertailu

Puhelinliittymävertailua tehdessä kannattaa pitää mielessä, että jos sinulla on muita palveluita kuten laajakaista, mobiililaajakaista tai viihdepaketti jo joltakin operaattorilta, voit saada kyseiseltä operaattorilta liittymän tarjoushintaan. Voi myös olla kannattavaa kilpailuttaa muutkin palvelusi samaan aikaan, mikäli toinen operaattori sattuu tarjoamaan kattavaa kokonaispakettia edulliseen hintaan.

Voit vertailla liittymiä puheen, datan tai hinnan perusteella. Vertailusta voi huomata, että hinnoittelu on operaattorien välillä aika samankaltaista, ja varsinkin kattavimmissa liittymissä hintaerot ovat todella pieniä. Suurimmat erot syntyvät Moi-liittymiin verrattaessa, sillä ne ovat joka kategoriassa erittäin edullisia verrattuna kilpailijoiden vastaaviin liittymiin. Eroja löytyy myös operaattorien tarjouksissa, joita tarjotaan yleensä ensimmäisiksi 12 kuukaudeksi.

Moi-liittymät tarjoavat myös aina 100 mbit/s nopeaa 4g-mobiiliverkkoa, kun taas muut operaattorit laittavat edullisempiin paketteihin usein hitaamman netin. Kalliimmissa liittymissä Moin tarjoama nopeus on hitaampi, mutta se näkyy myös hinnassa. Elisan ja DNA:n liittymät ovat usein kattavampia ulkomailla kuin Moi-liittymät, erityisesti puhelujen ja viestien kohdalla. Paljon matkustelevien kannattaakin ottaa tämä asia huomioon vertailua tehdessä.

Jos olet alle 28-vuotias, kannattaa ottaa selvää myös operaattorien tarjouksista nuorille. Esimerkiksi Elisa tarjoaa 26-vuotiaille nuorten liittymiä alennettuun hintaan, kun taas Telia tarjoaa alennettuja hintoja jopa 28-vuotiaille asti. Tällaiset edut kannattaa hyödyntää, mikäli se on vain mahdollista.

Suomessa toimivat operaattorit ja niiden liittymätarjonta

Vertailussamme on tällä hetkellä mukana neljä teleoperaattoria; DNA, Telia, Elisa ja Moi. Näistä Moi poikkeaa muista siten, että se ei omista omaa puhelinverkkkoa vaan se vuokraa verkkonsa DNAlta. Lisäksi DNA omistaa Moin, mutta se toimii silti sen alaisuudessa itsenäisenä yhtiönä. Voit lukea alta lisää tietoja eri teleoperaattoreista ja vertailla puhelinliittymät eri käyttäjätyypeille.

DNA

DNA:lla on tarjolla 8 erilaista puhelinliittymää, jotka jakautuvat 3 eri kategoriaan. Ensimmäisessä kategoriassa kuukausihinta muokkaantuu puhelimen käytön mukaan eli kuinka paljon puhut, tekstaat tai selaat nettiä. Toisesta kategoriasta löydät valmiit paketit, jotka on muokattu jo valmiiksi kiinteiksi paketeiksi. Kolmannessa kategoriassa liittymät ovat rajattomia netin, puheluiden ja tekstiviestien osalta ja hinnat ovat kiinteitä.

Jos tiedät, että käytät puhelimen nettiä vähän, soitat puheluita vähän ja tekstaat vähän, voi olla, että käytön mukaan hinnoitellut puhelinliittymät ovat sinulle paras. Jos käytät puhelinta kohtuullisen paljon kaikkiin osioihin, voivat valmiit paketit olla sinulle juuri oikea. Jos et halua huolehtia omasta puhelimen käytöstäsi yhtään ja tiedät, että käytät paljon puhelinta, voi rajattoman käytön puhelinliittymä olla sinulle paras.

Telia

Telia tunnettiin aiemmin pitkään Sonerana ja sen jälkeen vielä TeliaSonerana, mutta nyt yhtiötä kutsutaan yksinkertaiseksi vain Teliaksi. Telia on yksi Suomen kolmesta suuresta operaattorista Elisan ja DNA:n kanssa. Telian valikoimissa on 7 erilaista liittymää, joista 6 kuuluu rajaton-kategorian alle. Dot-liittymästä maksetaan käytön mukaan. Telian liittymissä voit saada alennusta alle 28-vuotiaana.

Telia tarjoaa myös liittymiä eSIM-kortilla, eli et välttämättä tarvitse enää pientä muovista SIMiä. Telian valikoimissa on kolme 5g-liittymää, joissa nopeus ei taatusti lopu kesken.

Elisa

Elisalla on jopa kahdeksan erilaista puhelinliittymää, joissa kaikissa on erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia ominaisuuksia. Elisalla suurimmassa osassa puhelinliittymistä puhelut ja tekstiviestit ovat rajattomia, mutta on myös mahdollista saada liittymiä, joiden hinta muokkaantuu käytön mukaan. Käytön mukaan menevissä puhelinliittymissä puheluiden hinta on 0,069€/minuutti ja tekstiviestit sama 0,069/kappale.

Elisalla on puhelinliittymiä kahdessa eri kategoriassa, jotka ovat Tarkka ja Huoleton. Tarkan konsepti on, että kuukausihinta muokkaantuu käytön mukaan. Huoleton-liittymien konsepti on, että normaalihintaiset kotimaan puhelut ja tekstiviestit sisältyvät rajattomana kuukausihintaan.

Kaikissa Elisan puhelinliittymissä on rajaton netti, joten sinun ei tarvitse huolehtia netin käytöstä Suomessa ollenkaan. Elisan liittymät eroavat eniten EU-alueen netin käyttömäärän mukaan. Jos matkustat paljon Euroopassa ja käytät paljon nettiä, on sinulla hyvä olla enemmän mobiilidataa, joka on tarkoitettu Euroopassa matkusteluun.

Ota huomioon, että osa Elisan liittymistä myydään Saunalahti-nimillä. Tämä siitä syystä, että Elisa osti vuosia takaperin suositun operaattorin, Saunalahden vuonna 2006. Se toimi yhtiön sisällä erillisenä vuoteen 2011 asti, jonka jälkeen se sulautui täysin Elisaan.

Moi

Moi Mobiilin konsepti muokkaantuu täysin asiakkaan haluista. Voit asiakkaana laittaa yhden tilin alle niin monta SIM-korttia / liittymää / puhelinnumeroa kuin haluat. Voit esimerkiksi laittaa koko perheen puhelinliittymät saman tilin alle ja käsitellä niitä Moi:n sivuilla.

Moi Mobiili tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden rakentaa oman liittymänsä tarpeiden mukaan. Moi:lla on vähintään 4GT mobiilidataa jokaiseen puhelinliittymään ja, kun kaikki tarvittavat liittymät ovat saman tilin alla, kaikki tilin liittymät käyttävät ja jakavat saman datan. Jos sinulla on 3 puhelinliittymää samalla tilillä, jotka sisältävät 4GT dataa, kaikki liittymät käyttävät yhteistä 12GT mobiilidataa.

Mobiilidatan saa tietysti myös rajattomana. Tällöin sinun ei tarvitse huolehtia mobiilidatan ylittymisestä ja voit huoletta surffata netissä puhelimellasi niin paljon kuin haluat.

Moi-liittymän puhelut ja tekstiviestit ovat myös huomattavan halpoja. Puhelut Suomessa ovat 0,055€/minuutti ja tekstiviestit ovat sama 0,055€/kappale. Puhelut ulkomaille ovat myös vain vaivaiset 0,10€/min. Laskutus tekstiviesteissä muokkaantuu aina käytön mukaan, mutta puhelut voi saada rajattomina lisäämällä 10 € puhelinliittymän kuukausimaksuun mukaan.

Minkälaisen liittymän tarvitsen?

Liittymäpaketit muodostetaan yleensä neljän eri ominaisuuden määrää vaihtelemalla. Nämä ominaisuudet ovat puheaika, tekstiviestien määrä, datan määrä ja internetin nopeus. Ennen liittymien vertailua kannattaa pohtia, mitkä näistä ominaisuuksista ovat sinulle tärkeimmät.

Alta näet, miten voit itse selvittää kuinka paljon käytät puhelimen eri ominaisuuksia. Kun sinulla on käsitys omasta käytöstäsi, voit helpommin vertailla, minkälainen liittymä on sopiva juuri sinun tarpeitasi ajatellen.

Puheaika

Voit katsoa puhelimen lokitiedoista paljonko olet puhunut puheluita viime aikoina. Näin saat kuvan siitä, paljonko puheaikaa liittymääsi tarvitset.

Jos tykkäät vaihtaa kuulumisia tuttavien kanssa puhelimen välityksellä tai sinun pitää työsi puolesta soitella paljon, kannattaa silloin harkita rajatonta tai korkealla puheajalla varustettua liittymää.

Tekstiviestien määrä

Samoin kuin puheajan kohdalla, voit tarkistaa montako viestiä olet lähettänyt kuukauden aikana ja käyttää tätä tietoa liittymävertailussa.

Tänä päivänä useimmat eivät tarvitse suurta määrää tekstiviestejä liittymään, sillä viestittely on siirtynyt isolta osin Whatsapp-tyylisiin sovelluksiin. Jos kuitenkin vielä lähettelet paljon viestejä, kannattaa harkita rajatonta määrää viestejä.

Datan määrä

Käytetyn datan määrän voit tarkistaa Android- puhelimilla ja iPhoneilla asetuksista.

iPhonella: Asetukset > Mobiilidata.

Androidilla: Asetukset > Yhteydet > Datan käyttö.

Mobiilidata on tänä päivänä puhelinliittymän tärkein ominaisuus monelle. Dataa kuluu varsin paljon, jos katsoo esimerkiksi Netflixiä tai YouTubea puhelimella. Lisäksi dataa kuluu paljon, jos lataat suuria tiedostoja tai jaat verkon puhelimestasi tietokoneelle tai tabletille. Tälläisissä tilanteissa kannattaa ehdottomasti harkita rajatonta datan määrää.

Internetin nopeus

Internetin nopeutta on hankalampi tarkastaa itse. Perussääntönä voi olettaa, että jos käytössäsi on 4g-liittymä, se on yleensä kohtuullisen nopea verrattuna 3g-liittymään.

Internetin nopeus on tärkeä, jos katsot esimerkiksi paljon Netflixiä – nopeampi internet takaa hyvälaatuisen videon. Jos jaat verkkoa muille laitteille, on nopeasta internetistä myös silloin hyötyä.

Jos pääasiallisesti vain selaat uutisia tai lähetät sähköpostia ja Whatsapp-viestejä, ei internetin nopeudella ole niin suurta väliä.

Hitaana nettinä voi pitää alle 10 mbit/s nopeutta, 10-50 mbit/s kohtuullisena ja yli 50 mbit/s nopeana.

Tekstiviestien määrä on useimmissa paketeissa yhdistetty puheajan määrään, joten jos haluat rajattoman puheajan, rajaton määrä tekstiviestejä tulee yleensä mukana. Mobiilidatan määrä on usein yhdistetty internetin nopeuteen, jolloin usein suurempi määrä dataa tarkoittaa myös nopeampaa tiedonsiirtonopeutta.

Liittymien erilaiset hintaluokat

Kun tiedät mitä vaadit liittymältäsi on aika tehdä puhelinliittymä vertailu. Operaattorit tarjoavat liittymiä usein kahdella erilaisella laskutusperiaatteella, joko laskuttamalla kiinteää kuukausimaksua tai laskuttamalla käytön mukaan. Aiemman kappaleen avulla voit laskea kuinka paljon mitäkin ominaisuutta tarvitset. Kun tiedät tämän, on liittymävertailua tehdessä helpompi laskea kumpi liittymätyyppi on sinulle parempi.

Jos soittelet paljon ja käytät runsaasti nettiä, kannattaa aina valita liittymä kiinteällä kuukausimaksulla. Käytön mukaan laskutettavat liittymät sopivat vähäisellä käytöllä oleviin liittymiin tai esimerkiksi käyttämättömään liittymään, jonka numeron haluat pitää syystä tai toisesta itselläsi. Käytön mukaan laskutettavat liittymät ovat halvin liittymävaihtoehto, sillä niiden kuukausihinnat ovat erittäin matalat.

Jokaisella operaattorilla on omanlaisensa tapa hinnoitella liittymäpakettinsa, joten vertaillessa kannattaa olla tarkkana, mitä kukin paketti tarkalleen ottaen sisältää. Paketit voi jakaa karkeasti ottaen muutamiin ryhmiin, jotka käymme läpi alla.

LIITTYMÄPAKETTIEN HINTALUOKAT

 • Halvin liittymä: Ei dataa tai puheluita, kaikki käytön mukaan.
 • Edullinen liittymä: Pieni määrä dataa ja pieni määrä puheaikaa.
 • Keskihintainen liittymä: Hidasta dataa rajattomasti ja pieni määrä puhetta.
 • Kallis liittymä: Hidasta dataa rajattomasti ja rajaton määrä puhetta tai nopeampaa dataa, mutta rajattu määrä puhetta.
 • Kallein liittymä: Nopeaa dataa rajattomasti ja rajaton määrä puhetta.

Kaikki liittymät eivät tietenkään näihin kategorioihin sovi, vaan erilaisia yhdistelmiä on suuri määrä. Netin nopeus ja puheajan määrä vaihtelevat paketeissa eniten, ja ne myös aiheuttavat suurimmat vaihtelut hinnoissa. Lisäksi operaattorit lisäävät liittymiin monia muitakin ominaisuuksia. Yksi esimerkki tästä on pakettiin sisältyvät ulkomaanpuhelut ja datan käyttö EU- ja ETA-maissa. Jos matkustat paljon, on tämä tärkeä kriteeri liittymää valitessa.

Tänä päivänä voit myös valita 4g- tai 5g-liittymän välillä. 5g-liittymät ovat usein kalliimpia, mutta niiden etu on ylivertainen nopeus. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen liittymän hankkimista, toimiiko 5g-verkko omalla alueellasi.

Katso alta, minkälaisia liittymiä suosittelemme erilaisille käyttäjätyypeille.

Tehokäyttäjä

 • Puheaika – Rajaton
 • Viestien määrä – Rajaton
 • Datan määrä – Rajaton
 • Internetin nopeus – 100 mbit/s tai nopeampi
 • Hinta – yli 25€

Normaali käyttäjä

 • Puheaika – 200-400 minuuttia
 • Viestien määrä – 200-400 kpl
 • Datan määrä – 4-20gt
 • Internetin nopeus – 1-100 mbit/s
 • Hinta – 10-25€

Pieni käyttö

 • Puheaika – Käytön mukaan
 • Viestien määrä – Käytön mukaan
 • Datan määrä – Käytön mukaan tai 4gt
 • Internetin nopeus – Ei mitään – 1 mbit/s
 • Hinta – Alle 10€

Miksi liittymävertailu kannattaa?

Puhelinliittymä on nykyään käytännössä välttämätön. Usein liittymästä tulee kuitenkin maksettua liikaa, kun tartutaan ensimmäiseen hyvältä kuulostavaan tarjoukseen. Useimmilla ei kuitenkaan ole tarvetta rajattomaan nettiin tai rajattomiin puheluihin. On siis tärkeää vertailla liittymät huolella ja valita juuri omiin tarpeisiin sopiva paketti.

MIKSI VERTAILLA LIITTYMIÄ?

 • Et ole tyytyväinen nykyiseen liittymään
 • Voit saada paremmat ominaisuudet samalla hinnalla
 • Jotta et maksa turhista ominaisuuksista
 • Nykyinen operaattori ei toimi alueellasi kunnolla

Usein puhelinliittymä hankitaan uuden puhelimen hankinnan yhteydessä, kun elektroniikkakaupan myyjä tarjoaa uutta halpaa liittymää puhelimen ohessa. Tämä on varmasti tuttu tilanne monelle, ja vaikka usein saatkin varsin edullisen liittymän sillä hetkellä, tulee samaa liittymää helposti käytettyä useampi vuosi ilman muutoksia. Tässä vaiheessa liittymä on yleensä muuttunut edullisesta kalliiksi ja tarjoaa vanhentuneita ominaisuuksia, kuten hitaampaa netin nopeutta tai vähäistä määrää dataa.

Jos tilanne kuulostaa tutulta, on aika tehdä liittymävertailu, sillä puhelinliittymien hinnat muuttuvat kohtalaisen usein. On myös mahdollista, että liittymäsi on edullinen, mutta sen ominaisuudet ovat vanhentuneet ja samalla rahalla on mahdollista saada enemmän. Voi myös olla, että olet huomannut, että maksat aivan turhaan rajattomasta datasta tai puheluista, jos et niitä käytä.

Telemarkkinointikielto

Olet varmasti joskus saanut epätoivottuja soittoja puhelinmyyjiltä. Puhelinmyyjien soitot lisääntyvät varsinkin silloin, kun vaihdat uudelle operaattorille, numerosi vaihtuu tai muutat uuteen asuntoon. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus estää puhelinmyyjien yhteydenotto telemarkkinointikiellon avulla.

Trafi ja Väestörekisterikeskus voivat myydä henkilötietosi suoramarkkinointiyrityksille käytettäväksi, mutta telemarkkinointikiellon avulla pääset näistä yrityksistä eroon. Telemarkkinointikielto maksaa vain 6€/vuosi.

Talouteni.fi-liittymävertailu

Tältä Talouteni.fi-sivulta löytyy ilmainen liittymävertailu, joka on luotu auttamaan ihmisiä löytämään itselleen paras liittymä sopivaan hintaan. Haluamme tehdä puhelinliittymävertailusta helppoa ja nopeaa kaikille. Vertailustamme löytyy tällä hetkellä Elisan, DNA:n, Moin ja Telian liittymiä. Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta saatamme ansaita pienen komission, kun valitset liittymän vertailumme kautta.