Mihin rahasi kuluvat? Tee testi ja lue 50 säästövinkkiä

Oman talouden tasapainottaminen vaatii vähän vaivannäköä ja suunnittelua, mutta mahdotonta se ei ole. Toimiva keino oman taloustilanteen seuraamiseen on laatia budjetti vähintään vuodeksi ja noudattaa sitä. Siten olet tietoinen mihin rahasi kuluvat ja voit varautua helpommin myös yllättäviin menoihin.

Helpot säästövinkit arkeen!

Budjetin laatimisen voi aloittaa kirjaamalla ylös kaikki menot kuukauden ajalta. Jakamalla menot kategorioittain, sinun on helppo hahmottaa suurimmat menoerät ja aloittaa menojen karsiminen. Säästämistä ei kannata ajatella suurena mörkönä ja asettaa liian suuria tavoitteita, vaan kannattaa aluksi tähdätä muutaman kympin tai satasen säästötavoitteeseen. Säästäminen on myös kestävämpi ratkaisu talouden hallintaan, jolloin sinun ei tarvitse ottaa lainaa netistä jokaiseen hankintaa.

Suomalaiset kuluttavat huimat 11 kertaa enemmän kuin vuosisadan alussa. Kulutuksen painopiste on myös siirtynyt ruoasta ja kotitaloustarvikkeista enemmän vapaa-aikaan ja matkailuun. Oletko sinä tietoinen mihin rahasi kuluvat? Tee testi ja selvitä millainen kuluttaja olet. Testin alta löydät 50 säästövinkkiä jaettuna 8 kategoriaan. Ota vinkit talteen ja aloita säästäminen samantien!

Jos haluat käyttää testiä sivuillasi, voit tehdä sen tällä HTML-koodilla:

<iframe height="566" width="100%" style="display: block !important; height: 566px !important; width: 100% !important;" scrolling="0" frameborder="0" src="//renderer.apester.com/interaction/59ca113aefc49d0001eee669"></iframe><br /><em>Testin on tehnyt: <a href="https://www.talouteni.fi/">Talouteni.fi</a></em>

Minkälaisen tuloksen sait? Testituloksesta riippumatta kannattaa lukea alla olevat säästövinkit ja päivittää omia kulutustottumuksia. Listasta löytyy helppoja niksejä ja varmasti kaikille uutta tietoa, jota voi hyödyntää omassa arjessa. Ja mikä parasta – vinkkien avulla saat taatusti rahaa säästöön!

ruoka säästövinkkejä

Kotitalouksien ruokamenot vaihtelevat paljon riippuen perheen koosta ja tulotasosta. Kuningaskuluttajan laskelmien mukaan pienituloisilla ruokaan voi kulua niinkin paljon kuin 20 % tuloista. Olemme koonneet muutaman käyttökelpoisen vinkit, jolla ruokalaskua saa pienennettyä ilman, että ruoan laatu kärsii.

1. Kauppalista

Suunnittele ruoat 3 – 5 päiväksi eteenpäin, kirjoita tarvittavat raaka-aineet ylös ja noudata laatimaasi listaa. Näin vältyt heräteostoksilta etkä joudu käymään kaupassa joka päivä. Älä myöskään mene nälkäisenä kauppaan, sillä silloin edes kauppalista ei välttämättä auta sinua välttämään turhia ruokia tai herkkuja.

2. Tarjoukset

Suosi tuotteita, jotka ovat tarjouksessa. Nykyisin kaupoissa on tarjolla vaikka mitä tuotteita usean kymmenen %:n alennuksella, erityisesti jos käyt kaupassa ilta-aikaan. Kaikissa tuotteissa parasta ennen -merkintä ei myöskään tarkoita, että tuote olisi pilalla heti seuraavana päivänä. Hyvä idea on myös seurata kauppojen viikottaisia esitteitä, ja suunnitella viikon ruokia niiden avulla.

3. Kilohinta

Yleinen harhaluulo on, että mitä isomman paketin ostaa, sitä halvemmalla pääsee. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa ja varma keino vertailla eri kokoja ja tuotteita keskenään, on katsoa kilohintaa. Pidä kuitenkin myös mielessä se, että sinun ei kannata ostaa isompaa pakettia halvemmalla kilohinnalla helposti pilaantuvia tuotteita, jos tiedät, että et tule syömään kaikkea.

4. Tee itse ja pakasta

Itse tehty ruoka tulee huomattavasti halvemmaksi kuin valmisruokien ostaminen. Esimerkiksi kaksi kertaa viikossa kotiin kuljetettu pizza maksaa sinulle vuodessa jopa 936 €. Kannattaakin tehdä ruokaa kerralla isompi satsi, jakaa se päiväannoksiin ja pakastaa. Näin sinulla on ruoka valmiina useammalle päivälle.

5. Panosta kasviksiin ja vihanneksiin

Syömällä enemmän kasviksia ja vihanneksia lihan sijasta, säästät sekä rahaa että panostat omaan terveyteesi. Kannattaa valita kasvikset ja vihannekset sesongin mukaan, koska silloin ne ovat halvimmillaan ja tuoreimmillaan. Kannattaa välttää esimerkiksi salaattia, sillä siinä pn hintaansa nähden hyvin vähän ravintoaineita. Salaateissa on hyvä panostaa ennemmin esimerkiksi kaaliin tai pinaattiin.

6. Eväät

Jos sinulla jää ruokaa yli, tee siitä seuraavan päivän lounas. Esimerkiksi lounassalaatti on helppo koota edellisillan tähteistä. Voit säästää vuodessa 792 €, mikäli viet työpaikalle eväät etkä käy työpaikan ruokalassa. Tekemällä isompia satseja ruokaa voit myös hyödyntää halvempia kilohintoja, ja varmistaa, että ruuastaa jää aina yli tarpeeksi seuraavan päivän lounaaseen.

talous

Talouden tasapainottaminen lähtee siitä, että on perillä omasta taloustilanteesta. Olemalla rehellinen itselleen siitä mihin kaikkeen turhaan rahaa tulee käytettyä, sen helpompi turhia kulutuskohteita on karsia. Taloussuunnittelussa ensiarvoisen tärkeää on myös suunnitelmallisuus. Listaamillamme pienillä talousvinkeillä voit myös helposti rajoittaa velaksi elämistä.

7. Suoraveloitus

Käyttämällä suoraveloitusta priorisoit rahankäyttösi ja maksat laskut aina ajallaan. Sinun on myös helpompi hahmottaa paljonko rahaa loppukuusta on käytettävissä kun olet hoitanut ensin alta pois pakolliset kulut. Maksamalla laskut ajoissa vältyt myös viivästyskoroilta.

8. Laina

Mikäli säästäminen ei riitä ja sinun tulee hankkia laina, muista vertailla lainoja , jotta et maksa turhasta! Suosi lyhyttä takaisinmaksuaikaa, jotta minimoit lainan kulut. Usea rahoitusyritys myös tarjoaa ensilainaajalle täysin korotonta ja kulutonta lainaa. Vältä kuitenkin aina monen pienen lainan ottamista, ja mieti, kuinka paljon rahaa oikeasti tarvitset.

9. Korot

Ennen lainaneuvotteluja on hyvä selvittää oma taloudellinen tilanne, jotta pystyy vakuuttamaan pankin takaisinmaksukyvystä sekä hankkia lainalle takaaja jos suinkin mahdollista. Tämä antaa etulyöntiaseman lainaneuvotteluissa ja voit saada alennettua lainan korkoa.

10. Sijoittaminen

Jos onnistut säästämään kuukaudessa useamman satasen, säästöjen sijoittaminen rahastoon tai määräaikaistilille voisi olla hyvä vaihtoehto. Rahaa ei tule nostettua niin helposti ja saat säästöillesi paremman tuoton kuin tavalliselta tililtä.

11. Verovähennykset

Muista hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennykset, jotta veronpalautuksesi olisi mahdollisimman suuri. Veroista voi vähentää esimerkiksi työmatkakulut ja tulonhankkimiskulut.

12. Tuet

Kannattaa tarkistaa mihin etuihin ja tukiin olet oikeutettu. Olet sitten opiskelija, pienituloinen tai eläkkeellä, sinulla saattaa olla oikeus saada tukea. Useamman kympin tai sadan euron tuki helpottaa arkea huomattavasti.

kodin säästövinkkejä

Usein säästäminen ajatellaan vain kodin ulkopuolisena asiana: kun jätän kengät ostamatta, kuukauden säästövelvoite ovat siinä. Kiinnittämällä huomiota myös kodissa tapahtuvaan kulutukseen, voi säästää pitkän pennin. Suositeltavaa onkin keskittyä kokonaisuuteen eikä vain yksittäiseen asiaan, kuten veden kulutuksen vähentäminen.

13. Sähkösopimus ja vakuutus

Kilpailuta kaikki talouteesi liittyvät sopimukset säännöllisesti, ainakin noin kerran vuodessa. Mieti myös mitkä vakuutukset ovat tarpeellisia ja mistä voisit luopua. Talouden kaikki vakuutukset (auto, talo, matka yms.) kannattaa keskittää, koska silloin hinnat on helpommin neuvoteltavissa alaspäin.

14. Internet-liittymä ja tv-paketti

Nämä kaksi liittymää ovat usein saatavissa samasta yrityksestä ja paketti on edullisempi kuin erikseen hankittuna. Internet-liittymää hankittaessa on hyvä pohtia kuinka paljon dataa todellisuudessa tarvitsee, jotta ei maksa turhasta. Sama pätee tv-pakettiin. Vaihtamalla harvoin katsotun maksukanavapaketin netin suoratoistopalveluun, voi säästää vuodessa jopa 180 €.

15. Astioiden- ja pyykinpesu

Astian- ja pyykinpesukonetta ei kannata pyörittää puolityhjinä. Tällöin kulutat vain turhaan vettä, sähköä ja pesuainetta. Molemmissa laitteissa voi myös valita pesuohjelman tarpeen mukaan. Aina tehopesu tai 60 asteen lämpötila ei ole tarpeen. Jos sinulle kertyy hyvin vähän tiskiä, harkitse käsinpesua silloin tällöin. Pyykinpesussa suosi ilmakuivausta aina kun se on mahdollista, sillä kuivausrumpu kuluttaa huomattavasti sähköa.

16. Kylmälaitteet

Käytä jääkaapissa ja pakastimessa yleisesti suositeltuja lämpötiloja: +5 ja -18 astetta. Lämpötilojen pienelläkin muutoksella on suora vaikutus sähkönkulutukseen. Pidä myös huoli että niiden ympärillä pääsee kiertämään ilma, ja muista puhdistaa niitä säännöllisesti. Pakastin on tärkeä sulattaa liiasta jäästä aika-ajoin. Kulutusluottovertailun avulla voit rahoittaa paremman kylmälaitteen tarvittaessa.

17. Valot

Käytä energiansäästölamppuja ja sammuta valot sellaisista huoneista missä ei vietetä aikaa. Myös liiketunnistimella toimivat valot ovat hyvä vaihtoehto, jolloin valot eivät vahingossa unohdu päälle.

18. Lämpötila

Pitämällä huoneiston lämpötilan riittävän alhaisena (noin 18 – 20 ºC) säästät vuosittain merkittävästi lämmityskuluissa. Viileä lämpötila myös pitää virkeämpänä ja takaa miellyttävämmät yöunet. Kesäisin on hyvä idea tuulettaa taloa mahdollisuuksien mukaan mieluummin ikkunoita auki pitämällä, kuin tuulettimilla tai muilla jäähdytyslaitteilla.

19. Turhat neliöt

Asumiskulut ovat tulotasosta ja perhekoosta riippumatta talouksien suurin menoerä. Käyttämättömistä neliöistä ei kuitenkaan kannata maksaa, vaan muuttaa pienempään asuntoon ja laittaa säästyvät rahat talteen. Jos sinulla on omakotitalossa esimerkiksi ylimääräinen huone, voit miettiä, voisitko vuokrata huonetta ajoittan.

ostokset säästövinkkejä

Jo useamman vuoden ajan kotitalouksien säästämisaste on ollut miinusmerkkinen. Säästöjen kerryttämisen sijaan ihmiset ovat lisänneet kulutusta. Ongelmalliseksi tämän tekee se, että kulutus rahoitetaan ottamalla lainaa. Näiden vinkkien lukemisen jälkeen, voit paremmin suunnitella tulevat ostoksesi tai vielä parempi – jättää tavarat kokonaan kauppaan.

20. Verkkokaupat

Netissä on usein parhaimmat tarjoukset ja usealla sivustolla kotiinkuljetus sisältyy hintaan. Erityisesti elektroniikkaa saa netin kautta huomattavasti kivijalkakauppoja halvemmalla. Netissä asioidessa et myöskään niin helposti sorru ostamaan kaikkea ylimääräistä ja tarpeetonta.

21. Säästöpakkaukset

Ostamalla kerralla isomman pakkauksen esimerkiksi wc-paperia tai shampoota, vältyt turhilta kauppakäynneiltä. Isommat paukkaukset ovat useasti myös suhteessa pienempiä pakkauksia halvempia, ja ne ovat myös usein tarjouksessa. Kannattaa siis pitää kaupaun esitteitä silmällä.

22. Jäsenkortit

Liittymällä kauppojen kanta-asiakkaaksi ja tilaamalla uutiskirjeen sähköpostiisi, saat tiedon ajankohtaisista tarjouksista. Nämä tarjoukset ovat usein tarjolla ainoastaan jäsenille. Esimerkiksi S-ketju tarjoaa kanta-asiakkailleen muutaman kerran vuodessa päivän, jolloin kaikki päivittäistarvikkeet ja muut tavarat ovat 30% alennuksessa.

23. Älä ostaa turhaa

Panosta sellaisiin tavaroihin ja tuotteisiin, joita tiedät varmasti käyttäväsi ja tarvitsevasi. Hetken mielijohteesta tehdyt ostokset osoittautuvat usein tarpeettomiksi. Isompien ostoksien kohdalla nuku aina yön yli ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen, jotta et kadu sitä.

24. Vertaile

Olet sitten ostamassa kenkiä, lomamatkaa tai vakuutusta, vertaileminen kannattaa aina! Ja mikä parhainta, netti on täynnä erilaisia vertailusivustoja, joten sinun ei tarvitse käydä yksitellen eri palveluntarjoajia läpi.

25. Alennuskoodit

Monet verkkokaupat tarjoavat alennuskoodeja. Voit alennuskoodilla saada esimerkiksi toimituskulut ilmaiseksi, kaupanpäällisen tai alennuksen valitsemastasi tuotteesta.

26. Elektroniikka

Uuden elektroniikan hankkiminen kannattaa aina suhteuttaa omaan tarpeeseen. Olisihan se aina kiva ostaa uusin ja hienoin, mutta mikäli laitteissa olevia ominaisuuksia ei tule käyttäneeksi, ei niistä kannata maksaakaan. Ostamalla perusmallin, säästät useita satoja euroja pelkästään yhden laitteen kohdalla.

27. Heräteostokset

Riippumatta siitä, miten halpaa tai kalliista ostosta olet tekemässä, nuku vähintään yön yli ennen kuin teet ostopäätöksen. Kalliissa tuotteessa harkinta on erityisen tarpeen, mutta jos totutat itsesi ostamaan tarpeettomia pari euron tavaroita, niistäkin kertyy huomattava kuluerä. Pikavippivertailu on helppo keino rahoittaa heräteostokset, joten kannattaa välttää vippiä jos haluaa säästää.

loma säästövinkkejä

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan suomalaiset kuluttavat lomalla keskimäärin 1120 €. Hyvä uutinen on se, että loma rahoitetaan useinmiten säästämällä palkasta ja ainoastaan 1 % ottaa lomaa varten lainaa. Suunnitelmallisuus on tässäkin avainasemassa ja valitsemalla lomakohteen ja pituuden omien varojen mukaan.

28. Loman ajoittaminen

Mikäli voit pitää lomaa lomakausien ulkopuolella, säästät huomattavan summan jo pelkästään lentokuluissa. Lisäksi monilla hotelleilla ja turistikohteissa on alennetut hinnat hiljaisempina ajankohtina.

29. Datan käyttö ulkomailla

Jos haluat käyttää mobiililaitteita vapaasti myös ulkomailla, hanki etukäteen puhelinliittymä, jossa data ulkomailla kuuluu hintaan. Jos taas selviät esimerkiksi hotellin tarjoamalla Wi-FI:llä, ei tällainen datapaketti ole tarpeen. Muista silloin katkaista mobiilidata laitteistasi.

30. Ole ajoissa liikkeellä

Sekä lento- että majoitusvaraukset on hyvä tehdä riittävän ajoissa. Mitä lähempänä suunniteltua matkan ajankohtaa varaukset tekee, sitä todennäköisimmin hinnat ovat moninkertaiset. Kun teet varaukset ajoissa, valikoimakin on suurempi.

31. Joustava aikataulu

Lentoliput ovat usein halvimmillaan ei-suosittuina lentoaikoina. Jos pystyt matkustamaan todella aikaisin tai vastaavasti iltamyöhään, säästät parhaimmillaan satoja euroja. Jos matkan varaaminen on jäänyt viime tinkaan, kannattaa ehdottomasti tarkistaa äkkilähtötarjoukset. Äkkilähtö ovat hyvä vaihtoehto erityisesti silloin kun pystyt olemaan joustava loma-ajankohdan suhteen.

32. Matkakohde

Älä matkusta sinne missä kaikki muutkin turistit ovat. Suosimalla pienempiä, ei niin suosittuja, maita ja kaupunkeja pääset halvemmalla kuin turistirysissä. Yllättävä matkakohde voi myös huomaamattasi viedä sydämesi mukanasi!

33. Käteinen

Varaa matkalle käteistä ja laadi päiväbudjetti. Tällöin pysyt helpommin perillä paljonko olet kuluttanut eikä loppulomasta löydy Mattia kukkarosta. Luottokortti on hyvä olla mukana, mutta vältä sen turhaa käyttöä, koska ostokset tulevat lopulta maksettavaksi. Koroton pikavippi voi toimia apuna tiukassa tilanteessa.

liikkuminen säästövinkkejä

Suomessa oli viime vuonna reilu 2,6 miljoonaa autoa ja pitkien välimatkojen vuoksi auto onkin monelle välttämätön. Auton kuukausittaiset kustannukset ovat melkein yhtä suuret kuin asunnon, tämän esimerkin mukaan jopa 587 € kuukaudessa. Tästä syystä kannattaakin harkita onko auto todella tarpeen ja miten kustannuksia voisi pienentää.

34. Auton yhteiskäyttö

Sen sijaan, että omistat auton, voit liittyä autojen yhteiskäyttöpalveluun. Erityisesti suurimmissa kaupungeissa tämä on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Jäsenyysehdot vaihtelevat, mutta useinmiten maksat kiinteän kuukausimaksun ja lisäksi käytön mukaan.

35. Kimppakyyti

Mikäli useampi työkaverisi asuu samalla alueella, kannattaa kokeilla kimppakyytiä. Sen sijaan, että kaikki tulevat töihin omalla autolla, voitte kulkea työmatkat yhdessä. Mukavan matkaseuran lisäksi etuna on polttoainekustannusten pieneneminen.

36. Auton huolto

Monet auton huoltotoimenpiteet on mahdollista tehdä itse. Esimerkiksi renkaiden vaihto on yksinkertainen ja nopea toimenpide. Kannattaa myös kysyä tarjous ennen kuin vie auton huoltoon ja pyytää heitä olemaan yhteydessä mikäli kustannukset olisivat nousemassa arvioitua korkeammiksi.

37. Tarvitsetko autoa?

Auton omistamisessa on paljon pakollisia kuluja (bensa, vakuutukset, huollot) ja valitettavasti auton arvo alenee merkittävästä heti autokaupasta ulos ajettaessa. Autoa ei siten voi pitää sijoituksena samalla tavoin kun asuntoa. Mikäli autoa ei käytetä kuin silloin tällöin, kannattaa harkita sen myymistä.

38. Hyötyliikunta

Autolla tai julkisilla kulkemisen sijaan voit kulkea työ- ja kauppamatkat kävellen tai polkupyörällä. Tällöin tulet liikkuneeksi enemmän, säästät luontoa sekä rahojasi jopa 384 € vuodessa.

sovellukset säästövinkkejä

Nykyisin on tarjolla monenlaisia sovelluksia, joiden avulla voi säästää rahaa. Listasimme muutaman, joiden käyttäminen on helppoa ja tuo sinulle heti säästöä. Osa sovelluksista tarjoaa mahdollisuuden oman rahankäytön seuraamiseen ja käyttäjä voi laatia budjetin sen perusteella.

39. Viestiminen

Puheluiden ja tavallisten tekstiviestien lähettämisen sijaan kannattaa hankkia applikaatio, jossa viestien lähettäminen on ilmaista. Esimerkiksi yleisesti käytössä ovat Facebook Messenger ja WhatsApp.

40. Ravintolat

Viime aikoina markkinoille on tullut useita noutoruoka-sovelluksia, kuten ResQ ja Lunchie. Sovellusten kautta käyttäjät voivat ostaa ravintolaruokaa alennetuin hinnoin. Tämä vähentää ruokahävikkiä ja on kuluttajalle edullinen tapa syödä ravintolaruokaa.

41. Shoppailu

Sovellusten kuten ShopBaloo ja Alennusvahti avulla löydät etsimästäsi tuotteesta parhaimman hinnan. Näin vältyt maksamasta ylihintaa.

42. Suoratoistopalvelut

Sen lisäksi, että suoratoistopalvelut tulevat useimmiten halvemmaksi kuin kanavapaketit, voit hyödyntää eri palveluiden ilmaiskuukaudet. Kuukauden aikana ehtii katsoa pidemmänkin sarjan alusta loppuun. Lue täältä vertailumme kaikista suomen suoratoistopalveluista.

muita säästövinkkejä

Tässä osiossa on koottuna yleisiä vinkkejä, joita ei useinkaan tule ajatelleeksi tehokkaaksi säästötavaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että harvemmin saa kerralla säästöön suurta summaa, vaan pienistä puroista syntyy suuri säästö.

43. Turhat menot

Kun listaat menoja budjettiin, kannattaa pohtia mitkä menoistasi ovat välttämättömiä ja mistä voisit luopua. Meillä kaikilla on paljon tapoja, joita ei tule ajatelleeksi ja joista luopumalla säästää pitkän pennin. Yleisin esimerkiksi tästä on käyttämätön kuntosalijäsenyys. Kuntosalin sijaan voit käydä lenkillä ja säästää jopa 600 € kuukaudessa.

44. Tavoitteet

Budjetin noudattaminen ja säästäminen on paljon motivoivampaa, jos sinulla on tavoitteita. Esimerkiksi voit ostaa lomamatkan tai uuden nojatuolin kun tietty rahasumma on säästössä.

45. Turhan karsiminen

Tärkeintä säästämisessä on lopettaa hamstraaminen. Kun hankkii ainoastaan tarpeellisen – oli kyse sitten ruoasta, vaatteista tai elektroniikasta – ei tule kulutettua ylimääräistä eikä tarvitse heittää tavaraa roskiin. Suomalaiset heittävät noin 24 kg ruokaa vuosittain roskiin, mikä tarkoittaa rahassa 125 €.

46. Pahan päivän varalle säästäminen

Pienikin kuukausittainen säästö helpottaa yllättävien menojen hallinnassa. Kun sinulla on rahaa säästössä, et joudu ottamaan lainaa tai maksamaan yllättäviä hankintoja, kuten pyykinpesukonetta, kalliilla osamaksulla.

47. Työsuhde-edut

Monilla työpaikoilla on tarjolla työsuhde-etuja laidasta laitaan (lounasseteli, ilmainen kuntosali, alennukset eri liikkeistä) ja ne kannattaakin hyödyntää. Lisäksi, mikäli sinulla on hyvä idea uudesta työsuhde-edusta, kannattaa rohkeasti tehdä ehdotus työnantajalle.

48. Tupakointi ja alkoholi

Tupakoinnin ja alkoholin lopettaminen tai edes vähentäminen säästää sinulta kuukausittain rahaa, minkä lisäksi se on panostus omaan terveyteesi. Esimerkiksi, jos poltat askin päivässä, lopettamalla voit säästää jopa 2737 € vuodessa.

49. Tavaroiden myyminen

Mikäli sinulla on paljon rahanarvoisia käyttämättömiä tavaroita, kannattaa laittaa ne myyntiin nettikirppiksille. KonMarin oppeja noudattamalla saa kaappeja siivottua kaikesta turhasta ja myymällä saa kerättyä helposti muutaman satasen säästötilille.

50. Kierrätys

Erityisesti lapsiperheiden kannattaa suosia tavaroiden ja vaatteiden kierrätystä ja niiden käytettynä ostamista. Lapset kasvavat nopeasti ulos vaatekoosta ja heidän kiinnostuksensa kohteet vaihtelevat tiuhaan. Tavaraa ja vaatteita voi myös lainata ystävien kesken. Varsinkin silloin kun jotain tarvitsee harvoin, ei sitä kannata ostaa.

Talouteni.fi on itsenäinen rahoitustuotteiden vertailusivusto, joka pyrkii auttamaan käyttäjiään tekemään parempia ratkaisuja taloutensa kanssa. Kirjoitamme lisäksi blogia säästämiseen ja raha-asioihin liittyvistä aiheista. Olemme myös koonneet kattavia sivuja lainoihin liittyvistä aiheista kuten joustoluotosta ja pikavipeistä nuorille.