Etusivu » Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Talouteni

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Sen arvo on noussut vuosien saatossa tähtitieteellisesti, ja maailmassa onkin tällä hetkellä lukuisia bitcoin-miljonäärejä.

Bitcoinin hankkiminen ei kuitenkaan rikastuta ketään automaattisesti. Virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolella toimiva valuutta on sijoituskohteena mielenkiintoinen. Kaupanteossa menestyminen vaatii sekä hyvää tietämystä bitcoinista että tilannetajua kurssilaskuihin ja -nousuihin.

Viime vuosina (2020-2021) monet tunnetut yksityiset sijoittajat sekä instituutiot ovat sijoittaneet kryptovaluuttoihin suojana mahdollista inflaatiota vastaan eikä niinkään äkkirikastumisen toivossa. Näistä tunnetuimpia ovat Paul Tudor Jones, Micheal Saylor ja Stanley Druckenmiller. Myös suositut maksuvälittäjät kuten Paypal ja Revolut tukevat Bitcoineja.

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa bitcoinista sekä sen ostamisesta. Esittelemme myös kolme erilaista tapaa ostaa bitcoineja.

Osta ja säilytä Bitcoineja turvallisesti ja luotettavasti

  • Suomalainen yritys
  • Finanssivalvonnan valtuuttama ja valvoma maksulaitos
  • Helppokäyttöinen ja edullinen

Perustietoa bitcoinista

Bitcoin (lyhenteet: BTC, BTX) on vuonna 2009 luotu kryptovaluutta, joka perustuu avoimeen koodiin ja hajautettuihin lohkoketjuihin. Lohkoketjut ovat ketjussa olevia lohkoja, jotka puolestaan ovat käytännössä lista transaktioista. Bitcoinissa kantava idea on hajauttaminen, eli informaatiota ei ole tallennettu yhteen, keskitettyyn tietokantaan.

Bitcoinit syntyvät louhimalla. Louhiminen tarkoittaa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista, ja käytännössä louhijat sekä vahvistavat työllään lohkoketjujen sisäiset transaktiot että luovat uusia bitcoineja. Louhijat saavat työstään palkaksi bitcoineja.

Vuonna 2009 yhden bitcoinin sai ostaa muutamalla sentillä. Tällä hetkellä (01/2021) yhden bitcoinin arvo on noussut pitkälti yli 30 000 euroon, joten kurssin nousu on ollut varsin huimaa.

Bitcoinin lisäksi toinen suosittu kryptovaluutta on Ethereum, joka toimii alustana lohkoketju-applikaatioille. Lisää tietoa eri kryptovaluutoista löytyy esim. kryptovaluutta.fi-sivustolta.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoin on digitaalinen valutta, joten sen ostaminen ja myyminen tapahtuu ainoastaan verkon välityksellä. Kaupankäyntiä tehdään bitcoiniin erikoistuneissa kauppapaikoissa, joita löytyy useita. Esittelemme alla kolme suosittua tapaa tehdä bitcoin-kauppaa.

1. Coinmotion

Coinmotion

Jyväskylässä sijaitseva Coinmotion on Pohjoismaiden johtava bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen osto- ja myyntipaikka. Coinmotion toimii myös kryptovaluuttojen säilytyspaikkana eli eräänlaisena kryptotilinä.

Coinmotionin etu on sen suomalaisuus. Koska firma on täysin suomalainen, voi kaikki toimenpiteet tehdä suomeksi. Ongelmatilanteissa sijoittajan apuna on myös suomenkielinen asiakaspalvelu. Tästä on muihin kauppapaikkoihin verrattuna selvää etua, sillä useimmille tavallisille sijoittajille kryptovaluuttojen yhteydessä käytetyt termit ovat hieman hankalia.

Coinmotionin käyttäminen on helppoa. Palvelun käyttäminen alkaa tilin avaamisesta, minkä jälkeen asiakkaan tulee vahvistaa henkilöllisyytensä. Coinmotionin kohdalla tämä käy helposti omilla verkkopankkitunnuksilla.

Kun tili on vahvistettu, voi sinne siirtää euroja omalta pankkitililtä. Se jälkeen voit muuttaa haluamasi määrän euroja bitcoineiksi. Jos ja kun haluat myydä bitcoinejasi, onnistuu se samalla tavalla.

Siirry Coinmotioniin tästä


2. Revolut

Revolut talouteni

Englantilainen Revolut on kännykkäpankki, johon saa myös maksukortin. Revolut Standard on tilin ilmainen versio, ja sen saa avattua netin kautta nopeasti. Tiliin kuuluu maksukortin lisäksi eurooppalainen IBAN-tilinumero normaaleita rahansiirtoja varten.

Revolut-tilin tapahtumia voi hallinnoida kännykän kautta. Budjetoinnin lisäksi Revolut-sovelluksella voi ostaa myös bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja sekä lisäksi myös esimerkiksi kultaa. Revolut soveltuu myös valuutan vaihtamiseen ilman kuluja.

Revolutista on olemassa myös kaksi maksullista versiota: Revolut Premium (6,99 euroa kuussa) sekä Revolut Metal (12,99 euroa kuussa). Näihin kortteihin sisältyy lisänä jatkuva matkavakuutus sekä pääse lentokenttäloungeihin.

Revolut-tilin saa avattua netin kautta. Ensin palveluun rekisteröidytään ja sen jälkeen henkilöllisyys vahvistetaan henkilöllisyystodistuksen ja selfien kautta verkossa.

Siirry Revoluttiin tästä


3. eToro

Vuonna 2007 perustettu eToro on esimerkki perinteisestä sijoitusalustasta, joka on laajentanut tarjontaansa myös kryptovaluuttoihin. eToro sopii moniin eri sijoitustuotteisiin sijoittavalle henkilölle – tarjolla on bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen lisäksi myös osakkeisiin, ETF-rahastoihin, indekseihin sekä valuuttoihin.

eToron käyttäjät pääsevät halutessaan näkemään muiden ammattimaisten sijoittajien portfolioita ja matkimaan heidän liikkeitään omissa sijoituksissaan. Tällä tavoin aloitteleva sijoittaja pääsee hyötymään kokeneiden treidaajien osaamisesta.

eToroon avataan tili normaaliin tapaan rekisteröitymislomakkeella. Tilin vahvistaminen tehdään hieman raskaammalla tavalla kuin Coinmotioniin, eli asiakkaan täytyy lähettää järjestelmän kautta muutamia dokumenttikopioita. Näillä dokumenteilla todistetaan asiakkaan henkilöllisyys ja asuinpaikka. Tilin avaamiseen vaaditaan 200 euron talletus, jonka voi luonnollisesti käyttää vaikkapa bitcoinien ostoon.

Ennen varsinaiseen sijoitustoimintaan ryhtymistä voit ladata eTorosta myös demoversion. Sen avulla sijoitustoimintaa ja eToro-alustan ominaisuuksia voi kokeilla ilmaiseksi ”leikkirahalla” ja katsoa, mihin omat rahkeet riittäisivät.

Usein kysytyt kysymykset Bitcoinista

Mikä Bitcoinin arvolupaus on yksinkertaistettuna?

Bitcoin on digitaalinen kulta. Sen sijaan, että säilytetään fyysisiä kultaharkkoja kotona tai holvissa, Bitcoineja säilytetään digitaalisessa muodossa lohkoketjussa.

Onko Bitcoin turvallinen?

Bitcoin on 100% turvallinen ja lohkoketju-järjestelmää ei voida hakkeroida.

Onko Bitcoinien säilyttäminen turvallista välittäjän tilillä?

Vuonna 2021 kaikki lisenssin hankkineet Bitcoin-välittäjät on ehdottoman turvallinen Bitcoinien säilyttämiseen. Suosittelemme yllä mainittuja palveluita.

Kuinka säilytyän Bitcoineja itse?

Bitcoinien säilyttäminen onnistuu parhaiten harware-lompakon avulla, joista Trezor on yksi suosituimmista. Tätä metodia suositellaan kuitenkin vain kokeneille tietokoneen sekä tekniikan ymmärtäville käyttäjille.

Lisätietoa ja lähteitä:

Coinmotion – Suomalainan Bitcoin-välittäjä

Bitcoin Whitepeper – Alkuperäinen Satoshi Nakamoton julkaisema tiedote Bitcoinista

Yle Uutiset Bitcoinista