Etusivu » Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Talouteni

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Sen arvo on noussut vuosien saatossa tähtitieteellisesti, ja maailmassa onkin tällä hetkellä lukuisia bitcoin-miljonäärejä.

Bitcoinin hankkiminen ei kuitenkaan rikastuta ketään automaattisesti. Virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolella toimiva valuutta on sijoituskohteena mielenkiintoinen. Kaupanteossa menestyminen vaatii sekä hyvää tietämystä bitcoinista että tilannetajua kurssilaskuihin ja -nousuihin.

Viime vuosina (2020-2021) monet kansainvälisesti tunnetut yksityiset sijoittajat sekä instituutiot (esim. Tesla) ovat sijoittaneet kryptovaluuttoihin arvonsäilyttäjänä eikä niinkään äkkirikastumisen toivossa. Näistä tunnetuimpia ovat Paul Tudor Jones, Micheal Saylor ja Stanley Druckenmiller. Myös suositut maksuvälittäjät kuten Paypal ja Revolut ovat alkaneet tukea Bitcoineja.

Bitcoineja voi enemmissä määrin myös käyttää maksuvälineenä esim. hotellivarauksiin (Expedia) tai Tesla-auton ostamiseen.

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa bitcoinista sekä sen ostamisesta. Esittelemme myös kolme erilaista tapaa ostaa bitcoineja.

Osta ja säilytä Bitcoineja turvallisesti ja luotettavasti

  • Suomalainen yritys
  • Finanssivalvonnan valtuuttama ja valvoma maksulaitos
  • Helppokäyttöinen ja edullinen

Perustietoa bitcoinista

Bitcoin (lyhenteet: BTC, BTX) on vuonna 2009 luotu kryptovaluutta, joka perustuu avoimeen koodiin ja hajautettuihin lohkoketjuihin. Lohkoketjut ovat ketjussa olevia lohkoja, jotka puolestaan ovat käytännössä lista transaktioista. Bitcoinissa kantava idea on hajauttaminen, eli informaatiota ei ole tallennettu yhteen, keskitettyyn tietokantaan.

Bitcoinit syntyvät louhimalla. Louhiminen tarkoittaa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista, ja käytännössä louhijat sekä vahvistavat työllään lohkoketjujen sisäiset transaktiot että luovat uusia bitcoineja. Louhijat saavat työstään palkaksi bitcoineja.

Vuonna 2009 yhden bitcoinin sai ostaa muutamalla sentillä. Tällä hetkellä (02/2021) yhden bitcoinin arvo on noussut pitkälti yli 40 000 euroon, joten kurssin nousu on ollut varsin huimaa.

Bitcoinin arvo nyt:

  • bitcoinBitcoin€31,480.640.23%

Bitcoinin lisäksi toinen suosittu kryptovaluutta on Ethereum, joka toimii alustana lohkoketju-applikaatioille. Lisää tietoa Ethereumista ja muista kryptovaluutoista löytyy kryptovaluutta.fi-sivustolta.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joten sen ostaminen ja myyminen tapahtuu ainoastaan verkon välityksellä. Kaupankäyntiä tehdään bitcoiniin erikoistuneissa kauppapaikoissa, joita löytyy useita. Esittelemme alla kolme suosittua tapaa tehdä bitcoin-kauppaa.

1. Coinmotion

Coinmotion

Jyväskylässä sijaitseva Coinmotion on Pohjoismaiden johtava bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen osto- ja myyntipaikka. Coinmotion toimii myös kryptovaluuttojen säilytyspaikkana eli eräänlaisena kryptotilinä.

Coinmotionin etu on sen suomalaisuus. Koska firma on täysin suomalainen, voi kaikki toimenpiteet tehdä suomeksi. Ongelmatilanteissa sijoittajan apuna on myös suomenkielinen asiakaspalvelu. Tästä on muihin kauppapaikkoihin verrattuna selvää etua, sillä useimmille tavallisille sijoittajille kryptovaluuttojen yhteydessä käytetyt termit ovat hieman hankalia.

Coinmotionin käyttäminen on helppoa. Palvelun käyttäminen alkaa tilin avaamisesta, minkä jälkeen asiakkaan tulee vahvistaa henkilöllisyytensä. Coinmotionin kohdalla tämä käy helposti omilla verkkopankkitunnuksilla.

Kun tili on vahvistettu, voi sinne siirtää euroja omalta pankkitililtä. Se jälkeen voit muuttaa haluamasi määrän euroja bitcoineiksi. Jos ja kun haluat myydä bitcoinejasi, onnistuu se samalla tavalla.

Siirry Coinmotioniin tästä


2. eToro

eToro Bitcoin
75% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

Vuonna 2007 perustettu eToro on esimerkki perinteisestä sijoitusalustasta, joka on laajentanut tarjontaansa myös kryptovaluuttoihin. eToro sopii moniin eri sijoitustuotteisiin sijoittavalle henkilölle – tarjolla on bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen lisäksi myös osakkeisiin, ETF-rahastoihin, indekseihin sekä valuuttoihin.

eToron käyttäjät pääsevät halutessaan näkemään muiden ammattimaisten sijoittajien portfolioita ja matkimaan heidän liikkeitään omissa sijoituksissaan. Tällä tavoin aloitteleva sijoittaja pääsee hyötymään kokeneiden treidaajien osaamisesta.

eToroon avataan tili normaaliin tapaan rekisteröitymislomakkeella. Tilin vahvistaminen tehdään hieman raskaammalla tavalla kuin Coinmotioniin, eli asiakkaan täytyy lähettää järjestelmän kautta muutamia dokumenttikopioita. Näillä dokumenteilla todistetaan asiakkaan henkilöllisyys ja asuinpaikka. Tilin avaamiseen vaaditaan 200 euron talletus, jonka voi luonnollisesti käyttää vaikkapa bitcoinien ostoon.

Ennen varsinaiseen sijoitustoimintaan ryhtymistä voit ladata eTorosta myös demoversion. Sen avulla sijoitustoimintaa ja eToro-alustan ominaisuuksia voi kokeilla ilmaiseksi ”leikkirahalla” ja katsoa, mihin omat rahkeet riittäisivät.

Siirry eToroon tästä

3. Revolut

Revolut talouteni

Englantilainen Revolut on kännykkäpankki, johon saa myös maksukortin. Revolut Standard on tilin ilmainen versio, ja sen saa avattua netin kautta nopeasti. Tiliin kuuluu maksukortin lisäksi eurooppalainen IBAN-tilinumero normaaleita rahansiirtoja varten.

Revolut-tilin tapahtumia voi hallinnoida kännykän kautta. Budjetoinnin lisäksi Revolut-sovelluksella voi ostaa myös bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja sekä lisäksi myös esimerkiksi kultaa. Revolut soveltuu myös valuutan vaihtamiseen ilman kuluja.

Revolutista on olemassa myös kaksi maksullista versiota: Revolut Premium (6,99 euroa kuussa) sekä Revolut Metal (12,99 euroa kuussa). Näihin kortteihin sisältyy lisänä jatkuva matkavakuutus sekä pääse lentokenttäloungeihin.

Revolut-tilin saa avattua netin kautta. Ensin palveluun rekisteröidytään ja sen jälkeen henkilöllisyys vahvistetaan henkilöllisyystodistuksen ja selfien kautta verkossa.

Siirry Revoluttiin tästä


Usein kysytyt kysymykset Bitcoinista

Mikä Bitcoin on yksinkertaistettuna?

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka toimii ilman välikäsiä eli pankkeja tai instituutioita. Kaikki siirrot kirjataan avoimeen vertaisverkkoon, jota kutsutaan lohkoketjuksi.

Onko Bitcoin turvallinen?

Bitcoin on 100% turvallinen ja lohkoketju-järjestelmää ei voida hakkeroida.

Onko Bitcoinien säilyttäminen turvallista välittäjän tilillä?

Vuonna 2021 kaikki laillistetut ja lisenssillä toimivat Bitcoin-välittäjät ovat turvallisia Bitcoinien säilyttämiseen.

Kuinka säilytän Bitcoineja itse?

Bitcoinien säilyttäminen itse onnistuu parhaiten harware-lompakon avulla, joista Trezor on yksi suosituimmista. Bitcoinien säilyttämistä itse suositellaan vain kokeneille tietokoneen sekä lohkoketju-tekniikan ymmärtäville käyttäjille.

Voiko Bitcoineja käyttää maksuvälineenä?

Bitcoin on erinomainen maksuväline henkilöltä-henkilölle siirrossa. Monet kaupat eivät vielä tue Bitcoineja mutta joidenkin tunnettujen yrityksien palveluita ja tuotteita voi ostaa Bitcoineilla esim. Expedia, Microsoft ja Tesla.

Lisätietoa ja lähteitä:

Coinmotion – Suomalainen Bitcoin-välittäjä

Bitcoin Whitepeper – Alkuperäinen Satoshi Nakamoton julkaisema tiedote Bitcoinista

Yle Uutiset Bitcoinista