Vertailu - Millainen auto sopisi sinun asuinympäristöösi?

 

Kun on investoimassa autoon,on tärkeää miettiä, mikä olisi sopivin auto juuri minulle. Autoa voi tarvita työmatkoihin, harrastuksiin, perheelle, lomamatkoihin tai muihin menoihin, joten on hyvä miettiä auton tärkeimmät ominaisuudet itselle mahdollisimman tarkasti.

Autoilu Suomessa on yleistä pitkien matkojen takia ja tämän takia moni suomalainen omistaa auton tai ainakin harkitsee auton hankintaa. Työmatkat saattavat yltää moniin kymmeniin kilometreihin ja tälle matkalle ei välttämättä löydy sopivia julkisia kulkuvälineitä, joten auton hankinta on yleensä parempi vaihtoehto taloudellisesti.

Halusimme Talouteni.fi toimituksessa tutkia ja antaa pintaraapaisun lukijoillemme siitä, mikä olisi hyödyllinen auto asuinpaikan ja elämisen perusteella.

Tästä blogikirjoituksesta löydät seuraavanlaista tietoa:

 

 

Vertailimme CO2 päästöt, vuotuiset ajoneuvoverot, kulutukset maantie- ja kaupunkiajossa sekä vertailimme tilanteita missä asuinpaikka voi vaikuttaa ostopäätökseen. Jos haluat tietää harkinnassa olevan autosi CO2 päästöt ja sen mukaisen vuotuisen ajoneuvoveron, voit laskea sen itse Trafi:n ajoneuvoverolaskurilla.

Vertailussa katsoimme mikä auto sopisi parhaiten maaseudulle, kaupunkien lähiöön tai kantakaupunkiin. Valitsimme tämän vuosikymmenen autot, jotka olisivat jokaiselle tavalliselle tallaajalle jossain määrin edullisia ja luotettavia autoa ostaessa.

 

Vertailukohteena olleet autot

autojen esittely

Jos haluat jakaa kuvan, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla

<a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/09/millainen-auto-sopisi-sinun-asuinymparistoosi" target="_blank"> <img src="https://www.talouteni.fi/media/2469893/autojen-esittely.png" alt="autojen esittely" width="800px" border="0px" </a>

Autoiksi valitsimme pienemmän kokoisen henkilöauton, keskikokoisen Sedan/Farmari henkilöauton, pakettiauton ja maasturin. Valitsimme tämän tyyliset autot, koska nämä ovat yleisimpiä Suomen katukuvassa. Ylemmästä infograafista näkee autojen litratilavuuden, hinnan keskiarvon ja millä polttoaineella auto toimii. Autojen hinnat ja polttoainetieto on otettu NettiAuto.com -sivustolta.

Pieneksi autoksi valitsimme esimerkkinä Toyota Yariksen, koska se on optimaalinen pienikokoinen ja Suomen viidenneksi suosituin auto viime vuonna. Keskikokoiseksi henkilöautoksi otimme Skoda Octavian, koska se on yleisesti tunnettu luotettava auto, jota esimerkiksi Suomen Poliisikin käyttää. Se oli myös viime vuoden ostetuin auto Suomessa. Pakettiautona suosittuna ollut Ford Transit osui kohteeksi vertailuun, sillä se löytyy viime vuoden suosituimpien pakettiautojen listan toiselta sijalta. Maasturiksi otimme Nissan Qashqain, joka on noussut suosituksi ja luotettavaksi autoksi, yltäen viime vuoden toiseksi suosituimmaksi autoksi.

Listan Suomen 2017 myydyimmistä autoista löydät täältä.

Polttoaineina pieneen autoon (Toyota Yaris) oli bensiini, keskikokoiseen henkilöautoon (Skoda Octavia) diesel, pakettiautoon (Ford Transit) diesel ja maasturiin (Nissan Qashqai) bensiini.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nämä olisivat ainoat hyvät oman malliset autot, koska markkinoilla on muitakin eri merkkisiä ja mallisia autoja joiden ominaisuudet ovat verrattavissa valitsemiemme esimerkkien kanssa. Kyseiset autot olivat hyviä vertailtavia kohteita, koska nämä kaikki ovat jossain määrin luotettavia, edullisia ja suosittuja autoja, ja edustavat omaa kokoluokkaansa hyvin.

Autot ja niiden hyödyllisimmät ympäristöt


Asuinpaikalla voi olla suurikin vaikutus auton hankintaan varsinkin silloin, kun se yhdistetään siihen mitä työtä tekee. Työmatkat, vapaa-aika, perhe ja mitä työtä tekee ovat isoja vaikuttajat.

Taskuparkkeeraus on muuttumassa Suomessa lähemmäksi Länsi-Eurooppalaista tyyliä, kun kaupungit tihentyvät. Tällöin parkkeeraaminen on hyvä omata erittäin hyvin, koska parkkipaikan saanti vaikeutuu kaupungeissa entistä enemmän. Myös niiden maksut yleistyvät niilläkin alueilla, jossa ennen oli ilmainen parkkipaikka.

Myöskin joukkoliikenne yleistyy ja liikkuu enemmän kaikissa kaupungeissa, jolloin täytyy miettiä sopivin auto itselleen siihen asuinympäristöön missä asuu. Joukkoliikenteen lisääntyminen lisää ruuhkaa ja tekee kaduista kapeita. Tällöin on hyvä valita ajoreitti hyvin, jolloin välttyy kapeilta ja ruuhkaisilta kaduilta.

pienikokoinen henkilöauto

Pienikokoinen auto - kaupunkilaisen kätevä menopeli


Pieni ja keskikokoinen auto on yleensä hyvän kokoinen kantakaupungeissa liikkuvalle, myös menojen mukaan. Pienemmälle autolle on yleistä, että kaupungeista löytyy helpommin parkkipaikka sen koon avulla.

Pienemmän kokoinen auto sopii hyvin joukkoliikenteen sekaan, eikä aiheuta myöhästymisiä kuten joukkoliikenteen kulkuneuvoilla on välillä tapana. Joukkoliikenteen ja ruuhkan seassa pienellä autolla taittuu vaikeammatkin käännökset helposti, joka antaa paremman kokemuksen kaupungilla ajamisesta.

Pienikokoinen auto on erittäin hyvä valinta ensimmäiseksi autoksi. Tällöin saa tuntumaa ajamiseen ja paremman kokemuksen erilaisista ympäristöistä ja miten niissä kannattaa ajaa. Päästöt ja kulutus ovat hyvän kokoiset, jolloin auton kustannukset eivät ole aivan järkyttäviä. Myöskään ostohinta ei ole maailmaa mullistava.

keskikokoinen henkilöauto

Keskikokoinen auto vie sinut minne vain


Joukkoliikenne liikkuu väljemmin kuin keskustassa itse, joka tekee autoilusta tärkeämpää lähiössä asuvalle. Lähiöihin voi sopia mikä vain auto, kunhan tietää täysin mihin tarkoitukseen auto tulee. Keskikokoinen henkilöauto on yleisin vaihtoehto, jolla pääsee liikkumaan melkein missä vain.

Maaseudulla tai syrjemmällä asuvat eivät ole tottuneet liikkumaan juurikaan joukkoliikenteellä, koska sitä on niin vähän. Maaseudulla välimatkat saattavat olla huomattavastikin pidempiä ruokakauppaan, töihin/kouluun ja harrastuksiin kaupunkiin verrattuna, jolloin auton omistaminen on välttämätöntä.

Kuitenkin maaseutujen katuja ja muita kulkuväyliä ei huolleta usein, jolloin keskikokoinen ja matala henkilöauto ei sovi parhaiten maaseutujen teille. Monet kuopat ja “ansat” kulkuväylillä aiheuttavat nopeasti keskikokoiselle henkilöautolle rikkoutumisia.

pakettiauto

Kookkaampi auto tekee tehtävänsä


Pakettiauto on tyypillisesti enemmän työn helpottamiseen tarkoitettu auto, jolloin sen on pakko sopeutua eri ympäristöihin kuskin kanssa. Pakettiauto ei ole helpoin ajettava tiheässä ruuhkassa, mutta kuskin on osattava käsitellä autoa kaikissa ympäristöissä.

Maasturi on toimiva auto kaikkeen ympäristöön. Kuitenkin kokemattomalle kuskille tiheissä ja ahtaissa paikoissa maasturi voi tuottaa ongelmia. Kuitenkin vähän kokenut kuski onnistuu kaikessa ympäristössä maasturilla liikkumaan.

Maantiellä autoilla on helpoin ajaa, kun voi ajaa vain suoraan, mutta kun jossain kohtaa saattaa joutua ajamaan tiheämmässä liikenteessä, niin kulkuneuvojen on vain sopeuduttava. Mitä isompi auto, sen vaikeampi se on tiheämmässä liikenteessä ja päinvastoin. Kaikki riippuu kuitenkin ajotaidosta ja sitä saa kokemuksesta, jota kannattaa omaksua.

maasturi

Autot vastakkain


Ennen kuin autoja lähtee vertailemaan, on tärkeää pitää mielessä ajoneuvojen vakuutukset, katsastukset ja huollot, jotka vaikuttavat auton kuluihin suuresti. Vakuutusten ja katsastusten hinnat vaihtelevat ympäri Suomea. Tiiviimmin asutuissa kaupungeissa voi olla erittäin kalliit vakuutukset ja katsastukset, toisin kuin pohjoisemmilla ja harvemmin asutuilla alueilla paljon halvemmat.

Pieni auto vs. Keskikokoinen henkilöauto


Kulutus pienellä autolla oli maantieajossa 0,5 l enemmän kuin vähäisen kulutuksen omaavalla keskikokoisella autolla. Kuitenkin pienemmällä autolla CO2-päästöt ja sen myötä vuotuiset verot olivat pienemmät. Joten vuotuisesti ajatellen pienempi auto voi olla halvempi vaihtoehto kuin keskikokoinen henkilöauto.

Keskikokoinen henkilöauto vs. Maasturi


Vaikkakin keskikokoisella henkilöautolla ja maasturilla on melkein samanlaiset CO2-päästöt ja vuotuiset verot, näiden maantie- ja kaupunkiajon kulutukset erosivat huomattavasti. Kaupunkiajon kulutus erosi huimat 2,9 l/100km ja maantieajossa 1,4 l/100km, jossa keskikokoinen auto voitti voimakkaasti maasturin.

Isommat autot vastakkain


Ensinnäkin molempien, maasturin ja pakettiauton, tehtävät ovat erilaiset. Toinen on enemmän tarkoitettu työtehtäviin ja toinen on tilavampi henkilökuljetukseen. CO2-päästöt eivät eronneet kuin 58g/km, mutta ajoneuvoverotus vuodessa nousi 110€ suuremmaksi.


Yleistä eri asuinympäristöissä

maantie- ja kaupunkiajo kulutus

Jos haluat käyttää kuvaa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla

<a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/09/millainen-auto-sopisi-sinun-asuinymparistoosi" target="_blank"> <img src="https://www.talouteni.fi/media/2469896/maantie-ja-kaupunkiajo-kulutus.png" alt="maantie ja kaupunkiajo kulutus" width="800px" border="0px" </a>

Kaupungin tiheys ja ruuhkaisuus


Kantakaupungissa yleisintä on, että parkkipaikkoja on huonosti löydettävissä. Jos sattumalta löytää parkkipaikan, niin voi joutua maksamaan parkkipaikasta järkyttäviä määriä tai taittelemaan auto taskuparkkiin. Kokemattomalle kuskille taskuparkkiin saanti voi olla erittäin vaikeaa.

Kuten kaupunkiajon vertailusta huomaa, että kulutus on pienimmillään 5,7 l/100km ja korkeimmillaan 10,9 l/100. Näitä lukuja kun vertaa maantieajoon, jossa pienin kulutus on 3,9 l/100km ja suurin 8,2 l/100km, on muutos helposti huomattava. Muutokseen vaikuttaa ajotyyli, joka muuttuu ympäristön ja ajolinjan mukaan.

Keskellä kaupungissa on tiheämmin julkisia kulkuneuvoja, liikennevaloja ja pysähdystä kehottavia liikennemerkkejä. Liikennevaloja on erittäin usein edessä ja varsinkin isoimmissa kaupungeissa, joissa juuri liikennevalot ja julkinen liikenne tekevät liikkumisesta ahdasta ja hitaampaa muille liikenteen käyttäjille. Tällainen ajotyyli lisää auton kulutusta.

Kaupungit kuten Turku, Helsinki, Tampere, Pori, Lahti ja Lappeenranta ovat kaupunkeja, joissa ajetaan vähiten kilometrejä vuodessa. Syinä ovat, että liikkuminen onnistuu helposti joko kävellen, pyörällä tai joukkoliikenne on aktiivisempaa kuin näiden kaupunkien lähikaupungeissa. Näiden tiheästi asuttujen kaupunkien keskimääräinen kilometrimäärä on noin 16.000 kilometriä vuodessa henkilöä kohden.

Asuinalueiden keskimääräiset vuotuiset kilometrimäärät näet täältä.

Toisin kuin maantiellä, jossa autolla ajetaan suoraa puuduttavaa tietä. Tällöin auton kierrokset pysyvät tasaisina ja kulutus on minimaalinen kaupunkiajoon verrattuna. Varsinkin, jos kierrokset saa pysymään 3000 ympärillä, niin autoilusta tulee kulutustehokkainta.

Lähiöissä autoilu on sujuvampaa


Kaupunkien ympärillä olevissa lähiöissä on vaikeampaa ilman autoa. Harvemmin asutuille kaupungin ympärillä oleville lähiöillä on yleisintä, että kaduilla on enemmän tilaa liikkua, kun julkinen liikenne liikkuu harvemmin. Liikkuminen on myös nopeampaa, kun liikennevaloja on harvalti tai jopa niitä ei löydy ollenkaan.

Asuinalueilla yleisesti löytyy joko oma autotalli tai taloyhtiön oma parkkipaikka alue, koska alueilla yleisesti asuu enemmän lapsiperheitä ja tällöin perheet omaavat ennemmin auton, kuin esimerkiksi kaupungissa asuva opiskelija tai perhe. Tämän myötä alueilta löytyy kouluja ja varovaisuus autoilijoille on tehty selväksi.

Harvemmin asutuissa kaupungeissa kilometrimäärä vaihtelee 17.000 - 18.500 välillä vuotuisesti.

Maaseutu on riippuvainen autoilusta


Maaseudulla asuvilla on vaikeampia teitä, joita ei huolleta niin usein kuin kaupungeissa ja niiden ympäristöissä, joten kulkemisessa voi olla vaikeuksia varsinkin syksyisin ja talvisin. Parkkeeraus mahdollisuuksia on kuitenkin enemmän, kun auton voi jättää paljon vapaammin tienvarteen tai asunnon pihan lähistöön.

Maaseudulla on pidemmät ajomatkat ruokakauppoihin, harrastuksiin, kouluihin ja muihin aktiviteetteihin, eikä maaseudulla liiku juuri ollenkaan julkisia kulkuneuvoja. Silloin kun julkisia sattuu liikkumaan, niin ne liikkuvat vain erittäin harvasti.

Pohjoisimmilla ja maaseutumaisilla alueilla, kuten Ranua, Utsjoki ja Kittilä, kilometrimäärä voi helposti ylittää 19.000 kilometrin rajapyykin vuotuisesti. Liikkuminen on vaikeaa maaston, pitkien välimatkojen takia ja joukkoliikenne ei liiku läheskään yhtä tiheästi kuin tiheämmin asutuissa kaupungeissa ja kunnissa.

CO2-päästöt ja vuotuiset verot

Jos haluat käyttää kuvaa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla

<a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/09/millainen-auto-sopisi-sinun-asuinymparistoosi" target="_blank"> <img src="https://www.talouteni.fi/media/2469894/co2-paeaestoet-ja-vuotuiset-verot.png" alt="co2 päästöt ja verotus" width="800px" border="0px" </a>

Autoiluun liittyy paljon kuluja


Kuten ylemmästä infograafista näkee, mitä suuremmat CO2-päästöt ovat, sitä suurempi on vuotuinen ajoneuvovero. Oletettavaa oli, että mitä isompi auto, sitä isommat olisivat myös päästöt. Pakettiautolla olikin vertailun suurimmat päästöt ja verotus.

Yllättävää oli kuitenkin se, että vaikka maasturi on kookkaampi kuin keskikokoinen henkilöauto, sen päästöt ja verotus olivat hieman pienemmät. Maasturin moottorin litratilavuus oli 0,2 l pienempi, mutta silti kulutus nousi huomattavasti korkeammalle kuin keskikokoisella henkilöautolla. Keskikokoisella henkilöautolla kulutus on pienin muihin autoihin verrattuna, mutta silti CO2 päästöt eroavat huomattavasti pienikokoiseen autoon.

Pienimmän auton omasta vertailusta CO2-päästöissä ja verotuksessa huomaa, että eroavaisuus on pienin muihin verrattuna. Kokonaisuudessaan kaikista huomaa, että kun päästöt ovat isot, nousee verotus siinä samalla huomattavasti. Verotukseen vaikuttaa CO2-päästöt ja auton omamassa.

Autojen pakolliset ja mahdolliset kulut


Ajoneuvoverotus ei tietenkään ole ainoa vuotuinen maksu joka täytyy ajoneuvosta maksaa. Ajoneuvoihin kuuluu pakollinen vakuutus, vuotuinen katsastus ja näiden hinta muokkaantuu asuinalueen mukaan. Jos asuu syrjemmällä kauempana kaupungista, voi vakuutusmaksut ja katsastus olla huomattavasti halvempi kuin kantakaupungissa.

Myöskin huoltoja on hyvä tehdä ajoneuvoon vähän väliä, jotta auto pysyy kunnossa. Huoltojen laiminlyönti voi aiheuttaa isompaa vahinkoa autolle, jonka sitten myös huomaa siinä kohtaa, kun ajoneuvo on pakko viedä korjattavaksi.

 

Oletko harkinnut auton rahoitusta lainalla? Lue tietopakettimme asiasta!

 

Lähteet:

www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/autoilu-on-suomessa-kallista-nain-helposti-voit-saastaa-pitkan-pennin/5784180#gs.riXwLoY
www.sarela.fi/seuraavat-400-000-helsinkilaista-autoilun-tarve-maalla-ja-kaupungissa/