Etusivu » Lainat » Lainalaskuri – löydä itsellesi edullisin laina

Lainalaskuri – löydä itsellesi edullisin laina

Oletko harkitsemassa lainan ottamista, mutta et ole ihan varma kuinka paljon lainaa tarvitset ja kuinka pitkäksi aikaa? Mietityttääkö, kuinka paljon sinun tulisi lyhentää lainaa joka kuukausi, jotta olisit vapaa velasta esimerkiksi viiden vuoden sisällä, tai mitkä ovat lainan todelliset kustannukset? Sitten vastaus ongelmiisi on lainalaskuri!

Lainalaskuri on kätevä apuri silloin kun haluat olla varma, että löydät itsellesi parhaan ja sopivimman lainan. Lainalaskurimme laskee puolestasi lainan kustannukset, sekä tarjoaa sinulle kattavan takaisinmaksusuunnitelman. Lainalaskuria käyttämällä olet aina perillä lainasi kuluista ja kestosta, eikä sinun tarvitse olla huolissasi tai epävarma! 

Mikä on lainalaskuri?

Lainalaskuri on lainanhakijan apu, jonka avulla pystyt laskemaan lainan oleelliset kustannukset sekä takaisinmaksun. Se auttaa löytämään mahdollisimman edullisen ja parhaan lainan. Lainaa ei koskaan kannata ottaa hyödyntämättä laskuria ensin, jotta et päädy maksamaan enemmän ja pidempään kuin kuin luulit.

Lainalaskuriin syötetään lukuja jotka liittyvät haettavaan lainaan, joiden kautta laskuri laskee esimerkiksi laina-ajan, koron, kuukausierän tai jopa tarvitsevasi määrän, sen mukaan, mitä siihen on syötetty. Usein lainalaskurit ottavat myös huomioon muut lainan kulut, eli käsittelykulut, nostokulut ja muut kulut, ja ne voivat jopa laskea todellisen vuosikoron ja nimelliskoron.

Lainalaskuria tarjoavat miltei kaikki kulutusluottoja ja joustoluottoja tarjoavat yhtiöt, mutta ne eivät aina ole verrattavissa toisiinsa, ja usein kertovat vain yhden asian, esimerkiksi lainan kuukausierän tai takaisinmaksuajan. Ne eivät siis usein kerro lainan todellisia kustannuksia. Tämä on siksi, että laskurit on suunniteltu juuri heidän lainallensa, eikä korkoa tai muita kuluja ole mahdollista muuttaa.

Meidän laskurimme ei kuitenkaan ole suunniteltu vain yksi laina mielessä, vaan se on tehty siten, että voit itse muuttaa jokaisen lainan tekijän korosta kuluihin ja laina-aikaan. Käyttämällä lainalaskuriamme, voit vertailla lainoja paremmin, kun tiedät, kuinka paljon laina tulisi maksaa ja mikä laina sopii juuri sinulle.

Kuinka lainalaskuria käytetään?

Lainalaskurimme on hyvin helppo käyttää, kunhan tiedät muutaman perustavan asian hakemastasi lainasta. Sinun tulee täyttää laskuriin seuraavat tiedot:

 1. Lainan määrä
  Kirjoita laskuriin, kuinka suurta lainan olet harkitsemassa euroissa, ilman välilyöntejä.
 2. Lainan järjestelypalkkio
  Usein lainaan sisältyy jonkinlainen aloitusmaksu, tai toiselta nimeltään järjestelypalkkio. Se ilmoitetaan joko prosentuaalisena tai kiinteänä summana. Mikäli hakemasi lainan aloituspalkkio ilmoitetaan prosentteina, laske sen määrä ensin euroina, ja syötä sen jälkeen laskuriin. Sisältyykö järjestelypalkkio lainaan? Rastitse tämä kohta, jos aloituspalkkio on osana lainan summaa. Jätä tämä kohta rastitsematta, jos palkkio tulee lainatun summan päälle.
 3. Lainan korko 
  Voit asettaa lainalaskuriin koron joko kuukausikorkona tai vuosikorkona. Useimmat lainanantajat ilmoittavat korkonsa vuosittaisena nimelliskorkona.
 4. Lainan pituus 
  Valitse laskurista harkitemasi lainan laina-aika kuukausien tarkuudella.
 5. Lainan käsittelykulut
  Useisssa lainoissa on myös jonkinlaisia käsittelykuluja tai lainanhoitokuluja kuukausittain. Aseta niiden summa euroissa per kuukausi laskuriin.

Syötettyäsi nämä tiedot, voit klikata “laske” nappia. Jos et suoraan tiedä kaikkia laskurin pyytämiä tietoja, voit jättää esimerkiksi järjestelypalkkion määrän tai lainan käsittelykulujen määrän nollaksi, ja saat silti suuntaa antavan laskelman lainan kustannuksista ja takaisinmaksuista. Kannattaa kuitenkin aina selvittää lainan kaikki kulut ennen laskurin käyttöä, jotta saat mahdollisimman selkeän kuvan lainan todellisista kustannuksista.

Voit myös vapaasti vaihdella lainan korkoa, laina-aikaa ja kuluja ja käyttää laskuria niin kauan, että löydät itsellesi sopivan lainan ja takaisinmaksu aikataulun. Sen lisäksi että näet koko lainan takaisinmaksu laskurista, voit myös ladata sen itsellesi excel tiedostona.

HUOM! LAINAN KORKO ON USEIN HENKILÖKOHTAINEN

Emme voi taata että vertailustamme löytyvien lainojen takaisinmaksu tulee olemaan täysin laskurimme mukainen, sillä useimmat luotonantajat määrittelevät koron hakijan profiilin perusteella. Erityisesti joustoluottoihin voi myös sisältyä muita kuluja järjestelypalkkion sekä käsittelykulujen lisäksi, joten pidä tämä mielessä laskuria käyttäessäsi.

Kuinka käyttää lainalaskuria

Mitä lainalaskurilla voi laskea?

Lainalaskurillamme voit helposti selvittää lainan todelliset kustannukset. Laskurimme on tarkoitettu erityisesti netistä haettaville kulutusluotoillejoustoluotoille ja pikavipeille, mutta se soveltuu myös suurempiin lainoihin, kuten asuntolainoihin tai autolainoihin. Laskurimme auttaa sinua selvittämään seuraavat asia:

 • Lainan kokonaiskustannukset
 • Lainan kuukausierä
 • Lainan rakenne 
 • Lainan todellinen vuosikorko

Kun asetat kaikki laskimen pyytämät tiedot, näet ihan ensiksi mitkä ovat harkitsemasi lainan todelliset kustannukset. Tämä on erityisen tärkeää tietää, sillä usein on hankala päätellä pelkästää lainan korosta, kuinka suuret sen todelliset kustannukset ovat.

Ensimmäiseksi näet, kuinka paljon laina tulee kokonaisuudessaan maksamaan. Tähän sisältyy sekä lainan korko, lainasumma että muut lainan kulut. Näet myös, kuinka suuri osuus lainan rakenteesta on itse lainapääomaa, ja kuinka suuri osuus käsittelykuluja sekä järjestelypalkkiota.

Lainan takaisinmaksu ja maksuaikataulu

Sen lisäksi että laskuristamme näet lainan kaikki kustannuksest on laskurimme lisäksi lainalaskuri, missä näkyy maksuaikataulu. Antamasi ajan perusteella tulet näkemään sekä kuukausi- että vuositasolla, kuinka paljon sinun lainaa tulee joka kuukausi lyhentä lainaa, jotta saat sen toivomassasi ajassa maksettua.

Lisäksi näet, kuinka suuri osa maksamastasi lainasta on korkoa, ja kuinka suuri osa varsinaista lainasumman lyhennystä, ja kuinka näiden kahden suhde muuttaa laina-ajan edetessä. Voit myös ladata maksusuunnitelman excel-taulukkona, jotta voit seurata sitä omalta koneeltasi helpommin milloin vain.

Suurin osa vertailustamme löytyvistä lainoista ovat niin sanottuja annuiteettilainoja, joissa on kiinteä laina-aika, samoin kiinteä kuukausierä laina-ajan alussa. Näiden lainojen alkupäässä takaisinmaksu koostuu suurimmaksi osaksi koroista, ja mitä pidemmälle laina-aika etenee, sitä suurempi osa maksuerien summasta on itse lainapääoman pois  maksamista. Niiden kuukausierän korko voi vaihdella mikäli korko vaihtuu laina-ajan aikana.

Annuiteettilainan takaisinmaksu

Erilaiset lainalaskurit ja muut rahalaskuri

Kuten lainojakin, löytyy lainalaskureita myös erilaisia. Tarpeestasi riippuen voit hyötyä erilaisista lainalaskureista eri tavoilla, joten on hyvä tietää lainaa suunnitellessa ainakin mihin tarpeeseen se tulee. Asuntolainan ja kulutusluton ero on suuri, joten ymmärrettävästi myös niitä varten tehdyt laskurit ovat erilaisia.

Rahaan liittyviä laskureita löytyy myös muihin kuin lainaan liittyen. Jotkin haluavat esimerkiksi tietää, kuinka kauan heidän tulisi säästää jonkin unelman toteuttamista varten, tai kuinka paljon he voisivat säästää vaihtamalla vaikka sähköliittymää. Alla olemme listanneet esimerkkejä muutamasta erilaisest laina ja raha laskureista.

Asuntolainalaskuri

Kenties kaikista lainalaskureista yleisin on asuntolainalaskuri, mikä on loogista sillä yleisin lainamuoto on myös asuntolaina. Asuntolaina on suurin velka, minkä valtaosa suomalaisista tulee elämänsä aikana ottamaan, ja takaisinmaksuaika voi helposti olla kymmeniä vuosia. Siksi onkin erittäin tärkeää suunnitella se tarkasti, ja pitää huoli siitä että pystyt myös tulevaisuudessa maksamaan kuukausierät takaisin pankille.

Asuntolainalaskurin avulla voit helposti selvittää mikä lainan lyhennys muoto sinulle on paras, eli onko se esimerkiksi tasalyhennys tai annuiteetti lyhennys. Tarkkaa korkoa on tietenkin mahdotonta laskea etukäteen, sillä se vaihtelee taloustilanteesta riippuen. Saat kuitenkin hyvän käsityksen siitä, kuinka kauan sinun tulee lainaa maksaa takaisin ja missä määrin joka kuukausi.

Opintolainalaskuri

Vaikka koulutus onkin ilmaista suomessa, ja jokainen opiskelija saa myös opintotukea valtiolta kelan kautta, voi olla että se ei kuitenkaan aina riitä rahoittamaan opiskelijaelämää. Siksi opintolaina on hyvin yleinen lainamuoto ja moni opiskelija turvautuu siihen. Monelle se on myös ensimmäinen kosketus laina asioihin, joten moni voi olla hieman hukassa opintolainaa hakiessa.

Opintolainalaskuri auttaa tässä tilanteessa opiskelijaa. Se eroaa kuitenkin normaalista lainalaskurista siten, että pystyt selvittämään kuinka paljon valtion takaamaa opintolainaa voit hakea per kuukausi, ja kuinka paljon yhteensä opintojesi aikana saat opintotukia opintolainan mukaan lukien. Tähän vaikuttaa muun muassa ikäsi, siviilisäätysi ja asumiskulut. Löydät Kelan Opintolainoihin liittyviä laskureita täältä.

Säästölaskuri

Lainalaskurin tavoin säästölaskuria tarjoavat melkein kaikki suomen pankit. Säästölaskuri eroaa kuitenkin suuresti lainalaskurista siinä, että sen sijaan että lasket kuinka paljon lainaa tarvitset säästö kohteeseen, voit laskea kuinka kauan sinulla kestää säästää kyseiseen kohteeseen erilaisilla säästötilien korkoprosenteilla ja summilla.

Hyötylaskuri

Hyötylaskuria tarjoavat monet pankit, jotta voit selvittää kuinka paljon voit hyötyä vuodessa jos käyttäisit heidän palveluitaan tekiessäsi ostoksia. Erityisesti pankit, jotka tarjoavat myös muun muassa vakuutuksia, tarjoavat hyötylaskurin käyttöön.

Myös jotkin yritykset voivat tarjota hyötylaskuria. Esimerkiksi sähkön tai puhelinliittymien tarjoajat voivat sivuillansa tarjoa asiakkaalle mahdollisuuden laskea, kuinka paljon he voivat säästää vaihtamalla liittymää.

Kaiken kaikkiaan lainalaskurin hyödyntäminen on aina hyvä idea kun harkitset lainan ottamista. Vaikka olisit kuinka varma siitä että tarvitset lainaa ja pystyt maksamaan sen takaisin, on silti aina parempi pelata varman päälle, ja varmistaa asia lainalaskurilla! Lainalaskuri antaa sinulle myös paremmat lähtökohdat lainojen vertailuun, jotta tiedät, että et tule maksamaan enemmän kuin luulet!