Opiskelijan arkea helpottavia digipalveluita

 

Mitä opintotuen muutos tarkoittaa?

Opintotukeen ja opiskelijoiden asumisen tukeen tehdyt muutokset tulivat voimaan 1.8.2017. Suurimmat muutokset koskevat opintorahan pienenemistä, opintotuen asumislisän lakkauttamista ja opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi. Aiemmin opintoraha oli enimmillään 336,76 €/kk. Muutoksen seurauksena opintoraha yhtenäistetään toisen asteen opintojen tasolle (250,28 €/kk) ja opintotuen asumislisän sijasta opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Asumistuen muutos on kahtiajakoinen: toiset hyötyvät, mutta monet jäävät kokonaan ilman asumistukea. Muutosten myötä opintoraha laskee monella opiskelijalla jopa yli 25 %. Tämä kaikki tarkoittaa, että opiskelijoiden on pärjättävä entistä vähemmällä.

Uudistusten myötä opintolainaa on mahdollista saada aiempaa enemmän, mutta talouden pohjaaminen ainoastaan lainan varaan ei ole suositeltavaa. Jotta välttyisi turhan suurelta opintolainalta, kannattaa mieluummin säästää hankinnoissa, jotka voi korvata ilmaisilla tai edullisilla vaihtoehdoilla ja tarkkailla omia kulutustottumuksiaan.

Säästövinkkien päivitys digiajalle

Sellaiset säästövinkit, kuten että on edullisempaa syödä puuroa ja tonnikalaa, hankkia kalusteet kirpputoreilta ja jättää vaatteet ostamatta, on kuultu jo moneen kertaan. Jos tällaiset neuvot eivät inspiroi säästämään, kannattaa lukea alla oleva infograafi:

Opiskelijan arkea helpottavia digipalveluita.

Mikäli haluat käyttää infograafia, voit jakaa sen käyttämällä tätä HTML-koodia

<div style="clear:both"><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2017/09/opiskelijan-arkea-helpottavia-digipalveluita">
<img src="https:&#47;&#47;mikonomi.dk/media/1964803/infograafi_opiskelijoiden_digipalvelut.png" width="800" title=“Opiskelijan arkea helpottavia digipalveluita" alt="Opiskelijan arkea helpottavia digipalveluita" border="0" />

Olemme koonneet infograafiin opiskelijoille (ja miksei muillekin) hyödyllisiä vinkkejä digipalveluista, joiden avulla opiskeluajan ylimääräiset kustannukset pysyvät helpommin kurissa. Infograafista löytyy sekä opintoja tukevia palveluita että vinkkejä vapaa-ajan viettoon. Digipalvelut ovat toimituksen testaamia ja hyviksi havaittuja.

Vinkit on jaettu 5 kategoriaan:

  • liikkuminen (CarpoolWorld, EkoRent)
  • opiskelumateriaali (eKirjasto, Google Books, TED)
  • ruoka (Lunchie Market, Matsmart, ResQ)
  • tarjoukset (Alennusvahti, Offerilla, ShopBaloo)
  • työkalut (Canva, Google docs, OpenOffice, Pixlr).

Ota vinkit talteen ja nauti opiskeluajasta!

Miten seurata omia menoja?

Talouden pitäminen tasapainossa ei ole rakettitiedettä, ja pienilläkin tuloilla pärjää opiskeluajan hyvin. Toimiva keino oman taloustilanteen seuraamiseen ja sen ohjaamiseen kestävämpään suuntaan on laatia budjetti koko vuodelle ja noudattaa sitä. Sitten selviät helpommin myös yllättävistä menoista. Budjettiin kannattaa listata seuraavia asioita:

  • säännölliset tulot (opintotuki, palkka)
  • säännölliset pakolliset menot (vuokra, sähkö, matkakulut, ruoka)
  • säännölliset vapaaehtoiset menot (vaatteet, harrastukset, muu vapaa-aika)
  • tiedossa olevat kertaluonteiset menot (hammaslääkäri, lomamatka)
  • säästöön jäävä summa.

Lisäksi kannattaa hankkia ainoastaan tarpeellinen ja lopettaa hamstraaminen – oli kyse sitten ruoasta, vaatteista tai elektroniikasta. Erilaisten tuotteiden ja palveluiden osalta kannattaa luopua merkkiuskollisuudesta ja sen sijaan suosia kilpailuttamista. Nykyisin on tarjolla useita sivustoja, joilla voit vertailla muun muassa lainoja, vakuutuksia ja sähkön hintoja. Vertaileminen ja kilpailuttaminen kannattaa, niin et maksa turhasta!

Oletko harkinnut opintolainaa? Lue täältä lisää.