Bitcoinin perusteet taviksille

Bitcoinien arvo on kohonnut pilviin verrattuna parin vuoden takaisiin lukemiin. Suureksi osaksi tämän takia Bitcoin puhututtaa paljon yhä vieläkin. Mediassa on ollut myös paljon käsitteillä termi Bitcoin louhinta. Aihe on hyvin ajankohtainen, mutta joillekin vielä hieman hämmentävä.

Terminä Bitcoin on varmasti jokaiselle meistä tuttu. Sen yksityiskohdat eivät välttämättä kuitenkaan ole täysin selvillä. Mistä niitä saa? Miksi ne ovat niin arvokkaita? Voiko niitä louhia kuka vain? Mitä ylipäätään on paljon puhuttu Bittilouhinta? Tämän artikkelin luettuasi olet askeleen lähempänä Bitcoin experttiä.

Lyhyesti sanottuna Bitcoin on maailman tunnetuin Kryptovaluutta, eli valuutta, joka on olemassa vain virtuaalisesti. Sen arvoa ei ole sidottu mihinkään fyysiseen vertailukohteeseen, kuten esimerkiksi kultaan. Niitä on olemassa vain tietty määrä, 21 miljoonaa, jota ei ole mahdollista ylittää. Bitcoin on myös täysin vertaisverkkoon perustuva valuutta, johon ei sisälly minkäänlaisia välikäsiä, kuten pankkeja.

Jokainen Bitcoin siirto, ja muu tapahtuma on kirjattuna ylös Blockchain ketjuun, joka on kaikkien nähtävillä. Uusia Bitcoineja tulee kiertoon Bitcoin louhinnan kautta, eli jokaisen Bitcoin siirron yhteydessä, mutta tämä prosessi vaikeutuu ja hidastuu sitä mukaan, mitä enemmän Bitcoineja on löydetty.

Olemme Talouteni.fi toimituksessa luoneet infograafin, joka selittää muutkin Bitcoinin perusteet yksinkertaisesti ja selkokielellä siten, että taviksetkin sen ymmärtävät. Tsekkaa infograafi, ja jatka artikkelin lukemista löytääksesi lisätietoa Bittilouhinnasta ja Bitcoinien arvosta.

Bitcoinin perusteet taviksille

Piditkö infograafista? Voit jakaa sen helposti käyttämällä tätä HTML-koodia:

<div style="clear:both"><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2017/07/bitcoinin-perusteet-taviksille">
<img src="https:&#47;&#47;mikonomi.dk/media/1889077/bitcoin_perusteet_taviksille.png"width="800" title=“Bitcoinin perusteet taviksille" alt="Bitcoinin perusteet taviksille" border="0" />

Lue lisää: Lainavertailun avulla voit säästää satasia

Bittilouhinta

Bitcoinien itsensä jälkeen eniten puhetta herättävä termi on Bitcoin louhinta. Monet tietävät että tätä kautta on mahdollista hankkia uusia Bitcoineja, mutta miten se tapahtuu käytännössä, ja voiko kuka tahansa alkaa louhimaan Bitcoineja?

Bitcoinien louhintaan ei tietenkään liity fyysistä hakkua ja kalliota. Bitcoin louhinta on yksinkertaisesti sanottu laskutoimitusten suorittamista. Kuten aiemmin mainitsimme, Bitcoin perustuu vertaisverkkoon. Tämä tarkoittaa, että jokaisen valuutan siirron tarkistavat toiset käyttäjät. Siirron tarkistaminen tapahtuu monimutkaisen laskutoimituksen kautta, johon tarvitaan paljon tehoja. Käyttäjät, jotka luovuttavat omat koneensa siirtojen tarkastusta varten, saavat palkinnoksi pienen määrän siirron arvosta uusina Bitcoineina.

Laskuja kutsutaan myös blokeiksi.Kun yksi blokki on ratkaistu, se lisätään Blockchain ketjuun pohjimmaiseksi. Ketjuun on merkittynä joka ikinen Bitcoin tapahtuma. Vaikka se onkin kaikkien nähtävillä, ja jokainen rahansiirto on siihen merkittynä, on mahdotonta selvittää siirtojen osapuolien henkilöllisyyttä. Tästä syystä siirrot ovat hyvin turvallisia. Niitä ei kuitenkaan ole mahdollista peruuttaa, joten ne vaativat tarkkaa harkintaa.

Kuka tahansa voi alkaa louhia Bitcoineja, jos tehoa siihen löytyy tarvittavasti. Aiemmin tarpeeksi tehoa on löytynyt tietokoneiden tehokkaimmista näyttökorteista, mutta louhinta prosessin vaikeutuessa, näyttökortit tarvitsevat sähköä niin paljon, että louhinnassa jää häviölle. Nykyään normaalien tietokoneiden näyttökorttien sijaan käytetään louhintaa varten kehitettyjä ASIC (application-specific integrated circuit) laitteita, joiden teho on moninkertainen tietokoneisiin nähden.

bittilouhinta

Onko Bitcoin louhinta kannattavaa?

Bitcoinien louhinta on menettänyt kannattavuuttaan suuresti. Louhimisen prosessi on vaikeutunut eksponentiaalisesti uusien Bitcoinien myötä, ja yhden henkilön on hyvin vaikea tehdä tuottoa louhimalla. Tämän takia louhijat usein liittyvät suurempiin verkostoihin. Verkostoihin kirjautumalla henkilö pystyy osallistumaan ryhmän mukana louhintaan, ja saada pienen osan kaikkien yhdessä louhimista Bitcoineista. Rikastumaan Bittilouhinnalla ei kuitenkaan enään juuri pääse.

Katseet ovatkin pikkuhiljaa kääntymässä poispäin Bitcoin louhinnasta, ja suuntautuvat uudempien kryptovaluuttojen louhintaan. Nykyisin on olemassa kymmeniä kryptovaluuttoja, joiden arvo on nousussa. Yksi suosituimmista tulijoista on Ethereum. Se perustuu Bitcoinin tavoin vertaisverkkoon, mutta myös avoimeen lähdekoodiin. Sen arvo on noussut jopa tiuhempaa tahtia kuin Bitcoinin, ja useat tahot, kuten esimerkiksi The New York Times, ennustavat sen olevan seuraava Bitcoinin kaltainen menestys.

Jos sinulla on käytössä hieman ylimääräistä tehoa tietokoneessa tai ASIC-laitteessa, kannattaa myös harkita esimerkiksi Litecoinin, Dashin tai Moneron louhintaa. Niiden louhiminen ei vielä vaadi yhtä paljon tehoa kuin Bitcoin ja Ethereum. Normaalilla läppärillä niitäkään ei kuitenkaan voi juuri alkaa louhia.

On miltei mahdotonta ennustaa, mikä kryptovaluutta tulee olemaan kaikista kannattavin valinta. Kuten mainitsimme, niiden arvo ei ole sidottuna mihinkään fyysiseen, joten se voi heitellä suuresti jo muutaman päivän sisällä, vuosista puhumattakaan. Ei siis kannata sitoa koko omaisuuttaan kryptovaluuttojen louhimiseen, tai edes niiden ostamiseen, ellet sitten ole hyvin riskejä rakastavaa tyyppiä.

bitcoinin arvo

Miksi Bitcoinin arvo on noussut niin korkealle?

Bitcoinin arvo on noussut huimasti sen julkaisusta lähtien. Vielä vuonna 2011 yhden bitcoinin arvo oli noin 2 euroa, kun nykypäivänä yhden Bitcoinin voi ostaa noin 2100 eurolla. Tuntuu hämmästyttävältä, että valuutta, joka on olemassa vain sähköisesti voisi nousta näin suuriin lukemiin; se on jo käytännössä arvokkaampaa kuin kulta.

Miksi Bitcoineilla ylipäänsä on arvoa minkään vertaa? Normaalien, fyysisten valuuttojen arvo on aluksi perustunut niiden materiaalien arvoon, esimerkiksi metalliin tai oravan nahkaan. Pikkuhiljaa niistä alkoi tulla vaihtokaupan pääasiallinen väline, ja nykyään jokaisella valtiolla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta on jokin valuutta, jonka ne hyväksyvät ainoana maksukeinona. Bitcoin sen sijaan ilmestyi ikäänkuin tyhjästä.

Bitcoinin arvo perustuukin kysyntään ja tarjontaan, sekä siihen, että niiden ympärillä on yhteisö, joka on valmiina joko maksamaan Bitcoineista tai tarjoamaan tuotteita ja palveluita niitä vastaan. Jos Bitcoineilla ei olisi mahdollista vaihtaa mihinkään, ei niillä olisi myöskään arvoa. Bittiraha.fi pitää yllä listaa kaikista yrityksistä, missä Bitcoin kelpaa maksuvälineeksi Suomessa. Bitcoinien rajallinen määrä vaikuttaa myös niiden arvon nousuun. Kun niiden kysyntä nousee, ja tarjolla on vain tietty määrä valuuttaa, on luonnollista että niiden arvo nousee. Bitcoin on periaatteessa myös turvassa inflaatiolta, sillä niitä ei ole mahdollista luoda lisää sen jälkeen kun loput 21 miljoonasta on louhittu.

On kuitenkin hankala sanoa, kuinka Bitcoinien arvo tulee kehittymään tulevaisuudessa, mutta ennusteita löytyy puolin ja toisin. Voi olla, että ne jatkavat nousua tasaiseen tahtiin niiden suosion kasvaessa, mutta voi myös olla että ne romahtavat muutamassa päivässä, ja jokin toinen virtuaalivaluutta ottaa niiden paikan. Varmaa kuitenkin on, että niiden arvon kehityksen seuraaminen tulee olemaan mielenkiintoista!

Talouteni.fi on puolueeton taloustuotteiden vertailu-sivusto. Keskitymme pääasiassa lainatuotteiden vertailuun, avullamme käyttäjämme voivat helposti vertailla useita eri lainatuotteita. Sivuillamme voit vertailla joustoluottoja tai löytää pikavippiä heti pienellä korolla.