Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Talouteni

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta. Sen arvo on noussut vuosien saatossa tähtitieteellisesti, ja maailmassa onkin tällä hetkellä lukuisia bitcoin-miljonäärejä.

Bitcoinin ostaminen ei kuitenkaan rikastuta ketään automaattisesti. Virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolella toimiva valuutta on sijoituskohteena mielenkiintoinen. Kaupanteossa menestyminen vaatii sekä hyvää tietämystä bitcoinista että tilannetajua kurssilaskuihin ja -nousuihin.

Viime vuosina (2020-2021) monet kansainvälisesti tunnetut yksityiset sijoittajat sekä instituutiot (esim. Tesla) ovat sijoittaneet kryptovaluuttoihin arvonsäilyttäjänä eikä niinkään äkkirikastumisen toivossa.

Näistä tunnetuimpia ovat Paul Tudor Jones, Micheal Saylor ja Stanley Druckenmiller. Myös suositut maksuvälittäjät kuten Paypal ja Revolut ovat alkaneet tukea Bitcoineja.

Bitcoineja voi enemmissä määrin myös käyttää maksuvälineenä esim. hotellivarauksiin (Expedia) tai Tesla-auton ostamiseen.

Olemme koonneet tälle sivulle tietoa bitcoinista sekä sen ostamisesta. Esittelemme myös kolme erilaista tapaa ostaa bitcoineja.

Osta ja säilytä Bitcoineja turvallisesti ja luotettavasti

  • Suomalainen yritys
  • Finanssivalvonnan valtuuttama ja valvoma maksulaitos
  • Helppokäyttöinen ja edullinen

Perustietoa bitcoinista

Bitcoin (lyhenteet: BTC, BTX) on vuonna 2009 luotu kryptovaluutta, joka perustuu avoimeen koodiin ja hajautettuihin lohkoketjuihin.

Lohkoketjut ovat ketjussa olevia lohkoja, jotka puolestaan ovat käytännössä lista transaktioista. Bitcoinissa kantava idea on hajauttaminen, eli informaatiota ei ole tallennettu yhteen, keskitettyyn tietokantaan.

Bitcoinit syntyvät louhimalla. Louhiminen tarkoittaa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista, ja käytännössä louhijat sekä vahvistavat työllään lohkoketjujen sisäiset transaktiot että luovat uusia bitcoineja. Louhijat saavat työstään palkaksi bitcoineja.

Bitcoinin arvo

Vuonna 2009 yhden bitcoinin sai ostaa muutamalla sentillä. Tämän jälkeen bitcoinin kurssi on heilahdellut valtavasti. Parhaimmillaan yhden bitcoinin arvo on ollut lähes 60 000 euroa vuoden 2021 lopulla. Sen jälkeen bitcoinin kurssi alkoi syöksyä ennennäkemättömällä vauhdilla, ja keväällä 2022 kurssi käväisi jo 25 000 euron tietämillä.

Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja yhdistää vahva taipumus epävakauteen. Bitcoinin ohella myös toiseksi suurin kryptovaluutta ethereum on menettänyt rajusti arvoaan vuonna 2022, ja myös muiden kryptovaluuttojen arvosta on liuennut suuria osuuksia.

Bitcoinin kurssi on erittäin vaikeasti ennustettava. Juuri tämä ominaisuus tekee siitä joko erittäin kiinnostavan tai epäkiinnostavan sijoituskohteen sijoittajan omasta riskinottohalukkuudesta riippuen.

Bitcoinin arvo vaihtelee jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Bitcoinin arvo määritellään muita valuuttoja poikkeavalla tavalla, sillä sitä ei hallitse mikään yksittäinen taho. Tästä syystä sitä ei voi myöskään treidata pörsseissä.

Bitcoinin kehitti japanilainen Satoshi Nakamoto. Bitcoinien määrä oli jo niiden syntyhetkestä lähtien rajattu 21 miljoonaan, minkä vuoksi uusia bitcoineja syntyy koko ajan vähemmän.

Bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen arvo voi olla tulevaisuudessa lähes mitä tahansa. Jopa asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, tuleeko koko kryptovaluuttojen olemassaolo osoittautumaan täydeksi kuplaksi, vai tuleeko yhden bitcoinin arvo olemaan muutaman vuoden päästä jo 100 000 euroa, kuten jotkut ennustavat.

Bitcoinin lisäksi toinen suosittu kryptovaluutta on ethereum, joka toimii alustana lohkoketju-applikaatioille. Lisää tietoa Ethereumista ja muista kryptovaluutoista löytyy kryptovaluutta.fi-sivustolta.

Bitcoinin kurssi muodostuu kryptovaluuttapörsseissä

Kuten jo aiemmin tuli todettua, ei bitcoinia hallitse fiat-valuuttojen tapaan mikään hallinnollinen taho. Fiat-valuuttahan tarkoittaa lakeihin perustuvaa laillista maksuvälinettä, ja termin alkuperä juontaa latinankielisen fīō-verbin konjunktiivimuodosta ”tapahtukoon” tai ”tulkoon”.

Kryptovaluuttapörsseissä nähtävä bitcoinin kurssi on käytännössä aina epävirallinen lukema. Tällä hetkellä maailmassa on kymmeniä suuria kryptovaluuttapörssejä sekä muutamia pienempiä, lokaaleja pörssejä. Näistä hyvänä esimerkkinä käy suomalainen Coinmotion.

Onko bitcoinilla sitten lainkaan virallista kurssia? Käytännössä kyllä. Vuosien saatossa virallisimpana bitcoinin kurssina on pidetty Coinmarketcap-sivustolla nähtävää bitcoinin kurssia.

Coinmarketcap on yksityishenkilön perustama sivusto, joka yhdistää maailman luotettavimpien kryptovaluuttapörssien bitcoin-kursseista keskiarvon. Keskiarvoa on hieman painotettu niiden pörssien hyväksi, jotka tekevät eniten kryptovaluuttakauppaa.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joten bitcoinia voi ostaa ja myydä ainoastaan verkon välityksellä. Kaupankäyntiä tehdään bitcoiniin erikoistuneissa kauppapaikoissa, joita löytyy useita. Esittelemme alla kolme suosittua paikkaa, jossa bitcoinin ostaminen on mahdollista.

1. Coinmotion

Coinmotion

Jyväskylässä sijaitseva Coinmotion on Pohjoismaiden johtava bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen osto- ja myyntipaikka. Coinmotion toimii myös kryptovaluuttojen säilytyspaikkana eli eräänlaisena kryptotilinä.

Coinmotion on täysin suomalainen, joten kaikki toimenpiteet voi tehdä suomeksi. Ongelmatilanteissa sijoittajan apuna on myös suomenkielinen asiakaspalvelu. Tästä on muihin kauppapaikkoihin verrattuna selvää etua, sillä useimmille tavallisille sijoittajille kryptovaluuttojen yhteydessä käytetyt termit ovat hieman hankalia.

Coinmotionin käyttäminen on helppoa. Palvelun käyttäminen alkaa tilin avaamisesta, minkä jälkeen asiakkaan tulee vahvistaa henkilöllisyytensä. Coinmotion käyttää vahvistamisessa verkkopankkitunnuksia, mikä on suomalaiselle kätevää.

Kun tili on vahvistettu, voi sinne siirtää euroja omalta pankkitililtä. Se jälkeen voit muuttaa haluamasi määrän euroja bitcoineiksi. Jos ja kun haluat myydä bitcoinejasi, onnistuu se samalla tavalla.

Siirry Coinmotioniin tästä


2. eToro

eToro Bitcoin
75% piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

Vuonna 2007 perustettu eToro on esimerkki perinteisestä sijoitusalustasta, joka on laajentanut tarjontaansa myös kryptovaluuttoihin. eToro sopii moniin eri sijoitustuotteisiin sijoittavalle henkilölle – tarjolla on bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen lisäksi myös osakkeita, ETF-rahastoja, indeksirahastoja sekä valuuttoja.

eToron käyttäjät pääsevät halutessaan näkemään muiden ammattimaisten sijoittajien portfolioita ja matkimaan heidän liikkeitään omissa sijoituksissaan. Tällä tavoin aloitteleva sijoittaja pääsee hyötymään kokeneiden treidaajien osaamisesta.

eToroon avataan tili normaaliin tapaan rekisteröitymislomakkeella. Tilin vahvistaminen tehdään hieman raskaammalla tavalla kuin Coinmotioniin, eli asiakkaan täytyy lähettää järjestelmän kautta muutamia dokumenttikopioita. Näillä dokumenteilla todistetaan asiakkaan henkilöllisyys ja asuinpaikka.

Tilin avaamiseen vaaditaan 200 euron talletus, jonka voi luonnollisesti käyttää vaikkapa bitcoinien ostoon.

Ennen varsinaiseen sijoitustoimintaan ryhtymistä voit ladata eTorosta myös demoversion. Sen avulla sijoitustoimintaa ja eToro-alustan ominaisuuksia voi kokeilla ilmaiseksi ”leikkirahalla” ja katsoa, mihin omat rahkeet riittäisivät.

Siirry eToroon tästä

3. Revolut

Revolut talouteni

Englantilainen Revolut on kännykkäpankki, johon saa myös maksukortin. Revolut Standard on tilin ilmainen versio, ja sen saa avattua netin kautta nopeasti. Tiliin kuuluu maksukortin lisäksi eurooppalainen IBAN-tilinumero normaaleita rahansiirtoja varten.

Revolut-tilin tapahtumia voi hallinnoida kännykän kautta. Budjetoinnin lisäksi Revolut-sovelluksella voi ostaa myös bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja sekä lisäksi myös esimerkiksi kultaa. Revolut soveltuu myös valuutan vaihtamiseen ilman kuluja.

Revolutista on olemassa myös kaksi maksullista versiota: Revolut Premium (6,99 euroa kuussa) sekä Revolut Metal (12,99 euroa kuussa). Näihin kortteihin sisältyy lisänä jatkuva matkavakuutus sekä pääse lentokenttäloungeihin.

Revolut-tilin saa avattua netin kautta. Ensin palveluun rekisteröidytään ja sen jälkeen henkilöllisyys vahvistetaan henkilöllisyystodistuksen ja selfien kautta verkossa.

Siirry Revoluttiin tästä


Usein kysytyt kysymykset Bitcoinista

Mikä Bitcoin on yksinkertaistettuna?

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka toimii ilman välikäsiä eli pankkeja tai instituutioita. Kaikki siirrot kirjataan avoimeen vertaisverkkoon, jota kutsutaan lohkoketjuksi.

Onko Bitcoin turvallinen?

Bitcoin on 100% turvallinen ja lohkoketju-järjestelmää ei voida hakkeroida.

Onko Bitcoinien säilyttäminen turvallista välittäjän tilillä?

Vuonna 2021 kaikki laillistetut ja lisenssillä toimivat Bitcoin-välittäjät ovat turvallisia Bitcoinien säilyttämiseen.

Kuinka säilytän Bitcoineja itse?

Bitcoinien säilyttäminen itse onnistuu parhaiten harware-lompakon avulla, joista Trezor on yksi suosituimmista. Bitcoinien säilyttämistä itse suositellaan vain kokeneille tietokoneen sekä lohkoketju-tekniikan ymmärtäville käyttäjille.

Voiko Bitcoineja käyttää maksuvälineenä?

Bitcoin on erinomainen maksuväline henkilöltä-henkilölle siirrossa. Monet kaupat eivät vielä tue Bitcoineja mutta joidenkin tunnettujen yrityksien palveluita ja tuotteita voi ostaa Bitcoineilla esim. Expedia, Microsoft ja Tesla.

Lisätietoa ja lähteitä:

Coinmotion – Suomalainen Bitcoin-välittäjä

Bitcoin Whitepeper – Alkuperäinen Satoshi Nakamoton julkaisema tiedote Bitcoinista

Yle Uutiset Bitcoinista