Ajokorttien hinnoissa suuria eroja - 71 kaupungin vertailu

 

Ajokortin muutokset toivat edullisemman hinnan tulevalle kuskille

B-luokan ajo-opetus uudistui 1.7.2018, jolloin ajokortin suorittamiseen tuli huomattavia muutoksia. Muutokset olivat merkittäviä kuljettajatutkinnon suorittajalle, kun pakollinen opetusmäärä väheni ja tämän myötä myös ajokortin hinta halpeni.

Päätimme Talouteni.fi -toimituksessa tutkia kuinka suuresti nämä muutokset B-luokan ajokorttiin vaikuttivat hintoihin. Otimme selvitykseen mukaan 71 Suomen kaupunkia ja vertailimme näiden kaupunkien autokoulujen hintoja toisiinsa. Vertailusta näkee kaupungeista löytämiemme autokoulujen hinnat. Hintojen muutoksien vertailukohteena toimii viime vuonna tekemämme vertailu 30 suurimman kaupungin ajokorttien hinnoista.

Tästä blogikirjoituksesta löydät seuraavat asiat:

 

Tiedot tutkimukseen on kerätty pääosin Autokouluhinnat.fi sivustolta. Hinnoissa on pyritty ottamaan huomioon autokoulujen hinta, jossa koulutus on pääosin ajettu oikealla autolla, sillä monet autokoulut tarjosivat myös kursseja, joissa ajotunnit suoritettiin pääosin simulaattorilla. Koska kaikki autokoulut eivät simulaattori ajoa tarjonneet, pyrimme tasapuolisuuden nimissä hakemaan kaikilta autokouluilta mahdollisimman vastaavat tutkinnot.

Jos olet harkitsemassa lainan hakemista auton rahoittamiseen, voit tutustua autolainaan täältä

Katso alta oman kaupunkisi ajokortin hinnat!

Jos haluat käyttää karttaa, voit tehdä sen alla olevalla HTML -koodilla:

<p><iframe id="datawrapper-chart-1xJgM" src="//datawrapper.dwcdn.net/1xJgM/2/" scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" style="width: 0; min-width: 100% !important;" height="600"></iframe></a><br><em>Kartan on tehnyt <a href="https://www.talouteni.fi/" target="_blank">Talouteni.fi</a></em></p> 

 

Lakiuudistus pudotti ajokorttien hintoja sadoilla euroilla


Vuoden 2018 lakiuudistukset näkyivät selvästi autokoulujen hinnoissa jokaisessa kaupungissa jotka olivat mukana myös Talouteni.fi vertailussa viime vuonna. Keskimäärin hintojen keskiarvot putosivat kaupungeissa yli 600 euroa, monissa kaupungeissa jopa huomattavasti enemmän.

Kokkolassa jopa miltei 1000€ pudotus ajokortin hinnassa.

Eniten hinnat putosivat Kokkolassa, jossa erotus viime vuoden keskiarvoon oli jopa 994 euroa. Myös Jyväskylässä, Mikkelissä ja Järvenpäässä hinnat putosivat yli 800 eurolla. Esimerkiksi Jyväskylässä 2017 edullisin autokoulu kustansi 1489 euroa ja 2018 uudistusten jälkeen kallein autokoulu Jyväskylässä maksoi 1490 euroa joten lakimuutos on heiluttanut autokoulujen hintoja selvästi alaspäin.

Vähiten hinnat ovat laskeneet Turussa, jossa hinnat laskivat keskimäärin 346 euroa, joka on myös huomattava summa, vaikkakin selvästi pienempi lasku kuin Jyväskylässä. Kannattaa muistaa kuitenkin, että Turku oli viime vuoden vertailussa halvimpien kaupunkien joukossa, joten hinnoissa ei välttämättä ollut yhtä paljon laskun varaa kuin muualla.

 parhaimmat hinnat

Suurin osa 2017 halvimmista kaupungeista hankkia ajokortti ovat säilyneet myös halvimpien joukossa vuonna 2018, jos verrataan vain kaupunkeja jotka olivat mukana vertailussa 2017. Seitsemän kymmenestä kaupungista on pitänyt paikkansa top 10 listalla, ja mutta mukaan on tullut kolme uutta tulokasta. Jos mukaan otetaan myös 2018 vertailuun lisätyt kaupungit, silloin vain Nokia, Tampere, Turku ja Pori säilyvät top 10 edullisissa kaupungeissa.

Autokoulujen määrissä ei ollut tapahtunut suurta muutosta 2017 ja 2018 välillä, joten päätimme jättää tämän vain pienelle huomiolle tämän vuoden vertailussa.

Tämän ja viime vuoden ajokorttien hintavertailu:

Jos haluat käyttää taulukkoa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla:

<div style="clear:both"><iframe src="https://www.talouteni.fi/embed/ajokorttien-hintojen-vertailu-viime-vuoden-tilanteeseen" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="500"></iframe><br /><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/10/ajokorttien-hinnoissa-suuria-eroja-71-kaupungin-vertailu" target="_blank">Taulukon on tehnyt: Talouteni.fi</a></div>

 

Autokoulujen hintojen vertailulla voi säästää monia satoja euroja

Vuoden 2018 muutoksen myötä halvimman B-luokan ajo-opetuksen saa Nokialta 650€ hintaan. Nokian autokoulun hinta erosi jopa 200€ kärkikolmikosta, johon kuului Turku ja Pori. Näillä kahdella muulla oli samanhintaiset B-luokan ajo-opetukset 850€ hintaan.

Vertailun kalleimman B-luokan ajo-opetuksen saa Kiteeltä ja Joensuusta, joissa molemmissa hinta on erittäin korkea 1,900€. Kolmannelta sijalta näiden jälkeen löytyy Alavus, jonka hinta on 1,750€, joka on 150€ jaettua ensimmäistä sijaa edullisempi.

Poislukien Nokian huomattavan halvan hinnan, muiden kärkikymmenikön osallisten hinnat eivät eronneet kuin muutamia kymmeniä euroja halvimpien autokoulujen listalla. Toisin kuin kalleimpien hintojen kymmenikköä verrattaessa hinnat vaihtelivat kymmenien ja jopa satojen eurojen välillä.

Jos harkitsen ajokortin rahoittamista lainalla, voit säästää vertailemalla lainoja ensin.

Verrattaessa koko vertailun halvinta ja kalleinta B-luokan ajotutkintoa, oli erotus erittäin suuri. Nokian autokoulun 650€ hinta oli erittäin halpa verrattaessa Kiteen ja Joensuun autokoulujen 1900 euron hintaan. Hinnat erosivat toisistaan siis jopa 1,250€. Tämän kokoisen hintaeron takia on erittäin suositeltavaa vertailla ja ehkä jopa kilpailuttaa autokoulut, jotta voi säästyä turhalta rahan menolta.

Ajokorttien hinnat Suomen kaupungeissa 2018:

Jos haluat käyttää taulukkoa, voit tehdä sen tällä HTML -koodilla:

<div style="clear:both"><iframe src="https://www.talouteni.fi/embed/71-kaupungin-autokoulujen-hintojen-vertailu" frameborder="0" style="overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; width: 100%;" height="500"></iframe><br /><a href="https://www.talouteni.fi/blogi/2018/10/ajokorttien-hinnoissa-suuria-eroja-71-kaupungin-vertailu" target="_blank">Taulukon on tehnyt: Talouteni.fi</a></div>


Opetusmäärä väheni huomattavan paljon

Ennen henkilöautokortin suorittaja joutui käymään vähintään 19 tuntia teoriaopetusta, mutta tämä muuttui huomattavan paljon uudistuksen myötä. 1.7.2018 alkaen teoriatunteja on käytävä vain vähintään 4 tuntia, jotka kuuluvat riskikoulutukseen.

Jos kyseessä on kuitenkin henkilön ensimmäinen ajokortti, tulee teoriatunteja 4 lisää, jotka keskittyvät tieliikenteen perusteiden opettamiseen. Jos ennen henkilöautokorttia on jo suorittanut jonkin muun ajokortin, ei tällöin ole välttämätöntä suorittaa 4 tunnin tieliikenteen perusteita uudelleen.

Pakollista ajo-opetusta suoritettiin ennen jopa 18 tuntia, mutta nyt ajo-opetusta tulee käydä minimissään vain 10 tunnin verran. Kortin suorittaja voi tietenkin halutessaan käydä enemmän ajo-opetuksessa, jos on halua tai epämääräisyyttä omista ajotaidoista, mutta pakollisesti suoritettava määrä on vähintään 10 tuntia. Lisäajo-opetuksista on keskusteltava oman autokoulun henkilökunnan kanssa.

Henkilöautokorttiin sisältyy myös riskikoulutus, johon kuuluu yhteensä 8 tuntia opetusta. Nämä 8 tuntia sisältävät 4 tuntia teoriaopetusta sekä 4 tuntia ajo-opetusta. Opetuksen tarkoituksena on opettaa ajamaan vaikeissa olosuhteissa.

Yksi isoimpia muutoksia henkilöautokortin suorittamisessa on, että enää ei tarvitse suorittaa perusvaiheen jälkeistä harjoittelu- ja syventävää vaihetta. Ennen syventävä vaihe suoritettiin vasta 3 kuukauden jälkeen, kun oli suorittanut ajokokeen ja saanut ajokortin, mutta enää suorittajan ei tarvitse siitä huolehtia.

 ajokortin teoria

Muut muutokset

Henkilöautokortin suorittamisen voi aloittaa nykyään jo paljon aikaisemmin. Ennen B-luokan ajokortin suorittamisen pystyi aloittamaan 17-vuotiaana, mutta uuden muutoksen myötä suorittaja voi aloittaa henkilöautokortin suorittamisen jo 16-vuotiaana. Ajokortin voi kuitenkin saada edelleen vasta 18-vuotiaana.

Ajokortin voi kuitenkin saada jo 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla, mutta tämä edellyttää ammatillisia kuljettajaopintoja. Tällöin henkilö voi ajaa henkilöautoa, mutta vain opiskeluihin liittyvissä tapauksissa.

Ennen ajokortin suorittamiseen tarvittiin myös suorittajan kaikkien huoltajien suostumus, mutta muutos toi tähänkin helpotusta. Nykyään tarvitaan ainoastaa yhden huoltajan suostumus ajokortin hankkimiseen.

Hintavertailuun käytetyt metodit

Autokouluhinnat.fi sisälsi paljon autokouluja, jotka eivät olleet päivittäneet hintojaan 2018 heinäkuun lakimuutosten jälkeen, joten otimme hinnat vain autokouluista, jotka olivat päivittäneet hintansa kyseiselle sivustolle. Lisäksi valitsimme sattumanvaraisen otannan autokouluja kaupungeista, joista ei ollut hintoja jotka olisi päivitetty lakimuutoksen jälkeen. Näiltä sattumanvaraisesti valituilta autokouluilta haimme hinnat autokoulujen omilta verkkosivuilta.

Keskiarvohinnat on laskettu satunnaisotannasta autokouluista isommissa kaupungeissa, joissa on suuri määrä autokouluja. Pienemmissä kunnissa, missä on vain muutamia autokouluja, on hinnat laskettu kaikkien näiden autokoulujen hinnoista. Muutamista kaupungeista, joista hinnat löytyivät vain yhdestä autokoulusta, on keskiarvohinta oletetusti tämän autokoulun hinta.

Kaupungit tutkimukseen valikoituivat Suomen kaupunkien listasta ottamalla tutkimukseen mukaan kaikki yli 10 000 asukkaan kaupungit. Tämä on vertailun rajaus, koska useissa pienemmissä kaupungeissa ei ole autokoulua tai niiden hintatietoja ei ole saatavilla autokouluhinnat.fi sivustolla. Lisäksi muutama kaupunki, joista ei löytynyt tarvittavia hinta tietoja, on jätetty pois vertailusta.

Tärkeä on myös muistaa, että vertailimme B-ajokortin hintoja ja käytimme hintoja, jotka autokoulut itse ilmoittavat. Tämä tarkoittaa sitä, että hinnat eivät aina ole suoraan verrattavissa toisiinsa koska autokoulut sisällyttävät eri asioita kurssien hintaan.

Yleinen ero tutkinnoissa on riskienhallintakoulutus, jonka jotkut autokoulut sisällyttävät sen autokoulun hintaan ja jotkut eivät. Niin sanotut viranomaiskulut kuten ajokorttilupamaksu, teoriakoemaksu ja ajokoemaksu eivät ole myöskään aina sisällytetty hintoihin.

Ajokorttien hintatiedot on kerätty 21.-24.9.2018

Jos harkitset ajokortin rahoittamista lainalla, voit tutustua erilaisiin nettilainoihin kätevästi sivuillamme