Euroopan kalleimmat vuokrat - Suomi sijalla 11

Onko sinulla käsitys Euroopan vuokrien hintatasosta?

Me suomalaiset usein kauhistelemme maamme hintatasoa, ja erityisesti vuokria. Helsingissä yksiöstäkin saa helposti maksaa yli 700 euroa, mikä tuntuu hyvin suurelta summalta. Onko meillä kuitenkaan todella niin kallista, verrattuna Euroopan muihin maihin?

Eurooppa on täynnä upeita, vanhoja kaupunkeja, täynnä elämää ja kulttuuria. Monet kaupungeista tuntuvat myös hyvin kotoisilta ja tuttavallisilta, joten ei ihme, että ne ovat monelle hyvin haluttu kohde viettää esimerkiksi välivuotta. Hinnat voivat kuitenkin vaihdella suuresti, joten kannattaa harkita tarkkaan, mihin suuntaa. 

Olemmekin Talouteni.fi toimituksessa vertailleet Euroopan 25 kalleinta kaupunkia ja niiden vuokratasoa sekä yhden henkilön, että perheiden näkökulmasta. Vertailussa näet kuinka paljon jokaisessa kaupungissa maksaa vuokrata yksi neliömetri, ja kuinka paljon sopivan kokoinen asunto yhdelle hengelle ja perheelle maksaisi.

Mukana on myös jokaisen maan minimi ja maksimi veroprosentti. Suomen keskimääräinen veroprosentti on korkealla listoilla Euroopassa, ja maksimiveroprosentti on kaikista korkein Euroopassa, 61,80%. Katso kartasta, kuinka muut maat sijoittuivat vertailussa! 

Jos haluat käyttää karttaa, voit tehdä sen käyttämällä tätä HTML-koodia:

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1BcG46rGkCwiUf3JUY4m8RJJCXtc&amp;ll=53.02974458838793%2C6.482344850000004&amp;z=4" width="640" height="550"></iframe><br /><em>Kartan on tehnyt: <a href="https://www.talouteni.fi/">Talouteni.fi</a></em>

Geneve kallein, ero Barceloonaan jopa 817 euroa

Kartta perustuu Nested-palvelun tekemään tutkimukseen, jossa vertailtiin maailman kaupunkien hintatasoa vuokrissa, ja jossa otettiin huomioon myös kohtuulliset elinkustannukset ja verotus. Asuntojen hinnat on laskettu neliömetrihinnan perusteella, joten ne ovat arvioita. 

Kalleimmaksi vuokrakaupungiksi näillä kriteereillä nousi selkeästi Geneve. Siellä yhdestä neliömetristä saa pulittaa jopa huimat 33,3€. Sen sijaan 25. kalleimmassa kaupungissa, Barceloonassa, yhden neliömetrin saa vuorattua jo 11,8€. Käytännössä tämä tarkoittaa 38 neliömetrin yksiössä 817 euron eroa. 

Helsinki sijoittui Euroopan mittakaavassa sijalle 11, 18,4 euron neliömetrihinnalla. Kaikki muut pohjoismaiden pääkaupungit kirivät Suomen ohi, Kööpenhamina oli jo yli 4 euroa kalliimpi kuin Helsinki.

Tiukka taloudellinen tilanne? Helpota taloutta kulutusluottovertailulla tai pikavippivertailulla! 

Suomessa Euroopan korkein maksimi veroprosentti

Suomessa on tunnetusti hyvin korkeat verot, mutta kuinka korkeat ne ovat verrattuna muuhun eurooppaan? Vertailussamme selvisi, että suomen korkein mahdollinen veroprosentti on Euroopan suurin, 61,80%. Keskiarvoltaan Suomen verot eivät kuitenkaan ole korkeimmat, vaan muun muassa Tanska ja Ruotsi sijoittuvat korkeammalle. 

Pienin minimi veroprosentti vertailusta löytyi Islannista, jossa pienin veroprosentti oli vain 15%. Suomen pienin veroprosentti oli myös verrattain matala, 20%. Korkein minimi veroprosentti löytyi Pariisista, missä se oli peräti 33,30%. Tämä on yli 10% enemmäin kuin Sveitsin maksimi veroprosentti, joka on vain 21,23%. 

Kaikista kallein vuokra, Geneven 33,3€/m2 löytyy siis maasta, jossa on myös matalin maksimiverotus. Suurin osa hyvin korkeaveroisista maista sijoittuu listan keskipaikkeille, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.  

Euroopan 25 kalleinta vuokraa

Suomen kallein vuokra Helsingissä, halvin Oulussa

Suomessa kaupungeista kallein oli, ei yllättäen, Helsinki. Tämän vuoden vertailussa yksi neliömetri Helsingissä kustantaa 19,3€, eli melkein jo 20 euroa. Halvimmaksi Tilastokeskuksen vertailussa nousi Oulu, jossa neliömetristä tarvitsee maksaa vain 12,2€. Vaikka Oulu onkin Suomen viidenneksi suurin kaupunki, se ei näy hinnassa niin jyrkästi, todennäköisesti sen pohjoisemman sijainnin takia.

Toiseksi kalliimpana Suomessa tulee luonnollisesti Espoo, ja sen perässä Vantaa. Niiden sijainti Suomen vilkkaimmassa keskuksessa tekee niistä varsin haluttuja asuinalueita, mikä selittää hintatason. Helsingin kehyskunnissa hinta kuitenkin putoaa jo kuudella eurolla, mutta nousee taas Tampereen, Lahden, Jyväskylän ja Turun seutuvilla. Myös Kuopio pääsi 10 kalleimman kaupungin joukkoon.

Jos haluat käyttää karttaa, voit tehdä sen käyttämällä tätä HTML-koodia:

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1eeo6TCfwWsnH8vntWlRt2CHPIZU&amp;ll=63.89997089136419%2C25.236073274999967&amp;z=5" width="640" height="480"></iframe><br /><em>Kartan on tehnyt: <a href="https://www.talouteni.fi/">Talouteni.fi</a></em>

Suomen 10 kalleinta vuokraa 2017

 

Mistä luvut tulevat?

Nestedin tutkimuksen perusteella yhden henkilön asunnon hinnaksi on laskettu neliömetrin hinta kertaa 38, ja perheen asunnon hinnaksi neliömetrin hinta kertaa 80. Hinnat on muunnettu punnista euroiksi. Tarvittavat tulot yhdelle hengelle on laskettu siten, että yhden henkilön tarvittavat tulot ovat 3,5 kertaa vuokran hinta, ja perheen 3,1 kertaa vuokran hinta. 

Suomen luvut perustuvat Tilastokeskuksen raportoimaan neliömetrihintaan, ja muissa luvuissa on käytetty edellämainittuja laskutoimituksia. Suomen vertailun Helsingin vuokra poikkeaa jossain määrin Euroopan vertailun hinnasta, sillä tutkimukset johon luvut perustuvat, on tehty hieman eri aikaan, ja osittain eri kriteereillä.

Jokaisen maan korkein ja matalin veroprosentti perustuu TradingEconomics 2017 raporttiin. 

Taulukot ovat mobiiliystävällisiä

Taulukko Euroopan vuokrista

Lähde: Nested, 2015

Suomen vuokrat

Lähde: Tilastokeskus 2017