Tammikuun talousuutisten katsaus


Meille Talouteni.fi toimituksessa on tärkeää, että olemme perillä talouden viimeisimmistä käänteistä, joten seuraamme joka kuukausi aiheeseen liittyviä uutisia sekä Suomesta että muualta maailmalta. 

Tästä syystä olemmekin Talouteni toimituksessa päättäneen kerätä pienen nipun mielestämme oleellisimpia talouteen liittyviä uutisia tammikuun ajalta, jotta voit myös ne vielä tsekata, jos ne ovat sinulta kuukauden aikana jääneet huomaamatta! 

 

1.  Kansallinen tulorekisteri otettiin käyttöön

Tammikuun alussa käyttöön otettu koko väestö kattava tulorekisteri puhutti kovasti erityisesti palkanmaksajia, mutta myös palkansaajia. Puhujia löytyi niin puolesta kuin vastaan, mutta tarkoituksena oli mahdollistaa palkkatietojen näkeminen kätevästi yhdestä paikasta usean eri rekisterin sijaan, jotta sekä palkansaajat erilaiset viranomaiset pääsevät niihin käsiksi helpommin.

Palkansaajien tulee silti jatkossakin tarkistaa itse veroprosenttinsa, mutta tulot on helpompi tarkistaa. Hieman enemmän työtä tulorekisteriin siirtyminen aiheutti palkanmaksajille, ja loppukuusta erityisesti pienemmät yritykset ilmaisivatkin huoliaan lisäntyneestä työmäärästä. 

Se, onko rekisteri lopulta helpotus vai hankaloitus palkkojen seurantaan, tulee todennäköisesti selviämään kun kaikki yritykset ovat päässeet yli siirtymävaiheesta. 

Yle: Tulosrekisteri aloittaa vuodenvaihteesa: Näin se vaikuttaa palkkojen ja etuuksien saajiin 

 

2.  Opettajat huolissaan nuorten taloustaidoista

Opettajien talousosaamisen tutkimuksesta nousi ilmi, että vain alle kolmasosa opettajista oli sitä mieltä, että kouluissa opetetaan tarpeeksi kattavista taloutta oppilaille, ja myös yli 70% kyselyyn vastanneista kertoi olevansa huolissaan nuorten taloustaidoista. 

Samanlaisia vastauksia löytyi myös nuorilta kysyessä, sillä Nuorten talousosaaminen- tutkimuksessa selvisi että vain yksi viidesosa oppilaista kokee, että saa koulussa tarpeeksi talousosaamista. 

Vaikka tulokset kuulostavatkin huolestuttavilta, uskovat opettajat että heillä on mahdollista vaikuttaa tilanteeseen. Valtakunnallisella tasolla ratkaisuksi on pohdittu opettajien täydennyskoulutusta talouden saralla, jotta heillä on entistä paremmat rahkeet opettaa taloustaitoa nuorille alemmilta asteilta lähtien. 

Lue lisää Taloustaidon artikkelista: Lisää talousopetusta kouluihin - Opettajat huolissaan nuorten taloustaidoista 

 

3.  Suomella Euroopan 8. Korkeimmat eläkkeet

Euroopan komission tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa on Euroopan kahdeksanneksi korkeimmat eläkkeet, keskimäärin 1750 euroa kuukaudessa. Luku on korkea verrattuna Euroopan keskiarvoon, 1333 euroon kuukaudessa, mutta jää vielä kauas listan kärjimmäisestä Tanskasta. Siellä eläkettä saa keskimäärin 2500 euroa kuukaudessa, eli melkein 800 euroa enemmän. 

Lisää tietoja erimaiden eläkkeistä löytyy EU:n Pension Adequacy Report 2018 -julkaisusta

Yle julkaisi aiheeseen liittyen myös artikkelin, joka selittää hyvin, kuinka suomalaisten eläkkeet toimivat, tarkentaen erityisesti käsitystä siitä, mistä varat nykyisten työeläkkeiden rahoittamiseen tulevat, jonka voit lukaista, jos asia mietityttää.

 

4.  Suomen talous kasvussa vielä vuoden

Suomi on viimeisen vuoden aikana onnistunut pitämään talouden kasvun kohtalaisen vakaana, vaikka kaikkialla maailmassa ei ole mennyt yhtä hyvin. OP:n talousasiantuntijoiden mukaan Suomi saa vielä tämän vuoden nauttia tasaisesta viennin kasvusta ja sitä myöta talouden hyvästä kehityksestä, mutta ensi vuonna kasvu tulee todennäköisemmin pysähtymään maailmankaupan hyytyessä.  
 
Lisää tietoa Ylen artikkelista: Op: Talous kehittyy vielä tänä vuonna mukavasti, mutta ensi vuonna rysähtää

 

5.  World Economic Forum - kokous Sveitsissä 

Tämän vuoden World Economic Forum -kokous pidettiin Sveitsissä, jonne kokoontui jälleen edustajia yli 100 maan johtajistosta ja jopa 1000 suuren yrityksen johdosta. Tämän vuoden teemana kokouksessa oli “Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Ageof the Fourth Industrial Revolution”. Maailmanlaajuista yhteistyötä painotettiin siis kovasti uuden teollisuuden murroksen koittaessa, ja ekologisuuden näkökulma nousi myös suuresti esille kokouksessa. 


Pidä silmällä myös helmikuun postausta

Jatkamme talousuutisten tarkkaa seuraamista kuten aina ennenkin, joten keräämme sinulle paketin myös helmikuun oleellisimmista talousuutisista. Voit odottaa helmikuun uutiskatsausta kuun loppupuolella.