Marraskuun taloutuutisten katsaus

Marraskuun talousuutisten katsaus

Tänä vuonna talvi saapui Suomeen yllättävän aikaisin, tuoden mukanaan muun muassa postin lakon, ja hulppeat alennusmyynnit. Jouluun valmistautuminen on monella jo täydessä vauhdissa, ja kunnat myös valmistautuvat ensi vuoteen. Talouteni stipendin voittaja on myös valittu, ja voit lukea lisää tietoa asiasta täältä.

Olemme Talouteni.fi toimituksessa jälleen kerännyt 5 mielenkiintoista talousuutisista viime kuukauden ajalta, joten jatka lukemista jos haluat nopean uutis katsauksen:

Marraskuun alennukset yhä suositumpia Suomessa

Marraskuun uusi “juhlapäivä”, alennusjuhla Black Friday on tullut Suomeen jäädäkseen. Tänä vuonna ennätysmäärä kauppoja liittyi päivään mukaan, ja yhä useampi suomalainen myös hyödyntää kauppojen alennuksia. Ensimmäisistä vuosista eroten Black Friday alennukset alkoivat useassa liikkeessä jo Black fridayta edeltävänä maanantaina, ja ne useissa liikkeissä jatkuvat myös sitä seuraavaan maanantaihin, joka tunnetaankin Cyber Mondayna.

Tänä vuonna Suomessa mainostettiin myös ensimmäistä kertaa Kiinasta lähtöisin olevaa alennuspäivää, eli Sinkkujen Päivää. Sitä vietettiin 11.11, ja erityisesti elektroniikka liikkeet mainostivat alennuksia sinä päivänä.

Vaikka alennusmyynnit ovatkin suuressa suosiossa, kasvaa kuluttajien tietoisuus kestävyydestä myös koko ajan. Mustana Perjantaina pidetään myös tänä vuonna “älä osta mitään” päivää, jonka tarkoituksena on olla kuluttamatta ollenkaan. Yhä useampi suomalainen onkin jompaa kumpaa ääripäätä, joko niin sanottu himokuluttaja, tai sitten hyvin varautunut kuluttaja.

Lue lisää Ylen artikkelista.

Kuinka suomalaiset sijoittaisivat 500€ juuri nyt

Suomalaisista yhä useampi on kiinnostunut tai jopa aloittanut sijoittamisen tänä vuonna. Taloussanomat tekikin kyselyä siitä, mihin sijoituksia tekevät suomalaiset sijoittaisivat 500 euroa juuri tällä hetkellä.

Osa vastaajista kommentoi summaa turhan pieneksi, mutta iso osa vastaajista voisi harkita summan sijoittamista rahastoihin. Sitä kautta se voisi rauhallisesti ja turvallisesti nousta, odottaen hetkeä jolloin sen voisi paremmin sijoittaa.

Osakkeiden hinnat ovat juuri nyt korkealla, joten pienellä summalla sijoittaminen yksittäisiin osakkeisiin ei tuntunut monen mielestä kannattavalta vaihtoehdolta. Osa kyselyyn vastaajista vastasivat kuitenkin esimerkiksi voivansa harkia Nokian vastikään romahtaneisiin osakkeisiin sijoittamista. Moni vastaajista koki myös, että summan ollessa pieni, korkean riskin osakkeet voisivat olla paras tapa sijoittaa summa.

Osa vastaajista taas koki, että että juuri nyt paras sijoitus rahalle olisi jouluun panostaminen, tai ihan vaan tilille säilöön laittaminen, odottamaan ensi vuoden uusia tuulia.

Lue lisää taloussanomien kyselystä.

Verotus kiristyy yli miljoonalla suomalaisella

Tämän kuun aikana kaikki Suomen kunnat ovat antaneet kantansa verojen suuruuteen. Vaikka suurin osa kunnista pitää verotuksen ennallaan, on jopa 56 kuntaa nostamassa tuloveroprosenttiaan. Tämä tarkoittaa, että kiristykset tulevat kattamaan noin viidesosan suomalaisista. 9 kuntaa korottaa prosenttiaan yli 1%. Suurimmat korotukset tulevat Halsuaan ja Mikkeliin, molempiin jopa 1,5%.

Suomen korkein verotus tuleekin ensi vuonna Halsuaan, jossa veroprosentti tulee olemaan jopa 23,5%. Se on siis ensi vuonna ainoa kunta, jonka tulovero ylittää 23%. Alin verotus pysyy ensi vuonna Jomalassa, jossa se on vain 16,5%. Jomala on Brändön lisäksi ainoa kunta, jossa on alle 17% tuloverotus.

Vain 7 kuntaa on lopulta laskemassa veroprosenttiaan, ja suurin pudotus tulee Sotkamoon, joka laskee veroprosenttiaan 1,5%. Muhos ja Puumala laskevat veroprosenttiaan 0,5%, ja loput 4 kuntaa 0,25 prosenttiyksiköllä

Lue Lisää Taloussanomien artikkelista.

Pikavippien mainostamiseen halutaan kiristystä

Lainamarkkinoiden tilanne on kiristymässä jälleen. Alkusyksystä laki vaati lainojen korkojen sekä kulujen jyrkän madaltumisen, ja tällä kertaa kiristämisen kohteena on mainonta. Pikavippien markkinointia on arvosteltu jo vuosikausia, ja nyt kuluttajavirasto on konkreettisesti ilmaissut halunsa kiristää niiden markkinoinnin ehtoja.

Tällä hetkellä vippien mainontaa ei ole pahemmin rahoitettu, ja ne käyttävät hyväksi paljolti ihmisten taipumusta tehdä päätöksiä joiden positiiviset tulokset ilmenevät heti, pohtimatta tarkemmin pitkän aikavälin vaikutuksia. Tätä halutaan nyt estää asettamalla tarkoituksenmukaisia ehtoja markkinoitiin.

Muualla euroopassa mainontaa on jo kiristetty, erityisesti Tanskassa, Irlannissa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Siellä mainonnan rajoittamiseksi on käytetty tuloksia käyttätymisetaloustieteen tutkimuksista, ohjaten kuluttajia taloudellisesti turvallisempiin päätöksiin.

Lue lisää talouselämän artikkelista.

Postin lakolla yllättäviäkin seurauksia

Marraskuun aikana koko Suomea eniten liikuttanut asia lienee kevyesti Postin lakko. Yli kaksi viikkoa kestänyt lakko pysäytti postin toiminnan, ja lakon loppupuolella myötälakkoon liittyivät myös monet muut tahot kuten esimerkiksi Finnair ja laivaliikenne. Koko suomen liiketaloudelle lakko tuli kovin kalliiksi.

Kuriiripalveluille lakko osoittautui kuitenkin erittäin kannattavaksi. Monet nettikaupat turvautuivat toimituksissaan esimerkiksi Post Nordin, Matkahuollon tai DHL:n palveluihin, jotta heidän tuotteensa päätyisivät asiakaille vuoden kiireisemmän sesongin aikaan.

Yksityisille henkilöille lakosta oli luonnollisesti haittaa, osalle jopa erittäin erikoisilla tavoilla. Monen lomamatka koki yllättäviä muutoksia, kun finnair perui kaukolentojansa, tai kun risteilijät jäivät seisomaan satamaan. Pahimmillaan muutama henkilö oli jäänyt ilman uutta pankkikorttia ja pankkitunnuksia, jotka olivat postissa tuloittaan. Jäipä yhdeltä lapselta jopa nimi saamatta, kun vahvistus isyydestä jäi postiin jumiin.

Lue lisää Taloussanomien artikkelista.